sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. október 24. 01:34 - SzerzoiJogvedettTartalom

MARK GATISS LESZ SHERLOCK és A Sátán Kutyájával borzolja az idegeket

mark-gatiss-sherlock-holmes.jpg

Sziasztok! Mark Gatiss a tehetséges brit művész talán sokatok előtt a Ki vagy Doki? forgatókönyvírójaként és szereplőjeként vagy Agatha Christie filmjeinek egy-egy rejtélyes személyeként lehetett ismert hazánkban, amíg 2010-ben be nem robbant a köztudatba Steven Moffat-tal együtt írt Sherlock sorozatával és benne az általa játszott Mycroft Holmes alakjával. (Az általa bemutatott Mycroft, ugyan a Doyle írásokban szereplő testes bátytól eltér, bár nem az első filmes vékony Mycroft Holmes alakítás a Sherlock Holmes adaptációk történetében. Ugyanakkor Gatiss Mycroft-ja a sorozat első évadaiban izgalmas titkosszolgálati vezető jelleggel bírt, mely igen illett Anglia urához.)

2010 óta sok víz lefolyt a Temzén és Dunán s egyenlőre nem látszik komoly szándék sem arra, hogy a BBC Sherlock folytatása érkezzen. (Ennek okaival a poszt alján belinkkelt cikkeinkben foglalkoztunk.) Mark azonban kreatív elmeként, nem csupán leszólni tudja a főszereplő Benedict Cumberbatch személyét, mint pályatársa Steven Moffat teszi (, kapcsolódó posztok szintén lent), hanem új utat talált arra, hogy az általa szeretett Sherlock Holmes alakjával foglalkozzon. Méghozzá ismét egy BBC produkcióban.

Az említett híres forgatókönyvírók angol oldalunk, a sherlockian-sherlock.com képén Sherlock Holmes jellegzetes vadászsapkájában:

mark-gatiss-steven-moffat.jpg

Mark már több alkalommal beszélt a legendás detektívről, akár előadásokban, akár dokumentumfilmekben, interjúkban. Nem csak olvasta Sir Arthur Conan Doyle eredeti műveit, de úgy hírlik saját házának pincéjében viktoriánus kémia laboratóriumot rendezett be, olyat, melyet Sherlock Holmes is megirigyelne. (Kapcsolódó cikk: Prof. Dr. Lente Gábor: Sherlock Holmes és a kémia)

Idén Karácsonykor Londonban nemcsak Drew McVety amerikai színész főszereplésével a Sherlock Carol színdarab kerül bemutartásra, melyről már meséltünk, hanem Gatiss is újra a világot jelentő deszkákra lép. Ezúttal ő maga formálja meg a világhírű detektívet és Conan Doyle legizgalmasabb művével, A Sátán Kutyájával hoz hideglelést.

Már Mark Gatiss és Sherlock Holmes hírneve külün-külön is elég nagy nézőcsalogatók, hát még együtt. (Gatiss-nak amúgy sok sherlockian ismerőse is van.) Az előadásnak több BBC vonatkozása ugyancsak lesz, hiszen a színdarab muzsikáját maga a neves BBC Szimfonikus Zenekar szolgáltatja, ám akad más BBC kötődés is. Persze már a behirdető szöveg alaposan megborzolja az idegeket:

" Sherlock Holmes karácsonykor: Neil Brand erőteljes új adaptációja Sir Arthur Conan Doyle The Hound of the Baskervilles című művéből a BBC Szimfonikus Zenekar előadásában.

– Hugo Baskerville fölött állva, a torkát tépázta, egy csúnya valami állt, egy hatalmas, fekete vadállat, vadászkutya alakú, de nagyobb, mint bármelyik vadászkutya, amelyet valaha halandó szem látott.

Egy elhagyatott ház, egy megszökött gyilkos és egy vérszomjas természetfeletti vadállat – Conan Doyle legkelendőbb rejtélye egy klasszikus thriller minden összetevőjét tartalmazza. A karácsonyi ének és A szél a fűzfákban című feldolgozásainak sikerét követően; a, zeneszerző, drámaíró és a BBC SO hosszú távú munkatársa, Neil Brand elkészítette ennek a kedvenc mesének a dermesztő, magával ragadó és hajmeresztő változatát.

Mark Gatiss játssza Sherlock Holmes szerepét. A játék indul – csatlakozz hozzánk, ha mersz…"

A helyszín a Barbican Center lesz, mely egy előadóművészeti központ a londoni City Barbican birtokán és a maga nemében a legnagyobb Európában. A központ klasszikus illetve kortárs zenei koncerteknek, színházi előadásoknak, filmvetítéseknek és művészeti kiállításoknak ad otthont. Itt található egy könyvtár, három étterem meg egy télikert. - A Barbican Center könnyen megközelíthető busszal, metróval, vonattal, valamint gyalog és kerékpárral. 

Íme a Barbican Center modern, hangulatos fél perces üdvözlő videója:

A Sátán Kutyája december 20-án kerül bemutatásra. Sok sikert kívánunk az előadáshoz! 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club mark-gatiss-sherlock-holmes.jpg

FORRÁS: barbican.org.uk/whats-on/2022/event/bbc-symphony-orchestra-the-hound-of-the-baskervilles

Korábbi cikkeink, kapcsolódó posztok:

2022 augusztus:

Steven Moffat egy Sherlock képet osztott meg

Steven Moffat visszatért a Sherlock sorozathoz, de nem úgy ahogy várták

2022 január: BBC Sherlock sorozat - 5. évad, folytatás érkezik?

2021 december: Robert Downey Jr. Vasemberét legyőzi Sherlock Holmes? Az ötödik évadban visszatér Cumberbatch detektíve?

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása