sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. június 22. 22:26 - SzerzoiJogvedettTartalom

A SHERLOCK HOLMES RAJONGÓK TÖRTÉNETE a világban

TUDTAD?

A Sherlock Holmes rajongók alkották a világon az első közösséget egy fanfiction kultúrára törekedve. Így ők lettek a Földön az első modern rajongói társaság.

sherlock-rajongok.jpg

Arthur Conan Doyle különc detektíve hamar nagy rajongótáborra tett szert. Kezdetben kedvelői a Strand Magazin hasábjain követték eseteit, majd könyvek révén élvezték kalandjait. (Sherlock alakja előbb ugyan a Beeton's Christmas Annual-ban tűnt fel, de aztán a Strand Magazinban ért el fenomenális sikert. A Beeton's Christmas Annual megszűnt és a ma is működő Strand Magazinnal szemben már említésre se kerülne, ám végül mégis emlékezetes maradt, pont a zseniális detektív első megjelenése miatt kerül még szóba.)

Térjünk vissza a fanokra: A különc bűnmegoldónak gyorsan nagy rajongótábora lett. Idővel azonban kialakult a "Holmesian - Sherlockian" szakadék. Míg az angliai rajongók magukat Holmesian-nak nevezték, addig az amerikaiak Sherlockian-nak. Ez azonban csak elnevezési különbség volt, és a földrajzi elhelyezkedésre utalt, nem jelentette a két tábor komoly vagy kibékíthetetlen szembenállását. Sőt! Mindkét tábor egyaránt olvasta Conan Doyle Kánonját és tisztelte az írót, meg a detektívet, ha pedig úgy adódott szívesen látogattak el egymáshoz. Az angol Holmesian tagok szívesen léptek be az amerikai klubokba és azok tagjai a Holmesian társulásokba.  A 19. és a 20. században a detektív iránti közös, tartalmas és hosszú távú érdeklődés baráti összekötő erő volt.

Megjelentek a "Sherlockian scholar", azaz "Sherlockian Tudós", "Holmesian scholar", vagyis "Holmesian Tudós" kifejezések is, amit olyan rajongóra mondtak, aki alaposan ismerte a Kánont, egy vagy több Sherlock Holmes társaság tagja volt, előadásokat tartott, cikkeket publikált vagy könyveket jelentetett meg a detektívről, tehát igencsak jártas volt Sherlock Holmes témájában. Nagy-Británniában ilyen volt Ronald Knox angol katolikus pap, teológus, író, rádiós, akinek a "Tanulmányok Sherlock Holmes irodalmában" ("Studies in the Literature of Sherlock Holmes") című műve alapműnek tekinthető. Míg New Yorkban az a Christopher Morley (újságíró, regény- és esszéíró, költő), aki 1934-ben New York-ban megalapította a Baker Street Irregulars-t, kedvencünk legnagyobb rajongói szervezetét. (A napjainkban is létező BSI nonprofit, tagjait meghívásos alapon választja ki, felvételi feltételeit máig a titokzatosság homálya fedi.)

A 21. században a sherlockian kifejezést, a Kánon kifejezéssel együtt erőszakosan elkezdték kisajátítani a BBC Sherlock sorozat kedvelői a neten, főleg tinirajongók, nem törődve annak addigi jelentésével. (Elnézést kérünk a magyar BBC Sherlock rajongóktól, ez természetesen nem rájuk vonatkozó állítás, viszont külföldön az ottani rajongókról jól ismert tény.) Az új tini fanok szemében nem volt szükséges az eredeti Conan Doyle történetek olvasása, mindegy lett hol élt valaki, elég volt a televíziós sorozat megtekintése. Online például már azt is sherlockian hírként közölték, hogy Irene Adler milyen színű rúzst használt a sorozatban. Később a Robert Downey Jr. és a CBS Elementary sorozat rajongói közül is akadt, aki a médiatermék megszemlélése után sherlockiannak nevezte magát. Mondhatjuk tehát, hogy a sherlockian jelző sajnos lefokozódott felszínes médiajelenségek ismeretére, és gyakran rövid ideig tartó rajongásra. Olyan Sherlockian csoportok is alakultak (, főleg lányok és nők körében külföldön), melyek lényege egy-egy Sherlock Holmes film megtekintésének ürügyén a közös társaságban történő bőséges evés meg nagyfokú koktélfogyasztás volt....

2014-ben a detektív kedvelőinek az az ötlete támadt, hogy Guinness rekordot döntsenek, mint az egyszerre a legtöbb szarvasvadász sapkát hordó egy helyen lévő Sherlock rajongók. Százan szerettek volna összejönni Leeds városában illetve a londoni UCL (University College of London) előtt. Források szerint Londonban 113-man, míg Leeds-nél 443-man jelentek meg az eseményen. A rendezvényen ünnepelték Benedict Cumberbatch színész 38. szülinapját, valamint aki szerencsés volt megnyerte a BBC Sherlock sorozat egyik forgatókönyvének a szereplők által aláírt példányát. A BBC Sherlock sorozatának két létrehozója, Steven Moffat (író) és felesége Sue Vertue (producer) elismerő üzenetet küldött az eseményre, amit a jelenlévők nagy ovációval fogadtak. A rekord kísérlet valószínűleg mégsem sikerült. Legalábbis erre utal, hogy a Guinness hivatalos oldalán nem szerepel az eredmény és egyéb hírek se erősítették meg a célkitűzés hitelesítését. (Talán mégsem mindenki volt rajongó, vagy kevesebben voltak? Inkább azt gyanítjuk, hogy két városban gyülekezni nem felelt meg az "egy helyen" kritériumnak, amire a szervezők figyelhettek volna.) Mi magunk nagy Sherlock Holmes rajongók vagyunk, de úgy véljük a leleményes detektív kedvelői tudnak annál többet is, mint, hogy felvesznek egy vadászsapkát, amihez nem kell tudás, teljesítmény. Az azonban elmondható, hogy a résztvevők jól érezték magukat. Ezenkívül pénzadományt gyűjtöttek a Yorkshire Agykutató Központ számára, különböző agyi betegségek gyógyítására és Conan Doyle egykori házának megmentésére. Ez a két cselekedet már szerintünk is nemes gesztus. - Nem mellékesen jegyezzük meg két dolgot; Először: ezt az eseményt Sherlock Selfie-nek is nevezték. Másodszor: a londoni gyülekezésen részt vett a sokoldalú művész, Stephen Fry, aki Sherlock Holmes nagy rajongója, és bátyjának Mycroft Holmesnak megformálója a nagy detektívről készült Robert Downey Jr.-os filmekben.

A MAGYAR SHERLOCK HOLMES CLUB nem tesz és a későbbiekben sem kíván tagjai közt különbséget tenni, legyenek azok Magyarországon vagy határon túl élő magyarok. Egyáltalán nem szeretnénk "sherlockian" és "holmesian" szerű megkülönböztetést. Ugyanakkor a detektívkirályt játszó egy-egy sármos színész ideiglenes rajongói klubja sem kívánunk lenni. Így akárcsak több más külföldi Sherlock Holmes társágnál nálunk is van felvételi kérdőív. 

Meg kell említenünk a sherlockian világ még egy jelenségét az elöregedést. Az idősebb sherlockianok ugyanis idővel egyre nehezebben engedték maguk közé a fiatal rajongókat. Mi ennek az oka? Ők valóban kulturális értéket látva Conan Doyle műremekében - érthetően - nem akartak olyan tagokat maguk közt tudni, akik csak kis ideig egy-egy Sherlock színész kedvelői, vagy csupán enni, inni járnak közéjük. Azt sem nézték jó szemmel, ha öntelt tinédzserek egy csoportja a tévéfilmekből elterjedt tévhitek alapján kioktatni próbálták őket, a Doyle történetekből Holmes személyiségét jobban ismerő idősebbeket. A tapasztalt sherlockianok ezután klubszabályokat változtattak és több helyen zártkörű, elit klubokká váltak.

Ezen zárt baráti körök közül akadt több, ami azért szűnt meg, mert tagjai meghaltak, hiszen fiatalság nélkül nem volt utánpótlás, aki tovább vitte volna a klubéletet. Mi abban hiszünk, hogy az ifjúságnak is esélyt kell adni a nagyobb tudás megszerzésére, arra, hogy valódi értékei szerint élvezhesse a nyomozót, nem felszínes médiahírek és külsőségek (pl: sapka felvétel) alapján. A világ különböző Sherlock Holmes Társaságainak oldalai általában nem a detektívről szólnak, hanem pár adatot tartalmaznak, például a szervezet email címét és néhány sort a szövetségről. Ezeknél jóval kevesebb ilyen témájú oldal, már a társaság találkozóinak időpontjait sorolja fel vagy hírt ad a Baker Streeti zseni nevével, képmásával megjelent termékekről. Ritka az olyan valóban sherlockian lap, mint a Londoni Sherlock Holmes Társaság vagy a francia rajongók oldala, mely ezeknél többet ad. Sherlockian-sherlock.com oldalunk nemzetközi sikerének egyik legfőbb eleme volt, hogy mi megjelentettük online a Sherlock Holmes-szal kapcsolatos tévhitek igen bő listáját, ami addig másoknak eszébe se jutott, pedig alapvető kéne legyen. A kevesebb tévhit jobban összehozhatja Sherlock zsengébb meg érettebb korú tisztelőit. Reméljük magyar blogunk szintén segítség lehet abban, hogy az emberek többet és Conan Doyle szelleméhez hűen tudjanak a világhírű nyomozóról. 

Sir Arthur Conan Doyle életének és művészetének magyar vonatkozásait elnézve büszkén mondhatjuk, hogy a világhírű író tudással és szeretettel fordult Magyarország felé. Forduljunk mi is így felé és híres hőséhez!

EZT A CIKKET SZÜKSÉG ESETÉN MÉG BŐVÍTENI FOGJUK.

KAPCSOLÓDÓ OLDALAINK:

A Magyar Sherlock Holmes Club története

Sir Arthur Conan Doyle és Sherlock Holmes magyar vonatkozásai

Tévhitek Sherlock Holmesról

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása