sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. július 03. 02:45 - SzerzoiJogvedettTartalom

Bízz Magadban! Bízz Agyadban! - 2.

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Folytatjuk a sorozatunk arról, miként lehet turbózni az agyat. Előbb azonban egy kérdés: Megvolt a házi feladat, a napi öt perc csend? 

Ha igen az remek. Békésebbek az idegek? Ha így van, az szuper, ha még nem, nyugalom, folytatni a napi 5 perc csendet és jönni fog a békésebb állapot. Aki meg nem kezdte el, de tényleg szeretne Sherlock nyomába érni komolyan kezdje el! Csak napi 5 perc.

(Akinek nem megy kezdje csak napi 1 esetleg 2 perccel, aztán emelje! A valódi cél fokozatos emeléssel a napi 10 perc elérése lesz.)

"Megtanulni nyugalomban ülni és magunkra reflektálni az egyik legnagyobb ajándék, amit magunknak és a gyerekeinknek adhatunk.” – véli Dr. Amy Sullivan orvos, a Cleveland Clinic Mellen SM Kezelési és Kutatási Központjának viselkedésgyógyászati ​​igazgatója.

dr-amy-sullivan.jpg

Az elmúlt években végzett kutatások arról számolnak be, hogy a csend stimulálja az agyat, serkenti a fókuszálást meg a kogníciót, segíti a problémamegoldást, harmonizálja a lélegzetet, és csökkenti a stresszt és a szív- és érrendszeri problémákat.

A doktornő szerint a csend segít fejleszteni az alábbi szükséges készségeket:

- Mélyrehatóbb gondolatok.
- Erősebb kapcsolatok.
- Fokozott kreativitás.
- Javított kommunikációs készségek."
  (Forrás: health.clevelandclinic.org)

Van a következő nyereményjátékunkhoz szavazás. Mindjárt játszunk egy izgalmasat, olyat, amit még biztos nem játszottatok. Ugyan nyereményjátékunk majd csak ősszel lesz, addig voksolhattok, ám a mostani szavazási állás alapján eldöntöttétek, hogy Benedict Cumberbatch a kedvenc Sherlock Holmes-otok, így döntéseteket tisztelve amennyire lehet az ő képeivel illusztráljuk ezt a logikát fejlesztő sorozatunkat. Mert igen, ahogy ígértük nekünk számít a véleményetek. Köszönet azoknak, akik szavazatukat adták.

Amúgy Benedict Cumberbatch rajongóinak eláruljuk, hogy Benedict maga is élvezi a csöndet, rendszeresen meditációt végez. Sorozatunk első részében pedig jeleztük, hogy a Baker Street-i detektív is értékelte a csendes időszakokat.

benedict-cumberbatch-sherlock-gondolkodas.jpg

Most pedig egy kis megfigyelési játék. Némi idő, türelem, egy papír, íróeszköz s megfigyelés kell hozzá. (Esetleg mobiltelefonban vagy a laptopodon stb. is jegyzetelhetsz.)

[Kérjük ne a helyesírási hibákat figyeld meg! Webmesterünk látásproblámákkal küzd, meg sajnos csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.]

Első teendő: Olvasd el újra az első részt!

(A benne lévő videót nem szükséges újra megnézni.)

Ne tarts a játéktól, hiszen: nem veszthetsz!

Állj neki nyugodtan az olvasásnak: Bízz magadban! Bízz Agyadban! - 1.

olvass.jpg

..... 

Köszönjük. a figyelmed. Most teszteljük le! Ha egy ideje követsz minket már legalább kétszer olvastad a szöveget. (Ha új olvasónk vagy,  nyugodtan vedd át még egyszer, hogy annyi esélyed legyen a játékban, mint a többieknek.)

Miután elolvastad gondolkodj el azon, mennyi az életre vonatkozó jó tanácsra emlékszel belőle?

Számold kérünk össze! Bármennyi időt eltölthetsz a gondolkodással, majd írd fel válaszod/válaszaid a papírodra! (Azért kérünk ne kapkodj és fél percnél több gondolkodási időt adj magadnak!)

 

..... 

Kész vagy?

Szuper.

Most felfedjük a válaszokat. Nem baj, ha más szavakkal írtad, ha ugyanarra gondoltál, vagyis a lényege fontos. Ha más sorrendben szedted össze a megfigyeléseidet az sem gond.

 

A mi feljegyzéseinkben ennyi szerepel:

1, Nem a babonák írányítják a sorsunk.

2, Mindenki lehet saját sorsának kovácsa.

3, Ismerd meg önmagad!

(A Delphoi jósda vezérlve illetve Sherlock tudja, ha ismeri önmagát, tisztában lesz erősségeivel, gyengeségeivel és fejleszthet rajtuk.)

4, Nem szabad feladni.

(Részlet a Végtelen Hit című filmből)

5, Merjünk akár a várttól eltérő megoldást találni a problémákra!

6, Negatívan semmilyen küzdelemhez nem lehet hozzááállni.

(4-5. pont: Nagy Sándor és a gordiuszi csomó - 6. pont: Nagy Sándor és a megdorgált jós)

7, Ne csak gondolkodjunk, ne feledjünk a gondolathoz megvalósító tett is szükséges: Merjünk dönteni és cselekedni!

8, Bízzunk benne, hogy Holmes gondolkodásmódja használható. Arthur Conan Doyle élő emberekről vette a mintát, tehát gyakorlatban működik.

9, Napi öt perc csend.

Te mennyit tudtál?

 

Eredmény:

0-2 válasz - "Lestrade leleményesség": Sok ember így kezd. Kezdetnek elég jó.

3-6 válasz - "Watson fokozat": Remek.

7-9 válasz - "Sherlock szint": Szuper.

(Több választ találtál? Vagy élénk a fantáziád vagy ez már a "Mycroft megfigyelési magasság". Nyugodtan írd meg neked mivel több még és kielemezzük. Üzenetküldés)

Mai lecke a további haladáshoz: Bármilyen eredményt értél el, ne haragudj magadra! Sherlock összes gondolata se tévedhetetlen. Játszva tanulunk és bár az agyad már most az erősséged, még erősebbé teheted! Vedd az egészet könnyed játszmának! Jegyezd ezt meg és kérünk se most, se a játék folytatása során ne neheztelj magadra!

Bízz Magadban! Bízz Agyadban!

Záróakkord: Valószínűleg a papírra nem lesz több szükséged, de, hogy adj egy pozitív töltést az agyadanak írd fel háromszor a papírosra: "Éles az elmém."

Szép napot kíván: Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása