sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. május 16. 09:27 - SzerzoiJogvedettTartalom

Gyilkos sorok - Sherlock Holmes

gyilkos-sorok-krimi-sorozat.jpg

Kedves Olvasóink! A múlt héten beszereztünk James Anderson Gyilkos sorok regénysorozatából egy példányt, melynek képe a fejlécben látható. A könyv címe Sherlock Holmes megölése ... Nem kell nagyon megijedni, természetesen nem esik semmi baja a mi halhatatlan hősünknek, Jessica Fletcher csupán egy kosztümös összejövetelen csöppen rejtélyes gyilkosságba. A sorozat ezen érdekes epizódjával mi magyar tévénézők is találkozhattunk már párszor a képernyőkön, Angela Lansbury főszereplésével és Kassai Ilona színművésznő kellemes hangjával.

Miért szereztük be a könyvet? Tervezett kiállításunkon szereténk majd egy kis részleget egyéb detektíveknek is. Holmes ugyan a detektívkirály, de nem csak Jessica Fletcher kötődik hozzá. Murdoch nyomozó például az egyik legcsodálatosabb detektív, aki Conan Doyle hőséből nőtte ki magát, míg Monk nyomozó egyfajta nagyon eltúlzott paródiája a Baker Street-i zseninek. Azok pedig, akik olvassák Agatha Christie történeteit jól tudják, hogy Poirot kalandjaiban is többször említve van Sherlock Holmes. Edgar Allan Poe bűnmegfejtője, C. Auguste Dupin pedig Holmes elődje volt.

Mélyen tisztelt grafikusunk, Sváb József Művész Úr már gyönyörű diorámát is javasolt a detektíves részlegbe, és gyűjtjük a kiállítandó tárgyakat. (Aki szeretne ide is adományozhat - a segítséget köszönettel fogadjuk.)

Persze megszokhattátok már, hogy szeretünk nektek kedveskedni. Ez most sincs másként. Következik egy kis videó, melyet egykor SherlockExtra készített és Watsont doktort (David Burke és Edward Hardwicke) mutatja be, mint a Gyilkos sorok nyomozóját. (Néha Sherlock Holmes-ként Jeremy Brett, illetve Moriarty professzorként Eric Porter is megjelenik benne.) Reméljük a Gyilkos sorok vidám főcímzenéje és a bohókás videó segít nektek abban, hogy jókedvűen induljon számotokra az új hét. Legyen szép napotok!

A bejegyzésben említett könyv címe angolul: 

James Anderson: Murder, She Wrote - The Murder of Sherlock Holmes

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. május 13. 05:55 - SzerzoiJogvedettTartalom

Japán Sherlock Holmes Kiállítás

Kedves Magyar Sherlock Holmes Rajongók! Talán nem tudjátok, de Holmes barátunk Ázsiában is nagyon népszerű. A BBC Sherlock Holmes sorozata kapcsán már igen erősen lehetett hallani közösségi médiában a kínai rajongókról, - nem véletlen, hogy Mark Gatiss a sorozat 10. évfordulóján beszélt is hozzájuk online -, de nem csak Kínában szeretik kedvencünket. Japánnak szintén van saját Sherlock Holmes Clubja. Ezenkívül hazánkban is ismert a Sherlock Holmes a mesterkopó mesefilm; A tévében többször leadott és jóideig DVD-n megvásárolható kedves rajzfilmsorozat bizony olasz-japán alkotás. Mi kedveljük az introját és remélve, hogy sokakban jó emléket ébreszt, ezért beszúrjuk a bevezetőjét ide: 

Mivel mi nem egyszer hangsúlyozzuk, hogy Conan Doyle hőse a remény szimbóluma, közzétesszük az főcímzene énekének magyar fordítását, ami bizonyítja, hogy a készítők is reménytadó figurának látták Sherlock-ot: 

"Segíts nekem, ha tusz, hogy megtaláljam a
mosolyt, amit elvesztettem.
Te vagy az egyetlen barátom, aki
megoldja minden problémámat.

Sherlock Holmes!
A mi nyomozónk, a mi legfőbb nyomozónk.
Sherlock Holmes!
Te vagy az egyetlen számomra. 

Keresd meg a legsötétebb sarkokban a
az elveszett szerelmet.
Gyógyítsd meg a dolgot, ami elszakított minket a
a boldogságtól, amit ismertünk.

Sherlock Holmes!
A mi nyomozónk, a mi legfőbb nyomozónk.
Sherlock Holmes!
Te vagy az egyetlen számomra. 
 

Nos, neked,
Minden tulajdonságod megvan, amit egy férfiban keresünk.
És mindenki olyan akar lenni, mint te.
Stílusos és intuitív.
Segítőkészen állsz rendelkezésemre.
Vezess minket a boldogsághoz,
ahol újrakezdhetjük. 

Segíts megtalálni a gyilkost,
a világ békéjének gyilkosát.
Te vagy a legerősebb oszlop,
amire mindannyian támaszkodhatunk.

Sherlock Holmes!
A mi nyomozónk, a mi legfőbb nyomozónk.
Sherlock Holmes!
Te vagy az egyetlen számomra. 

Sherlock Holmes!
Te vagy az egyetlen számomra!
"

A "mesés" kezdet után térjünk a kiállítás témájára. Egy perc sétára a tokiói pályaudvar Marunouchi északi kijáratától áll egy modern pláza, a Marunouchi Oazo. Benne található a Maruzen Marunouchi Main Store. Ez egy könyv és írószerbolt. Mivel az áruház több emeletén most az Egyesült Királyságból származó tárgyakat lehet megvásárolni, a könyvesbolt Sherlock Holmes-nak nyitott részleget. Ravasz üzleti fogásként Sherlock Holmes Kiállításként reklámozzák a Twitter-en, ám a látogatók a megtekinthető áruk zömét megvehetik. A szuveníreket valóban az Egyesült Királyságból szerezték be, a Londoni Sherlock Holmes Múzeum hivatalos tárgyait kínálják. Így megbocsájtható a kereskedelmi trükk, mivel színvonalas a kínálat. A bolt Twitter lapján néhány képet közzé is tettek, azokat most megmutatjuk:

japan-sherlock-kiallitas.gif

Ami saját kiállításunkat illeti: Zleszik Pál András és SherlockExtra a héten is készített Sherlock Holmes tárgyakat. Gyűjtjük és készítjük is az anyagokat. Reméljük idővel egy kiállításhoz szükséges egyéb feltételek is összejönnek. A cél nagy, a végrehajtása hatalmas kihívás, de dolgozni kell érte és reményeink szerint ránk mosolyoghat a szerencse.

Kellemes hétvégét kedves Rajongók!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. május 10. 12:10 - SzerzoiJogvedettTartalom

A 115 éves Conan Doyle könyv

regi-conan-doyle-konyv.jpg

Kedves Olvasóink! Előző posztunkban ígértük, hogy lesz egy bejelentésünk Sir Arthur Conan Doyle kapcsán. Íme a hír megérkezett:

Korábban már jeleztük a Kis Kiállítási Tájékoztató-nál, hogy mi az a három dolog, amit beszereztük illetve elkészítettünk olvasónk K.B. kedves adománya révén. A felajánlott összegből maradt még egy kicsi. Ezt kipótoltuk és igazi kincsre ruháztunk be belőle jó áron. 

Egy olyan neves, belvárosi helyen, ami régóta foglalkozik régiségekkel két, régi Conan Doyle könyvre bukkantunk. Egyben voltak eladóak. A piros kötésű "A brigadéros kalandjai" az Athenaeum Kiadótól. A kora nem megállapítható, de biztos nem friss kiadás. Mégis jó állapotú, alig van sérülése, lapélei szépen márványozottak.

A másik kiadvány kék kötésben található. Ő a lényeg, a kedvenc, mert Sherlock Holmes két esetét foglalja magában. "A másik folt" és "A norwoodi építész" kalandjait tartalmazza. Dr. Milton Oszkár fordítása és a Győző A. Andor Könyvkiadó gondozásában jelent meg. (Második kiadás) Budapesten készült igen régen: 1907-ben. Tehát egy 115 éves könyv mégis csak kissé sérült. Hátborzongató belegondolni is, hogy két világháborút és ki tudja még mimindent túlélt. Társával együtt igazi muzeális darab lesz a tervezett Sherlock Holmes Kiállításunkon. (Amúgy lapjaik megvannak és jól olvashatók.)

Köszönjük szépen kedves K. B.  conan-doyle-konyvek.gif

2022. május 10. 04:10 - SzerzoiJogvedettTartalom

A SZUMÁTRAI ÓRIÁSPATKÁNY- Kánon és Sherlock Holmes tévhitek

giant-rat-sherlock-holmes.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Klubunk legfőbb célja továbbra is a Sherlock Holmes-szal kapcsolatos tévhitek eloszlatása. Egyrészt kifejezzük milyen téves eszmék terjedtek el a világhírű író Sir Arthur Conan Doyle eredeti művei, azaz a Kánon kapcsán, másrészt a nagyszerű detektív karakteréről.

Tudjuk nehéz, szinte lehetetlen a dolgunk, mert az agymosásban érdekelt médiában (filmek, sorozatok, bulvárlapok) nem érdek megjelentetni egy olyan hőst, mint Sherlock, aki merte használni az eszét, fejleszteni szellemi képességeit és szívós munkával, kitartással sikereket ért el, ami a mai ifjúságnak jó példa lehetne. Mi vagy külföldi sherlockianok gyakran hiába jelezzük bizonyos médiumoknak, hogy az általuk megjelent információk a világirodalom és a bűnüldözés egyik legnagyobb fiktív alakjáról roppant torzak, hamisak. Az észérvek, a bizonyítékokat jelentő idézetek, Sherlock Holmes könyvek vagy sherlockian publikációk, előadások nekik nem számítanak. Ők utólag helyesbíteni sem szándékoznak, csak annyit jeleznek vissza, hogy újságírójuk dolgozott és nem akart rosszat, nem tényeket írt csak feltételezéseket, aztán a tévhiteket pedig tovább hirdetik. (Innentől kezdve tagadhatatlanul tudatosan.) - Különösen fájó ez akkor, ha olyan médiaemberek építenek ilyen hamis világot, akiknek gyerekeik vannak, mert az sem érdekli őket, hogy saját gyermekeikre is hazug, tudást lebecslő világot hagynak. Nekik nem számít Conan Doyle munkássága/művészete, a Sherlock-nak mintául szolgáló Dr. Joseph Bell professzor emléke, a kultúra tisztelete s őrzése, a logikus gondolkodás éltetése, a sherlockianok által megteremetett és régóta életben tartott hagyományok. Nem számítanak saját nézőik/olvasóik és az azok felé való hitelesség, csak a profitért futószalagon, gyorsan, kapkodva előállított "produktum". Gyakran a szerzők olyan személyek, akik sosem olvasták Conan Doyle írását és filmekből kicsipegetett jelenetekből vagy felületesen keresett, a neten felbukkanó első bulvárcikkekből osztják az észt. Közben gyakorlatilag jelenlegi fogyasztóik mellett, a saját gyermekeiknek, a jövő generációinak is ártanak, hiszen az internet nem felejt, később is visszakereshetőek a talmi médiatermékek, így gyűrűzik az agymosás a jövő generációira is.

Mi lehet a lehetőségünk ennek a káros helyzetnek a megoldására? Ti kedves rajongók. Az, hogy olvassátok Doyle eredeti műveit, a hitelesebb sorozatokat  nézitek (pl: Granada sorozat Jeremy Brett főszereplésével). Továbbá akár Magyarországon, akár külföldön bizalmat szavaztok a Sherlock Holmes Kluboknak, elhiszitek, hogy ezen rajongói társaságoknak professzorok meg művészek nem véletlenül ajánlják fel munkáikat, gyakran ingyen, bérmentve. Ha úgy vélitek; fontosabb egy-egy forrásokat sem megjelőlő, áltudományos köntösbe bújtatott bulvárcikknél egy olyan poszt, ami magából Conan Doyle Kánonjából idéz s pontosan magyaráz. Tehát azzal segíthettek, ha a tudásra, minőségre szavaztok és Sherlock Holmes kapcsán az igazságot próbáljátok meg átadni másoknak.

Most folytatjuk Sherlock Holmes felfedezését és örömmel élvezzük világát Veletek. Ennek kapcsán a Kánonról szóló tévhiteket bővítettük, a negyedik ponttal. Megtekintés:

4, Az összes történet (Doyle Kánonja) Sherlock Holmes minden este

- magyarázatban a "Szumátrai Óriáspatkány", link:

https://sherlock.blog.hu/2021/06/09/tevhitek_a_kanonrol

Most ennyi lenne a tévhitekről szóló kis beszámolónk. Reményeink szerint hamarosan nagyszerű hírrel jelentkezhetünk Sir Arthur Conan Doyle műve kapcsán.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. május 06. 00:35 - SzerzoiJogvedettTartalom

SHERLOCK HOLMES TÉVHITEK 9-10.

sherlock-tevhitek-9-10.png

A világhírű detektívről mindenki azt hiszi, hogy jól ismeri. Sajnos ez nem igaz, mert a Conan Doyle örökségétől eltérő szerzők gyakran más színben tüntetik fel a tévésorozatokban, könyvekben, színdarabokban vagy mozifilmekben, így a köztudatban már rengeteg tévhit terjedt el a legnagyszerűbb detektívről. Most a Sherlock Holmesról elterjedt gyakori, durva tévhiteket tisztázza a Magyar Sherlock Holmes Club.

AJÁNLÓ: "Javasolnám, hogy ez a lista kötelező olvasmány legyen minden olyan mainstream hírcsatorna számára, amely Holmes népszerűségének közelmúltbeli kirobbanásából újabb részt kíván venni." - Matt Laffey, elismert sherlockian

Most az oldalunkon felsorolt TÉVHIT LISTA pár pontját magyarázzuk meg. Ezek:

9. HOLMES ÁLLANDÓAN DROGOZOTT  

10. SHERLOCK EGY ÉRZELEM NÉLKÜLI GÉP VOLT 

- I. A detektív maga jelenti ki az egyik ügyfeléről: „Nem azért jött, hogy az együttérzésemről biztosítsam.” 

- II. Kihasználja a Baker Street-i Vagányokat 

- III. Becsapja a szolgálót A mesterzsarolóban 

- IV. Sosem nevet 

- V. Sokszor szívtelen vagy kegyetlen 

- VI. Képtelen másokkal törődni

MAGYARÁZATOK:

9. HOLMES ÁLLANDÓAN DROGOZOTT  

A következtetés mestere csak akkor nyúlt kábítószerekhez, ha kísérletet folytatott valamelyikkel, vagy amikor éppen nem volt eset, amin dolgozzon és unatkozott. Tudósok kiderítették, hogy a kábítószerek pontosan olyan hatást váltanak ki a munkamániások agyában, mintha el lennének halmozva feladatokkal. Holmesra nem mondhatjuk, hogy rendszeres szerhasználó vagy drogfüggő volt. Amikor egy megoldandó rejtélyen munkálkodott, ami esetleg hónapokra tennivalóval látta el az agyát, ezen időszak alatt nem fogyasztott kokaint. Az, hogy ilyennek ábrázolta Sherlockot, azt mutatja, Doyle milyen pontosan megfigyelte a munkamániásokat. 

Persze felmerülhetne, hogy a drogosok akaratgyenge emberek, akik nem tudnak ellenállni a kísértésnek, ám Conan Doyle műveiben detektívünk erkölcsös, eltökélt, igen akaraterős ember. Azzal, hogy káros szokásával a munka hiányát pótolja és ha elfoglalt nem kell kokain, Sherlock Holmes tökéletesen tisztában van. Mikor Watson korholja gyengeségéért, így szól: "Szellemem - kezdte - föllázad a nyugalom ellen. Adjon egy problémát, valami munkát, a legnehezebb titkosírás megfejtését, a legbonyolultabb eset tisztázását. Akkor visszazökkenek a rendes kerékvágásba, és nem lesz szükségem semmiféle izgatószerre."

Néhány feldolgozás szerint Holmes munka közben is drogozik, vagy rögvest nekilát, ahogy az ügyet megoldotta. Ez téves. A Kánonban van egy említés arra, hogy ópiumbarlangban pipával látta Watson a nyomozót, miközben felderítést végzett, de a pipa nem Sherlock szájában, hanem az ölében volt. A jó doktor leírása szerint: "... két térde közül egy ópiumpipa csüngött le, mintha már a fáradtságtól nem bírná kézben tartani". Tehát nincs bizonyíték rá, hogy nagyon pöffékelt és ne feledjük a helyre se élvezkedni, hanem nyomozni ment, hisz a bűnös helyen szerezhetett új információkat. Ez A ferde szájú történetben van és egyértelmű, hogy Sherlock nagyon is a maga ura: Felismeri Watsont, majd miután beszélt haverjával, egy pillanat alatt újra energikus és a tőle megszokott profizmussal nyomoz. (Szerintünk színészkedett, odabent fáradt öregembernek álcázta magát.) Elmondja a doktornak mikért került az ópiumbarlangba: egy ellensége után kutat. - A Granada sorozat készítői sem hitték, hogy munka során a bűnüldöző teljesen átadta volna magát a bűnös élvezeteknek, így egy apró célzás van rá, hogy minimális mennyiségű ópiumot fogyasztott az elvegyülés érdekében. Azonban kitalálójától a skót írótól tudjuk; a Baker Street-i zseni milyen remek színész volt, akár imitálhatta az ópiumpipázást. Mindenesetre; ha dolgozott nem merült el soha teljesen a kábszerek bódulatában. (Márpedig sok bűnesetet oldott meg, és ennek köszönhette hírnevét plusz megélhetését.)

Szintén a Kánon alapján világos számunkra: Sherlock kémiai kísérleteket végez, kriminalisztikai tanulmányokat ír, bűnügyi nyilvántartást vezet, könyveket meg újságokat olvas vagy komolyzenei koncertekre jár, hegedül, ablakából figyeli az utca forgatagát. Ezek időbe telnek és sokáig lekötik őt, csak mikor ezen lehetőségeibe belefásul, és úgy érzi unatkozik, akkor nyúl a 7%-os kokain oldathoz. Akárcsak Watson Holmes külsejéről szóló személyleírása ez is részletekben van felfedve a Kánonban, de egyértelműen szerepel benne és a bölcs rajongók felfigyelnek rá.

sherlock-drog.jpg

Büszkén említjük meg, hogy a briliáns Sherlock Holmes színész Jeremy Brett, mikor megtudta, hogy a híres detektív kisgyerekek imádott hőse és példaképe is, akkor ragaszkodott hozzá, hogy Holmes Az Ördög patája című részben látványosan szakítson a rossz szokásával: Zsenije egy tengerparton homokba önti a veszélyes oldatot. (Ezt nagyon tiszteljük és a Magyar Sherlock Holmes Club sem ajánlja a droghasználatot.)

Még meg kell jegyeznünk két dolgot. Először is: Angliában a viktoriánus korban - kereskedelmi érdekből - eléggé engedélyezve volt az ópiumozás, hisz a profit nagy úr. Másodszor: bár a kábítószerek káros hatásairól már Doyle korában tudtak (Watson többször is felhívja erre barátja figyelmét), az orvostudomány csak a modern időkben ismerte fel valódi veszélyeiket. Amennyiben a legnépszerűbb nyomozó valóban rendszeresen és sokat drogozott volna, nem őrizte volna meg csodálatos szellemi képességeit még nyugdíjas korában is, ahogy az kiderül az eredeti novellákból.

agy-drog.jpg

(Daniel Gregory Amen egy híres amerikai orvos, aki pszichiáterként és agyi betegségek specialistájaként, meg az Amen Clinics igazgatójaként dolgozik. - Tisztelettel elnézést kérünk az "Ön agya" kifejezésért, csak az eredeti ábrán is így szerepelt, ezért csupán fordítási okból szerepel így, de természetesen egyik olvasónkra sem vonatkozik, csupán szemléltető ábra.)

10. SHERLOCK EGY ÉRZELEM NÉLKÜLI GÉP VOLT 

Ezek Watson szavai, amikkel leírta barátját. De vajon képes egy gép barátságot érezni? Futni hagy vajon kisebb vétket elkövetőket, mert azt gondolja, könyörületet érdemelnek? Meg tudják érinteni az érzelmek? Tud-e beszélni vallásról, egy rózsa szépségéről vagy az iskolák feladatáról? A válasz természetesen nem. Sherlock Holmesnak igenis volt szíve, bár néhány feldolgozás hidegvérű automataként ábrázolja. 

A detektívnek számos hobbija van. A hobbi olyan tevékenység, amit kikapcsolódás érdekében végzünk, és az érzelmeken alapul. A gépeknek nem lehet hobbijuk. Sherlock gyakran hívja segítségül a képzeletét, ami szintén nem jellemző a gépekre (például: az Ezüstcsillag című kaland során a képzelőerőnek nagyon fontos szerep jut). 

Egy gép kizárólag azokat a dolgokat tudja elvégezni, amiket beleprogramoztak. Sherlock Holmes viszont felméri a tényeket, és ha szükséges, az életmódján is képes változtatni – például amikor eltűnik három évre, mert nagy veszélyben van. Továbbá kész megszegni a törvényt, ha ez kell ahhoz, hogy továbbléphessen egy ügy megoldásában. Hasznossá teszi magát és a társadalom érdekében tevékenykedik. Fontos neki, hogy mindig emberséges legyen. Egy gép egyszerűen csak végzi a feladatait, de nem tud arra gondolni, hogy hasznos legyen. Ha azt a parancsot kapja, megsemmisíti önmagát – míg Sherlock erre saját akaratából lenne hajlandó. Emlékezzünk arra, mit mondott Moriarty professzornak, amikor az a megsemmisítésével fenyegetőzik: „(…) ha biztos lehetnék benne, hogy az előző lehetőség valóra válik, a köz érdekében örömmel vállalnám az utóbbit.” 

A legendás nyomozóval kapcsolatban figyelembe kell vennünk, hogy elméjét komoly szakmája szinte folyamatosan lefoglalja. A munkája veszélyes, ezért létfontosságú, hogy leplezni tudja az érzelmeit. Ez egyfajta önvédelem is, mert így nehezebben lehet kifürkészni a szándékait. Ezért nyilvánítja ki az érzéseit olyan ritkán – ez nem azt jelenti, hogy nincsenek érzelmei, még akkor sem, ha önmagát pusztán gondolkodó agyként határozza meg. Vannak érzései – ezért hagyja futni azokat, akik szerinte megérdemlik, és ezért segít az embereken. A rövid levél, amit a Moriarty-val történő végső összecsapás előtt ír barátjának, a legjobb bizonyíték arra, hogy érzelmes ember. Tudja, hogy akár meg is halhat néhány perc múlva, mégis hűséges társa jár a fejében. Megérti, hogy hiányozni fog Watsonnak, így próbál vigaszt nyújtani neki a hátrahagyott pár sorral. Elbúcsúzik barátjától, és üdvözli annak feleségét is. 

Sherlock bizony ért az érzelmekhez. Tudja, hogy számos vezethet közülük bűntényekhez. Elképesztő hozzáértéssel tárja fel a bűnözők indítékait. Azzal is tisztában van, hogy ha unatkozik, hajlamos drogokhoz nyúlni. Viszont olyan érzelmekkel nem hajlandó foglalkozni, amik nincsenek kapcsolatban bűnügyekkel vagy az ő érdeklődési körébe tartozó dolgokkal. Képes megfékezni a haragját vagy lejjebb adni az önbizalmából, ha ez szükséges a racionális gondolkodáshoz és a sikeres nyomozáshoz. 

Akik azt állítják, hogy Holmes érzelemmentes, általában a következő hat pontot hozzák fel érvként: 

I. A detektív maga jelenti ki: „Nem azért jött, hogy az együttérzésemről biztosítsam.” 

II. Kihasználja a Baker Street-i Vagányokat 

III. Becsapja a szolgálót A mesterzsarolóban 

IV. Sosem nevet 

V. Sokszor szívtelen vagy kegyetlen 

VI. Képtelen másokkal törődni 

Nézzük mindet sorjában: 

I. A detektív maga jelenti ki: „Nem azért jött, hogy az együttérzésemről biztosítsam.” (Jeremy Brett mondata A táncoló figurákból) 

A nyomozó az ügyfeléről mondja ezt. (Érdekesség, hogy a mondat megtalálható Umberto Eco A rózsa neve című regényében is. A főszereplő, William Baskerville szájából hangzik el, aki hasonló módszerekkel derít fel bűnügyeket, mint Holmes.)

Hazánkban él egy neves idegsebész, akinek a munkásságát külföldön is elismerik. A rendelésein legalább egy órát szán minden egyes páciensre. Gyakran este tizenegyig dolgozik. A betegei mégis úgy érzik olykor, hogy nem tölt velük elég időt. Több odafigyelést szeretnének, pedig a professzor nagyon emberségesen bánik velük. Valójában azért érzik úgy, hogy nem kapnak elég figyelmet, mert el vannak keseredve és negatívan állnak hozzá az állapotukhoz. A doktor elmagyarázza nekik, mi fog történni a műtét során, de pszichológiai konzultációra nincs ideje. A műtőben legjobb tudása szerint segít a betegeken. Tőle tudjuk, hogy a segíteni akarás magában nem elég, fontosabb, hogy a segítség gyors és hatékony legyen. A gyógyult betegek a bizonyítékai annak, hogy a professzornak igaza van. A legjobbat teszi a betegeivel. Hatalmas tudásra tett szert, amivel hosszabbá és jobbá teheti a páciensei életét. (Meg kell említenünk, hogy Holmes alakját Doyle Joseph Bell sebészprofesszorról mintázta.)

Sherlock Holmes is ilyen „sebész”. Bár nem tölt napokat egy-egy ügyféllel, de amikor elvállal egy ügyet, nagy odaadással dolgozik rajta legjobb tudása szerint. Ő is jobbá teszi az emberek életét: visszaadja a jó hírüket vagy életeket ment azzal, hogy bűnözőket juttat rács mögé. 

Vagyis nem nevezhető kegyetlennek, embertelennek, csak mert kizárólag a munkájára koncentrál – tudja, hogy ő ily módon szolgálja leginkább az ügyfelei érdekeit. Neki a detektív munkához vannak tökéletes képességei.

Bár a hideg, érzelemmentes érvelés elengedhetetlen a nyomozásaihoz, Holmesnak vannak érzelmei, de kitűnően tudja leplezni azokat. Ahogy Watson többször is megjegyzi, van, amikor a „rézbőrű” maszkja félrecsúszik és megmutatja az alatta rejtőző embert. 

II. A Baker Street-i Vagányok kihasználása 

Egyesek úgy gondolják, Sherlock kihasználja az utcagyerekeket. Ám hangsúlyozzuk, hogy azok saját akaratukból dolgoznak neki, közös megegyezés alapján. 

Holmes-nak van jövedelme, de állandó fizetést nem tud adni az utcagyerekeknek (hiszen Watsonnal is azért ismerkedik meg, mert lakótársat keres, akivel megfeleznék a lakbért). Amikor segítenek neki, akkor fizet a Vagányoknak, amivel arra neveli őket, hogy dolgozni jó. A nyomozónak végzett munka sikerélményt jelent a gyerekeknek, és büszkék lehetnek arra, hogy a legnagyszerűbb detektív tart igényt a szolgálataikra. 

Ne feledjük, hogy a viktoriánus korban nem csak árva gyerekek lézengtek az utcán, hanem azok is, akik szülei dolgoztak, így nem tudtak felügyelni csemetéikre. Volt idő, amikor Conan Doyle is sok időt töltött - ilyen okból - az utcán. 

III. A szolgáló becsapása 

Sokszor szóba kerül, milyen kegyetlen volt a nyomozó a szolgálóval A mesterzsaroló című történetben. Álruhában került közel a lányhoz, csak azért, mert információkra volt szüksége a házról, ahol dolgozott. Azt hazudta neki, hogy feleségül veszi, majd elhagyta. 

Amikor a Granada sorozatban Holmes már nyomozóként tér vissza a házba, rá sem néz a lányra és egy szava sincs hozzá. Doyle nem részletezi, hogyan történt a szakítás. Korábban Sherlock és Watson között az alábbi beszélgetés zajlik: 

„- Nem gondolná rólam, hogy nősülni készülnék, igaz, Watson? 

- Hát azt nem! 

- Akkor bizonyára meglepi a hír, hogy vőlegény vagyok! 

- Kedves barátom! Engedje meg, hogy gra… 

- És a menyasszonyom Milvertonék cselédje! 

- Uram atyám, Holmes! 

- Információra volt szükségem, Watson. 

- Egy kicsit talán túl messzire ment, nem? 

- Nagyon is szükség volt erre a lépésre. Ha nem tudná, a nevem Escott, és jól menő gáz-vízszerelő vagyok. Minden este elvittem valahova a kisasszonyt, és beszélgettem vele. Irgalmas atyám, azok a beszélgetések!...De a fő, hogy megvan, amit akartam. Úgy ismerem Milverton házát, minta tenyeremet. 

- És mi lesz a lánnyal, Holmes? 

Vállat vont.

- Nagyon sajnálom, kedves Watson, de amikor ilyen nagy a tét, ki kell játszani minden ütőkártyát. Azért nagy megkönnyebbüléssel mondhatom, hogy van egy gyűlölt riválisom, aki bizonyára a helyembe lép, amint hátat fordítok a kisasszonynak.” 

Nem akarjuk mentegetni a detektívet – házassággal hitegetni valakit komoly dolog, de nem tudjuk, hogyan vettek búcsút egymástól. Az ügyben emberéletek forogtak kockán. A lány pedig hamis reményekkel áltatta magát mindössze néhány napos ismeretség után – és volt egy másik hódolója is. 

Az is lehet, hogy Sherlock nem is tett semmilyen ígéretet, és csak a lány kezdte vőlegényeként emlegetni. A nyomozónak információra volt szüksége, így kész volt ezt a szerepet is eljátszani. A rész forgatása után Jeremy Brett úgy gondolta, hiba volt, hogy Holmes megcsókolta a lányt – szerinte ilyen messzire sosem ment volna (az eredeti történetben nem szerepel ilyen jelenet). 

IV. Sherlock sosem nevet 

Conan Doyle hőse sokszor hangosan nevet és gyakran szokott mosolyogni is. Ez bizonyítja, hogy nem érzéketlen, nem érzelemmentes gép. Jeremy Brett azt nyilatkozta, meglepte, valójában mennyire vidám is Holmes – a Kánon olvasása előtt sokkal komorabbnak hitte. Tulajdonképpen Jeremy alakításában a nyomozó szomorúbb, mint valójában – ennek oka részben a színész súlyos depressziója, részben pedig az a szándék, hogy más megközelítésből mutassa be a karaktert. Sok színész alakított vidámabb Sherlockot (Vaszilij Livanov, Basil Rathbone, Peter Cushing, Richard Roxburgh, stb.). Lentebb Livanov egyik nevetős jelenetét láthatjátok: 

livanov-sherlock-holmes-2.gifV. Holmes sokszor szívtelen vagy kegyetlen 

Ez a tévhit gyakran előkerül. Azért gondolják így, mert a nyomozásai során semmi mással nem törődik, csak az üggyel. Nagymértékű elterjedése a BBC sorozatának bemutatása utánra tehető, amelyben a Benedict Cumberbatch megformálta detektív nagyon antiszociális, hideg és nemtörődöm. Leereszkedően viselkedik az ügyfeleivel és a rendőrséggel. Segítőivel: a patológusnővel meg Watsonnal szintén sokszor megalázó, goromba. Ugyanilyen kapcsolata van saját testvérével Mycroft-tal is. Ám a Kánon nyomozója egyáltalán nem ilyen. Conan Doyle írásaiban Sherlock jóval humánusabb, és sosem kegyetlen vagy könyörtelen. Például A kék karbunkulusban nem adja rendőrkézre James Rydert, mert tudja, hogy amit elkövetett, az életre szóló lecke lesz számára. Szökni hagyja Charles Augustus Milverton gyilkosát is. Ebben az esetben együttérez a tettessel, tisztában van vele, hogy jogosan áll bosszút, Milverton pedig megérdemli szörnyű sorsát. Ezek a példák is mutatják, hogy a nyomozó nem kegyetlen, ellenkezőleg – könyörületes. 

VI. A detektív képtelen másokkal törődni 

Conan Doyle történeteiben Sherlock Holmes nagyon emberséges. Ezért tud együtt érezni másokkal. Előfordul, hogy a következményeket mérlegelve futni hagy bűnelkövetőket, ha biztos benne, hogy már nem jelentenek veszélyt a társadalomra. Az Apátsági Major című történetben hagyja, hogy a szerelmesek elmeneküljenek, míg A Boscombe-völgyi rejtély végén megkegyelmez egy halálos beteg idős embernek. Egy gép sosem érez szánalmat. Ám akinek a szíve könyörületes, az képes megbocsátani másoknak. Sherlock Holmes mindig szem előtt tartja, hogy a büntetés összhangban legyen az elkövetett bűntett súlyosságával. 

A könyörületesség azt jelenti, együttérzünk azokkal, akik szenvednek. „A buddhizmus szerint ahhoz, hogy az ember tökéletes legyen, két tulajdonságát kell egyenlő mértékben fejleszteni: a könyörületességet és a bölcsességet. A könyörületességbe beletartozik a szeretet, a jótékonykodás, a kedvesség, az elfogadás – összefoglaló néven a szív érzelemmel kapcsolatos tulajdonságai. A bölcsesség pedig az intellektuális oldalt, az elme tulajdonságait foglalja magában.” (Walpola Rahula: Ezt tanította Buddha) 

Sir Arthur Conan Doyle egy jóval toleránsabb világban élt. Ő is és Sherlock is a tetteik és a céljaik alapján ítélték meg az embereket, nem számított nekik a társadalmi vagy az anyagi helyzet. Számukra az volt a legfontosabb, ami a szívben volt. Természetesen a világ gyorsan változik. Manapság az emberi kapcsolatokból eltűnni látszanak az érzelmek, csakúgy, mint bizonyos értékek és szokások. A mozifilmek egyre kegyetlenebbek, és azok a karakterek lesznek népszerűbbek, akik önzőek, gúnyosak és zsarnokoskodóak. Míg Basil Rathbone korában Holmes emberségessége átsugárzott a mozivásznon és Christopher Plummer nyomozója könnyeket ejtett, később megváltoztak a trendek és az újabb kori feldolgozások főhőse nyers és goromba lett.  

A CBS csatorna Sherlock és Watson (Elementary) sorozatának legfőbb vonzereje azonban abban rejlik, hogy a főszereplő (Jonny Lee Miller) nagyon emberséges és - ha nem tereli el figyelmét a munka - figyelmes. A sorozatnak sikerült visszahoznia Holmes egy olyan tulajdonságát, amely ugyan nem „divatos” korunk mozifilmjeiben, de jól ismert az eredeti történetekből. Azt is mondhatjuk, hogy Sherlock Holmes végre visszatért azokhoz, akik jószívű emberként emlékeztek rá. Mivel nem a saját problémáin rágódik, át tudja érezni mások nehézségeit, és ily módon még hatékonyabban lehet a segítségükre.

cbs-elementary.png

TOVÁBB: TÉVHITEK SHERLOCK HOLMESRÓL

Ⓒ MINDEN JOG FENNTARTVA. A CIKK SZERZŐI JOGVÉDELEM ALATT ÁLL:

A CIKK MÁSOLÁSA TILOS ÉS TÖRVÉNYBE ÜTKÖZŐ. - AZ ÍRÁS A MAGYAR SHERLOCK HOLMES CLUB TULAJDONA, ÍGY ANNAK ENGEDÉLYE NÉLKÜL MÁSOLNI ÉS TERJESZTENI  SZIGORÚAN TILOS. A LINK CÍMÉNEK MEGOSZTÁSA TERMÉSZETESEN SZABAD.

2022. május 02. 16:24 - SzerzoiJogvedettTartalom

Benedict Cumberbatch magyar party és Sherlock Klubhírek

benedict-cumberbatch-party.jpg

Halihó! Itt az ideje, hogy bulizzunk kicsit Benedict Cumberbatch és Martin Freeman nyomozópárosával. A lazítás előtt azonban klubunk jövőbeli terveit osztjuk meg Veletek.

A Magyar Sherlock Holmes Club legnagyobb célja, hogy a legnagyszerűbb detektívet minél több emberrel ismertessük meg, ráadásul hiteles képet adjunk róla. Ezt a célt több módon próbáljuk elérni. Tehát a terveink:

1, A Sherlock Holmes tévhit lista

, amit hamarosan folytatunk, így megint lesz Holmes személyéről izgalmas olvasnivaló - (Kapcsolódó oldalunk: Gyakori tévhitek Sherlock Holmes-ról)

2, Bizalmunk Bennetek

Hiszünk benne, hogy a jót az emberek szívesen ajánlják egymásnak. Az emberek ragaszkodnak Sherlock Holmes-hoz. Kitörő örömmel fogadták, mikor 1887-ben megjelent a Strand Magazine hasábjain, örömmel követték kalandjait, mikor nyomozott, majd erősen hallatták nem tetszésüket, mikor Conan Doyle végzett vele. Így az embereknek köszönhető, hogy újra feltámadt és és ezt megteszi azóta is újra meg újra.

Mi itt Magyarországon is tehetünk érte, hogy Sherlock Holmes jobban ismert legyen. Felvállalhatjuk és véghez vihetjük ezt a kultúrmisszót. Kérjük ajánljátok a blogot!

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/sherlockklub

Ehhez a második ponthoz tartozik az a, és b, terv: 

2a, Letölthető, kinyomtatható szórólap:

szorolap.jpg

Letöltés: sherlockian-sherlock.com/free-downloads/szorolap.jpg

A szórólap alul, függőlegesen bevágható - így a címünk letéphető és elvihető az érdeklődőknek.

Kérjük közterületekre ne tegyétek ki és csak olyan zárt helyeken terjesszétek, ahol a tulajdonos engedi! - Köszönjük szépen.

Ha valahol kiteszik a szórólapot és képet küldenek róla, mi megköszönjük itt a blogunkon. - Üzenetküldés

2b, "Szökés az internátusból" Suli-, Cég- és Könyvtárprogram

Conan Doyle egyik híres novellájának címét viselő programunk iskoláknak és könyvtáraknak, kulturát támogató hazai vállalkozásoknak. Az igazi célközönség a fiatalok és az érdeklődő, érettebb korú emberek, akiknek felhívnánk a figyelmét, hogy Sherlock Holmes történeteit ismerni miért hasznos napjainkban is.

A jövőben szeretnénk kidolgozni olyan letölthető, nyomtatható tartalmat, ami dióhéjban a nagy detektív jobb megismerését segíti, amolyan érdeklődést felkeltő anyag. A fent említett intézetek pultjaikon, asztalaikon, reklámanyag tartóikban elhelyezhetik és szabadon terjeszthetik.

A tervezett kiadvány fekete-fehérben, A4-es papírméretben készülne, kellemes grafikákkal.

Ötletgazdák: Zleszik Pál András történelemtanár, Sváb József grafikusművész, a blogvezetők: Revati és SherlockExtra

(A program neve esetleg még változhat. A "Szökés az internátusból" egyenlőre arra utal, hogy Holmes segít kiszakadni a hétköznapi nehézségekből, mégis a terhek elől elszökve, játszva tanulhatunk vele az életről.)

3, Egy Magyar Sherlock Holmes Kiállítás

Ezen még dolgozunk és köszönjük, hogy bizalmatokkal és adományokkal kezdtek csatlakozni hozzánk. Egy kiállítás nagy kihívás, ám az emberiség számtalan hatalmas célt meg tudott és képes megvalósítani. Tartsunk össze és sikerülhet.

4, Médiszereplések

Ez a lehetőség korlátozott, hiszen fizetett hirdetésekre továbbra sincs pénzünk, (inkább még a működésünkre és a kiállításra fordítunk), klubelnökünk pedig krónikus betegségei miatt nem mindig tudja elvállalni a felkínált médiaszerepléseket. Ahhoz továbbra is tartjuk magunkat, hogy Sherlock-ról szóló pár perces élő vagy telefonos interjúkat nem vállalunk, hiszen a világ egyik leghíresebb irodalmi alakját nem lehet röviden és felületesen letudni. Emailben egyeztetett online interjúkra inkább fogékonyak vagyunk.

Szerencsére Ti igazi Sherlock Holmes rajongók így is ránk találtok.  ;-)

Kérjük kedves új követőinket, hogy ne mobilon olvassák a blogunk, mert a mobil verzión kevesebb információ és késleltetve látszik, ráadásul a sortöréssel is gond lehet. - Asztali számítógépek vagy a modern Sherlock-ok (Benedict Cumberbatch vagy Jonny Lee Miller) által is használt laptopok illenek hozzánk.

Most pedig bulizzunk együtt a Benedict Cumberbatch és Martin Freeman duóval. Mivel magyarok vagyunk, hát vidám magyar nótákra, Ígérjük muris, menő és klassz lesz. Közel három és fél perc móka, igazi magyar mix. A videót youwashyourhair készítette. Íme: 

benedict-cumberbatch-party.jpg

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. április 29. 23:00 - SzerzoiJogvedettTartalom

New York City Tartan Parade - Sherlock felvonulás

new-york-city-tartan-parade.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Mai második posztunkban egy külföldi cégről lesz szó, hiszen nagyon szép hagyományt teremtett, mely kedvenc detektívünkhöz kapcsolódik. Fogadjátok szeretettel Revati sorait a New York City Tartan Felvonulásról!

Kedves látogatók! 

Érdekes eseményről kaptunk hírt a Sherlock Tartan hírleveléből. És hogy mi is ez a Sherlock Tartan pontosan? A vállalkozás 2018-ban jött létre, megálmodója Tania Henzell, aki nem más, mint Sir Arthur Conan Doyle mostoha ükunokája. Ő tervezte azt a különleges színösszeállítású, Sherlock Tartan-nak nevezett anyagot, amelyből a vállalkozás különféle ruhadarabokat készít, viktoriánus koriakat és modernebbeket is. A színösszeállítása a következő: alapszínei a tompa zöld és kék, amin jégkék csík van barna szegéllyel, valamint élénksárga csík sötétzöld szegéllyel. 

És most magáról az eseményről. Tegnap, vagyis április 28-án tartották New York-ban a Tartan Felvonulást (New York City Tartan Parade). Ez volt a 24. alkalom, amikor a világ tartankedvelői összejöhettek, bár tavaly a járványhelyzet miatt a rendezvénysorozat csak virtuális formában valósulhatott meg. A kelme tiszteletére, a hagyományok ápolására szervezik a Tartan Hetét, aminek a fénypontja a felvonulás. A hét nap eseménysorozataiban központi szerepet foglal el a skót kultúra, vagyis a tartanon kívül képviseltetik magukat a skót felföldi tánc, a klánszervezetek és természetesen a skót kutyafajták is. 

Tania nem egyedül vett részt a felvonuláson, elkísérte a fia, Harry is. A fiatalember nagygalléros köpenye, nadrágja, mellénye, nyakkendője és vadászsapkája Sherlock Tartan-ból készült. Az öltözék hatalmas sikert aratott. tania-es-harry.jpg

Az alábbi képen Tania és Harry egy gyönyörű ír farkaskutyával láthatók. 

tartan-sherlock-dog.jpg

A felvonulásra ezrek voltak kíváncsiak. A menetben, amit a főudvarmester (Grand Marshall) vezet, háromezer skót dudás is részt vett. Volt már főudvarmester többek között Sir Sean Connery, Brian Cox és Sir Billy Connolly. Az idei parádé vezetője Karen Gillan színésznő volt, aki olyan sorozatokból ismert, mint a Ki vagy, doki? vagy A galaxis őrzői. 

A 2022-es felvonulásnak különös apropója, hogy Tania és Harry pontosan száz évvel azután vettek részt rajta, hogy Sir Arthur Conan Doyle is a városban járt. Az író 1922-ben a Carnegie Hall-ban tartott előadást a spiritualizmusról.

Tania arról is beszámolt a hírlevélben, hogy megnézte a „Sherlock Holmes 221 tárgyon keresztül” kiállítást a Grolier Club-ban. A tárlat egyik szenzációja annak a beszédnek a leirata, amelyben Doyle elmagyarázza, hogy miért ölte meg Holmest – ez a szöveg még soha nem volt kiállítva.

tartan-sherlock-new-york.jpg

Javasoljuk, hogy látogassatok el a Sherlock Tartan honlapjára, ahol csodás ruhadarabokban lehet gyönyörködni.

 www.sherlockholmestartan.com

A beszámolót készítette Revati a Magyar Sherlock Holmes Klub társelnöke. 

2022. április 29. 22:15 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sir Arthur Conan Doyle: ajándék kép és könyvajánló

Drága Rajongók! Statisztikánk jelzi, hogy bizony van már törzsolvasó táborunk. Naponta vagy 2-3 naponta visszatérő olvasókkal. :-) Ez szuper. Értetek megéri dolgozni. Ma két poszttal is kedveskedünk nektek, és igen ez az első. Ebben könyvajánlót és ajándék képet nyújtunk felétek.

Doyle bácsi számunkra imádni való minden mennyiségben. Arról a jó hírről számolhatunk be, hogy Bernáth Zsolt a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági film írója és rendezője is nagyon kedveli őt. Zsolt hívta fel a figyelmünket arra a magyar vonatkozásra, miszerint neves írónk Márai Sándor egykor interjút készített a híres skót irodalmárral. (Kapcsolódó posztunk: Conan Doyle és Márai Sándor) Most pedig arról adhatunk hírt, hogy hamarosan megjelenik Bernáth Zsolt új ifjúsági regénye, amely Yorkban játszódik, és amelyben fontos szerepet kap Conan Doyle szelleme, illetve a történet is többek között a Conan Doyle család eltitkolt leszármazottjaival foglalkozik (persze ez csak fikció). A könyvelőzetes itt látható: 

Előjegyezhető itt:  Cerkabella Könyvkiadó - Bernáth Zsolt könyvei

Most pedig következzen az ajándék kép. Szerintünk ez a műremek is kedvelt lesz számotokra. Fekete-fehér, így nem kell hozzá színes nyomtató. Úgy halottuk, hogy van köztetek pár olyan rajongó, akiknek már nincs több helye falon, polcon az általunk kínált Sherlock Holmes képekre, ezért ők füzetbe ragasztva vagy mappába téve gyűjtik ezeket a kincseket. Mit mondhatunk erre? Csak azt a tényt, hogy kreatív és bölcs rajongók vagytok: Hajrá! Bővítsük sherlockian kincseinket együtt!

Az alábbi rajzot Garry Brown készítette Conan Doyle-ról és leghíresebb karakteréről. Garry Brown egy igazi storyboard művész. ( Az Instagram azonosítója: garrybrownart ) Garry Brown képregényművész a DC, Marvel, Valliant, Dark Horse, IDW számára. Ez az alkotása is nagyszerű:

conan-doyle-sherlock-blogkep.jpg

Letöltés a linkre kattintva:

sherlockian-sherlock.com/free-downloads/conan-doyle-sherlock.jpg

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

KAPCSOLÓDÓ OLDALUNK: Ingyenes szolgáltatásaink

2022. április 25. 02:20 - SzerzoiJogvedettTartalom

LEPKE REJTÉLY - Marika ajándéka

lepke_1.jpg

Sziasztok! Folytatva korábbi posztunkat a Kis Kiállítási Tájékoztatót még egy kicsit visszatérünk még tervezett tárlatunkhoz. Ugyanis K. B. megtisztelő adományából nem csak a múltkori bejegyzésben mutatott 3 tárgyat szereztük be, de tegnap megrendeltünk még valamit, amit májusban kapunk kézhez. Természetesen akkor majd bemutatjuk, de addig is van mit megosztani:

sherlock-holmes-tonga.jpg

A kis Tonga

A fejlécben látható szépséges pillangó olyan ajándék, amit februárban klubunk Tongával együtt kapott. Egy kedves régiségkereskedő, Marika adta nekünk. (Kapcsolódó poszt: Megérkezett Tonga) Akkor nem mutathattuk be, mert épp zajlott Nyereményjátékunk és túl sokat segített volna az utolsó kérdés megoldásában. Most viszont pótoltuk  lemaradásunkat. Ugyanakkor sajnos nem vagyunk lepkeszakértők és a pillangóról semmi további információnk nincs. Ezért tisztelettel kérjük, hogy, aki többet tud róla, akárcsak a Napóleon mellszoborról, az legyen szíves jelezze nekünk. Előre is köszönjük. (Persze nyomozunk mimagunk is, de hátha van, aki tudja a megfejtést, vagy többen eredményesebben kutathatunk.) Kapcsolatfelvételi lehetőség: ÜZENET

napoleon-szobor.jpg

Napóleon mellszobra, kerámia büszt

Persze nem csak kérünk Tőletek, hanem adunk is valamit. Kedves új látogatóinknak jelezzük, hogy sherlockian csemegéket, díjmentes extrákat itt kínálunk olvasóinknak: Ingyenes szolgáltatások

Azoknak pedig akiknek nehezen kezd a hét, monotonnak tartják teendőiket vagy épp nehéznek, azon kedves (vagy kedvetlen) személyeknek vigasztalásul itt ez a videó, ami bemutatja, hogy a XIX. században milyen komplikált volt egy-egy széf kinyitása. Bizony már Sherlock Holmes korában szinte Sherlock Holmes-i zsenialitás kellett megjegyezni a kódot:

Szép napot kíván: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. április 21. 07:55 - SzerzoiJogvedettTartalom

GYILKOS ELMÉK - Sherlock Holmes és a háborúk - Halál meg remény - Az orosz-ukrán konfliktus árnyékában (POLITIKAMENTES POSZT)

gyilkos-elmek.jpg

A POSZT POLITIKAMENTES.

Bevezetés:

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Az alábbi posztot - nem tagadjuk - sajnos a tragikus orosz-ukrán háború ihlette, meg a régóta fokozódó globális válság, de hagyományainkhoz híven nem kívánunk benne politikai állásfoglalást tenni vagy a jelenleg duló harc részletein csámcsogni. Inkább feltárjuk mi köze van a régi viktoriánus korban élő Sherlock Holmes-nak csatákhoz, akár napjainkban folyó harcokhoz is. Adhat-e ilyen brutális, valós helyzetben reményt és megoldást a világ egyik legnagyobb, kitalált lángelméje? Mennyire fontos a képzelet, a realitás és az emberség ilyen barbár szituációkban? 

Bízunk benne írásunk olyan gondolatokra világít rá, amibe nem mindenki gondol bele háborúk kapcsán, pedig lényegesek. Ezenkívül visszajelzéseitekből tudjuk, hogy Titeket kedves olvasóink nem csak a Sherlock Holmes-hoz kötődő mesés legendák érdekelnek, hanem a racionális gondolkodására vonatkozó reális, komoly vonatkozások is. Ezért, ha úgy adódik, blogunkon be merjük vállalni a komolyabb eszemefuttatásokat.

GYILKOS ELMÉK; Sherlock is egy közülük

Az emberi elme fantasztikus. Történelmünk során annyi jó dolgot és csodát talált ki, hogy nincs is arra szó. Egyik legszebb ékkőve maga a Művészet, amin az igazi kultúrát értjük, nem a hazug állátványosságokat. Mégis az emberi elme sajnos a legkreatívabb akkor, ha kínozni vagy gyilkolni kell. Létezik egy könyv "A halál ezer arca" címen, mely különböző gyilkolási módokat tár fel, de legyünk őszinték közel sem tartalmaz mindent. Gyilkos ösztönök mindenkiben vannak, de szerencsére nem mindenki engedi ezen ösztönöket teret nyerni. Ez az ösztön pusztító, mégis a gyilkosság mellett kis életmentő reményt is ad. Ugyanis kizárólag a gyilkosokat értő elme jöhet rá indítékaikra és foghatja el őket, így megakadályozva további pusztításaikat. Conan Doyle írásaiból tudjuk, hogy híres hőse is öl, amikor kell. Öl, bár nem oly értelmetlenül, mint a BBC Sherlock teszi néha (lásd: fejbe lövi a már elfogott Charles Augustus Milverton-t), míg Doyle hőse csak szabadon garázdálkodó, a társadalom igazán veszélyes elemeit távolítja el - például James Moriarty professzort. Ezért Conan nyomozója a törvény szerint tiszta marad, nem ítélnék el, hiszen a skót író alakja kizárólag önvédelemből vagy más emberek megmentésére alkalmazza ezt, mikor nincs számára más megoldás.

A világhírű bűnmegfejtő tehát nem csak megérti a gyilkos elméket, de ha úgy vesszük maga is egy közülük. Dokumentumfilmben mondták, hogy Sherlock Holmes "egy egyszemélyes bűnüldöző hadsereg" és tényleg tökéletes ez a jelző rá. Valóban a tudomány, a törvény, a megfigyelés és információszerzés minden módját bevető harcos, aki kitartóan üldözi galád ellenfeleit. Ő rendőr, rendfenntartó katona meg bíró is egyben, aki jobbá teszi a világot. Nélküle még kaotikusabb lenne a közbiztonsági helyzet. Holmes volt, aki annyira inspirálta a kriminalisztikát, hogy általa - , meg a többi kriminalisztikus által - jobb módszerekkel, kellő furmánnyal rengeteg bűnözőt tudnak világszerte elkapni a hatóságok.

AZ ÖNÍTÉLKEZŐ ZSENI, aki törvénytelenül törvényes

Ugyanakkor az önbíráskodás a legtöbb esetben mindig túlkapásokhoz vezet. A Biblia szerint "Ne ítélj és ne ítélnek!", valamint azt az isteni akaratot is ránk hagyta a Szentírás, hogy "Ne ölj!". Akkor mégis mi hatalmazza fel a pipázó, Istent többször említő detektívet a saját maga által folytatott nyomozásokra és helyenként mások feletti ítélkezésekre? Például az, hogy sajnos az ölés a természetben valamennyire azért kódolva van: az oroszlán is megeszi a zebrát. Ehhez hasonlóan akad, amikor az ember is ölni kénytelen, ám az aljas, az értelmetlen vagy kapzsi gyilkosságoknak gátat kell szabni, Sherlock pedig erre képes. Vagy az, hogy kedvencünknek különleges státusza van: törvénytelenül törvényes, méghozzá kollektív társadalmi támogatással. Ahogy James Bond az angol királynő engedélyével ténykedik, úgy Sherlock munkáját engedi és gyakran igénybe veszi a rendőrség vagy "maga az angol kormány" Mycroft Holmes. Mycroft, mint Anglia vezetője igenis jól érdekelt a lehető legbiztonságosabb állapotok fenntartásában országában, ehhez pedig Sherlock munkája hozzásegíti. A fiatalabb Holmes valójában amolyan félhivatalos bűnmegelőző és bűnüldöző szervezet, aki embertársait védi. Teszi mindezt összhangban a racionális törvényekkel, meg az isteni parancsokkal, hiszen Isten számára is kedves több teremtménye védelme. A Baker Street-i nyomozó legtöbb esetben rendőrségi kézre adja a latorokat, míg néhány extrém esetben előforduló logikátlan törvények helyett Sherlock logikusabbakat, a helyzethez méltóbbakat alkalmaz, ehhez magas morális mércéje ad jogos megoldást. Mint a Kánonban fogalmaz ő legfelsőbb és legutolsó törvényhozó ítélőszék.

A Baker Street-i detektív azon tulajdonságát se feledjük, hogy nem szívesen használ fegyvereket. Veszélyes terepeken jár, ahogy Mycroft Holmes mondta a BBC sorozatban John-nak: "Mikor Sherlock Holmes-szal sétálsz csatateret látsz". A fiatal Holmes pontosan tudja, ha halált okozó fegyver harctérre kerül, az majdnem biztos (, 99,99%), hogy öl is, akár a fegyver tulajdonosa által, vagy másik fél miatt, aki megszerzi. Bár Sherlock jártas a fegyverek használatában, a lehető legritkább alkalmakkor él velük. Inkább testi erejét meg éles eszét fejleszti és mikor lehet azokra támaszkodik. Ezen viselkedése jó bizonyítéka annak ő nem akar gyilkolni, sőt, lehetőségeihez mérten kifejezetten kerüli az ilyen helyzeteket. Ez a képessége is része annak, hogy egyedi rangot élvezhet az angolok körében.

Arthur Conan Doyle soraiból azt is jól tudjuk; különc zsenink gyakran háborúk kirobbanását akadályozza meg. Szintén lenyűgözően támaszkodik a képzelet világára, de az illúziókat megoldások forrásaként használja. Nem a valóság elől menekül beléjük. A tényket figyelembe véve fantáziáját megoldási ötletekhez működteti, sosem irreális mentsvárként. Szintén ide tartozó, említeni való képessége Sherlock-nak, hogy ritkán elkövetett hibáit képes belátni, majd mielőbb hatékonyan korrigálni.

Ugyanakkor Sherlock nem élvezhetné Mycroft, a rendőrség vagy bajba került uralkodók, illetve a kiszolgáltatott lakosság bizalmát, ha nem lenne még egy olyan képessége, ami ne tenné profivá és méltóvá hivatásához. Sherlock Holmes ugyanis hideg fejjel gondolkozik, bár vannak érzései és tud megértő lenni, ám komolyan figyel rá, hogy érzelmei működjenek, de indulatai sose ragadják el. (Ezt remek hatékonysággal, majdnem 100%-ban meg is valósítja.) Birtokában van az EI-nek, azaz az Érzelmi Intelligenciának. 

MEGOLDÁS:

Sokan sajnos kitalált alaknak látják, vagy régmúlt figurának, aki már semmi újat nem tud adni a modern világ embereinek. Akik így hiszik nem nyomoztak Sherlock Holmes után, esetleg nem értik, illetve nem látnak át korszakokon átnyúló globális összefüggéseket. Az emberiség történelmében ugyanis mindig volt és lesz jó néhány olyan fontos terület, ahova pontosan az a gondolkodás kell, amit ő alkalmaz: az Érzelmi Intelligencia. Ilyen jelentős területek a tudomány (, annak inspiráló érzésével, hogy lehet új dolgokat felfedezni, de tárgyilagos vizsgálatokkal meg elemzésekkel), az egészségügyi segítségnyújtás, a szociális gondoskodás (ide értendő az az elv, hogy ne csak halat adjunk az éhező embereknek, hanem tanítsuk meg halászni is őket), gazdasági válságkezelés, a bűnügyi nyomozás, meg a bírósági ítélkezés. Végül, de nem utolsó sorban, ami mindennél komolyabb: a környezetvédelem illetve háborúk megelőzése vagy a sajnos már kirobbant háborúk kezelése; a béketárgyalások.

Most olyan borús napokat élünk, hogy az emberiségre akár a III. Világháború is ráköszönthet, ami így az atomfegyverek korszakában minden végét jelentheti, amik vagyunk és akiket, amiket szeretünk. Velünk veszhet a csodás, törékeny bolygó, mely otthonunk: a Föld. Most nagyon fontos, hogy egyenként és összefogva is észnél legyünk! Rengeteg a gond, bonyolultak és nagyok a problémák, de egy reményünk a kiútra még van: az a mentalitás, amit Sherlock Holmes képvisel és amire mi is képesek vagyunk. Most kell igazán, hogy úgy gondolkozzunk és úgy éljünk, mint Baker Street-i barátunk: ésszel élve. Ezenkívül hinnünk kell, hogy a világ vezetői közt is vannak "Mycroft-ok" meg "Sherlock Holmes-ok".

gyilkos-elmek.jpg

Megjegyzés: A fejlécben Peter Cushing angol színész szerepel, aki nem csupán Sherlock tökéletes megformálója volt, de egyben igazi nagy rajongója is. Cushing (, amint más színészek, például az orosz Vasily Livanov), Jeremy Brett-hez képest vidámabb Holmes-ot formált meg, ami ebben a tekintetben közelebb állt Conan Doyle leírásához. Ne feledjük: Sherlock Holmes a remény szimbóluma.

2022. április 19. 07:16 - SzerzoiJogvedettTartalom

Kevin Norman: Sherlock kifestő

kevin-norman-sherlock-kifesto.jpg

Kedves Olvasóink! Szerettünk volna meglepetéssel szolgálni Nektek Húsvét alkalmából, a jókívánságainkon túl ("Kellemes Húsvéti Ünnepeket!" poszt). Viszont a tervezett ajándéknál találtunk sokkal jobbat, amit eddigi olvasói visszajelzéseitek alapján tudjuk, hogy imádni fogtok. Kissé ugyan késve adjuk át, de ennek oka, hogy nagyon friss és engedélyeztettük. Viszont biztosra vesszük; ez a szenzációs meglepetés kárpótol Titeket a kis várakozásért. Különösen a klasszikus Sherlock Holmes és Jeremy Brett rajongók számára lesz kedves.

Kevin Norman az amerikai Illionis állam Norridge falujában élő nagyszerű művész. Most vasárnap készítette el Jeremy Brett-es rajzát, amivel minket egyből elvarázsolt. Így engedélyét kértük, hogy itt a magyar blogukon és angol oldalunkon megjelentethessük képét. Örömünkre Kevin ma hajnalban megadta az engedélyt, ami nagy megtiszteltetés számunkra. Köszönjük szépen.

Mielőtt mutatjuk a kiváló alkotást előbb szeretnénk felhívni figyelmeteket Kevin Norman lenyűgöző Instagram oldalára, ahol mesés rajzait gyűjti. Köztük főleg szuperhősök, állatok találhatok, színes vagy fekete-fehér verziókban. Korábban Kevin feltöltött már másik Jeremy Brett Holmes rajzokat és Watson-osat is. Megtaláljátok őket?

https://www.instagram.com/kev_norm/

Most pedig mutatjuk a csodát, amit kifeshettek, de önmagában fekete-fehéren is fantasztikus dísze lehet szobátoknak és éke Sherlock Holmes kollekciótoknak. Csak le kell töltenetek és kinyomtatni.

sherlock-brett-kifesto-kevin-norman.jpg

Na! Ugye szuper? 

Mondtuk. ;-)

Modern vagy retro környezetbe egyaránt kitehetitek tökéletesen odaillő lesz, hiszen vonalvezetése egyszerre hagyományos és modern is egyben. 

Letölthetitek az alábbi linkre kattintva:

sherlockian-sherlock.com/free-downloads/kevin-norman-jeremy-brett.jpg

( Méret: 1365 x 815 pixel - formátum: .jpg kép )

További szép napot!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

jeremy-brett-granada-into-sherlock.jpg

2022. április 16. 07:59 - SzerzoiJogvedettTartalom

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

husvet-sherlock-holmes.jpg

Kedves Olvasóink! Nagy-nagy szeretettel kívánunk nektek Kellemes Húsvéti Ünnepeket. Ez a tragikus és végül mégis gyönyörű ünnep kötődik Sherlock Holmes-hoz is. Aki olvasta a Kánont tudja, a nagy detektív többször említi Istent, az pedig közismert, hogy Jézushoz hasonlóan ő is meghalt, majd feltámadt. Krisztus kezdetben úgy tűnik a Golgotán (Koponyahegyen) vesztette el életét, míg Holmes az Európát megkoronázó fenséges hegyen, az Alpokon. Moriarty-val való küzdelmében - egy ideig úgy látszik - vízben merült el, ami a keresztény hit szerint tisztít (lásd: megkeresztelés). A BBC Sherlock sorozatban a fiatal nyomozó karjaival keresztet formálva ugrik mélybe, bár ebben Steven Moffat-ot és Mark Gatiss-t ismerve nem vallási szimbólumot kell keresni, pusztán a showt feldobó, drámaibbá tevő látványelemet. Külföldi rajongók szívesen készítenek húsvéti tojásokat kedvencünkkel, erre egy példa a fejlécben látható. 

Húsvét után a tavasz még látványosabban bontakozik ki, ilyenkor a természettel együtt újjászülethetnek gondolataink. Felidézhetjük az eddig megszerzett életbölcseleteket, valamint megerősíthetjük céljainkat magukban. Sok éve külföldre vittük sherlockian munkánkat. Ott volt rá nagyobb igény és tetszett nekünk a vele járó kihívás. Sherlockian-sherlock.com oldalunkat továbbra is vezetjük, de mellette tavaly visszatértünk Magyarországra. Hogy mi változott a magyar fronton? Maszkulinabbak lettünk, örömünkre megjelentek a férfiak. Már nem csak egy-egy színészért ideig-óriág elolvadó, vagy Benedict Cumberbatch-ért, Jeremy Brett-ért, Robert Downey Jr.-ért kitartóan "szerelmes" tinilányok vannak mögöttünk. Tavaly óta végre olyan női és férfi rajongókkal, illetve érdeklődő gyerekekkel haladunk, akik olvasták a Kánont és Sir Arthur Conan Doyle híres karaktere fontos szívüknek. Ezúton köszönjük megtisztelő csatlakozásotokat, bizalmatokat felénk. Hálánk amiért tovább ajánlotok minket.

Büszkék vagyunk VIP TAGjainkra. Köszönjük a Kossuth Kiadó segítségét, és nem utolsó sorban azt az olvasói támogatást, amit többféle úton-módon kapunk Tőletek. Hajrá Srácok! Gyertek, csak gyertek fiúk! Sherlock Holmes világa sosem lehet teljes nélkületek. Holmes kalandjait férfiak kezdték (Conan Doyle, Sidney Paget) és a sherlockian világ építésében mindig kiemelkedő érdemei voltak a férfiaknak. Ez persze nem azt jelenti, hogy a témához tehetséges nők nem tudtak nagy értékeket tenni, például az orosz művésznő Svetlana Boiko, aki díjnyertes képekkel illusztrálta kedvencünk kalandjait (Svetlana Boiko képei), de kell a ti energiátok, ötleteitek, kitartásotok is. Büszkén említjük, hogy klubunk ötlete szintén egy férfi, a csodálatos Tahi Tóth László fejéből pattant ki. A sherlockian világban igazi nemi egyenjogúság lehet, érvényesülhetnek mindkét nem tagjai. Férfiak ugyanúgy kellenek a jövő generáció neveléséhez, fiaiknak, unokáiknak átadni Sherlock Holmes szeretetét és a detektívvel kapcsolatos értékeket. Külföldön számos fiú azért kezdte olvasni a Kánont, mert szeretett apja vagy nagypapája olvasta, illetve rádión hallgatta a különc bűnüldöző kalandjait, sőt érettebb rokonaik szívesen beszéltek példaképükről. Ezek az őseiket követő fiatalok egy életre szóló ajándékot kaptak így.

Sajnos mi magyarok hátrányban vagyunk a Sherlock Holmes téma kapcsán (például: a kommunista rendszerben nem igazán volt ildomos könyvet kiadni róla, manapság meg nem divat olvasni), de ez nem jelenti azt, hogy ha akarjuk ne hozhatnánk be a hátrányt. Holmes-nak rengeteg kötődése van a magyarokhoz (lásd: magyar vonatkozások), és ha úgy akarjuk még sok értékes kapcsolódása lehet hozzánk. 

Kérünk ne nehezteljetek ránk, amiért nincs most tagfelvétel. Teljesen újra kell építenünk mindent. Dolgozunk rajta és amint lehet megnyitjuk a tagbelépési lehetőséget. Ígérjük. Akárcsak a húsvéti remények, vagy maga a természet most mi is újjászületünk.

Meg igen, halovány reménynek tűnhet egy kiállítás ötlete, mikor se állami támogatás, se cég, se alapítvány, egyesület vagy gazdag amerikai nagybácsi nincs mögöttünk. Viszont akaratunk, kitartásunk erős, dolgozni se vagyunk restek, meg összefogva megállíthatatlanok lehetünk. Hisszük a híres Sherlock Holmes színész, Basil Rathbone tanácsait: "Tűzz ki magad elé egy nagy és értékes célt! Maradj közel Istenhez! Tanulj keményen! Vállalj felelősséget - ne kerüld ki!"

basil-rathbone-sherlock-holmes.jpg

Basil Rathbone, mint Sherlock Holmes

Bánatunkra hazánkba kevéssé jutott el, de a briliáns színész Basil Rathbone, egykor frenetikus sikereket ért el kedvencünk bőrébe bújva. Az emberek számára egyértelműen ő volt "maga Sherlock Holmes". (Később Jeremy Brett sok kétséggel vállalta el Holmes szerepét Basil hatalmas hírneve miatt, de aztán ő is felért ehhez a megtisztelő címhez.) Rathbone hegedülni tanult a szerep kedvéért, akár hosszú ideig mozdulatlanul ült, míg megkötött arcán egy álcázási jelenethez kellő maszk. Teljes színészi odaadással megtett mindent a minőségi megformálásért. A mellette Watson-t játszó színésszel, Nigel Bruce-szal igaz barátságot ápolt, akárcsak Sherlock Watson doktorral. Sajnos később Basil képtelen volt lemosni magáról a nyomozó nevét, de legyünk őszinték; valóban zseniálisan hozta a Baker Street-i bűnmegfejtő alakját. Rathbone 1960 táján vendég volt a The Christopher Program című vallásos rádióműsorban. Ott kérdezték meg a hírességet arról, hogy mit tanácsolna a fiataloknak az életben való boldoguláshoz. Basil bölcsen válaszolt:

"1, Tűzz ki magad elé egy nagy és értékes célt!

2, Maradj közel Istenhez!

3, Tölts időt édesanyáddal és édesapáddal!

4, Tanulj keményen!

5, Legyél válogatós abban, mit olvasol, és milyen műsorokat nézel stb.!

6, Követeld a legjobbat!

7, Mutass érdeklődést a tinédzserkori problémák iránt!

8, Légy önmagad!

9, Vállalj felelősséget – ne kerüld ki!

10, Javítsd ötleteid kommunikációjának képességét!

11, Készülj fel egy saját otthonra!"

Nekünk magyar Sherlock Holmes Rajongóknak az otthonunk itt van ezen a kis blogon, de idővel talán majd kibővítjük. Képesek lehetünk rá. ;-) Sherlock Holmes a remény szimbóluma, méltók vagyunk hozzá. Gyerünk Rajongók! Hajrá Magyarország! 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. április 14. 09:40 - SzerzoiJogvedettTartalom

"Nézd! Itt kezdődött minden." - avagy Sir Arthur Conan Doyle az optikus - Optikai illúziós játékkal

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Aki valóban elmerült Conan Doyle világában az tudja, hogy a jólelkű skót író szemészként kezdte pályafutását. Most ideje, hogy a témát boncolgatva az erről szóló információkból szemezgessünk. Persze közben rátekintünk világhírű karaktere páratlan tulajdonságaira illetve néhány azzal kapcsolatos tévhitre. Végül optikai illúziós játékokkal kapcsolódhatunk ki.

conan-doyle-joseph-bell.jpg

Doyle orovosi tanulmányait az Edinburghi Egyetemen végezte. Itt látta meg először, majd ismerte meg azt a tanárt, Dr. Joseph Bell-t, aki Sherlock Holmes alakjának legfőbb inspirálója lett. Bell izgalmas tanórákat tartott, diákjai örömmel jártak hozzá. A skót sebészprofesszor ha kellett megleckéztette nebulóit. Fennmaradt róla, hogy egy üvegbe keserű anyagot tett, beszéd közben belógatta az egyik ujját, majd ujjat nyalt, aztán elégedetten dicsérte az anyag jó ízét, végül engedte tanítványainak, hogy hozzá hasonlóan megkóstolják. És itt a lényeg: hozzá hasonlóan. A fiataloknak ugyanis nem tetszett a vegyület szörnyű íze és Bell ekkor fedte fel titkát: Az üvegbe az egyik ujját helyezte, de megnyalni már másik ujját nyalta meg. A bölcs professzor ilyen játékokkal oktatott arról, hogy az amúgy lusta, egyszerűsíteni imádó emberi agyat, rá lehet és rá is kell venni a megfigyelésre. Gondoljunk csak bele; milyen veszélyes lett volna, ha a vegyszer mérgező! A jó megfigyeléseken élet múlik, vagy akár több élet is múlhat. Ugyanakkor Bell doktor ilyen trükkjeiben gyökerezhet Sherlock Holmes Watson-hoz intézett bölcs kijelentése, melyet talán Joseph Bell is közölt több tanítványával: "Maga lát, de nem figyel meg." ... És bizony legendás Sherlock Holmes-unk sikerének egyik "nagy titka" rendkívüli megfigyelőképessége, amellyel az elé táruló látványból több részletet fog fel, mint más, sőt akár kombinálni tudja a feltáruló részleteket lényeges okokkal. Mikor John Watson megismeri a zseniális nyomozót, akkor Sherlock már túl van a főiskolán és megfigyelőképessége igen remek. De nézzünk kicsit emögé!

Nagyon nagy tévhit kedvenc Baker Street-i nyomozónkkal kapcsolatban, hogy Asperger-szindrómás, hiszen jobban látott, hallott és szagolt, mint más emberek. Valójában Holmes tudatosan fejlesztette érzékszerveit, és ennek kapcsán fejlődött ki nála jobb érzékelés. Kémiai kísérletei például a szaglását javították. Ne feledjük a parfümőr sem úgy kezdi, hogy kifinomultabb orral született. Sok illatot szimatol, mire szaglószerve kellően érzékennyé válik. Ráadásul a detektív munkával Sherlock egy veszélyes hivatást végez. Az ilyen veszélyes feladatokat ellátó embereknek ösztönösen is fejlődik az érzékelése, egyfajta természetes önvédelemből. Jó például szolgálnak erre az elit harcosok, a brit S.A.S. katonák, akik szintén jobb látással, hallással és szaglással rendelkeznek másoknál. Holmes tehát nem Asperger-szindrómának, hanem képzésnek és rendszeres gyakorlásnak köszönheti extrém érzékelését. A pipás bűnüldöző ugyan a szellem embere volt, Doyle annak is szánta, hiszen a Kánonban hősünk maga nyilatkozik így: "Én egy agy vagyok Watson. A testem többi része pusztán függelék.", mégis figyelemreméltó, hogy Sherlock nem hanyagolja el a testét. Nem csak jól ápolt, de rejtélyekkel, kísérletekkel, megfigyelési játékokkal (pl: ablakból nézi az utca embereit) nem csupán agyát edzi, vagy küzdősportokkal nem csak izmait fejleszti, hanem érzékszerveit is erősíti. Tökéletesen tisztában van vele, hogy kellő szellemi képességek mellé erős, energikus, jól reagáló testre van szüksége. Holmes ezen képességéről ritkán esik szó, pedig ezen felfogása, testkép elképzelése példamutató. Sajnos mindennek néha betesz Sherlock Holmes munkamániája, amiben amúgy a detektív zsenialitása és sikerének valódi titka rejtezik. Nyomozásai alatt Holmes nem eszik és nem alszik eleget, ha pedig tartósan munkanélkül marad unalmában droghoz nyúl. (A dohányzást most ne soroljuk a káros szokások közé, mert a viktoriánus korban kevesebb tudással még kimondottan egészségesnek vélték. Ehhez az akkori nézethez hozzájárulhatott a dohány élénkítő hatása és a füst tartósító tulajdonsága.) Conan Doyle jól látta; mi emberek nem mindig bánunk kellően testünkkel. Az író nyomozóját sosem akarta tökéletesnek, és Sherlock azért is közülünk való, meg szerethető lett, hogy hozzánk hasonlóan a testével nem mindig kegyes. Megértjük ezen emberi esendőségét. Ugyanakkor a munkamánia az, ami mégis rávezeti a detektívet arra, hogy sikerre szomjazva a már említett módokon fejlessze izmait és érzékszerveit - addig is távol tartva magától az unalmat meg a 7%-os kokain oldatot. Mert igen, Sherlock Holmes nem rendszeres droghasználó volt, nem tekinthető függőnek, hisz ritkán élt kábítószerekkel, bár sajnos a média aljasul inkább erősen drogfüggőnek ábrázolja... Összességében mégis Holmes egy remek buzdítás arra, hogy bármilyen korban és élethelyzetben vagyunk - akárcsak ő - merjünk tenni testünk fejlődéséért, nem baj, ha nem vagyunk tökéletesek, javítani lehet s tanácsos is. Nem kell varázserő vagy csodavárás. Doyle semmi olyat nem mutatott be Sherlock-kal, amire mi ne lennénk ugyanúgy képesek. Kutatni kell az önfejlesztés témájában és gyakorolni, akkor többet érthetünk el.

Azért a kokainozást persze senkinek se ajánljunk. Ne feledjük Watson doktor többször felhívta a figyelmet a kábítószer ártalmaira. A viktoriánus kor óta pedig méginkább rájött már az orvostudomány mily pusztítóan veszélyesek a kábszerek.

Most viszont fókuszáljunk újra Doyle-ra! Tehát, ő abban a reményben, hogy mások látásán segíthet megnyitotta szemészeti rendelőjét. A rosszul látók viszont vagy lenézték őt, vagy nem figyeltek fel rá, hiszen - Doyle bánatára - egy beteg sem lépett be rendelőjébe. Ilyen rossz kilátások mellett szemészünk unatkozni kezdett. Bár, mint említettük Holmes alakját főleg Joseph Bell ihlette, azért Doyle ugyanúgy utált tétlenkedni, mint Sherlock:

unatkozo-sherlock.jpg

- Unatkozom.

Egy hónap unalom után a tétlen orvos írásra adta fejét. Így születtek meg Sherlock Holmes kalandjai. Nézd! Itt kezdődött minden:

conan-doyle-rendeloi.jpg

Ha két épületet figyeltél meg, akár a boltozat, akár a feliratok alapján, ne aggódj, az nem kettős látás, hanem a remek megfigyelő képességed eredménye. Úgy hírlik ugyanis, hogy az irodalmár a Devonshire Place 2. szám alatt lakott és rendelt, ám több érv szól amellett, hogy a rendelője a közeli Upper Wimpole Street 2. alatt lehetet. Talán az igazság az idők távlatában elveszett, de mi sherlockianok nyertünk egy új legendát és manapság mindkét helyet Doyle kapcsán tartják tiszteletben Londonban.

Figyeljünk fel rá, hogy pályamódosításával az okos férfi változtatni mert életén. Apájával ellenétben, aki hivatalnok volt, bár festő akart lenni, Conan nem ragadt le egy nem kívánt hivatásnál. Mert változtatni életén, ez pedig leghíresebb teremtményére is igaz, hisz Holmes pillanatok alatt új életet kezd, mikor a veszélyes bűnbanda vezér Moriarty miatt menekülésre kényszerül. Ez az életmódváltó, rugalmas gondolkodás szintén szükséges volt, hisz Dolye és figurája így érhettek el további eredményeket. Ahogy régen, úgy manapság is tudni kell bármely embernek változtatni az életén, amennyiben úgy hozza a sors.

Az pedig rendkívül nagyszerű volt, hogy a skót fiatalember orvosi ismereteket szerzett. Az Edinburghi Egyetemen ugyanis tanították mennyire eltérőek, az ujjlenyomatok, de ezek csak az emberi testről szóló érdekes megfigyelések voltak. Az, hogy az ujjnyomok egyedisége nyomozás során felhasználható azonosításra, az Doyle fejéből pattant ki, majd nagyítót használó hőse már buzgón figyelt az ujjak által hagyott jelekre. Holmes első kalandja A Bíborvörös Dolgozószoba az első mű az irodalomban, ahol valaki bűnügyi nyomozás során nagyítót használ. Nem csoda, hisz bűnüldöző alakja így figyelhette meg jobban a részleteket. Azonban ennél többször is támaszkodott orvosi ismereteire a bajszos irodalmár:

Betegségek gyakran tűntek fel a Baker Street-i lángelme kaladjai során, akár szembetegségek is. (Például Az aranycsiptető, másik magyar címén: Az arany szemüveg történetében.) Dr. Zajácz Magdolna, aki a hazai szemészet kiemelkedő képviselője volt, azt is megjegyzi tanulmányában, hogy Doyle Az Ezüstcsillag esetnél a ló lebénításához használt szerszám mekkora bravúr: "A szemész Conan Doyle találhatta csak ki, hogy erre a célra a szemészek által használt „hályogkés” a legalkalmasabb. Hegyes, éles, keskeny, aligha hagyhat észrevehetô nyomot a ló lábának szőrzete között. Egy pillanat alatt bevágható az ín, és a ló nem tud jól futni." - jegyezte meg tanulmányában a professzor asszony.  - (Forrás: Prof. Dr. Zajácz Magdolna "Orvostörténeti érdekességek Arthur Conan Doyle életében és műveiben" a magyar Orvosi Hetilapban megjelent tanulmánya - 2008, 149(10): 465-467)

orvosok.jpg

Tanulmánya végén Zajácz Magdolna doktornő kifejezte egyetértését a neves Schultheisz Emillel (titulusai: magyar orvos, belgyógyász, orvostörténész, egyetemi tanár, egészségpolitikus, az orvostudomány kandidátusa és egészségügyi miniszter), aki életműve szerint a detektívtörténetek inkább logikai játékok, mintsem rejtélyes történetek halmaza. - Bizony nem csupán történet halmazok, hanem szellemi kihívások a jó krimik. Ez így van, erre mi is így tekintünk.

Végezetül mutatunk három optikai illúziót rejtő képet. Mindhármon Conan Doyle arca és híres teremtményei vehetőek ki. Alkotójuk Victor Molev orosz származású kanadai művész, akinek "Az álcázott írók" sorozatából vannak ezek a festmények:

1. KÉP:

doyle-baskervilles.jpg     Victor Molev: The Hound of the Baskervilles 

- A Sátán kutyája, olajfestmény, 2016

2. KÉP:

doyle-lost-world.jpg

Victor Molev: The Lost World - Az elveszett világ, olajfestmény, 2014

3. KÉP:

doyle-new-sherlock.jpg

Victor Molev: New Story by Sir Arthur Conan Doyle About Sherlock Holmes

- Sir Arthur Conan Doyle új története Sherlock Holmesról, olajfestmény, 2016

a karakterek külseje alapján valószínűleg a Vasily Livanov és Vitaly Solomin-féle orosz Sherlock Holmes sorozat ihlette

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzés: Prof. Dr. Zajácz Magdolna tanulmánya angolul sherlockian-sherlock.com oldalunkon elérhető, a Magyar Orvosi Hetilap engedélyével. Fordította társelnökünk Revati. Megtekintés a következő linkkel: Medical history curiosities in the life and work of Arthur Conan Doyle

2022. április 12. 09:07 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock sorozatok

sherlock-sorozatok.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Korábbi híradásainkat folytatva most kedvenc detektívünkkel foglalkozó sorozatokról lesz kicsit szó, illetve klubunk jövőbeli terveiről.

Mint korábban jeleztük nyárra várható a BBC Sherlock-ból készülő Sherlock Case Connection Társasjáték.  Ebben a Baker Street-i nyomozó ellenfeleinél kell okosabbnak lennie 2-4 játékosnak. A Lucky Duck Games az, aki a BBC-vel együttműködve dobja majd piacra ezt a terméket. Ugyanakkor a Case Connection egy társasjáték sorozat része lesz. Most friss hírek közölték, a többi rész, már nem a Benedict Cumberbatch és Martin Freeman által játszott páros történetét követi. Akik viszont nagy társasjáték rajongók és kedvelik az izgalmakat az új kiadványokra is boldogan várhatnak, ugyanis a folytatásban ugyancsak várhatók detektíves nyomozások.

A screenart.com termékeny cikkírója Adrienne Tyler, legutóbb - hozzánk hasonlóan - a Robert Downey Jr. által várható Sherlock Holmes univerzummal foglalkozott. Említette Downey korábbi mozifilmjeinek sikerét, ugyanakkor aggodalmának adott hangot a közvetkező kalandok kapcsán. Példának hozta fel a BBC Sherlock-ot, ami ahogy a tervezett pár résznél többre nőtte ki magát jelentős minőségromláson esett át. Mi is úgy véljük a BBC Sherlock színvonala sokat zuhant a 3. évadtól, és való igaz, hogy a legtöbb filmes folytatás gyakran ellaposodik, vagy korábbi önmagához képest méltatlanná válik mikor már futószalagon gyártják. Megértjük Adrienne Tyler kétségeit. Ugyanakkor Sherlock Holmes arra tanít minket; ne legyenek előítéleteink. Nem nyilatkozhatunk előre ítélkezve a Robert Downey Jr. és stábja által várható alkotásokról, amíg meg nem jelentek, s megnézni sem volt őket alkalmunk. Igen számos évadot megélt mozis vagy tévés alkotás elgyengül, de szerencsére vannak kivételek is. Erre jó példa Baker Street-i nyomozónk kapcsán: A sajnos méltánytalanul alulértékelt CBS Elementary, Jonny Lee Miller és Lucy Liu főszereplésével 7 évadot és sok epizódot élt meg. 154 részből a legnagyobb rosszindulattal is csak talán 4-6 rész sikerült haloványabbra, ám ezt leszámítva a bűnügyek izgalmát illetve az Elementary-ra jellemző sajátos hangulatot végig hozta a sorozat. Illetve nem feledjük, hogy Robert Downey Jr. Hollywood egyik legnagyobb bukását könyvelhette el maga kapcsán, de a pokolból tért vissza, szerencsére már teljesen kijózanodva. Bizunk benne kényes kemény munkával visszaszerzett jóhírére és kellően odafigyel rá. Cége a Team Downey pedig szeretett feleségét és barátait is foglalkoztatja. Úgy véljük Robert nekik sem akarhat rosszat és nem utolsó sorban, jószívvel gondol ránk rajongókra.

Mi tehát nagy izgalommal várjuk az új Sherlock Holmes univerzumot, aminek egyenlőre jókedvűen bizalmat szavazunk és próbáljuk gyűjteni a Robert Downey-s dolgokat leendő kiállításukra.

arnyjatek-robert-downey-jr.jpg

Ha esetleg elkezdenétek nekünk adományozni a megunt, vagy több birtokolt példány miatt felesleges Sherlock Holmes és az Árnyjáték filmek lemezes vagy üres borítóit, vagy a borítók fénymásolatait, mi annak is örülnénk. Akár látványos falat építhetnénk belőlük a kiállításra, természetesen minden keves adakozó nevét feltüntetve az általa küldött borítóra.

origami-black-lotus.jpg

Szintén dédelgetett tervünk, hogy összegyűjthetnénk a legtöbb rajongók által készített Fekete Lótusz kollekciót a BBC Sherlock-ból. Ehhez azonban a Ti segítségetekre lenne szükség. Itt is minden adakozó nevét feltüntetnénk. Az mindegy, hogy kis- vagy nagyméretű lótuszt készítenétek, ha elég sok lesz egy látványos bemutatással szemet gyönyörködtető része lehetne a kiállításnak. Amennyiben kedvetek van támogatni ezen célunkat itt lelitek a vészjósló virág elkészítésének módját: Fekete Lótusz Origami

Szerintünk ilyen kreatív ötletekkel jelezhetnénk összefogásunkat, valamint nyújthatnánk olyan különleges extrákat, amit más külföldi Sherlock Holmes kiállítás még sohasem. Így a tárlat külföldi nézőit is meglepnénk azzal, hogy mi magyarok milyen éles eszűek és alkotó szelleműek vagyunk.

Mindkét esetben tárlatunk megnyitásáig se leszünk hálátlanok, a felajánlott tárgyakért itt a  blogon is köszönetet mondunk az adományozóknak.

Itt köszönnénk meg újra Zleszik Pál András olvasónknak, hogy ő sajátmaga kiötöl fantáziadús alkotásokat, amiket örömmel őrzünk és majd kiállításon szeretnénk bemutatni. Legutóbbi vele kapcsolatos posztunk (Kincsek a Granada sorozatból) óta Andris jelezte, hogy csodás "A másik vérfolt" levelében Edward Montagu-Stuart-Wortley brit katonatiszt 1907-ben II. Vilmossal folytatott beszélgetéseinek átdolgozott feljegyzéseiből egy részletet használt fel, mégpedig  II. Vilmos német császár sorait. Mi nagyon szeretjük a történelmet, büszkeségünkre Sherlock Holmes is nagyon kapcsolódik hozzá, így pláne örülünk a történelmi vonatkozásnak.

tancolo-emberkek-hilton-levele.jpg

Természetesen tovább dolgozunk a klasszikus Sherlock Holmes kapcsán és angol sherlockian-sherlock.com oldalunk fejlesztése mellett, szeretnénk magyarul is befejezni a Conan Doyle leghíresebb hőséről szóló tévhiteket.

Igen tudjuk; helyzetünk nehéz. Elvesztettük a fantasztikus Tahi Tóth Lászlót, jelenlegi klubelnökünk beteg, az olvasóink és rajongótársaink pedig elszórtan élnek az ország eltérő pontjain, meg egy kiállításhoz kellenek majd azok a fránya anyagiak. Közben szívszorító a háború, a Covid-járvány, a mértéktelen környezetszennyezés meg mindaz a sok bűn és butaság, amivel az emberiség jelenleg kifordul magából. Hősünk a Baker Street-i zseni, azonban nem adta fel. Róla veszünk példát, meg szeretjük a kihívásokat és merünk szembenézni velük. Hisszük megvalósulhat a tervünk, érdemes érte dolgozni. Minden siker egy ötlettel kezdődött, meg az érte való dolgozással. Benedict Cumberbatch nyomozójának szobájában látható egy fenséges Goethe szobor. A német polihisztor, bár megélt sok tragédiát, ugyancsak mert remélni, akár a legkeményebb körülmények dacára is.

bbc-sherlock-goethe-bust.jpg

Tőle származik az idézet, amivel most búcsúzunk:

"Ha romba dőlnek legszebb álmaid,
reményeid el ne hagyjanak,
Mert sokszor a romok fölött
a legszebb virágok nyílnak."

(Johann Wolfgang von Goethe)

viragok-romok.jpg

A képen angol vidéki kert egy apátság romjaival.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. április 09. 16:04 - SzerzoiJogvedettTartalom

Tahi Tóth László Sherlock Holmes tárgyak 2.

tahi-toth-laszlo-rtl-klub-reggeli.jpg

Sziasztok! Mint korábban hírt adtunk felőle Tahi Tóth László felesége, Kárászy Szilvia művésznő volt olyan kedves és felajánlotta a Művész Úr Sherlock Holmes sapkáját, pipáját, nagyítóját klubunknak. (Kapcsolódó cikk: Tahi Tóth László Sherlock Holmes tárgyak 1.) Ezeket egykor ő vette urának Londonban, így igazi, vérbeli angol darabok, melyeket Laci nagyon szeretett. 

Februári hírünk óta van némi csend, amiért őszintén elnézéseteket kérjük. Ma viszont említve lettünk ismét. Ezúttal a Femina magazinban, Bakos Csenge cikkében:

https://femina.hu/hazai_sztar/tahi-toth-laszlo-ozvegye/

Köszönjük szépen!

(Az, hogy az írásban a nevünk K-val szerepel, nem elírás. Hivatkozunk magunkra Magyar Sherlock Holmes Klubként, hiszen ez a magyar nevünk.)

Ugyanakkor úgy érezzük, úgy fair, ha elmeséljük mi a hallgatás oka. Egyrészt Kárászy Szilvia zonorgaművész elfogalt életet él, másrészt klubelnökünk SherlockExtra krónikus betegségei okán, nem mindig alkalmas találkozóra, és eddig elég kemény ez az év is neki. Viszont a Művész Úrhoz kötődő Sherlockian tárgyak megvannak, ahogy a leendő vitrines (befogadási) helye is készen áll és az átadás megvalósítását továbbra is nagyon szeretnénk. Erős szándékunk összehozni az eseményt.

Ígérjük: Be fogunk számolni a fejleményekről, és a Sherlock Holmes sapka, pipa és nagyító új helyéről ugyancsak posztolunk majd képeket. Szívből reméljük, hogy Tahi Tóth László értékes emlékeit egy szép napon Sherlock Holmes kiállításon  mutathatjuk be nektek, így együtt örvendhetünk nekik.

Köszönjük szépen megtisztelő bizalmatokat, megértéseteket.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Klub

MEGJEGYZÉS: a fejlécfotón Kárászy Szilvia és Tahi Tóth László az Rtl Klub Reggeli című műsorában láthatók.

2022. április 08. 05:50 - SzerzoiJogvedettTartalom

Kincsek a Granada sorozatból

jeremy-brett-granada-kincsek.jpg

Kedves Rajongók! Jeremy Brett főszereplésével készült a Granada Sherlock Holmes sorozata, mely örök gyöngyszem mindannyiunk szívében, mivel legtovább és leghűbben dolgozta fel Conan Doyle történeteit kedvenc detektívünkről. Tette ezt briliáns színészeket, szép díszleteket, hangulatos zenéket, angol tájakat felvonultatva. Eme csodás filmsorozatnak méltó helyet szeretnénk tervezett kiállításunkban.

Olvasónk és segítőnk a tehetséges, kreatív Zleszik Pál András ehhez lepett meg minket tegnap újabb kincsekkel. Ezeket mutatjuk be most örömmel nektek.

Az első "A másik vérfolt" kaland elrabolt levele. Nagy örömömmel fotóztuk le kitűzőinkkel körülvéve:

tancolo-emberkek-hilton-levele.jpg

A levél a sorozatban:

sherlock-masik-verfolt-level.jpg

Megkaptuk azt az üres papírt is, amibe végül - jó okkal - Sherlock rejtette ezen titokzatos levelet. Emellett a levél borítékja, meg "A táncoló emberkék"-ből pár vészjósoló firka - Mr. Hilton Cubitt első levele Holmes-nak -, és "A négyek jele" kincsestérképe is birtokunkba került:

negyek-jele-terkep.jpg

Andristól nem ez az első meglepetés, amit kapunk. Korábban Jeremy Brett-es társasjátékunkhoz írt magyar fordítást és megajándékozott minket a legendás Musgrave-szertartás szövegével, koponyás tasakokkal, meg az ördöglábgyökér porrá őrölt fajtájával is. (Ezeket itt nézhetitek meg: A Musgrave Rítus - András ajándéka, Sherlock Holmes társasjáték )

Hálásan köszönjünk. Nagy becsben tartjuk mindet.

Viszont mi sem tétlenkedtünk ám eközben. Ugyanis készen lett egy közös (táv)munkánk Zleszik Pál Andrással, bár még ő is csak itt és most értesül róla. Boszorkánykonyhánkban elkészítettük a mérgező ördöglábgyökeret, amit az emberiség védelmében biztonságos üvegfiolákba zártunk. András adta az ötletet, sőt a felhasznált két porból a sötétet.

Sajnos a mobilkamera, amivel a fotók készülnek nem a legjobb minőségű, a két por ezért nem igazán kivehető. Mégis nyugodt szívvel biztosíthatunk mindenkit, hogy a fenti tárgyak meg a Radix Pedix Diaboli üvegcsék nagyon mutatósra sikerültek.

radix-pedix-diaboli-granada.jpg

Magyar Sherlock Holmes Clubként boldogan említünk magyar vonatkozást. "Az ördög lába" történetből tudnivaló: a méreganyag egyetlen európai példánya Budán lelhető fel. Ezt és az ördöglábgyökér leírását így regéli a Kánon:

" ... egyetlen mintapéldányon kívül, amit Budán őriznek, Európában nem található. Nem jegyzik a gyógyszerészeti tankönyvekben, de a toxikológia szakirodalma sem említi. A gyökér fomája lábhoz hasonlatos, ami félig ember, félig kecske formájú. Innen a fantáziadús elnevezés, mely egy botanikával foglalkozó misszionáriustól ered. Nyugat-Afrika egyes vidékein bizonyos próbaszerül használják ezt a mérget a sámánok, és  a por elkészítési módja szigorú titok. "

Mi is titkoljuk. ;-)

Nálunk a Budán óvott verzió lesz az üvegcsés. Megmaradt ördöglábgyökér porból pedig készül papírtasakból kihulló változat, amely már gyilkosságokra és Holmes kísérletére utal majd.

Ha ördöglábgyökeret nem rágcsálhattok, azért terveink szerint a bátrabbak közületek kiállításunkon majd választhatnak a BBC Sherlock méregpirulái közül. Természetesen 100% biztonsággal, teljes életben maradási eséllyel, ám merész próbálkozóink megtudják jó döntést hoztak-e.

bbc-sherlock-pioson-pill.jpg

Hogy ezt mikét oldjuk meg? Nos,  ez legyen szintén a mi titkunk. Amennyiben ezt nem szeretnétek, akkor egy kis fejtőrő, amit magatokban megfejthettek. Több  lehetőséget is nyugodtan kigondolhattok. 

Szép napot kíván: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. április 06. 16:09 - SzerzoiJogvedettTartalom

Robert Downey Jr. - Sherlock Holmes visszatér

sherlock-holmes-visszater.jpg

Sziasztok! Már egy évtizednél is régebben történt, még 2009-ben, hogy Robert Downey Jr. Sherlock Holmes-ként berobbant a filmvászonra és vadiúj akcióhősként odapörkölt nézőknek és kritikusoknak egyaránt. A kirobbanó siker után persze 2011-ben jött a második rész, az Árnyjáték. Aztán be lett ígérve a harmadik mozifilm, ám Covid-járvány hátráltatta a forgatást. Majd kiszivárgott, hogy Guy Ritchie után Dexter Fletcher foglal helyet a rendezői székben, aki azért Guy Ritchie stílusásoz méltóan alkot majd. Az utolsó hírek meg azt rebesgették; Robert Downey Jr. saját Sherlock Holmes multiverzumot akar. Erről 2021 decemberében jelezhettünk felétek: Robert Downey Vasemberét legyőzi Sherlock Holmes?

Tavaly tél óta pedig csupán a hangulat puskaporos a rajongók körében. Megy a várakozás és találgatás arról, mikor lesz újabb kaland, mert a hírforrások elhalgattak. Sir Arthur Conan Doyle műveiből tudjuk; a legendás Baker Street-i detektív sosem adja fel és úgy tűnik ez megformálójára is igaz szerencsénkre. Ráadásul bónuszként talán dupla örömben lehet részünk. Ugyanis születőben a Sherlock Holmes multiverzum.

A The Hollywood Reporter információi szerint Downey másokkal együtt komoly munkálatokban van. Ötleteikből kinőve két képlékeny forgatókönyvük is akad, és talán dupla sorozat érkezhet a logikusan gondolkodó detektív kalandjaiból az HBO MAX-ra, így nem a mozikba kerülnek az újabb kalandok. A tévésorozat ötlete források szerint már 2020 végén megszületett, de most körvonalazódik markánsabban a kidolgozás. A Varierty szerint olyan friss karakterekre lesz fókuszálva, akiket láthatunk (?) / láthatnánk a Sherlock Holmes 3-ban is. Robert Downey Jr. az első detektíves mozifilm forgatókönyvén is dolgozó Lionel Wigam-mal fogott össze. Mindketten executive producerekként vezetik a folyamatokat. Arról nem tudni konkrétumot, hogy az új sorozatban vagy sorozatokban is a tehetséges hollywood-i sztár alakítja-e az éles eszű detektívet. Mindezt egyenlőre sem a Warner Bros, sem az HBO Max még nem erősítette meg. Tehát konkrét premierdátum továbbra sincs, de végre újabb jelzés érkezett nekünk rajongóknak, miszerint érdemes várni s reménykedni. 

Ennyit sikerült kinyomoznunk. Most azonban ennél kicsit többet nyújthatunk még nektek. Bemutatjuk azt a pisztolyt, melyet a tervezett Sherlock Holmes kiállításunkra szereztünk, ahová szeretnénk Robert Downey-s részleget is:

robert-downey-fegyver.jpg

Amit többet tudunk jelezzük felétek. Mi szintén izgatottan, de türelmesen várunk. Egyrészt nem tehetünk mást, másrészt tudjuk jó munkához idő kell. Hajrá Robert Downey!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. április 05. 16:59 - SzerzoiJogvedettTartalom

Az utolsó vámpírfogak

sherlock-jeremy-brett-vampir.jpg

Kedves Rajongók! Most vérfagyasztó vagy épp vérpezsdítő soraink következnek - ezt döntse el ki-ki saját  vérmérséklete szerint -, ugyanis a vámpírokról lesz szó. Voltunk olyan morbidak és beszereztünk két vámpírfogat a tervezett Sherlock Holmes kiállításunkra. (Annak, aki hozzánk hasonlóan gyűjti a sherlockian tárgyakat megsúgjuk, hogy játék webáruházakban lelhet ilyet, illetve akadnak online tippek a házi készítésre is.) Természetesen odavagyunk Sir Arthur Conan Doyle Az utolsó vámpír című novellájáért és ennek filmes feldolgozásáért, melyben a főszereplő Jeremy Brett. Mivel külön részleget szeretnénk a Granada sorozatnak, így ezeknek az odaillő apróságoknak igazán örülünk.

Most pedig Revati cikkét olvashatjátok a vérszívó teremtményekről:

Sherlock Holmes és a vámpírok

A sussexi vámpír (The Sussex Vampire) című történetben a nyomozó segítségét kérik egy természetfelettinek tűnő eset tisztázásához. Holmes ki is jelenti: ”A mi nyomozóügynökségünk két lábbal áll a földön, és az a dolga, hogy ott is maradjon. Számunkra elég tágas ez a világ, és jócskán akad benne izgalom kísértetek nélkül is.” A nyomozás során ki is derül, hogy az eseményeknek logikus és teljesen hétköznapi magyarázata van, de érdemes kicsit utánajárni, hogyan jelenik meg a vámpír alakja a magyar folklórban.

Bár külföldön és hazánkban is széles körben elterjedt vélekedés, hogy a vámpír a magyar néphit jellegzetes alakja, ez valójában nem így van. Ugyanis a magyar néphit nem ismeri a holttetemből létrejövő, az élők vérét szívó lényt, vagyis a vámpírt. Maga a név is ismeretlen volt, és a tudományos irodalomból került a köznyelvbe. De vajon hogyan vált a vámpír jellegzetes magyar jelenséggé?

Ennek legfőbb oka azokban a vámpírperekben kereshető, amelyek a XVIII. században zajlottak. Egy részüket az akkori Magyarország területén folytatták le, és ezután terjedt el a vámpír kifejezés a köznyelvben.

1746-ban Calmet, Benedek-rendi szerzetes kiadott egy nagy sikerű könyvet a magyarországi vámpírokról. Állítása szerint az egyik hajdúvárosban valóságos hisztéria alakult ki – a temetőben több holttestet is kiástak, azt gyanítva, hogy vámpírként járnak vissza. A halottak szívét átszúrták, a fejüket levágták, majd a testeket elégették és a hamvakat a folyóba dobták.

A leghíresebb magyar vámpír

lugosi-bela.jpg

Azon tévhit kialakulásához és főleg megerősödéséhez, hogy a vámpíroknak közük van Magyarországhoz, valószínűleg az is hozzájárult, hogy a vérszívó Drakula egyik legemlékezetesebb megformálója, Lugosi Béla magyar származású volt. A színész 1882-ben született Lugoson, ami akkor Magyarország része volt, ma Romániához tartozik. Eredeti neve Blaskó Béla Ferenc Dezső. Apja magyar, édesanyja pedig szerb volt. Drakulát először egy színdarabban alakította 1927-ben, majd jött az első Drakula-film 1931-ben, amiben erős magyar akcentussal beszélt (talán ez is erősítette a tévhitet). Bár más szerepeket is alakított, sokan beskatulyázták és azonosították a gróffal, ami a karrierjének sem igazán tett jót. A színész 1956-ban hunyt el.

Érdekességek

Nem mindenki tudja, hogy Jeremy Brett is megformálta Drakula grófot, méghozzá nagy sikerrel – 1979-ben, a Dracula című színdarabban, San Francisco-ban és Chicago-ban. A darabról készült montázsfotó:

jeremy-brett-dracula-vampir.jpg

A Granada sorozatban a történet címe Az utolsó vámpír (The Last Vampyre) volt, és egyike volt a kétórás hosszúságú daraboknak. Doyle ismerte Bram Stoker művét, gratuláló levelet is írt neki 1897-ben, és A sussexi vámpír történetével fejezte ki írótársa iránti nagyrabecsülését. Van egy jelenet, amiben Holmes megijeszti Watsont – ehhez vámpírfogakat és fekete köpenyt visel. (Fejléc középső kép.) Erről Jeremy a következőt mondta: ”Itt látszik, hogy Sherlock Holmes-ban van valami gyerekesség, játékosság – és ezt nagyon szeretem.”

Maga az epizód nem tartozik a legjobban sikerültek közé, de a kritikusok továbbra is elismerően nyilatkoztak a két főszereplő alakításáról. Ahogy Brett fogalmazott: ”A Sherlock Holmes-hoz fűződő viszonyom megváltozott az eltelt tíz év alatt… Ma már tudom úgy viselni a sminket és a fekete ruhákat, hogy ne legyenek rossz hatással a kedélyállapotomra. A szerep már nem uralkodik el rajtam. Megtaláltam a módját, hogy anélkül alakuljak át, hogy a saját létem tönkremenjen bele.”

És még egy érdekes egybeesés: nem Jeremy Brett az egyetlen, aki Drakulát és Sherlock Holmes-t is alakította. Az ausztrál Richard Roxburgh 2002-ben bújt a nyomozó bőrébe A Sátán kutyájá-ban, majd a 2004-es Van Helsing-ben játszotta Drakulát.

richard-roxburgh.jpg

Szerző: Revati

Tudtad? A vámpírok létezését állítólag megerősítő jelenségeknek igazából tudományos magyarázatai vannak. Sápadt arcbőrt élő személyeknél okozhatott betegség vagy akár vashiány, D-vitamin-hiány. A halottak arcának, hasának puffadását, néha bőrük elpirosodását - és esetleg a holttest megfordulását - a bomlás során keletkező természetes folyamatok idézik elő (pl: gázok). A megfordított holttest a "temetés áldozata" is lehetett, hiszen egykor úgy vélték, akit hassal lefele temetnek el, annak a lelke nem fel a mennybe, hanem le, egyenesen a pokolra jut. (Lásd: Nagy Imre temetése a magyar történelemben.) Azonban a középkorban lefelé temetkezhettek más okból is. Itt említendők meg a National Geographic idevágó sorai:

" A Berni Egyetem antropológusai a mai Svájc, Ausztria és Németország területén feltárt 95 nyughelyet elemeztek, a kutatók többek közt a földrajzi elhelyezkedést, a temetkezés sajátosságait, a halott korát és nemét, illetve a sír korát mérték fel. A szakértők szerint a középkorban sok esetben az elhunyt külön kérésére történt a furcsa temetés. Mivel ezek a sírok gyakran kápolnáknál vagy templomoknál találhatóak, elképzelhető, hogy az arc lefelé fordítása az isten iránti tisztelet egyfajta jele volt. III. Pipin frank királyt is ily módon helyezték örök nyugalomra.

Később, az 1300-as és 1400-as években egyre nőtt a hasonló temetkezések száma, ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább kiszorultak az ilyen sírok az előkelő temetkezési helyekről. A nyughelyek ugyanakkor felszentelt földekben maradtak, ami azt sugallja, hogy nem bűnözőket, esetleg csak kisebb vétségeket elkövető személyeket temettek el arccal lefelé.

Érdekes módon a bizarr sírok számának növekedése egybeesik azzal a korszakkal, amikor az élőhalottakról szóló történetek terjedni kezdtek a térségben. A német folklórban az ilyen vámpírszerű teremtményeket nachzehrernek nevezték, Amelie Alterauge és kollégái szerint ezeket gyakran a járványok kitörésével is összefüggésbe hozták.

A csapat úgy véli, hogy a 14-17. századi járványok miatt a korabeliek az élőhalottaktól is elkezdtek jobban félni, ezért temettek el több és több embert arccal lefelé. Természetesen elképzelhető, hogy a hasonló temetkezésekre egyéb magyarázatok is vannak. " (Forrás: National Geographic, ng.24.hu)

Az sem igaz, hogy a haj vagy köröm növekszik halálunk után. Igazából a bőr szárad ki és aszalódik, az összemenése miatt látszik több a körmökből és hajzatból. Tehát valóságos okok magyarázzák, hogy igazából miért nincsenek a veszélyes vérszívók, de Drakula még azért is lényeges, mert Sherlock Holmes alakjával együtt ő az a karakter, akit világszerte a legtöbb filmes adaptációban megjelenítettek.

Na, de ne rendezzünk még nagyobb vérfürdőt! Most búcsúzunk, ám továbbra is gyűjtjük a koponyákat meg egyéb vérfagyasztó cuccokat a hőn áhított tárlatunkhoz.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. április 03. 03:33 - SzerzoiJogvedettTartalom

Mi hátráltatja a Sherlock sorozat folytatását? Miért nincs Sherlock 5. évad?

sherlock-series-5-red-circle.png

A tegnapi nap, április 2-án Steven Moffat állítólag felfedte a Sherlock sorozat állásának titkát. A radiotimes.com szerint Moffat azt közölte nagyon sajnálja, hogy a rajongók őt tartják bűnbaknak a sorozat leállásáért, de kicsit sem az ő vagy Mark Gatiss hibája az újabb kalandok hiánya. Szerinte a főgond Benedict Cumberbatch és Martin Freeman, akik sokkal jobban fizető szerepeket kapnak és számukra a Sherlock már "a legrosszabbul fizető munkájuk". 

Másik gondnak Una Stubbs halálát említette Moffat. 

" Talán, ha újra összeállítjuk azt a díszletet, és varázsütésre nem jelenik meg, talán mindannyian túl szomorúak lennénk ahhoz, hogy műsort készítsünk. " - mondta a Mrs. Hudson-t megformáló hölgyről. Még hozzátette:

" Ezek tehát a tények. Megtennénk, én megtenném, Mark megtenné, Sue megtenné. Lehet, hogy túl szomorúak lennénk, hogy végigcsináljuk. És szükségünk lenne a főszereplőinkre, akik érthető módon úgy érezhetik, hogy már letöltötték az idejüket. "

Steven Moffat mellett Mark Gatiss is kamerába nyilatkozta a RadioTimes-nak, hogy ők sosem zárták rá az ajtót a sorozat tovább haladására.

Mi korábban foglalkoztunk a témával, és az anyagi problémát illetve Una Stubbs halálát magunk is említettük a valószínű okok mögött. (Kapcsolódó link: BBC Sherlock - 5. évad folytatás érkezik?) Nem voltak bennfentes információink, csupán logikus indokokat kerestünk.

Nem tudni Moffat mostani nyilatkozata milyen cél szolgál: a főszereplőket akarja - nem túl fair módon - visszacsábítani egy nyilvános támadással rajongói nyomást helyezve rájuk vagy csupán a rajongók magafelé való neheztelését akarja enyhíteni, illetve szereplési vágy hajtja. Tekintve azonban, hogy a forgatókönyv írók már Sherlock Holmes eredeti karakteréről is nyilatkoztak össze-vissza, akár általuk jól tudott tévhiteket is terjesztettek Conan Doyle hőséről, vagy a rajongóknak is sok ígéretük volt, amit nem tartottak be, ezért mi nem vesszük teljesen biztosra Steven Moffat szavait. Annyi tény, hogy folytatás készítéséről jelen pillanatban még most sem számolhatunk be.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

( Megjegyzés: A fejléchez angol nyelvű oldalunkról a fiktív BBC Sherlock 5. történetünk egyik bannerjét használtuk fel. )

2022. április 01. 16:51 - SzerzoiJogvedettTartalom

Április 1 - A rossz tanuló Sherlock Holmes épületszerkezetből vizsgázik a BME tetején

Halihó! Április elseje van a tréfálkozás időszaka. Mi nagyon szeretjük a mókát és szeretnénk egy kis poénos videóval kedveskedni nektek. Ebben a Benedict Cumberbatch által megformált Sherlock Holmes (, magyar álnevén Jakab) számára jön el a vizsga napja a BME K-épület Épületszerkezettani Tanszék tetején. Bár a friss levegő jót tesz az agynak, zseninek még sincs könnyű dolga, hiszen a vizsgáztató tanár a gonosz, gúnyos Jim Moriarty. Vajon végre sikerrel veszi az akadályt kedvencünk vagy elbukik? Megtudhatjátok az alábbi videóból. 

Előtte azonban jegyezzük meg, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem tanárjai és diákjai igazán jó fejek. Szeretik Sherlock Holmes-ot. Korábban előadást is tartottak a leghíresebb detektívről:

 "Sherlock Holmes és a következtetés tudománya" -  BME GTK Kari Hallgatói Napok (2017) - Előadók: Egres Dorottya és Petschner Anna egyetemi oktatók

Menő. További sok örömöt és sikert skacok! Hajrá Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem!

Nektek és a többi olvasónknak további szép napot és klassz hétvégét kívánunk.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. március 30. 17:12 - SzerzoiJogvedettTartalom

Robert Downey Jr. Vasember és Sherlock Holmes + méregkapszula

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Mint tudjátok idővel szeretnénk majd egy Sherlock Holmes Kiállítást. Ezen az eseményen nem akarunk karakterösszemosást, például, amikor Benedict Cumberbach nyomozója Dr. Who-val (, angol fantázianevén: Wholock ) vagy Dr. Strange alakjával mosódik össze ( angolul: Strangelock ). Mert úgy gondoljuk ez a kiállítás szóljon csak a nagyszerű detektívről, akinek oly sok kulturális érdeme van. Éppen ezért karakteregyesítő tárgyakat csak akkor kívánunk majd megjeleníteni, ha esetleg adományként ajándékba kapunk tőletek, mert természetesen a ti felajánlásaitokat nagyra becsüljük és szívesen közzétesszük.

Ugyanakkor egy karakteregyesítő kivételt magunk is teszünk. SherlockExtra elkészítette Robert Downey Jr. Vasember és Sherlock Holmes dobozát. A kiállításunkon szeretnénk nem csak viktoriánus kori, de modernebb dolgokat is bemutatni és ez a dobozka tökéletes összekötő elem lehet a két különböző korszak között. 

robert-downey-jr-vasember-sherlock.jpg

Azonban a mutatós doboz másért is illendő lehet a tervezett tárlatunkra: Nagy azonosság ugyanis a tehetséges amerikai színész által megformált mindkét hős között, hogy mindkét férfi úgy érvényesül a világban, hogy nincs természetfeletti erejük, nem rendelkeznek szuperképességekkel. Sikereiket éles eszüknek meg kitartó munkájuknak köszönhetik, nem holmi varázserőnek. Mindkét hős gonoszokkal veszi fel a harcot, jobbá teszik a világot és a legkegyetlenebb helyzetekbe kerülve sem adják fel. A Vasember és Sherlock Holmes még hasonló abban is, hogy védjegyük egy-egy jellegzetes öltözet, amiről pillanatok alatt felismeri őket bárki.

Meg ugyan, ki tudna ellenállni egy képnek, ahol Vasember, Sherlock Holmes, Robert Downey Jr. és annak aláírása látható? Ez menő a köbön tízezerszer!

( Jó hírünk gyűjtőknek, hogy már Párizs bakelit óra is rendelhető a Sherlock Holmes Faliórák közt. )

parizs-eiffel-torony-faliora.jpg

Ezenkívül elkészítettük a BBC Sherlock sorozat méregkapszuláit is. A sorozat eredeti képkockáit és alkotásunkat, az alábbi mozgóképen tekinthetitek meg. Elkészítettük tehát A Study in Pink epizód rózsaszín ruhás hölgyének, Jennifer Wilson-nak és a Baker Street zsenijének szánt halálos üvegcsét. Ügyeltünk arra, hogy pontosan a képernyőn látott üveget szerezzük be és a kapszula töltete, a sorozathoz hűen tartalmazzon fekete szemcséket is.

bbc-sherlock-pill.gif

Nem tagadjuk, hogy a kiállításhoz még gyűjtenünk és készítenünk kell tárgyakat, tárolókat. A Covid-19 járvány, a külföldről rendelt termékekre kivetett vámok és a mostani ukrajnai háború okozta gazdasági válság hátráltatják céljainkat, de nem adjuk fel. A kiállításra szánt tételek közül néhányat azért mutatunk be, hogy lássátok színvonalas kiállítási tárgyakkal készülünk kedveskedni nektek.

Bízzatok bennünk, mert értünk hozzá, akarjuk és szeretnénk, ha lenne hazánkban is egy színvonalas tárlat arról az irodalmi hősről, akiről világszerte több neves múzeum létezik és aki rengeteg módon kötődik Magyarországhoz. Link: Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes magyar vonatkozásai

Továbbra is szívesen fogadjuk az általatok felajánlott Sherlockian kincseket. Ha valaki nem tud mit felajánlani, de szeretne segíteni és pénzösszeggel támogat minket, amennyiben kívánja egyeztetünk vele és itt a blogunkon jelezzük, hogy pénzadományából milyen sherlockian érdekességet tudtunk beszerezni vagy elkészíteni.

Ugyan csak hálásak vagyunk azért is, ha ajánljátok másoknak az oldalunkat. Ez nem kerül pénzbe, de ugyanolyan hasznos. Köszönjük szépen.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolodó link: ADOMÁNYOK

2022. március 24. 07:32 - SzerzoiJogvedettTartalom

A méhészinas - Sherlock Holmes könyv

sherlock-holmes-meheszinas.jpg

Kedves Rajongók! Ma egy hosszabb posztban mézédes témával kedveskedünk Nektek. Ugyanis a méhekről és a mézről lesz szó. Mi magyarok mindig is szerettük a hasznos méhecskéket, akárcsak Sir Arthur Conan Doyle hőse, a legnagyszerűbb detektív, aki Londonból visszavonulva méhészkedett vidéki birtokán. 

További örömteli indokunk a témára, hogy tegnap a Kossuth Kiadó elküldte nekünk az új Laurie R. King könyvet, melynek címe: A méhészinas. Nagyon szépen köszönjük.

a-meheszinas-konyv.png

A népszerű sherlockian Laurie R. King ezen könyvében nem csak új izgalmas bűntény felderítésére lesz lehetőség, hanem megtudhatjuk miként ismerkedett össze Sherlock Holmes és az okos Mary Russell. Tehát a sorozat kedvelőinek kihagyhatatlan darab, míg aki most ismerkedne a Mary Russell történetekkel, vagy csak újabb krimire vágyik, annak ezzel a példánnyal tanácsos kezdeni az olvasást. 

Ha Ti is szeretnétek rendelni itt lelitek a Kossuth Kiadó kínálatát:

https://www.kossuth.hu/kereso/lista/?oldal=1&h=0&m=sherlock

Most pedig magyarul közöljük a "Sherlock Holmes és a méhek" című cikkünket, amit Revati az angol sherlockian-sherlock.com oldalunkra írt és amelyet a skót méhésztársaság, a Nairn & District Beekeepers’ Association 2015-ös Karácsonyi Hírlevelében engedélyünkkel leközölt.

sherlock-holmes-meheszinas.jpg

SHERLOCK HOLMES ÉS A MÉHEK

Mindannyian tudjuk, milyen fontos szerepet játszanak a méhek a növények beporzásában, és nekik köszönhetjük a finom mézet, valamint a méhviaszt és egyéb melléktermékeket (propolisz, méhpempő) is. A világ leghíresebb nyomozóját is érdekelték a szorgos kis állatok, visszavonulása után méheket tartott Sussexben.

A méhek és a méhészkedés története – rövid áttekintés

A méhek, szorgalmuk miatt és mint a társas együttélés modelljei számos szerző írásában megjelennek. Foglalkozott velük többek között Arisztotelész, Platón, Vergilius, Seneca, Erasmus, Shakespeare, Tolsztoj és Marx is. A Meroving uralkodók szimbóluma is a méh volt – a halhatatlanságot és az újjászületést jelképezte. Szent állatnak tartották, amely összeköti a természeti világot az alvilággal. Az egyiptomi mitológia szerint Rá napisten könnyei a homokba hullva méhekké váltak.

A méhek lehetnek magányosak vagy élhetnek jól szervezett társadalomban. A mézelő méhek úgynevezett euszociális kolóniákban élnek. Ez a fajta közösség az anyából (királynő), szaporodóképes hímekből és szaporodásképtelen nőstényekből áll, utóbbiak a dolgozók.

A méheknek mintegy húszezer ismert faja létezik, közülük a legismertebb az európai mézelő méh. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók. Nektár és pollen fogyasztására specializálódtak. A méz nemcsak finom és tápláló élelmiszer, az orvostudomány is használja csírátlanított változatát, mivel fertőtlenítő hatású és elősegíti a sebgyógyulást is.

A mézelő méh az ember hasznos és szorgalmas segítője. Jelenleg hét fajtája és 44 alfaja ismert. Eredete Dél-és Délkelet-Ázsiába vezethető vissza. A méhészek kaptárakban tartják a családokat, egy kaptárban akár negyvenezer méh is lehet. A méhészkedés történetének kezdetén a méz begyűjtése a méhek és a kaptár megsemmisítésével járt együtt, később jöttek rá az emberek, mekkora értéket is képvisel egy méhcsalád. A középkorban a kolostorok és apátságok voltak a méhészet központjai – a viaszt gyertyakészítéshez használták, a méz egy részéből pedig mézsört készítettek Európa azon részein, ahol nem lehetett szőlőt termeszteni. A 19. században az amerikai Lorenzo Lorraine Langstroth tökéletesítette az addig használt méhkaptárak szerkezetét, így azokból a méz a peték, a lárvák és a bábok megsértése nélkül vált kinyerhetővé. Számos kaptárfajta létezik, Amerikában legelterjedtebb a Langstroth, míg Angliában a „brit nemzeti kaptár” típus a legnépszerűbb. A „hagyományos” méhtartás mellett egyre nagyobb teret nyer a természetközeli méhészkedés és az urbánus irányzat, mely utóbbi a nagyvárosokban tartott méheket takarja. Érdemes megemlíteni, hogy az Elementary sorozatban is megjelennek a méhek. Jonny Lee Miller Holmes-a háza tetején tartja méheit, sőt, kedves gesztusként Watsonról nevez el egy új méhfajtát. Eredetileg a Jeremy Brett-féle Granada sorozathoz is forgattak olyan jeleneteket, amikben Sherlock a méhek körül foglalatoskodik, ám ezekből csak néhány fotó maradt meg, adásba nem kerültek.

sherlock-mehesz.jpg

Sherlock és a méhek

Arról, hogy a nyomozó méhekkel foglalkozik, Az oroszlánsörény című történetben ő maga számol be („A birtokon békésen megosztozunk öreg házvezetőnőmmel meg a méhekkel.”). Egyébként ez a második történet, melyet nem Watson beszámolójából ismer meg a közönség – ezt és A holtsápadt katona címűt maga a nyomozó meséli el. Új elfoglaltsága Az utolsó meghajlás című történetben is szóba kerül, amikor büszkén mutatja Watsonnak a könyvet, amit a témáról írt („Gyakorlati tanácsokat tartalmazó kézikönyv a méhek életéről, valamint észrevételek a méhkirálynő elkülönítéséről”).

Sokaknak talán furcsa, hogy az az ember, akinek a bűnözők üldözése volt az élete, pont egy ilyen unalmasnak tűnő időtöltést választott, mint a méhészkedés. Ezt és a nyomozást első ránézésre ég és föld választja el egymástól. Azonban ha alaposabban megvizsgáljuk, kiderül, hogy a két dolog között sok a hasonlóság. Lássuk, melyek azok a tulajdonságok, amik szükségesek hozzájuk.

  1. Türelem

A részletek, bizonyítékok felkutatása és a tények egyeztetése elengedhetetlen egy nyomozás során, és ehhez bizony nem árt türelmesnek lenni. Ugyanígy a méhekkel való foglalatoskodás, az életük megfigyelése is sok türelmet kívánó tevékenység.

  1. Felelősségvállalás

Egy nyomozáson emberéletek múlhatnak – és a méhész is felel a kaptár lakóinak jólétéért.

  1. Felkészültség

A jó nyomozó igyekszik a lehető legtöbb adat birtokába jutni, hogy megkönnyítse a saját dolgát. A méhészkedésbe sem lehet háttértudás nélkül belevágni, előbb elméletben kell elsajátítani az alapjait.

  1. Kitartás

Semmilyen tevékenység sem hoz eredményt kitartás nélkül. Ha ez megvan, a detektív megoldja az ügyet, a méhész pedig megkóstolhatja munkája gyümölcsét.

Véleményem szerint Holmes keresve sem találhatott volna megfelelőbb időtöltést magának a méhészkedésnél. Sok-sok évet töltött majdnem állandó életveszélyben, gyakran olyan körülmények között, melyek próbára tették a fizikumát is, nemcsak az elméjét. Számára igazi kikapcsolódás lehetett, hogy tanulmányozhatta a méhek jól szervezett életét. Erre a kikapcsolódásra pedig igazán rászolgált oly sok sikerrel megoldott bűneset után.

Szerző: Revati

2022. március 22. 15:31 - SzerzoiJogvedettTartalom

A Musgrave Rítus - András ajándéka

a-musgrave-ritus.png

Sziasztok! Kedves olvasónk és követőnk Zleszik Pál András, korábban már segítette munkánkat angol fordítással. (Kapcsolódó poszt: Sherlock Holmes társasjáték) Ma pedig több fantasztikus csodával lepett meg minket a tervezett Sherlock Holmes kiállításunkhoz; elkészítette és elküldte nekünk a legendás Musgrave Rítus versét tartalmazó levelet és még Ördöglábgyökérből, azaz a veszélyes Radix Pedis Diaboli-ból is ajándékozott mellé. Mérhetetlenül örülünk mindennek és köszönjük szépen Zleszik Pál András munkáját, meglepetését. Mutatjuk is az új kincseket az alábbi mozgóképen:

musgrave-level-andristol.gif

Természetesen, ha összejön a leendő kiállítás (, folyamatosan dolgozunk rajta), akkor előkelő helyen mutatjuk be ezen szépségeket. Számunkra saját sherlockian kincseink is fontosak, de a Tőletek kapott különlegességek a legkedvesebbek nekünk. Különösen odavagyunk a gyönyörtől, amikor a klasszikus Sherlock Holmes-hoz vagy a nagyszerű Jeremy Brett-hez köthető meglepetéseket kapunk.

Végezetül jegyezzük ide a Musgrave-szertartás rejtélyes szövegét, ami mindig jó hangulatot teremt és kedves a Sherlock Holmes rajongók szívének:

"Kié volt?"

"Aki elment."

"Kié lesz?"

"Aki eljön."

"Melyik hónap volt?"

"Az elsővel kezdve a hatodik."

"Hol volt a nap?"

"A tölgy fölött."

"Hol volt az árnyék?"

"A szilfa alatt."

"Hogyan léptek?"

"Északnak tízet és tízet, keletnek ötöt és ötöt, délnek kettőt és kettőt, nyugatnak egyet és egyet, és aztán le."

"Mit adjunk oda érte?"

"Mindenünket."

"Miért adjuk oda?"

"Azért, amit ránk bíztak."

(Idézet Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Homes történetéből)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. március 20. 08:07 - SzerzoiJogvedettTartalom

A londoni taxi

london-fekete-taxi.jpg

Helló! Akárcsak a Big Ben vagy a Tower Bridge, ugyanúgy London egyik jellegzetessége a fekete taxi. Most ezen járgányoknak a történetét fedjük fel picit a Holmes-hoz való kötődésükkel, meg egy valódi bűnténysorozatot említünk meg, de előbb bemutatjuk saját példányunkat:

londoni-taxi.jpg

Régóta vadásztunk egy jó állapotú kocsira. Nem volt könnyű, mert több az online térben kínált darab festése kopott volt, egy kereke hiányzott, vagy a tengelye törött el. Végül Farkas Hajnalka birtokában leltünk erre a kis csodára. Új, dobozos, bontatlan, tökéletes a tervezett Sherlock Holmes kiállításunkra. Sajnos az adás-vétel során nem várt technikai probléma keletkezett, de Hajnalka végig bízott bennünk - amit külön köszönünk neki - és szerencsére végül minden rendeződött. Külön hálánk Gamee-nek, aki a beszerzési költségeket (taxi+szállítási díj) teljes mértékben fizette. 

Na, de regéljünk is kicsit a taxiról: Ezzel most megcáfolunk két tévhitet, amit egyes elfogult BBC Sherlock rajongók vallanak. Mégpedig, hogy Steven Moffat és Mark Gatiss varázsolt először kocsit Sherlock alá és az ő sorozatuk előtt nem voltak modernizált Sherlock Holmes feldolgozások. Bocsi fanok, de a sherlockian tények cáfolják ezeket az elképzeléseket. Az általatok kedvelt sorozat ettől nem lesz kevesebb, de jól, pontosan tudni dolgokat mindig bölcsesség és érdem. Ez így van egy olyan kitalált karakter esetében is, aki egy világhírű író, több, mint 130 éve nagyrabecsült alkotása.

SHERLOCK HOLMES ÉS KOCSIK, MEG A TAXIK:

sherlock-londoni-taxi.jpg

Lovas bérkocsik már a Conan Doyle féle viktoriánus időkben is voltak (, sőt egészen úgy az 1600-as évekig követhetjük a nyomukat). Az skót író könyveiből ismert Sherlock Holmes tehát gyakran igénybe vette a bérkocsik szolgáltatásait, ahogy ezt a Jeremy Brett féle Granada sorozatban láthatjuk. Ezekben az időkben már nagyon felfutott az iparosodás, így már a mai kocsik elődjei már léteztek. Az első autómobilt a német feltaláló Carl Benz 1885-1886-ban szerelte össze, pont a Sherlock kalandok elején. Ezért nem nagy túlzás, hogy a Basil Rathbone által játszott fekete-fehér (később színesre digitalizált) Sherlock Holmes filmekben autók tűntek fel. Bár azt se tagadjuk, hogy a sorozat néhány része modernebb időbe - úgy az 1920-as - '40-es évekbe - került, és mivel a járgányok elterjedéséhez idő kellett a Jeremy Brett-es Granada sorozat lovaskocsis ábrázolása a hűbb megjelenítés.

sherlock-holmes-auto-lovaskocsi.jpg

Persze a legendás detektív mellett nem csak ekkor bukkantak fel a különböző négykerekűek. Láthattuk őket a "1994 Baker Street: Sherlock Holmes Returns" című filmben, ahol a pipás bűnmegfejtő modern időkben ébred. (Ezt magyarul "Sherlock Holmes visszatér" címen játsszák néha a televíziók.)

sherlock-modern-auto.jpg

Említhető még a futurisztikus "Sherlock Holmes a 22. században" mesefilm, ahol szintén közlekedtek járgányok, bár már a levegőt hasítva repkedtek. Az 1990-es évek végén készült  rajzfilm számos epizódja Conan Doyle-tól jól ismert Sherlock Holmes történetek címeit vette fel. Aki tud angolul és érdekli, az ingyen megtekintheti a sorozatot a YouTube videómegosztón. Ime az intro: 

A Benedict Cumberbatch főszereplésével készült BBC Sherlock sorozat pedig rengeteg londoni taxis jelenetet mutat. Nem csak Sherlock és John közlekedik ezzel a közlekedési eszközzel, de áldozatok és egy sorozatgyilkos is "A Study in Pink"-ben. Sőt a sorozatban magát a gonosz Jim Moriarty-t is láttuk egyszer a taxi kormánya mögött.

Jonny Lee Miller zsenije szintén a kocsik világában élt. New Yorkba költözése előtt a brit fővárosban lakva jól ismerte a londoni taxikat, majd újra találkozott velük, mikor már Joan Watson-nal tért vissza Londonba.

sherlock-londoni-taxi.jpg

AZ ERŐSZAKOS TAXISOFŐR:

Anglia egyik legmegrázóbb bűncselekménye John Derek Radford-hoz kötődik (korábbi nevén  John Worboys), aki 1957-ben született. Jelenleg már a brit börtönök "kényelmét" élvezi ez a szexuális bűnelkövető, akire a "Fekete taxis erőszakoló" név ragadt.

john-derek-radford.jpg

(A rajz Elizabeth Cook munkája  John Derek Radford-ról.)

Ő taxisofőrként a neki tetsző női utasoknak egy pénzzel teli táskát mutatott. Általában azt adta elő, hogy szerencsejátékon nyerte a nagy összeget és nincs kivel megünnepelni a kellemes eseményt. Felajánlotta a hölgyeknek, hogy igyanak vele. Aztán vagy leitatta őket vagy az italukba drogot, altatót kevert és szexuálisan bántalmazta őket. Egyszer Radford 90 nő megerőszakolását vallotta be, ám mivel az áldozatai kábultak voltak, sokan nem emlékezhetnek a velük történtekre, illetve sok nő szégyelli ha bántalmazták őket, ezért a rendőrség úgy véli Radford áldozatainak a száma 100 fölött lehet. Radford kétszeres életfogytiglant kapott és fellebezési kérelmei eddig elutasításra leltek. Reméljük ez így is marad.

Amúgy az angol törvények úgy hírlik sosem írták elő a londoni taxik fekete színét, és volt, mikor más színekben is léteztek, valahogy mégis a fekete szín lett ezen kocsik ismertetőjele. Ez a kissé halottaskocsi jelleg, illik egy egy modern korban élő, morbidabb Sherlock Holmes-hoz, mint Benedict Cumberbatch detektíve. Ugyanakkor ne feledjük az eleganciát se, amit a fekete szín hordoz. Ez illik egy angol úriemberhez. Kell az autók gyorsasága is, amivel kedvenc nyomozónk egy-egy bűntény helyszínére vagy szemtanúkhoz utazhat.

HA LONDONBAN JÁRSZ:

Nyugodtan leinthetsz magadnak egy taxit! Csak ne kiabálj, mert taxit leszólítani ott illetlenség, így meglehet a sofőr nem áll meg neked. 

A londoni taxisofőrök jól képzettek. A város utcáiról való pontos ismereteiket egy tanfolyamon szerzik meg. Ez is egy kötődés Conan Doyle hősével, hiszen Sherlock Holmes szintén fejből ismerte London utcáit, bár ő nem tanfolyam, hanem valószínűleg önképzés keretében.

Utazás közben a sofőrrel szabad beszélgetni.

EGYÉB: Ha kedved van londoni szuvenírt vagy mást ajándékozni a klubunknak a tervezett kiállításunkhoz itt megteheted: ADOMÁNYOK

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club

2022. március 19. 06:25 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Case Connection Társasjáték

sherlock-case-connection.jpg

Sziasztok! A BBC meg a Lucky Duck Games összefogott és társasjáték sorozatot tervez. Ennek első kiadványa a Sherlock Case Connection lesz, ahol a Benedict Cumberbatch és Martin Freeman által megformált nyomozópárossal, meg a BBC Sherlock sorozatból ismert karakterekkel és helyszínekkel lehet majd játszani. A 2-4 fős társasjátékban nem Sherlock nyomoz, hanem maguk a játékosok, akiknek okosabbnak kell lennie a világ legnagyszerűbb detektívének ellenfeleinél. Aki ügyes az a hírek szerint az ellenfelek legyőzésén túl Sherlock és John Watson dicséreteit szerezheti meg. A kiadvány a világ számos országában, több nyelven jelenhet meg az év második negyedévében, azaz hamarosan. Angolul, olaszul, franciául, lengyelül ígérik. Várható a magyar megjelenése is, egyenlőre kb. 9000 forintos árat ígérnek - bár tekintve a háborús helyzet miatti világgazdasági válságot szerintünk elképzelhető, hogy borsósabb áron jelenik meg. Viszont nektek addig sem kell Sherlocked cuccok nélkül maradnotok. Ingyen nyomtatható, magyar szabályzatú Sherlock Holmes társasjátékainkat itt lelhetitek:

Sherlock Holmes Társasjáték

vagy rendelhettek BBC Sherlock faliórát

MÁS HÍR: A techstry.net megszellőztette, hogy idén, azaz 2022 novemberében jöhet a Sherlock sorozat folytatása, az 5. évaddal, ha a BBC nem halasztja el. Azonban ezt egyenlőre semelyik más hírforrás még nem erősítette meg, sem a BBC, sem a Hartswood Films, a forgatókönyvírók vagy a színészek, illetve más hírportál. Hogy mi miért nem látjuk még az esetleges folytatást, arról korábban több posztban is beszámoltunk:

BBC Sherlock 5. évad folytatás?

Benedict Cumberbatch detektíve visszatér?

Bármi is lesz mi rendszeresen további Sherlock hírekkel várunk titeket.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club

sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása