sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. július 31. 08:20 - SzerzoiJogvedettTartalom

A híres kép, amely szinte az egész világot megtéveszti a világhírű íróról és legendás karakteréről

Sziasztok! Mindenki tudja, hogy bár Sherlock Holmes varázslatos élmény lett az emberiség számára, de alkotójának Sir Arthur Conan Doyle-nak elég hamar nagy teherré vált, melytől a közakarat miatt már nemigen tudott szabadulni. A skót írónak kényszermunka lett Holmes kalandjainak folytatása. A több irodalmi műfajban sikeres író, inkább történelmi alkotásokra vagy más művekre szánta volna tudását, idejét. - Minderről már temérdek cikk született és rengeteg írás foglalkozik vele szerte a világon napjainkban is újra meg újra. Ilyen témájú publikációkhoz mi illene jobban illusztrációként, mint az alábbi, az internetnek hála minden országban ismert híres kép:

doyle-sherlock-_punch-illustration.jpg

Nagy irodalmárunk egy széken ülve szenved, miközben lába Holmes-hoz van bilincselve és fejét Sherlock pipafüstje öleli körbe. Sokan így látják a rajzot, melyet Bernard Partridge készített. Valójában azoban a füst nem a pipából jön (a dohányzóeszköz környékén egy füstkarika vagy füstcsík sem jelenik meg) és Holmes nem kínozza, hanem éppen megmenti "szülőatyját", azzal, hogy visszatartja.

A füst itt ugyanis az elborulás vagy a szellemvilág köde. A Punch magazinnál, ahol a képet publikálták (1926 május 12-én) a szerkesztők úgy vélték Conan Doyle-ra rájár már a bolondóra, mert spiritiszta lett és tündérekben meg szellemekben hisz. Szóval az alkotás pontosabb üzenete inkább egy biztatás: "Holmes, kösd meg Teremtődet, hogy ne csináljon hülyeségeket!"

Hogy miért nem egyértelmű ez sokak számára manapság? Mert a kép mellől gyakran lemarad a Punch-ban megjelent pár gúnyos sor, ami erről szólt:

Mr. Punch személyiségei

XII. - Sir Arthur Conan Doyle

doyle-sherlock-_punch-magazine.jpg

" A saját alkotásod, az a nagyszerű nyomozó,
aki egész életét az Igazság hajszolásával töltötte -
Mit szól a késői dacodhoz
(Ó Arthur!) a tudomány törvényei ellen?

Helyteleníti furcsa szeszélyeidet,
a kísérteteket és a tündérek fényképeit;
És megbilincseli a lábadat, mikor szívesen
a nagy értelmetlenek közt navigálsz.

Együttérzünk Holmes-szal; és mégis
Punch szívében a neved meg van írva;
Minden DOYLE-nak még mindig szerelmese.
DICKY kedvéért, aki a borítóját készítette. "

Dicky-ként Richard Doyle (1824–1883) brit grafikus van említve. Richard a Punch magazin illusztrátora volt. Az ő becenevei voltak: "Dickie", "dickie bird" vagy "Dicky". Rendkívül jó karikaturista volt, ám gyakran meseillusztrációi miatt emlékeznek rá. Készített tündéreket munkája révén, de talán nem hitt a szárnyas varázslényekben. Nem úgy, mint rokona a másik Doyle... Mert nem Sherlock Holmes-hoz kapcsolódó történet lenne ez, ha ennyivel véget érne, így van még egy csavar a történetben:

Richard nagybátyja volt Arthur Conan Doyle-nak.

richard-doyle-punch-illustrator.jpg

A Dicky képek forrása: Wikipedia (1-2.) és victorianweb.org (3.)

Richard "Dicky" Doyle tervezte és írta alá a Punch magazin első számának borítóját 1841-ben. (Erre utal az idézet utolsó sora.) 1843-ban "dicky bird" az illusztrációs osztály vezetője lett, cikksorozata is megjelent. Hívő katolikus volt, aki 1850-ben lemondott a Punch vezetéséről, mert szerinte a magazin „pápaellenes” hozzáállást képviselt. Tehát már rég nem dolgozott a magazinnál, sőt már nem is élt, mikor Bernard Partridge képe megjelent és ő, Arthur meg Sherlock Holmes említve volt az újság rovatában.

Érdekesség, hogy sokan úgy vélik a kép alkotója  Bernard Partridge volt a Punch legtehetségesebb művésze, ám ő mindig kételkedett saját képességeiben, másodrangú rajzolónak érezte magát. Azonban a nagy írót és közkedvelt irodalmi alakját ábrázoló képe a londoni National Portrait Gallery-be, azaz a Nemzeti Portré Galériába került. Az utókor tehát nem látta jogosnak Bernard aggodalmait és művészete máig megbecsült.

bernard-partridge.jpg

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Számít a szavazatod: Szavazás a nyereményjátékhoz 

FORRÁSOK:

Twitter @strand_japan - Sherlock Holmes Strand kiadás ( japán nyelvű lap )
The Arthur Conan Doyle Encyclopedia
davidparrhouse.org - August 2020 - ‘Arthur & Oscar’ pdf file - utószó rész
Wikipedia és victorianweb.org
spartacus-educational.com

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása