sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. február 03. 16:55 - SzerzoiJogvedettTartalom

Köszönet és tipp

sherlock-csomag-koszonet.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Úgy alakult, hogy leállított Sherlock Holmes kiállítási terveinket, ha mérsékelten is, de újraindítottuk. Ez alkalommal szeretnénk megköszönni K.B. monogramú jótevőnknek, hogy terveinkhez a képen látható tárgyakhoz jutottunk:

Könyvek:
1, The Hound of the Baskervilles Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle
2, Sherlock: The Casebook - Guy Adams
CD lemezek:
3, Sherlock Holmes - Hans Zimmer (filmzene)
-  magyar vonatkozás, hogy a cimbalmos: Lisztes Jenő, a nemzetközileg elismert magyar cimbalomművész
4, Sherlock Holmes: The Rediscovered Railway Mysteries (hangoskönyv)
Author: John Taylor - Read by: Benedict Cumberbatch

(Ha jól tudjuk Sherlock: The Casebook-on kívül egyik sem kapható és soha nem is volt kapható hazánkban. Ráadásul olyan külföldi helyről érkezett a négy tárgy szállítással együtt, ahol olcsóbb volt, mint amibe a Sherlock: The Casebook Magyarországon egymaga kerülni szokott.)

Nagyon szépen köszönjük kedves K.B.!

(A fotón látható tárgyak az itt látottnál jobban néznek ki, csak gyenge minőségű a kameránk. Elnézést kérünk.)

TIPP SHERLOCKIAN GYŰJTŐKNEK: Ha szeretnél angol nyelvű Sherlock Holmes könyvet, CD-t, DVD-t, Blue-Ray kiadványt, ám nem szeretnél postai vámot fizetni, akkor az Európai Unión belüli online könyvesboltot vagy antikváriumot keress! - lehet jobb áron kapod meg, mint itthon. (Rendelés előtt interneten mindig ellenőrizd, hogy az eladó megbízható-e!) 

A blogon bemutatott tárgyainkat az ország eltérő helyein tároljuk, valamint sosem mutatjuk be az összes tárgyunkat, hogy ha sikerül a kiállítás legyen elég meglepetés.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolódó cikkünk:

lisztes-jeno-a-cimbalommuvesz.jpg

2023. február 02. 08:06 - SzerzoiJogvedettTartalom

Krimi Könyvek

krimi-konyv-koszono.jpg

Szép napot!

Szeretnénk megköszönni az MX Publishing kiadónak, aki a világ legnagyobb Sherlock Holmes könyvkiadója, hogy eljuttatta hozzánk a sherlockian Tim Symonds könyveit. Ezek címei: 

Sherlock Holmes and the Case of the Bulgarian Codex
Sherlock Holmes and the Dead Boer at Scotney Castle
Sherlock Holmes and the Mystery of Einstein's Daughter
Sherlock Holmes and the Nine-dragon Sigil
Sherlock Holmes and the Sword of Osman tim-symonds-books.gif

Az író úrral, Tim Symonds-szal is van jó online kapcsolatunk. Egykor ő keresett minket az angol oldalunkon, a sherlockian-sherlock.com-on keresztül. Tiszteljük őt és hálás köszönetünk.

(A kiadó oldalán rengeteg angol nyelvű Sherlock Holmes kiadvány található.)

MX PUBLISHING: TIM SYMONDS KÖNYVEI

 

Szintén köszönetünk másik partnerünknek a Kossuth Kiadónak, akitől C. J. Box Az isten háta mögött című műve érkezett meg. Ebben egy nyomozó a saját fiát próbálja megmenteni.

c-j-box-konyv.jpg

Ugyancsak köszönjük a Kossuth Kiadónak a Laurie R. King műveiről készült hangulatos képet. (A sorozat jelenleg akciósan rendelhető.)

lauire-r-king-konyvek.jpg

Kossuth Kiadó: Sherlock Holmes könyvek

A könyvek segítik a Sherlock Holmes-ról készült feldolgozásokról és krimikről szóló ismereteinknek bővítését, így nagy segítséget jelentenek további munkánkban. A könyvajánlóért pénzt nem kaptunk, ez a poszt a kiadókkal való jó együttműködés jegyében jelent meg. - (Blogunkon bemutatott tárgyainkat az ország különböző pontjain tároljuk.) 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolódó cikkünk:

krimi-kedvelo-szultan.jpg

2023. január 31. 03:54 - SzerzoiJogvedettTartalom

ÚJ VIP TAGUNK: Drew McVety

drew-mcvety-vip-sherlock.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Drew McVety egy tehetséges amerikai színész. Nekünk magyaroknak olyan sorozatokból lehet ismerős, mint az Esküdt Ellenségek, a Felejthetetlen vagy A Férjem Védelmében. A Conan Doyle és Charles Dickens leghíresebb műveit egyesítő A Sherlock Carol című amerikai színdarabban ő alakítja a világhírű nyomozót Sherlock Holmes-t. Így mutatta be a darabot a News 12, a New York-beli helyi hírcsatorna: 

(YouTube magyar felirat beállítható, bár nem pontos fordítás.)

A New World Stages színpadán bemutatott előadás olyan sikeres volt, hogy új évadot is megélt, de már nemcsak New York-ban, hanem London-ban is, már brit színészekkel. (Ott Ben Caplan aki nagyszerű detektív a Marylebone Theatre-ben.) Közben pedig a Nagy Almában az előadás az első szereplőgárdával folytatódott. - 2021, 2022 után idén Karácsonykor is bemutatásra kerül.

Cikkeiben a broadwayworld.com így emlegette McVety-t: "A Broadway kedvenc Drew McVety".

Mi olyan szerencsések vagyunk, hogy régóta jó online kapcsolatban vagyunk Drew-val és kedveljük őt. Ezzel azonban nem vagyunk egyedül: A kritikusok meg a nézők úgyszintén. De, hogy lehetne nem kedvelni, mikor ilyen tökéletes tőle egy Sherlock Holmes-féle okfejtés:

Mindemellett ő képzett muzsikus, valamint zeneszerző is. Kedvenc hősünkhöz hasonlóan valóban tud hegedűn játszani. Elkötelezett hegedűs, zongorista, mandolinos és gitáros. Drew kiemelt hegedűművészként szerepelt Sting mellett az Utolsó hajó musical-ben a Broadway-n. A BMI zeneszínházi műhely tagja. A New York Egyetemen és az Interlochen Művészeti Akadémián végzett. Jó kisugárzású, megnyerő személyiség.

Drew jó ideje birtokolja VIP kártyánkat, ugyanis VIP tagunkká neveztük ki. Már az hatalmas megtiszteltetés volt nekünk, hogy elfogadta a titulust, viszont kaptunk csodálatos ajándékot is. Ráadásul Drew McVety volt annyira rendes, hogy kétszer küldte el, mert elsőre sajnos nem érkezett meg hozzánk a tengerentúlról. Most viszont megvan, megmutathatjuk:

Drew és kollégái aláírásával kaptunk posztert A Sherlock Carol színdarabról.

sherlock-carol-poster-blogkep.jpg

A poszteren szerepel a színdarabot író Mark Shanahan autogramja is, aki Drew kedves közreműködésével eljutatta hozzánk az alkotás megszületésének történetét. A különleges, felemelő történetet korábban oldalainkon angolul és magyarul is megjelentettük. Természetesen egykor Mark számára sem volt kérdéses, hogy Sherlock Holmes szerepében Drew-t szeretné és ezt már a darab megalkotása előtt közölte vele. Mr. Shanahan így írt erről:

'Amikor 2019-ben megemlítettem a barátomnak, a csodálatos Drew McVety színésznek, hogy akarok egy Sherlock-darabot írni, és őt tartom megfelelőnek a főszerepre, Holmes-éhoz hasonló hangon csak annyit felelt: ”Akkor meg kell csinálnod!”

Így tehát megcsináltam.'

:-)

Korábban interjút is készítettünk angol oldalunkra mostani, új VIP tagunkkal. Ez itt olvasható:

a-sherlock-carol-interview.jpg

sherlockian-sherlock.com/a-sherlock-carol.php

Nagyon szépen köszönünk Mindent kedves Drew McVety.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

mark-shanahan-sherlock-szinre-lep.jpg

Mark Shanahan - Sherlock színre lép

(Blogunkon bemutatott tárgyainkat az ország különböző helyein tároljuk.)

FORRÁSOK:
1, broadwayworld.com cikkek:
Drew McVety, Thom Sesma and More to Star in A SHERLOCK CAROL + Drew McVety & Allen Gilmore to Star in A SHERLOCK CAROL Return Engagement at New World Stages
2, A Sherlock Carol | Offical site: asherlockcarol.com
3, Bret Adams, LTD | Artists' Agency: Drew McVety
4, Mark Shanahan - Sherlock színre lép
5, Kapcsolódó YouTube videók

Ajánlott oldal:

vip-klubtagok-sherlock-club.png

2023. január 29. 07:38 - SzerzoiJogvedettTartalom

Több, mint 38 millióért kínálják Conan Doyle különleges íróasztalát

... és ez akciós ár

conan-doyle-kulonleges-asztala.jpg

Sziasztok! Conan Doyle a kultúráról című posztunkban beszámoltunk arról, hogy a világhírű skót író Sir Arthur Conan Doyle különleges utazóládával rendelkezett, mely írószekreterré volt alakítható. A tárgy a minőségi párizsi műhely a Goyard márka terméke, mégpedig az akkor már régóta világhírű irodalmár kérésére készítették.

iro-nyomozo.jpg

A neves szerző és legendás teremtménye, a detektívkirály

A Goyard műhelyt 1853-ban alapították Párizsban, 1885-től 1937-ig Edmond Goyard vezetésével bővült, majd 1998-ban Jean-Michel Signoles vásárolta meg, aki a magántulajdonban lévő céget egy nemzetközileg ismert márkává változtatta. A vállalat titoktartásról híres, kerüli az önreklámozást. A minőségi termékeket gyártó cég napjainkban is létezik. Több helyen vannak üzleteik, így Párizs, Monaco vagy Milano büszkélkedhet boltjaikkal.

Mégsem titok, hogy létezése óta Sir Arthur Conan Doyle mellett olyan előkelő vevőik voltak, mint Coco Chanel, Jacques Cartier, Pablo Picasso, Karl Lagerfeld vagy a brit Királyi Ház tagjai (VIII. Edward és Wallis Simpson). Továbbá Rihanna, Bella Hadid, Rosie Huntington-Whiteley, Dua Lipa, Hailey Bieber, Kerry Washington, Gwyneth Paltrow, Kardashian-Jennerék, Pharrell és Beckhamék a márka közismert kedvelői.

"1925-ben Edmond Goyard különleges megrendelést kapott a skót írótól és orvostól, amely technikai és esztétikai kihívásnak bizonyult." - mondta Jean-Michel Signoles, a Goyard elnöke - "Egyedi bőröndöt kért, amivel kényelmesen folytathatja írásait folyamatos világméretű utazásai során. A Goyard műhelyeiből adódó megoldás egy csodálatos íróláda volt, amely nagyjából akkora méretű és súlyú volt, mint egy közönséges utazóláda, de tetszés szerint képes volt valódi íróasztallá alakítani." 

... és maga Doyle tervezte.

Mivel 1925-ben készült úgy tartják a világhírnévnek örvendő szerző nagy valószínűséggel ezen az asztalon vetette papírra Sherlock Holmes utolsó kalandjait. Érdekesség még, hogy 2016-ban a New York-i Park Avenue Armory-ban megrendezésre került Salon Art + Design kiállításon megtekinthető volt Doyle ezen mobil irodája. Ott különálló helyet kapott:

doyle-asztala-kiallitason.jpg

Salon Art + Design kiállítás a New York-i Park Avenue Armory-ban (2016)

A becses tárgy az évtizedek alatt már többször cserélt gazdát. 2019-ben az Antiques Trade Gazette arról számolt be, hogy a bőrönd egy londoni régiségkereskedő kezében volt :

"Timothy Oulton bútor- és kiegészítőtervező antik és vintage ládák gyűjtője, és saját magángyűjteményéből kínálja ezt a tételt. Ára 96 ​​000 Font, és a londoni Chelsea-ben található Bluebird Garage galériájában tekinthető meg. "

Most egy honkongi eladótól megvásárolható a 1stDibs-en. Az 1stDibs a rendkívüli dizájn vezető online piactere, megbízható eladókkal. Tudni kell, hogy a megrendelés után a Goyard még pár ilyen extrém böröndöt elkészített, így egykor összesen 7 ilyen utazóládikó készült. A megmaradt példányok idővel múzeumokba vagy magángyűjteményekbe kerültek. A most eladásra kínált darabot az I Hear of Sherlock Everywhere (IHOSE) portál is Doyle-hoz kötődőnek tartja, mert cikkeznek a jelenlegi aukciós ajánlatról. Ezeket a részleteket közölték:

"A listaár  133 400 dollár,  de ezt jelenleg 20%-kal,  mindössze  106 720 dollárra csökkentik.

Méretek:
Magasság: 89 cm
Szélesség: 50 cm
Mélység: 63 cm

Anyagok és technikák:
sárgaréz, szövet, fa

Állapot:  
viselet, korának és használatának megfelelő. Kisebb károsodások. Kisebb szerkezeti sérülések. Kisebb fakulás. Kérjük, tekintse meg a részletes képeket, mivel azok a leírás részét képezik.

Az eladó helye:  Hong Kong, HK

Hivatkozási szám: Eladó: #11419

1stDibs: LU5609223571432"

1st-dibs.jpg

Posztunk írásakor a Google 359,31 Forintot jelez a dollár árárnak, így az eladási ár 38 345 563,20 Forint. (Akció nélkül: 47 931 954 Forint lenne.) Elsőre soknak tűnik, igazi vagyon. Ám, ha belegondolunk: Olyan tárgy, ami nemcsak ritka, antik, irodalmilag értékes, híres ember tervezte és használta, sherlockianok meg a spiritiszták is becsülik, luxusmárka, világot járt, kiállítási darab, mutatós tárgy, tárolóeszköz és ma is használható mobil asztal egyben. - Mindenképpen a kultúra, a divat és a történelem része már.

... így viszont nem is tekinthető olyan soknak az ára.

Azt pedig büszkén jegyezzük meg, hogy mind a híres író, mind máig népszerű teremtménye Sherlock Holmes számos magyar vonatkozással bír.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

A cikket szerzői jogok védik. - © Minden jog fenntartva.

FORRÁSOK:
1,Conan Doyle a kultúráról - saját posztunk
2, IHOSE: Sir Arthur Conan Doyle's Portable Writing Desk Is For Sale
3, Goyard infok: Town & Country weblap és Google
4, Architectural Digest: See Sir Arthur Conan Doyle's Portable Desk Trunk
5, 1stdibs.com - 1stDibs aukciós oldal (kép)
Extremely Rare, 20th Century Arthur Conan Doyle Goyard Desk Trunk

2023. január 29. 04:26 - SzerzoiJogvedettTartalom

Miért nem szeretjük a MY DEAR WATSON előadást?

my-dear-watson.jpg

Sziasztok!

Az amerikai St. Louis városában került a napokban (január 27-28) műsorra a MY DEAR WATSON táncelőadás, melyet februárban online közvetítés követ.

2023. JANUÁR 27. ÉS 28., 19:30-KOR
A Grandelben, 3610 Grandel Square St. Louis, MO 63103

2023. FEBRUÁR 3-5.
Online közvetítés

A MY DEAR WATSON a reklámja szerint "Az ikonikus karakter, Sherlock Holmes újragondolása Joshua L. Peugh rendezésében és koreográfiájában.". Az előadó a Big Muddy Dance Company csapata, mely leginkább LMBTQ-s tagjairól meg az LMBTQ világnézet hirdetéséről ismert. Ezzel még nem lenne gondunk, hisz politikai és identitási kérdésekbe nem folyunk bele, (mi csak Sir Arthur Conan Doyle és nyomozója örökségét ápoljuk), szóval saját nemi identitásuk az legyen: az ő dolguk. - Hogy mennyire nem vagyunk homofóbok azt bizonyítja, hogy a közismerten meleg író, színész Mark Gatiss A Sátán Kutyája előadását is ajánljuk, mely limitált ideig még ingyen, jogtisztán meghallgatható.

Azzal viszont - nem tagadhatóan - rossz érzésünk van, hogy a darab homoszexuális utalásokkal van tele, és az egyik főhős fekete - ezek egyszerűen azért nem tetszenek, mert nagyon eltérnek Sir Arthur Conan Doyle eredeti, legismertebb karaktereitől, akik se nemükhöz vonzódók, se színesbőrűek nem voltak. (Bár a meleg tévhit terjesztése mellett egyre inkább megjelennek a Watson vagy Holmes színesbőrű adaptációk. - pl: Enola Holmes.) - Szóval az "újragondolás" ebben a Sherlock Holmes feldolgozásban is a legendás karakterek kifacsarását, torzítását jelenti, meg az ismert kalandok fő üzeneteinek: "a logikus gondolkodásnak és a kitartó munkának" teljes hanyagolását. Ez, ami erős hiányérzetet szül bennünk, mert ez a Sherlock Holmes művek veleje, nélkülük nem Sherlock Holmes a detektív meg a történet. Persze nem árt egy izgalmas bűneset, plusz leleményes nyomozás sem. (Ezek összefüggnek, egy sherlockian alkotásban egyben tálalandók/tálalhatók.)

Amiért mégis posztolunk erről a darabról annak oka némi "móka" vagy inkább "tragikomédia". Az alkotók ugyanis közzétettek egy videót az előadás próbájáról, melyben ékesen bizonyítják mennyire képtelenek csoportos jelenetben egyszerre mozogni egymással. Pedig biztos ezek a legjobban sikerült tánclépések, ha büszkén megjelentették a felvételt közösségi oldalukon, kedvcsinálónak.

Nos, a társaság 2010-ben alakult meg táncművészekként hirdetik magukat, így azért már bőven illene a tagok között kellő táncrutinnak lennie. 

A skacoknak tehát tényleg szükségük van Sherlock Holmes-ra. Nem pusztán azért, hogy a nevében pénzt keressenek, meg kiéljék szereplési vágyaikat, de azért is, mert a világhírű nyomozó arra tanít, hogy a sikerhez folyamatosan gondolkodni s gyakorolni kell... Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.

(Talán ha a tükör felé fordulva, közben ritmust számlálva táncikálnának az segíthetne rajtuk.)

Mindenesetre sok sikert kívánunk nekik!

... mert szerintünk Sherlock Holmes, a nézők illetve a táncosok egyaránt jobb minőséget érdemelnek.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2023. január 27. 05:45 - SzerzoiJogvedettTartalom

A krimi kedvelő eszes Szultán

krimi-kedvelo-szultan.jpg

Sziasztok!

A világhírű detektívnek Sherlock Holmes-nak több híres történelmi személy volt rajongója. Néhány példa: Sir Winston Churchill brit miniszterelnök, VII. Edward angol király, Harry S. Truman az Egyesült Államok elnöke, II. Erzsébet királynő - most azonban egy keleti uralkodóról mesélünk, akinek a fantáziáját mélyen magragadta a krimik izgalmas világa, meg maga Sherlock Holmes.

A furcsa hírű uralkodó 

II. Abdul-Hamid (1842-1918) Törökország Szultánja volt. Megítélése nagyon vegyes volt saját korában: egyesek szerint tekintélyelvű uralkodó volt, mások szerint liberális. Sokan azt hangoztatták őrült, mások szerint korát megelőző felvilágosult ember. Ezek igen szélsőségesen egymásnak ellentmondó vélemények. Azonban a különböző táborok abban kénytelenek egyetérteni, hogy az Oszmán Birodalom legeszesebb Szultánjának bizonyult, aki hatalmas műveltséggel rendelkezett. Megreformálta hazája oktatását, sőt maga élete végéig tanult, szószerint élete utolsó napján is.

Uralkodása során - az oktatási reform részeként - a kormányzat több szakiskolát alapított. A közép -, az elemi - meg a katonai iskolák rendszerét az egész birodalomra kiterjesztették. Újjászervezték az Isztambuli Egyetemet. Átszervezték az igazságügy-minisztériumot. Kiépítették a távíróhálózatot meg a vasútvonalakat. Utóbbival fejlesztették a közlekedést, a kereskedelmet meg könnyebbé tették a zarándokutakat Mekka és Medina felé.

II. Abdul-Hamid 33 éves uralkodása nehéz időszak volt az Oszmán Birodalom számára a belső és külső veszélyek miatt. Bár trónjáról 1909-ben elűzték, azért elméje pallérozását a sorsában bekövetkező ilyen nagy csapás után sem adta fel. A történelem némi távlatból már jobb képet vázol fel róla: Illendő figyelembe venni, hogy az Európai Nagyhatalmak már vágytak a Szultánság bukására, így tudatosan rossz sajtóhíreket jelentettek meg róla s csak hitegették, hogy támogatják az Oroszországgal szembeni háborúban. Szintén mérlegelni kell: Ha egy uralkodó kémhálózatot működtet az nem feltétlenül az őrület jele, hanem az önvédelem és a birodalom védelmének eszköze, sőt a mai fejlett államok is alkalmazzák. - Az utóbbi években újra reneszánszát éli emléke Törökországban, például Payitaht Abdülhamid címen tévésorozat készült róla (2017-2021) - ami persze hasonlóan mesés díszletű, cselekményes, de igencsak fiktív, mint egykor a Szulejmán sorozat, szóval nem feltétlen a történelmi hitelességnek szentelt.

A Payitaht Abdülhamid előzetese angol felirattal:

Még az is meglehet, hogy az európaiak szemében ő túl avitt töröknek, míg a török hagyománytisztelőknek pedig túlzottan haladó szelleműnek bizonyult. Három nagy szerelme biztosan volt, mégpedig: a Török Birodalom, az olvasás/tanulás meg a krimik. Mindenesetre a mesés Oszmán Birodalom vezéreként olyan kincset birtokolt, melyre rengetegen áhítoztak. Ugyan a Szultánság már hanyatlott, de elszántan birodalmának életben tartásán dolgozott.

(Akit érdekelnek az emberi történetek, híres sorsok az még magyarul is kutathat a különc uralkodó után. Mi most azonban az érdekes történet másik szálát bontjuk kicsit ki, mégpedig, hogy a krimik mennyire lenyűgözték őt.)

Az ellenségek írása barátot hoz

A szultán egykor járt Franciaországban és valamennyire beszélt francia nyelven, de más ismerete az európai nyelvekről nem volt. Ezért több fordítót azzal bízott meg, hogy fordítsák le a róla szóló európai cikkeket. (Ezek, mint említettük nem voltak hízelgőek ránézve.) 1903-ban épp ezt a megbízást teljesítette egyik fordítója, aki "Corci, a szolga" néven jegyezte magát, mikor a Strand magazinban egy detektív történetet talált a kellő írás előtt. 

"Corci, a szolga" tudatában volt azzal, hogy II. Abdul-Hamid mennyire szereti a krimiket, hát lefordította azt is uralkodójának. A megajándékozott súlyos alvászavarban szenvedett, lefekvés előtt olvasott, ám ha esténként krimit olvastak fel neki, azokra el-el tudott aludni. Úgy vélte a bűntényekről szóló csavaros történetek laza szórakoztatásnak bizonyulnak, amik igen jól kikapcsolják elméjét, a bonyolult államügyekhez képest, melyek sokoldalú s erős koncentrációt igényelnek.

A Szultán kedvenc szerzői közé tartozott Jules Verne meg Edgar Allan Poe. Karakterként főleg a francia úri betörőért Arsène Lupin-ért volt oda. (A híres "Arsène Lupin" detektívkönyvet 1905-ben fordították le törökre, két évvel azelőtt, hogy a nyugati országokban könyvként kiadták volna.) Azonban Lupin iránti rajongása eltörpült, mikor megismerte az új történetet; melyben egy férfi meséli el miként élt túl egy halálos küzdelmet, sőt még egy rejtélyes bűnügyet is megfejt. Innentől kezdve ezt a kitalált férfit saját barátjának tekintette.

Az üres házból az örömforrásba

A történet Arthur Conan Doyle "Az üres ház" című Sherlock Holmes novellája volt. A szultán nagy rajongója lett a zseniális detektívnek és tehetséges írójának. Fordítóinak így már nem csupán az Európában publikált török híreket kellett török nyelvre átültetni, hanem Sherlock Holmes kalandjait is. Ezeket szívesen olvasta illetve esténként felolvastatta magának. Életének fontos örömforrása lett ez. A könyvmoly uralkodó nagy érdeklődést mutatott az utazási cikkek, az egészséggel kapcsolatos kiadványok iránt is.

II. Abdul-Hamid könyvtárában tízezer kötet volt található, ebből kétezer detektívregény. Becses darabjai voltak a Sherlock Holmes kalandok, amiket miatta fordítottak le először török nyelvre.

Végül aztán az oszmán olvasók 1908-ban találkoztak Sherlock történetekkel Faik Sabri Duran fordításainak köszönhetően. (Büszkén jegyezzük meg, hogy a magyar olvasók évekkel előbb jutottak hazánkban a nyomozó és Dr. Watson kalandjaihoz.)

Számos Holmes eset található azonban, amelyeket jóval korábban fordítottak le, kifejezetten a szultán számára. Ezek Oszmán Levéltárban találhatók, a „Yıldız Főgyűjtemény” elnevezésű dokumentumokban, valamint az Isztambuli Egyetem Könyvtárában, amely szintén a szultán gyűjteményének őrzője.

Az Isztambuli Egyetem Könyvtára - 1 perc 11 másodperces, zenés bemutató:

A titokzatos találkozó

Mivel a skót író kortársa volt az uralkodó, élt azzal a lehetőséggel, hogy kifejezze tiszteletét a híres irodalmárnak. Ugyan tudta mennyire megvetik Európában, ám ezt a negatív érzést ő bölcsen nem vetítette ki a skót íróra. Kulturálisan kapcsolatot keresett vele. 1907-ben magas kitüntetést adományozott neki. Ez volt a Medjidie rendje, ami az Oszmán Birodalom katonai és polgári rendje, amit még I. Abdulmedzsid szultán alapított. Az alábbi képen látható:

medjidie-rend.jpg

Persze nem lenne ez egy Sherlock Holmes-hoz vagy Arthur Conan Doyle-hoz kapcsolódó történet, ha nem lennének talányok az esemény körül.

Conan Doyle ugyanis saját "Emlékek és kalandok" című emlékirataiban azt írta, hogy a kitüntetést megkapta, ám II. Abdul-Hamid-dal nem sikerült a találkozó: "Ramadán volt, és az öreg szultán üzent nekem, hogy elolvasta a könyveimet, és szívesen látott volna, ha nem szent hónap lett volna. Kamarásán keresztül interjút készített velem, és átadta nekem a Medjidie rendet. Ami még tetszett, hogy feleségemnek adta a Chevekat rendet, mivel ez az Együttérzés Rendje. A feleségem azóta, hogy Konstantinápolyba tette a lábát, igyekszik megetetni az éhező kutyák hordáját, akik kóborolnak ​​az utcákon. Semmiféle ajándék nem lehetett volna megfelelőbb."

1907 szeptember 18-án Arthur Conan Doyle másodszor is megnősült, Jean Elizabeth Leckie lett hitvese. Szeptember 21. és november 14. között Conan Doyle és új felesége nászútjukat a kontinensen töltötte: Párizsba, Berlinbe, Drezdába, Velencébe, Rómába és Nápolyba látogatva. Nápolyból hajóra szálltak, és a Földközi-tengeren hajóztak Athén, Szmirna és Konstantinápoly kikötőibe. (Szmirna ma gyakran Izmir néven emlegetett, míg Konstantinápoly városának hivatalos neve Isztambul.)

Sir Henry F. Woods brit admirális, aki 1869 és 1909 között az oszmán haditengerészeti erők tanácsadójaként dolgozott, arról írt, hogy Sir Arthur Conan Doyle hogyan kapott parancsot II. Abdul-Hamid szultántól a „Spunyarn: egy tengerész életének szálaiból a vízen és a parton: Negyvenhét év Nagy-Britannia és Törökország zászlói alatt” című emlékiratában, mely 1924-ben jelent meg:

"Nagyon aktív elméje volt, és bár nagyon korlátozottan tudott franciául, és nem tudott más európai nyelvet, sok európai könyv fordítását olvasta vagy olvastatta fel. A Yıldız palotában volt egy fordítói stáb, ami mindig dolgozott, vagy európai újságokat vagy könyveket fordított. Az egyikük, egy bécsi zsidó, aki sok évvel ezelőtt halt meg, azt mondta nekem, ő fordította le a szultán számára Machiavelli 'A fejedelem' című művét. Nagyon szerette a detektívtörténeteket, és különösen szerette Sir Conan Doyle történetét. Mindet lefordította neki, és amikor néhány évvel ezelőtt a Sherlock Holmes alkotója feleségével Törökországba látogatott, ők elkísérték a Szelamlikra, ahol a szelamlidiak magas kitüntetéssel, a Medjidie rendjével tüntették ki."

(Szelámlik törökül, többféle jelentésű, de itt az elsődleges jelentéssel bír:  a férfi lakosztályt értjük rajta. Ellentétben a háremmel. Itt szokás ugyanis a vendégeket fogadni, üdvözölni és igy voltakép üdvözlő helyet jelent, dísztermet.)

Az biztos, hogy egy baltimore-i lap is beszámolt az eseményről:

baltimore-sun.jpg

Manapság már több elmélet kering:

1, Sikerült a találkozó

2, Nem találkoztak a Ramadán miatt

3, A Szultán csak azért nem mert fogadni a híres írót, mert annak jó megfigyelő képességétől tartott. Úgy gondolta alaposan megfigyelheti palotájának részeit, majd egy könyvében feldolgozva megosztja a világgal. (Erről pedig értesülnek ellenségei.)

4, Találkoztak, de II. Abdul-Hamid megkérte Doyle-t, hogy ezt tartsa titokban - akár a palota, akár a szent hónap vagy mindkettő miatt

5, Doyle utólag rosszul emlékezett - bár szultáni fogadás ritkán van az emberek életében, így nehéz elfelejteni. Ezért talán ez a legkevésbé valószínűbb.

ii-abdul-hamid-festmeny.jpg

II. Abdul-Hamid szultán a Topkapi Palotában őrzött festménye

Ami biztos, hogy Sherlock Holmes írója akár közvetve, akár közvetlenül, de megkapta megérdemelt kitüntetését. A Szultán pedig élete végéig kedvelte őt, meg az általa megalkotott világhírű detektívet. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

Néhány FELHASZNÁLT FORRÁS:

1, The Conan Doyle Collection Portsmouth - Famous Sherlock fans
2, Daily Sabah cikkek: Sultan meets Sherlock Holmes: Abdülhamid II's passion for mystery + Sultan Abdülhamid II: A visionary who tried to keep the empire alive
3, The Fourth Garrideb - Numismatics of Sherlock Holmes: The Ottoman Grand Sultan Decorated Both of the Doyles in 1907
4, FaceBook - Ottoman Imperial Archives poszt (2017. szeptember 20.)
5, Terebess Ázsia Lexikon online: II. Abdul-Hámid
6, Kapcsolódó Wikipedia szócikkek
7, Kapcsolódó YouTube videók 

Megjegyzés: A fejlécben a Payitaht Abdülhamid sorozat főszereplőjének, Bülent Inal színművésznek fényképét használtuk.

krimi-kedvelo-szultan.jpg

2023. január 26. 17:22 - SzerzoiJogvedettTartalom

SherlockRehab - gyógytorna és manuálterápia profi csapattal

sherlockrehab-fejlec.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Szólt már egy cikkünk arról mit tehet egy vagy több Sherlock Holmes rajongó Budapesten. Itt pár programot ajánlottunk, de van, mikor izom- vagy izületi problémák miatt nem ezekre van szükség, hanem gyógyulásra. Ebben hatékony támasz a Sherlock Rehab. A manuálterápiával meg gyógytornával foglalkozó szakértő csapat, akik nemcsak profik, hanem kedvelik is a világ leghíresebb detektívét és több rendelővel állnak rendelkezésre. Budán a XII. kerületi Hegyvidéken és Pesten a XIV. kerületi Zuglóban.

Nekünk, a Magyar Sherlock Holmes Club-nak együttműködő partnereik és a nyomozóhoz hasonlóan nekik is védjegyük hivatásukban a minőség. Ezt gyógyult pácienseik igazolják, akik Facebook-on és Google keresőben temérdek pozitív visszajelzés küldtek, valamint számos médiaszereplésük (Duna TV, Karc FM, Manna FM, Blikk, millásreggeli). Most az a nagy megtiszteltetés ért minket, hogy egy kicsit online bemutathatjuk őket, méghozzá hasznos tevékenységüket meg rendelőik kedvencünkhöz kapcsolódó részeit. A kérdésekre Olosz József vezető gyógytornász, manuálterapeuta válaszolt:

- Miért pont Sherlock Rehab?

Azért választottuk ezt az elnevezést, mert úgy gondoltuk, ez fejezi ki a legjobban azt a terápiás szemléletmódot, amit mi a manuálterápiás kezelések során képviselünk - úgy nyomozunk a fájdalom okainak feltárásában, mint Sherlock Holmes a bűnügyek megoldásában.

- Miben különbözik a Sherlock Rehab más terápiás szolgáltatóktól?
Úgy véljük, hogy minden egészségügyi szolgáltató arra törekszik, hogy a legjobb tudása szerint ellássa, és kezelje a panasszal hozzá forduló pácienseket.

Azonban ha válaszolni kell arra a kérdésre, hogy mi az amiben mi más egészségügyi szolgáltatóktól különbözünk, akkor a válaszunk egyértelműen a betegek állapot felmérésébe fektetett idő, és ezáltal a panaszok oko-okozatának precíz feltárása - erre specializálódtunk. A célunk az, hogy a páciens biztos felépüléssel távozzon rendelőnkből.


- Hogyan kell elképzelni egy terápiás kezelést a Sherlock Rehabnál?


1. Állapotfelmérés
A kezelések elkezdése előtt a páciens egy részletes állapotfelmérésen vesz részt, ami magába foglal egy elbeszélgetést, ami során az érintett elmeséli milyen panasszal érkezett, mióta állnak fenn a kellemetlen tünetei, volt-e a közeljövőben, vagy a múltban bármilyen műtétje, érte-e trauma, ezen kívül a tünetek mikor csökkennek, és mikor válnak intenzívebbé.

Azért van szükségünk arra, hogy a beteg múltjában ért traumákról, műtétekről, tudomást szerezzünk, mert ezek nagyban befolyásolhatják egy későbbi krónikus fájdalom megjelenését. Ha egy páciens arról számol be, hogy
egyszer csak derékfájdalmai lettek, vagy ok nélkül fájni kezdett a feje, akkor ezek mögött valószínűsíthető, hogy egy egyensúly felborulásról van szó, és ezt sokszor egy múltban bekövetkezett trauma okozhatja, amit kezelnünk kell.

Miután a páciensről megtudtunk minden fontos információt, akkor ezen adatokat összegyűjtésével, és ezek segítségével felvázolunk több lehetséges hipotézist (részben igazolt tudományos felvetés) arra vonatkozólag, hogy mi okozhatja az érintett panaszait.

Ha a páciens például derékfájdalommal fordul hozzánk, akkor azt több probléma is okozhatja: például porckorongsérv, vagy egy korábbi műtéti heg, de belső szervi rendellenesség is lehetséges.

A szakember kiválasztja a feltételezhető hipotézist, és megkezdődik annak tesztelése különböző fizikai (neurológiai, neurodinamikai, és ortopédiai) eljárások segítségével. Ha a beteg szervezet működése visszaigazolja az eljárás során, hogy a hipotézis megfelel, akkor megkezdődhet a kezelés.

sherlockrehab.gif

Képek a rendelőről - SherlockRehab, Budapest


2. Manuálterápia
Attól függően, hogy mi volt a hipotézis, a szerint járunk el a gyógykezelés során, és úgy választjuk ki a terápiás technikát is. Például ha a hipotézis azt jelezte, hogy a beteg derékfájdalma mögött belső szervi probléma áll, akkor abban az esetben egy viszcerális technikát alkalmazunk. Ha viszont az elmélet mozgásszervi okot mutat, akkor abban az esetben ortopédiai manuálterápiás eszközt alkalmazunk.

3.Gyógytorna
Amennyiben az elmélet megfelelő volt, akkor a páciens gyors javulásra számíthat. A manuálterápiás beavatkozás után jöhet a gyógytorna, amivel felülírásra kerülnek a hibás mozgásminták, illetve megszilárdítjuk a manuálterápia által elért eredményeket.

4. Otthoni feladatok
Miután végeztünk a gyógytorna kezeléssel, a páciens egy egyénre szabott otthon elvégzendő gyógytorna feladatokat kap, amit azért szükséges, hogy elvégezzen saját otthonában, hogy biztosítsuk a gyógyulás hosszan tartó hatását.


5.Utánkövetés
Fontos számunkra, hogy a hozzánk forduló páciensek gyógyultan hagyják el a rendelőnket, ezért hangsúlyt fektetünk az utánkövetésre. Néhány nappal az otthoni feladatok elvégzését követően, érdeklődünk a beteg hogylétéről, a javulási tendenciákról.

- Mi történik akkor, ha nem javul a beteg állapota?


Ha az első hipotézis szerinti eljárásban a páciens állapota nem javul, akkor aktuálissá válik az állapotfelmérést követő összegzett, másik elmélet alapján dolgozni. Ekkor felállítunk egy másik gyógykezelési tervet, és e szerint járunk el mindaddig, amíg gyógyulást nem tapasztalunk az érintett részéről.

Derékfájás és manuálterápia - a Duna TV Almárium műsorában: 

A gyógyítás mellett a rendelőkben időnként sherlockian események is zajlanak: A pácienseknek lehetett már szelfizni a BBC Sherlock festménnyel vagy a vadászsapkás csontvázzal - melyek a fenti mozgóképeken láthatók. Sőt, olyan is volt, hogy elégedett gyógyultaktól kaptak a szakemberek Sherlock Holmes-os ajándékot. Ezt is bemutathatjuk:

sherlockrehab-ajandek.jpg

Azt még megjegyezzük, hogy az izmok és izületek egészsége Conan Doyle hősének szintén fontos volt. Az eredeti történetekben a nagy detektív sportolt, míg az orosz sorozatban Vasily Livanov nyomozója bölcsen bemelegít James Moriarty professzorral való küzdelme előtt vagy ki ne emlékezne erre a nyújtózkodásra:

empty-house-jeremy-brett.gif

Nagyon örülünk, hogy a SherlockRehab együttműködő partnerünk. A nevünk illetve a Sherlock Holmes-szal való közös rajongás mellett azonos célunk az embereken való segítés: mi szellemi fejlődéshez nyújtunk támaszt, ők fizikai gyógyuláshoz és mindez odahat a lélek jobb hangulatára is. 

Kapcsolódó weboldal: sherlockrehab.hu

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

sherlockrehab-info.jpg

Megjegyzés: Ez a poszt nem fizetett hirdetés, a gyógytornász csapattal való jó együttműködésünk jegyében jelent meg. A cikkben olvasható interjú és minden egyéb egyeztetés email útján történt klubelnökünk genetikai és hormonális megbetegedései miatt. 

2023. január 24. 12:46 - SzerzoiJogvedettTartalom

MARK GATISS: A SÁTÁN KUTYÁJA INGYEN MEGHALLGATHATÓ

mark-gatiss-bbcsounds.jpg

Kedves Angolul Jól Tudó Olvasóink!

Rövid ideig - még 28 napig - ingyen meghallgatgató Mark Gatiss és a BBC előadásában A Sátán Kutyája (The Hound of the Baskervilles). Méghozzá jogtisztán a BBC Sounds-on, ahol regisztrálni sem kell.

Link: https://www.bbc.co.uk/sounds/play/m001h56s 

Időtartalom: 1:32:59

Felvétel a londoni Barbican Hall-ban, 2022 december 20-án (a premier napján).

Author: Neil Brand

Mark Gatiss - Sherlock Holmes
Sanjeev Bhaskar - Dr Watson
Sam Dale - Dr Mortimer/Frankland/Narrator
Ewan Bailey - Barrymore/Mycroft/Narrator
Clare Corbett - Mrs Barrymore/Beryl Stapleton/Billy/Narrator
Carl Prekopp - Stapleton/Selden/Narrator
Ryan Early - Henry Baskerville/Narrator 

BBC Symphony Orchestra
Timothy Brock (conductor)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

mark-gatiss-bbc-hound.jpg

Kapcsolódó posztunk:

mark-gatiss-sherlock-holmes.jpg

2023. január 24. 06:17 - SzerzoiJogvedettTartalom

MARVEL hősök Sherlock Holmes-ként

marvel-hosok-mint-sherlock.jpg

Sziasztok! Megnéztük korábban a Mesterséges Intelligencia miként látná Sherlock Holmes Karaktereit. Most megint felhasználtunk több ingyenes kreditet a NightCafé AI generátoron és megnéztük a Marvel hősök milyen Sherlock Holmes-ok lennének. Azt tudnotok kell, hogy a Mesterséges Intelligencia - megadott szöveg alapján - még nem ismeri fel a Holmes-ot korábban megformáló színészeket (Jeremy Brett, Peter Cushing, Basil Rathbone) és nagyítót, pipát, vadászsapkát sem ad a detektívhez. Pedig utánanéztünk és tapasztaltuk, hogy rendszeresen kérnek tőle a Baker Street-i géniuszhoz meg annak csodálatos világához kapcsolódó képeket. Nos, van még mit tanulnia az okos generátornak, ami jelenleg inkább kedvencünk viktoriánus kori esetleg modern otthoni vagy - álruha nélküli - utcai megjelenését mutatja meg. Már persze úgy, ahogy ő azt éppen elképzeli. Mindennek ellenére érdekes képeket kaptunk, íme:

 Hulk, mint Sherlock Holmes:

hulk-mint-sherlock.jpg

Hulk nyilván azért vesz vörös hajfestéket, hogy kevésbé ismerjék fel. :-D

A brit férfiakra jelemző a vörös haj, lásd: Benedict Cumberbatch.

Thor isten Sherlock Holmes-ként:

thor-az-isten-mint-sherlock.jpg

Hm, hosszú kabátban, mint a nagy detektív.

Steve Rogers (Amerika Kapitány), mint nyomozó:

amerika-kapitany-mint-sherlock.jpg

Ő néha némi western beütéssel derítené fel a bűnügyeket, de ez nem csoda, hisz büszke rá, hogy amerikai, meg így vegyülne el jól a környezetében.

Peter Parker (Pókember) a híres detektívként:

peter-parker-mint-sherlock.jpg

Szerencsére a Mesterséges Intelligencia szerint is léteztek korábban falak, ezért hálóval is közlekedhet az utcán. Ő az egyetlen gyakran logó fickó, akinek még a szorgos Sherlock Holmes is elnézné, hogy sokat lóg.

Tony Stark (Vasember), mint Sherlock Holmes:

vasember-mint-sherlock.jpg

Azért a különc feltaláló az esze mellett továbbra is használná a reaktorát.

Dr. Strange egy Sherlock:

dr-strange-mint-sherlock.jpg

Kézmozdulatából látszik, hogy Dr. Stange megtartaná varázserejét, ám ő ha kell figyelne a viktoriánus cilinderre is.

(Megjegyzés: az AI generátor minden kérésre új képet készít.)

Természetesen mi maradunk Sherlock Holmes eredeti karakterénél, aki idén már 136 éve része a világnak és emberek milliói rajonganak érte. Az pedig szintén közismert tény, hogy Conan Doyle hősének bőrébe már számtalan híres meg hétköznapi ember bújt.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

detektiv-jelmez-kosztum-hazilag-olcson.jpg

2023. január 20. 19:36 - SzerzoiJogvedettTartalom

Robert Downey detektíve túléli a halálos zuhanást

robert-downey-sherlock-halalos-zuhanas.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Mindenki emlékszik Guy Ritchie és Robert Downey Jr. izgalmas filmjére a kirobbanó sikert arató Sherlock Holmes 2-re, az Árnyjátékra. Ennek végén kiderül, hogy Robert Downey Jr. nyomozója valahogy túléli halálos zuhanását a Reichenbach-vízesésnél.

Az izgalmas jelenet két felületes magyarázatot szült a külföldi rajongók körében, arról, hogyan élhette túl a detektív a különleges kalandot. A legegyszerűbb teória az, hogy Mycroft Holmes oxigénadagoló pipáját használta a víz alatt. Egy másik elmélet szerint a lezuhanó víz megtöri az alatta lévő víz felszínének keménységét, így nem volt betonkeménységű a becsapódás. Azonban egyik elmélet sem számol az ilyen vízesésnél lévő igen hideg vízzel, örvényekkel és a extrém erős sodrással, meg a veszélyes sziklákkal, melyek a mélyben találhatók. Utóbbit John Watson is megemlíti film végi megemlékezésében: „És odalent a jeges sziklák katlanában kavargó víz mélyén”…

(A Niagara vízesésbe zuhanást csak csodával határos módon lehet túlélni, épp ezért "biztosra menni szándékozó" öngyilkosjelöltek kedvelt helyszíne. Filmbeli zuhatagunk viszont egyértelműen jóval magasabb vízesésnek látszik, mint a hírhedt Niagara. - Azt pedig biztosra vehetjük, hogy Sherlock Holmes sosem épít ilyen nagy csodákra, így túlélését átgondoltan megtervezte s nem az esetleges véletlenre bízta.)

Mi most bemutatunk egy sokkal kidolgozottabb elméletet, arról mi történhetet. A teória tartalmazza a film sok jelenetét és felfed trükköket. Holmes ugyanis megoldotta, hogy bele se essen a jeges katlanba és valójában nem megölte Moriarty-t, hanem annak zseniális elrablását hajtotta végre. Igazolják Watson szavai: "A két holttest sosem került elő", mivel nem voltak holttestek. Kifejtést találunk arra is, miért Árnyjáték a film címe. Természetesen arra szintén lehetséges magyarázatot nyújthat miért kellett a legendás bűnüldözőnek a veszélyes bűnöző élve, illetve miért játszotta meg saját halálát Sherlock Holmes.

„WATSON, MAGA LÁT, DE NEM FIGYEL ”

Mikor Watson kiér az erkélyre már Sherlock Holmes-ot látja, aki magával rántja ellenségét a gyilkos mélységbe. Láthatjuk a zuhanást, de…

watson-szemei.jpg

Watson előtte lehunyja szemeit, így nem elrugaszkodott az a feltételezés, hogy ő képzeli el a végzetes zuhanást, lelki szemei előtt játszódik csak le az esemény.

Mielőtt valaki joggal kiakadna, hogy ennyi lenne a magyarázat, jelezzük, hogy a teória logikára épül és nem tudja le a rajongókat annyival, mint egykor a Dallas Bobby-jának halálát megmagyarázó álom, tehát nem csupán annyi, hogy Watson elképzelte. Ugyanakkor a filmben igenis szerepel képzelt jelenet, hiszen Moriarty és Sherlock az erkélyen történt egymásnak esése sem úgy történt, ahogy azt képzeletben felvázolták. (Mint tudjuk: a professzor nem taszította mélybe a londoni bűnmegfejtőt.) Illetve Holmes is gyakran előre elképzel cselekményeket, például verekedéseket. Így tehát a filmben igenis sokszor szerepelnek képzelt jelenetek.

Ez nem pusztán egyszerű filmes fogás, hanem kötődik a sherlockian világhoz, hisz Conan Doyle kitalált nyomozója is hagyatkozik a fantáziára. Részlet az Ezüstcsillag novellából: „ - Ezt a képzelőerőnek köszönhetjük – mondta Holmes – Gregoryból ez a tulajdonság hiányzik. Elképzeltük, mi történhetet, ezen a nyomon indultunk el, és az eredmény minket igazolt.”

Mégis előbb nem Holmes képzelete, hanem Watson és Moriarty adta meg az elmélet kezdetét:

„Watson maga lát, de nem figyel”

Jó doktorunk ugyanis mikor az erkélyre kerül annyira meglepődik a látottakon, illetve az olyan gyorsan zajlik, hogy nem is veszi észre, mi gyanús a megdöbbentő jelenetben, ami szeme elé tárul:

Sherlock épp átkarolja a „bűnözök Caesar”-át, de a „cambridge-i bokszbajnok”’ ki sem próbál szabadulni a fogásból, szóval sem fenyegetőzik, csak mereven áll. Moriarty nem csinál semmit… Sőt, mikor a detektív gyorsan mélybe veti magát, Watson akkor sem látja a kezeivel vagy lábával megmozdulni őt. Reakció nélkül esik lehúzójával.

MORIARTY SEMMIT SEM CSINÁLT

„ - Van még valami, amire fel akarja hívni a figyelmem?
- A kutya különös viselkedésére aznap éjszaka.
- De hiszen a kutya semmit sem csinált!”
- Éppen ez a különös. - mondta Sherlock Holmes.”
(Conan Doyle: Ezüstcsillag - idézet)

Mi nézők ugyan előtte értesültünk róla, hogy Holmes parazsat fújt pipájából az ellenfele szemeibe, de így még gyanúsabb az egész. Moriarty nem kiabál. Oké, legyen kemény legény, akit csak átmenetileg meglep és elvakít a parázs, mégis hihetetlen, hogy bár Holmes a nyakánál szorítja magához ő szabadulni sem próbál kezeivel, mikor Watson rájuk néz. Törzsét sem löki távolabb, rúgni vagy taposni sem próbál. (Ha esetleg hallotta az ajtónyitást, akkor egy új ember erkélyre érkezésére sem reagál.)

Különös ez a „cambridge-i bokszbajnok”-tól, aki ereje teljében van, jól védekezik és még a Holmes-szal való képzeletbeli verekedés során is állandóan mozog. Mégis a Baker Street-i zseni nyakragadó mozdulata után úgy hullik alá a detektívvel az erkélyről, mint egy báb.

A fondorlatos detektívregényekben nemcsak az fontos, amit látunk, észlelünk, hanem az is, amit nem. Míg az Ezüstcsillag eseténél Doyle Holmes-a számára árulkodó, hogy a kutya nem ugatott, támadott vagy menekült, így ismerte akivel találkozott, addig talán nem túl merész feltételezés, hogy roppant gyanúsnak kell lennie Moriarty tétlenségének, mikor Watson megjelenik.

Mi van, ha Sherlock egy korábban használt trükköt alkalmaz: egy élethű bábot. Egy figurát, ami hasonlít Moriarty-hoz. Ne feledjük Conan Doyle teremtménye, de Árnyjáték-beli Sherlock is a Baker Street-en egyaránt alkalmaz ilyet:

sherlock-babu.jpg

Sherlock a parazsat Moriarty szemébe fújja, ám az elmélet szerint utána már hamarosan más, későbbi idősíkon játszódnak az események. Mert egy kis időtöltés azért jobban túlélhető, mint egy vízesésbe esés. Még látjuk, hogy magasba lendített karral s félre fordított fejjel Moriarty reagál, de aztán már csak azon pillanatok tűnnek fel, amikor Sherlock a lábát az asztalra teszi, hogy el tudjon rugaszkodni a leeséshez. Mi van, ha ott – , időben már később - egy átkarolt bábbal támasztja ki magát?

Időváltozásra és bábra utal Moriarty karja. Mikor Holmes nyakon ragadja Moriarty keze a magasba lendül, valószínűleg a parázstól fájó szeméhez kapna ösztönösen, vagy riválisát rázná le magáról, ám Holmes nyakát átkaroló mozdulata és magához rántása ezt nem engedi. Viszont ez a jelenet is arra utal, hogy a gonosz férfi még megtámadása után is aktív.

moriarty-keze.jpg

Mikor Watson látja azonban nem csinál semmit. Holmes már korábban beszélt a lángelme bűnözővel, (sőt, álruhában az előadásaira is eljárt), így jól tudja hogyan néz ki Moriarty, miként öltözködik, ezért egy élethű bábot készítetni róla nem bonyolult neki. Főleg mivel a bábnak a teljes arcát sem kell kidolgozni annak későbbi helyzete miatt, így fején elegendő két fül, némi szakálas arcrész meg a haj.

Watson pont ennyit is látott:

sherlock-moriarty-babu.jpg

(1891-et írunk ekkor, élethű viaszbábok pedig már javában léteztek. - Madame Tussauds első viaszfigurája a híres író, Voltaire volt 1777-ben.)

holmes-halal-datum.jpg

Fürge észjárású barátunknak és még zseniálisabb bátyjának Mycroft-nak volt bőven ideje felkészülni, már jóval korábban említik hol lesz a béketalálkozó helyszíne. Mivel Mycroft a külügyért felelős (ezt a filmben Sherlock említi), és annyi flancos diplomáciai esemény van előkelő helyeken, így vegyük biztosra, hogy a remek memóriájú Mycroft Holmes jól ismeri a helyszínt. Watson legénybúcsújának estéjén, mikor első alkalommal láthatjuk megjelenni őt ezt mondja: "... el kell utaznom Svájcba, hogy részt vegyek egy szörnyű csúcstalálkozón Reichenbach-ban. Svájcban, azon a hegyen."

Csak a Franciaországból Svájcba tartó vonatozás jó időbe tellett, ekkor már a detektív biztos agyalt a jövendőn. (Hiszen a történet elején a Baker Street-en közli Watson-nal mennyire szeretné elkapni a galád bűnöző vezért.) Azt se felejtsük, hogy Moriarty borús nappal érkezik a svájci kastélyba, ám a fiatalabb Holmes-szal csak egy esti bálon csap össze. Az estének nagy szerepe lesz.

Bár a merénylő René Heron ténykedéseit szeretnék megállítani, azért a két Holmes kidolgozott egy másik tervet is: a riválisok "halálát".

Holmes előre felkészülését pedig saját rajzai is jelzik azon kis noteszben, amit átad Moriarty-nak:

notesz-rajz.jpg

" Vigyázz mire horgászol ! "
(Korábban készítette - talán a vonatút alatt.)

De Sherlock Watson-ra pillant, él, ő nem bábu és nyilván lezuhan. Szemeit lecsukja és ezt látja a megérkező Watson. Holmes ugyanis nem feltétlenül Watson-ra számított, neki mindegy ki jön ki a bálteremből, pusztán egy ember kell, aki Moriarty-val közös halálának szemtanúja. Akár számított barátja érkezésére, akár nem, biztos rosszul esik neki, hogy csalódást okoz cimborájának és az eséshez is össze kell szednie magát, ezért csukja le szemeit.

Holmes a pipás trükk után valójában Mycroft-tal és embereivel elfogja a galád professzort és elrejti. Mycroft nem csupán Mary Watson vízbelökésébe volt korábban beavatva, hanem Doyle történeteiben Sherlock elrejtőzésébe és itt is szerepet játszik a svájci cselekményekben, hisz öccséhez kerül az (egyik) oxigénadagoló pipája, amit később Sherlock egy postai csomagban elküld Watson-nak, jelezve, hogy életben maradt.

Nem merész elképzelni, hogy komoly vállsérülése után és azt követően miután kis idővel korábban majdnem meghalt Sherlock Holmes tudta, hogy aktuális, gyenge állapotában nem lesz esélyes ellenfele Moriartynak közösen vívott fizikális küzdelemben. Azonban ezen esemélyek nélkül a vízesés jelenet szintén megtörtént volna, mivel különc zsenink már korábban felkészült. De most nézzük a gonosz professzorral való összecsapás érdekességeit:

Az erkélyre ő hívta ki a rossz útra tévedt tanárt egy levéllel és már ott várja veszedelmes ellenfelét egy gondosan előkészített terepen.

sherlock-keze-szaja.jpg

Mikor az elvetemült egyetemi oktató az erkélyre ér, a detektív épp a szájához tart valamit. Ez talán kis kémcsőbe rejtett agyserkentő és fájdalomcsillapító keveréke lehet, hogy felkészüljön a Moriarty-val való eseményekre. (A fájdalomcsillapító verekedés esetén és akkor jöhet jól, ha Moriarty megragadja az ő vállsérülését.) „A törvény és igazság bajnokainak legnagyobbika” megkéri vendégét, hogy hozzon órát a sakkhoz. Hősunk előbb kint volt, mégsem tette oda az időmérő szerkezetet, ez elterelés: közben egy fekete kabátba rejti az oldat - már üres - tárolóját.

a-kabatba-rejtes.jpg

Korábban az egyetemi játszmánál a professzor játszott sötéttel, most övé a világos, ahogy ezt a sakkban szokás a következő partinál. A játék udvariassági formulája miatt géniuszunk tudja vendége a világos félhez ül, így van ideje kabátba rejteni kis üvegcséjét.

Ironikus, hogy aztán Moriarty ezt a fekete kabátot teríti rá, de igazából nem sokat befolyásolna, ha az elmés tanár rájönne a keverék használatára, hisz már Sherlock-ban dolgozik az anyag.

Moriarty sakktábla melletti székére már oda van készítve egy meleg szörmekabát a hideg ellen (, a professzor a sakkjátszmához magára is teríti). Mindez nemcsak figyelmesség, hanem hősünk eltereli Moriarty figyelmét a nagy bundáról, ami egy segítő embert rejthet. (Ne feledjük a törvény őre a filmben meg Doyle történeteiben egyaránt járatos az álruhákban. Az Árnyjátékban akad mikor tárgynak álcázza magát, ezt pedig megteheti mással is.)

nagy-bunda.jpg

Az erkély egyes részein kisebb ajtók láthatók, néha ablak is feltűnik. Ezek lehetnek a bálteremtől eltérő, különálló helyek bejáratai, ahol Mycroft és emberei bujkálnak és az ablakon keresztül követhetik az eseményeket.

erkely-ajtoi.jpg

Miután a detektív pipa parazsat fúj, megkezdődhet a gonosz ártalmatlanítása általuk. Miután a fiatal Holmes beveti a pipa parázs trükköt megzavarja Moriarty-t, talán (átmenetileg?) meg is vakítja, ekkor előtörnek a segítők és fegyvereket rántva - Sherlock-kal együttműködve - ártalmatlanná teszik Moriarty-t. Mivel túl veszélyes gyorsan elkábítják, majd a segítők bevonszolják áldozatukat az egyik kis ajtó mögé.

Holmes kabátja alatt az ugráshoz testheveder található, melyet korábban felvett. (Ezért igazgatta a ruházatát, mikor a sakkasztalhoz ült. Igaz ekkor feltűnik valami fehér is, az egy erős altatószert tartalmazó kendő lehet a galád bűnöző ellen.) Testhevederéhez - Moriarty lekapcsolása után - Sherlock sötét kötelet kap, melynek másik felét az erkély egyik kissé távolabb lévő, masszív oszlop aljához kötik. Valamelyik megjelöltekhez hasonlóhoz:

sherlock-kotel.jpg

Előhozzák a hamis Moriarty-t. A bábot ölelve Holmes elhelyezkedik a párkányon, egyik lábát az asztalra helyezi. Közben segítői megkopogtatják a (nagy) báltermi ajtót, majd mind újra elrejtőznek.

lab-kitamasztva.jpg

(A láb asztalra felhelyezése az első későbbi jelenet.)

Holmes várja leendő pusztulásának szemtanúját. Aki, mint kiderül: nem más, mint John Watson.

watson-szemei.jpg

A Baker Street-i géniusz egyet nyögve mélybe veti magát. Zuhanás közben leejti a Moriarty bábot. A kötél felfogja a nyomozót, aki megragad a levegőben a vízzuhatag fölött. Mivel távolabb volt kikötve az oszlophoz, így esés közben oldalra lendült ahhoz a helyhez képest, ahova a szemtanú odaérhet a nagy báltermi ajtótól a legrövidebb úton.

Lehet bűnüldözőnk többet nem csinál, csak a kötélbe kapaszkodva megvárja, míg később felhúzzák segítői. Hiszen oldalt van és a zuhanás illúziója után, nem biztos, hogy oldalra néz a sokkos szemtanú, illetve elég sötét van. Azonban, ha álcázni akarja magát Holmes azt is megteheti. Jól emlékszünk az első részből, mikor a kabátjával rejti el magát egy ajtó mögött a sötétben. (Balra...ajto-mogott-rejtozve.jpg

... nem is látni őt.)

A felsőruházat ujjaiba előre bevarrt fekete zsákok elrejthetik kezeit, sőt kényelmesebbé tehetik a kötélbe kapaszkodást. És nem csak ezeket használhatja hanem utána a már korábban alkalmazott trükként kabátját a fejére húzhatja. Ez nem csupán fejét, de fehér gallérját is elrejti, míg ha vörös mellényéből ki is látszik valami, az elég sötét színű ahhoz, hogy az is belevegyüljön az esti sötétségbe a sziklás tájon. Illetve a detektív függőleges helyzete miatt is valószínűleg föntről lenézve nem észrevehető.

sotet-helyek.jpg

Sherlock halálának szemtanúja lenézve csak ennyit lát:

vizeses-latvany.jpg

Zsenink elvegyülése a vízesés környezetében az éjben, na ez az igazi Árnyjáték.

A sokkos szemtanút Mycroft embereinek újra megjelenő egy része gyorsan a bálterembe viszik, valószínűleg érdeklődnek tőle – a bent lévő társaság előtt –, hogy mi történt. Ez már garancia a két férfi halálhírének biztos elterjesztésére.

Míg Mycroft segítőinek másik csoportja Moriarty őrzésével, meg „öngyilkos” barátunk felhúzásával van elfoglalva.

Sherlock Holmes tehát Conan Doyle műveihez hasonlóan, nem zuhant a vízesésbe és még Moriarty is birtokába került.

SHERLOCK OKKAL NEM ÖLI MEG MORIARTY-T

A velejéig romlott professzor túl értékes: a „miniszterelnök barátja”, a béketárgyalások résztvevője, akire szükség lehet, hisz háborút kirobbantó gócpontokat hozott létre moriarty-terkep.jpg

és veszedelmes bűnszervezet feje. Ezekben mind gyökerezhet miért éri meg a legnagyszerűbb detektívnek életben hagyni őt, de akad még egy ok: egy nő…

„Két úriember valaminő érdekkonfliktusba kerül. Egy ifjú hölgy kétfelé elkötelezett. A helyzet oly mértékben megviseli őt, hogy betegség tör ki rajta és ez megpecsételi a sorsát… A tuberkulózis egy ritka formája szinte másodpercek alatt végzett vele.” - meséli az egyetemen Moriarty, miközben Irene Adler véres zsebkendőjét veti Sherlock szemei elé.

Mindez persze hazugság, a tuberkulózisnak nincs ilyen gyorsan ölő fajtája. Moriarty hazudik. Érdekes, hogy az a férfi, akiben semmilyen morális aggály sincs nem vallja be simán a mérgezést. Sherlock kicsivel előbb így jellemzi őt a kézírása alapján: „Viszont, ha figyelembe vesszük a dőlésszöget és az írás nyomatékát lelepleződik az akut nárcizmus, az empátia teljes hiánya és a kivételesen erős hajlam az immoralitásra.”

[Korábban csak annyit láttunk, hogy Irene Adler otthagyja a kávézóasztalnál a professzort, de nem láttuk Moriarty meséjén kívül holtnak. Hallottunk edénycsörömpölést, meg női nyögést, ám ez lehetnek annak zajai, hogy Moriarty emberei elkapják Mrs. Adler-t. Moriarty ugyanis azt mondta lemond a nő szolgálatairól, mint kém, de ettől még használhatja foglyának. (Mindez nem cáfolja a professzor azon ígéretét sem, hogy a detektív által jelentett problémára már egyedül keres választ, Irene nélkül.) James Moriarty azzal tisztában van a nőnek milyen fontos Sherlock Holmes,..

" Már hosszú ideje világos számomra, hogy milyen érzéseket táplál iránta. " - mondta Adler-nek,

... nyilván azt szintén tudja, hogy ez fordítva is igaz. (Nyomozónk nem szerelmes, de tiszteli és kedveli a hölgyet.) Sokkal valószínűbb azonban, hogy ellenállási küzdelem helyett az edénycsörömpölések meg nyögések valóban Irene Adler összeesésének hangjai, aki tehetetlen lesz a teájába tett erős altatótól vagy kábszertől, hisz mikor kifelé megy inog, asztalra támaszkodik… Tehát nincs méreg, és Irene halála csak Sherlock képzeletében játszódik le riválisa elbeszélése nyomán - bár eszes emberünk tisztában van vele: teljesen hamis az információ.]

Leleményes hősünknek gyanús lehet a megátalkodott tanár meséje. Miért mondaná szebben és hamiskásan a dolgokat, mint ami, egy az empátia teljes hiányával felvértezett ember? Ez egy próbatétel Moriarty-tól, amivel jelzi hazugságai miatt mennyire kiszámíthatatlan, ráadásul a nő nála van, tehát, mint játékos ő nem várt pontokon tud támadni.

Holmes-t megérintik a hallottak, de reakciója higgadtnak mondható. Mire a ravasz tanár kettejük játékáról érdeklődik, melyben Sherlock biztosítja, hogy nem adja fel tisztességtelen ellenfele ellen s megnyeri a játszmát. Ekkor James a nő hamis halála után valódi halálra tereli a szót, biztosítja a nyomozót, hogyha pusztulást kíván ráhozni, azt ő bizony viszonozza.

Holmes távoztakor elviszi Irene Adler zsebkendőjét.

Mivel már itt tudja, hogy a kisasszony James Moriarty túsza, valószínűleg Mycroft-tal már Angliában terveket szőttek. Az idősebb Holmes már első megjelenésekor említette a svájci béketárgyalást, ismerte a helyszínt. Később, mikor Svájcba utazott Londonból magával hozta a Moriarty viaszbábut. (Azt, hogy Sherlock Moriarty ellen dolgozott Mycroft-tal az is jelzi, hogy meg tudta csapolni a professzor vagyonát, amiről a vízesésnél fel is világosítja riválisát.)

Mindkét testvér azért mert arra építeni, hogy a professzor egyedül lesz az erkélyen, mert az nagyon magabiztos: az egyetemen is négyszemközt tárgyalt Sherlock-kal, tanársegédjét elküldte. [Azt, hogy a Moriarty-val való párbeszédet meg a zuhanáshoz való felkészülést ne zavarja meg a bálteremből senki szintén Mycroft emberei biztosították. Egy másik csoport, akik bent elterelték azokat az embereket az ajtótól, akik ki akar(hat)tak menni az erkélyre. - A kopogás a jel, hogy félreállhatnak és kiengedhetnek bárkit, majd feltehetően őrzik a báltermi ajtót akkor is, mikor a Baker Street-i detektívet külső társaik felhúzzák, majd elrejtőznek a külső teremben, ám valószínűleg ilyenkor az előbbinél nem kell nagyobb felügyelet, mert odabent mindenki a sokkos szemtanúra figyel.)

A dedukció nagymestere, a fiatalabb fivér remekül azonosít foltokat. A cigánytáborban Watson kérdésére penész és sündisznópörkölt szagában is beazonosítja, hogy a Madam Simza által átadott rajzok egyikén nem vér, hanem borfolt látható.

a-borfolt.jpg

Irene zsebkendője még egyszer előkerül a hajón. Holmes megszagolja, majd a vízbe dobja.

irene-zsebkendoje.jpg

... , mert tudja, nem vérfolt van rajta, csak valami ahhoz hasonló (bor vagy vörös festék) és Irene Adler él...

Csak komoly veszélyben van.

(Detektívünk ezért szomorú.)

A gonosz professzor tehát azért kell hősünknek, hogy annak embereitől megtudja hol van a nő. Holmes - ismerve ellenfelét - nem bízik benne, hogy a fogoly Moriarty-t megtörheti. Így az emberei közül kell kiszűrnie kire számíthat abban, hogy megmondja merre van a hölgy, illetve akaratlanul megmutatja, mikor nyomozónk követi - esetleg hajlandó elcserélni Moriarty-t Adler-re. Azonban a professzor sok embere közt kiszűrni a megfelelőt időigényes, veszélyes nyomozást igényel. Beépülésekor pedig kevesebb nyomozónk lebukásának kockázata a veszedelmes, kiterjedt bűnszervezetben, ha fel sem merül, hogy beszivárgott, mert eleve halottnak hiszik.

Kezdetben az is kedvező a bűnszervezet megzavarására, ha Moriarty-ról szintén ugyanezt vélik. (A vezér életben maradását a testvérek kizárólag akkor fedik fel, ha már minden kétséget kizárólag megbizonyosodtak róla: csakis cserével szabadíthatják ki  a kémnőt.)

Íme egy teória, ami szerint Sherlock Holmes életben maradt és James Moriarty, de még Irene Adler is visszatérhet - rajongóik nagy örömére.

Most pedig jöjjön a lényeg: ez csak egy elmélet, kicsit sem kell komolyan venni. Robert Downey Sherlock Holmes-a (és esetleg a többi szereplő) csak akkor élhet tovább, ha a sorozat visszatér a képernyőkre. 

Ha a kedvelt karakterek újra megjelennek, kérjük az illetékeseket: Amennyiben lehet Robert Downey magyar hangja újra Fekete Ernő színművész legyen, aki egyszerűen fenomenális a világhírű amerikai színészhez.

(Megjegyzés: A teóriában Sherlock talán simán kötéllel vetette le magát, de már a Bungee jumping is ismert volt a viktoriánus időkben.) 

A cikket és teóriát szerzői jogok védik. - © Minden jog fenntartva.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

 

Lisztes Jenő a nemzetközileg elismert cimbalmos vadított Hans Zimmer őrületes Sherlock Holmes zenéjében

lisztes-jeno-a-cimbalommuvesz.jpg

FORRÁSOK:

- Csak kis megemlítés szintjén felhasznált információk:
1, "Mycroft oxigénadagoló pipája segített" - külföldi rajongói elmélet
2, "A vízesés tompította a becsapodást" - külföldi rajongói elmélet
3, Wikipedia - "Bungee jumping" szócikk
4, Wikipedia - "Madame Tussauds" szócikk
- Egyebek bővebben:
5, Sherlock Holmes és főleg: Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték (mozifilmek)
6, Sir Arthur Conan Doyle: Ezüstcsillag (novella, idézetek)
7, "Irene Adler él" felszínes elmélet - (ami továbbfejlesztést igényelt)
8, YouTube - Sherlock Holmes music video (rajongói videó)

2023. január 17. 03:00 - SzerzoiJogvedettTartalom

Prof. Dr. Blutman László: Sherlock Holmes tanulmányok

blutman-laszlo-jogasz-sherlock-tanulmanyok.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!  

Prof. Dr. Blutman László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karán tanszékvezető egyetemi tanár. Elismert szaktekintély, akinek több könyve is megjelent már. (Könyvlista: Bookline webáruház) Ezenkívül száznál több cikk fűződik nevéhez. Kutatási területei közé tartozik a nemzetközi jog, a jogdogmatika, valamint a jogászi gondolkodásmód. 

A Tanár Úr nagyon szereti hivatását, akárcsak a világ legnagyszerűbb detektíve Sherlock Holmes. Conan Doyle történeteiben gyakran említve vannak a törvények, a zseniális nyomozó pedig többször veszi fel egy ügyvéd, vagy egy bíró szerepét és a világra gyakorolt hatásai közül az egyik leghasznosabb, hogy sok ember miatta állt ügyvédnek vagy bírónak. (Kapcsolódó cikk: A bírónő igazsága - Wendy Joseph, aki nő létére Nagy-Britannia vezető bírói közé küzdötte fel magát.)

Az a nagy megtiszteltetés ért minket Blutman Lászlótól, hogy közölhetjük két tanulmányát, melyek a detektívvel kapcsolatosak. A Tanár Úr azt is megosztotta velünk, hogy miként fedezte fel kedvenc hősünket: " Én két irányból jutottam el a Sherlock Holmes témához. Egyrészt a jogászi (bizonyos vonatkozásokban a tudományos) gondolkodásmódot is tanulmányoztam a kutatásaim során. Másrészt írtam egy történelmi jogesetről, ahol lépten-nyomon beleütköztem az ismertről az ismeretlenre következtetés, a bizonyítás, a valószínűségi megállapítások problémáiba: A rejtélyes tiszaeszlári per. "

Az izgalmas könyvről bejegyzésünk végén leírást adunk, de előbb bemutatjuk a két nagyszerű tanulmányt. Az első már korábban már megjelent az ÚjNautilus nevű Irodalmi és Társadalmi Portálon. Szintén nagy megtiszteltetés, de már az ÚjNautilustól nekünk: Bánki Éva a neves író és irodalomtörténész járult hozzá, hogy a publikációt mi is elérhetővé tegyük (, pdf formátumban).

banki-eva-index-cikk-kepe.jpg

Bánki Éva az Index.hu cikkében

(Bánki Éva már említetett személy itt a blogunkon. Ugyanis a Robert Downey Jr. nyomozójának magyar hangját adó Fekete Ernő színművésszel együtt vendég volt a Klubrádió műsorában. Ott sok érdekességet mesélt el a krimi világából, míg a műsorvezető Warholik Zoltán kicsit meg is említette klubunkat. - Az adás még mindig meghallgatható innen: Velünk kezdte az évet a Klubrádió)

Blutman László professzor második publikációja pedig az előbb említett írás előzménye, mely egy online jogi szaklapban, a Jogelméleti Szemle kiadványában érhető el.

Mindkét tanulmány melegen ajánlott mindenkinek, akit érdekelnek a jogi érdekességek meg persze Sherlock Holmes gondolkodásmódja.

brett-sherlock-konyv.jpg

TANULMÁNYOK:

1, ÚjNautilus Irodalmi és Társadalmi Portál:

Prof. Dr. Blutman László:
SHERLOCK HOLMES: LEÍRHATÓ-E EGY MESTERDETEKTÍV GONDOLKODÁSA?

Megtekintés böngészőben: az ÚjNautilus oldalán

PDF fájlként: Sherlock gondolkodása pdf.

2, Jogelméleti Szemle:

Prof. Dr. Blutman László: BŰNTÉNY ÉS LOGIKA:
HÁROM TÉVHIT SHERLOCK HOLMES GONDOLKODÁSÁRÓL

 http://jesz.ajk.elte.hu/2019_1.pdf 

Köszönetünk a Tanár Úrnak.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

sherlock-club-jelveny_1.jpg

FELHASZNÁLT FÉNYKÉPEK:

-  Prof. Dr. Blutman László fényképe a Szegedi Tudományegyetem oldaláról való és felhasználtuk posztunk fejlécében

- Bánki Éva fotója az Index.hu-n jelent meg a "Bánki Éva: A kilencvenes évek irodalmához nem akartam alkalmazkodni" cikkben. Az írás elérhető innen a posztunkból az írónő fényképe alatti zöld linkre kattintva. 

A REJTÉLYES TISZAESZLÁRI PER:

Egy kis tiszaeszlári cselédlány, Solymosi Eszter eltűnése a 19. század végén egy felkavaró, ősi indulatokat és izzó konfliktusokat gerjesztő bűnperhez vezetett. Százharminc év sem volt elég, hogy az üggyel kapcsolatban kialakult szellemi és érzelmi görcsök oldódjanak. Sokan hinni vélik, hogy már minden tisztázódott, pedig a lány sorsa rejtély maradt, s ezt a rejtélyt további, máig megmagyarázatlan események övezik. Nehezen hihető, de két résztvevőt leszámítva, a leghíresebb magyar bűnpert részleteiben jogász eddig nem dolgozta fel a peranyagok alapján. Ezt most a könyv szerzője megtette. Ezután az ügyről már nem lehet úgy gondolkodni és beszélni, ahogy eddig...

tiszaeszlari-per.jpg

A rejtélyes tiszaeszlári per

2023. január 15. 16:15 - SzerzoiJogvedettTartalom

BENEDICT CUMBERBATCH - AUTOGRAMVADÁSZ JÁTÉK

autogram-cumberbatch.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Mint korábban jeleztük idén Budapestre érkezik Benedict Cumberbatch a Sherlock sorozat sztárja. Reméljük fog autogramokat osztani, de mi a Magyar Sherlock Holmes Club sajnos nem juthatnánk Benedict aláírásához:

Klubelnökünk és webmesterünk komoly beteg, hónapokra vannak orvosi vizsgálatai előjegyezve és nincs is jól. (Egyenlőre azért nem került kórházba, mert vizsgálatai - a ritka betegségei következményeként - más-más egészségügyi intézményekben és az előjegyzések miatt nagyon különböző időpontokban lesznek.) - Többi klubtagunk messze, vidéken él, ráadásul dolgoznak vagy idős, beteg rokonukat ápolják. Így arra gondoltuk a kedves segítségeteket kérjük, hogy Mr. Cumberbatch autogramja reményeink szerint a tervezett Magyar Sherlock Holmes Kiállításunkra kerüljön.

Ha valaki tud szerezni a The Hungarian Sherlock Holmes Club-nak szóló vagy csak sima kézjegyet Benedict-től és eljuttatja hozzánk, egy a helyszínen a színésszel készült fotóval együtt (ezen akár az autogramkérő is rajta lehet), annak nyereményeket kínálunk: Méghozzá a képen látható három BBC Sherlock kulcstartós figurát.

sherlocked-nyeremenyek.jpg

BBC Sherlock kulcstartók, amik dísznek, de babáknak is használhatóak. A kulcstartók háta parafa, így akár filccel rajzolható rájuk mondjuk egy BBC Sherlock szimbólum vagy mondat. például: I am Sherlocked. Az ősz hajú figura Lestrade, ám játék során lehet az idősebb John is. Méretük: 9 x 5,5 x 4,5 cm. (A kulcstartók az életben szebbek, sajnos gyenge a kameránk minősége.)

A termékek limitált kiadásúak, így a világon nem sok van belőlük és nincsenek kereskedelmi forgalomban, azaz máshol nem megvehetők. Ha esetleg többen tudnának nekünk autogramot szerezni, akkor tudunk belőlük több személynek is küldeni. 

Figyelem: Az autogram lehet sima papíron vagy Benedict Cumberbatch Sherlock fényképen is. Az autogramot csak egy helyszíni fotóval együtt tudjuk elfogadni. Köszönet a megértésért.

Aki a The Hungarian Sherlock Holmes Club-nak szóló aláírást szerez, annak küldünk BBC Sherlock papír diorámát is. Egykor a Sherlockology is ajánlotta, de már régóta nem elérhető a neten.

shology.jpg

Kedves segítőnk (vagy segítőink) a tárgyakat postai úton kapná(k) meg. Az autogramszerző(k) jóindulatát és segítségét itt a blogon is nyilvánosan megköszönnénk. Ahogy szeretné(k) a teljes nevet, vagy kérés esetén egy fantázianevét kiírva. Előre is köszönjük.

sherlock-kacsint.gif

ÜZENETKÜLDÉS: KAPCSOLATFELVÉTEL

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

sherlock-club-jelveny_1.jpg

 Insane Ian - Benedict Cumberbatch song (rajongói videó)

Még rendelhető: Sherlock Holmes falióra

sherlock-faliora.jpg

2023. január 13. 21:56 - SzerzoiJogvedettTartalom

BOMBAHÍR: Budapestre jön Benedict Cumberbatch

benedict-cumberbatch-budapest.jpg

Sziasztok! A We Love Budapest értesülései szerint Benedict Cumberbatch hazánkba érkezik: Budapesten fogja forgatni az Eric című új thriller sorozatát. Pontosan még nem tudni többet a világhírű sztár szerepéről, de az biztos, hogy főszereplő lesz. A sorozatot Budapesten meg New York-ban veszik fel és a tervek szerint 2024 elejére érkezhet a Netflix-re.

Benedict Cumberbatch a BBC Sherlock sorozatával lett világhírű. Conan Doyle népszerű detektívének nemcsak sok magyar vonatkozása van, hanem a tehetséges színész távoli rokona is a csodálatos skót írónak, Sir Arthur Conan Doyle-nak. További érdekesség, hogy mint a neves VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár kutatásában kiderítette Cumberbatch magyar ősökkel is büszkélkedhet. A VERITAS publikációját korábban - megtisztelő engedélyükkel - itt a blogunkon közzé tehettük.

Reméljük a filmforgatás valóban megvalósul Benedict Cumberbatch magyar rajongóinak nagy örömére! Bízunk benne, hogy többen autogramot kapnak majd a világsztártól.

Sherlock sorozat intro (BBC) - rajongói videó

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolódó posztjaink:

a VERITAS tanulmány:

veritas-tortenetkutato-intezet.jpg

és:

A mesterséges intelligencia szerint Benedict Cumberbatch maga Sherlock Holmes

 

Cikkünk forrása:  welovebudapest.com - " Budapesten forgatja új sorozatát Benedict Cumberbatch "  poszt

2023. január 11. 01:45 - SzerzoiJogvedettTartalom

Lisztes Jenő a nemzetközileg elismert cimbalmos vadított Hans Zimmer őrületes Sherlock Holmes zenéjében

lisztes-jeno-a-cimbalommuvesz.jpg

Sziasztok! Nyáron, tavasszal cikáztak a hírek, hogy Robert Downey Jr. még nem adta fel a Sherlock Holmes filmek folytatását, sőt talán tévében és két különálló történettel folytatná, mert igazi Sherlock Holmes multiverzumot tervez. Korábban a népszerű színész felesége jelezte a rajongók felé, hogy egy ilyen új világ létrehozása sok tervezést igényel... Aztán jött a Covid-járvány, a világválság és azt se feledjük jó magyarázat illene arra, hogyan élte túl Downey sziporkázó agyú nyomozója a halálzuhanást az őrjöngő vízesésbe. 

Utóbbi kapcsán sokan megelégednek Mycroft Holmes oxigénadagoló fémpipájával, mondván öccse azzal kapott a víz alatt levegőt. (Ugyanakkor szerintünk egyéb dolgokat is figyelembe kell venni: Ezekről majd egy jövőbeli posztunkban adunk magyarázatot, bár mi sem fejtettünk meg mindent.) Bárhogy is, akár kedveli valaki a filmet, akár nem; az alkotás kétségtelenül teljesen új színeket hozott a sherlockian világba. Míg sok Sherlock Holmes adaptáció eléggé matiné vagy hasonlóan könnyed filmecske jellegű volt előtte, addig Guy Ritchie mindkét mozijában lendületes, kirobbanó akciójeleneteket kaptunk. 

A viktoriánus kor közel sem volt olyan unalmas, ahogy egyesek vélik: Voltak gyilkosságok, árulás, őrült féltékenység, aljas kapzsiság, gyors lovak, hintók, fegyverek, mérgek, gördeszkák, sötét sikátorok, kísérteties temetők, veszélyes gyárak és még autók is. Így az akkori világ nem olyan sokban különbözött a maitól, mint azt többen hiszik. Melegágya volt a lebilincselő eseményeknek és idegborzoló bűneseteknek. (Gondoljunk csak a Hasfelmetsző Jack-féle sorozatgyilkosságokra!) Mindez illik a hős tanácsadó detektívhez, aki szerfelett különc karakter. Sir Arthur Conan Doyle zseniális íróként izgalmas történeteket tudott papírra vetni, míg a Sherlock Holmes mozifilmek készítői új történetekkel a filmvászonra varázsolták az izgalmakat, közben gondolva a detektív főbb tulajdonságaira: a munkamániára meg a dedukcióra is.

A remek színészek, a pazar rendezés, a korhű ruhák s díszletek és bámulatos filmeffektek mellett a történetekhez illő vérpezsdítő zene szintén a siker zálogát képezte. Szerzője nem más volt, mint a világhírű zeneszerző Hans Zimmer. (Fejlécünkön látható, ő az első férfi.) Örömteli, hogy ez a csodálatos művész azt nyilatkozta: "Otthon érzem magam Magyarországon!"

Mégis a sors úgy hozta, hogy Hans nem hazánkban, hanem Bécsben figyelt fel Lisztes Jenő cimbalomművészre. A magyar fiatalembert olyan tehetségesnek tartotta, hogy ő lett az amerikai akció-vígjáték Londonban zajló zene felvételein az egyik muzsikus. Bizony Robert Downey Jr. és Jude Law, Sherlock és Watson kalandjainál Lisztes Jenő virtuóz cimbalomjátékát hallhatjuk. Éljük át újra a megvadító dallamokat az ikonokus filmek emlékezetes jeleneteivel:

Büszkeségünkre Lisztes Jenő - fiatal kora ellenére - már meghódította tehetségével a világ legrangosabb koncerttermeit, többek között a New York-i Carnegie Hall-t meg a bécsi Musikverein-t. Együttműködött több hollywood-i sikerprodukció megteremtésében is. Méltán megérdemelt nemzetközi karrierjének beindításához nagy segítséget adott Hans Zimmer elismerése illetve Jenőnek a Sherlock Holmes filmzene elkészítésében való részvétele. További sok sikert kívánunk neki meg zenésztársainak!

Zenerajongó olvasóinknak jelezzünk, hogy idén Hans Zimmer újra hazánkban turnézik majd. Ezenkívül Lisztes Jenő fellépéseiről szintén lehet értesülni, méghozzá az ő személyes Facebook oldalán.

Lisztes Jenő: Csárdás - magyar cimbalommuzsika: 

Lisztes Jenő riportműsor - Basav Channel - 9 perces videó:

És ha már zenei vonatkozások: Büszkén jelezzük azt is, hogy a Sherlock Holmes magánélete (The Private Life of Sherlock Holmes) című amerikai film zenéjét a világhírű magyar zeneszerzőnk, Rózsa Miklós szerezte.

Bravó magyar zenészek! Büszkék vagyunk Rátok.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Robert Downey Jr. - Sherlock Holmes visszatér
2, dailynewshungary.com/hans-zimmer-feel-home-hungary
3, Papageno - "Cimbalomvarázs Hollywood legújabb magyar sztárjával" cikk
4, Népszava - "Cimbalom – határok nélkül" cikk
5, YouTube - Sherlock Holmes videók
6, YouTube - Lisztes Jenő videók
7, eventim.hu - Hans Zimmer Live, Europe Tour 2023 - Jegyek / Vásárlás
8, Lisztes Jenő Facebook oldala - facebook.com/jeno.lisztes

Kapcsolódó posztok:

racz-pal-hegedkeszito-mester.jpg Hans Zimmer dal - metál verzió

Hans Zimmer Discombobulate és BBC Sherlock zene

2023. január 08. 16:52 - SzerzoiJogvedettTartalom

VATICAN CAMEOS

vatican-cameos.jpg

Sziasztok! Van, amikor változnak a tervek. Webmesterünk és klubelnökünk betegségei miatt meghosszabbítjuk a korábban már bejelentett változásokat és valamelyest csökkentenünk kell lehetőségeinken:

- Nyereményjáték a jövőben nem várható

- (Lelassított) Kiállítási Terveinket felfüggesztettük

- Médiaszerepléseket továbbra sem tudunk vállalni, így március végéig meghosszabbítjuk, hogy nem adunk interjút. - Ezt a Médiaszerepléseknél is jelezzük. 

- Posztjaink ritkulhatnak, bár a Tévhitek Sherlock Holmes-ról rovatot be szeretnénk fejezni és megnyitni egy rovatot a tudományos cikkeknek is.

- A Baker Street Almanac-os beszámolót szeretnénk a február végi határidőre leadni. Nagy örmünkre klubunk 2021 óta szerepel ebben a neves Sherlockian Évkönyvben, mely angol nyelvű és nemzetközi megjelenésű.

- Remélhetően hamarosan egy amerikai színész VIP tagot jelenthetünk be (- nem Robert Downey Jr, ám kedvelt, tehetséges színművész, aki alakítja a nagy detektívet) - viszont további VIP tagok felvételét nem tervezzük.

... Hogy megéljük-e a 2024-et nem tudjuk, de azon vagyunk.

Lesznek hírek ezentúl is, csak esetleg néha ritkábban. Szíves megértéseteket kérjük és köszönjük. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2023. január 07. 18:01 - SzerzoiJogvedettTartalom

Így látja a Mesterséges Intelligencia a Sherlock Holmes szereplőit

mesterseges-intelligencia.jpg

Sziasztok! Hihetetlen népszerűek manapság a Mesterséges Intelligencia által készített képek, melyeket nemcsak külföldi, hanem hazai portálok és közösségi oldalak is szívesen mutatnak be. Gondoltunk egyet és megnéztük nekünk milyen képeket alkot egy online AI (Artificial Intelligence) generátor. Krediteket szereztünk a creator.nightcafe.studio oldalon és kreációkat kértünk kedvenc írónkra Sir Arthur Conan Doyle-ra és nevesebb Sherlock Holmes karakterekre. Igaz, néha nem felismerhető mázolmányok kerültek elő, de a felismerhetők közt akadt meglepetés. Mutatjuk őket:

Sir Arthur Conan Doyle:

ai-conan-doyle.jpg

MRS. HUDSON:

ai-mrs-hudson.jpg

A SÁTÁN KUTYÁJA:

ai-satan-kutyaja.jpg

Kedves szemei és dupla nózija van, viszont vékony, tömör fogsora:
éles meg véres. Veszélyes.

MYCROFT HOLMES:

ai-mycroft-holmes.jpg

 IRENE ADLER:

ai-irene-adler.jpg

Még a hajszín is eltalálva.

DR. JOHN WATSON:

ai-dr-john-watson.jpg

PROFESSZOR MORIARTY:

ai-professor-moriarty.jpg

SHERLOCK HOLMES:

ai-sherlock-holmes.jpg

Nos, a világhírű detektív és ősellensége megjelenésén eléggé átütnek a BBC Sherlock szereplőinek Benedict Cumberbatch-nek és Andrew Scott-nak a vonásai, nem? Pedig nem ütötöttünk be színész neveket vagy sorozat címeket a generáláshoz. A Mesterséges Intelligencia számol a BBC Sherlock sorozat népszerűségével.

Saját képeket készíthetsz a creator.nightcafe.studio oldalon.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzés: A generátor minden kérésre új képet alkot.

2023. január 04. 14:32 - SzerzoiJogvedettTartalom

Steven Moffat már könyörög a Sherlock 5-ért

steven-moffat-konyorog.jpg

Sziasztok! Folytatódik a BBC Sherlock 5 sorozat... na, nem a képernyőn, hanem szappanoperaként médiabeli üzengetésekben. Steven Moffat és Mark Gatiss tavaly tavasszal nyilatkozták kamerába, hogy folytatnák a Sherlock 5 évadát, írnának forgatókönyvet, ha Benedict Cumberbatch és Martin Freeman visszatérne. Ekkor azt is elismerték, hogy az említett színészek már jóval többet keresnek, mint egykor az angol detektív modern kalandjait feldolgozó sorozattal.

Benedict és Martin rég más filmeket forgat. Mark Gatiss tavaly télen elkezdte egy londoni színházban bemutatni a BBC Szimfónikus Zenekarával meg a BBC egyéb munkatársaival együtt A Sátán Kutyája színdarabot, ahol maga alakítja Sherlock Holmes szerepét. Ő nem csupán beszél a világ leghíresebb nyomozójáról, hanem valóban foglalkozik is vele. Míg szintén tavaly Moffat visszatért Sherlock-hoz, de nem úgy ahogy sokan várták: inkább egy Sherlock képregény kapcsán is sunyin leszólta Benedict-et, remélve, hogy a brit művészt visszaszerzi szakmai hiúságának felpiszkálásával. (Mint tudjuk ez nem jött be.) - A BBC pedig egy transznemű komikussal, Eddie Izzard-dal tervez idén sorozatot, a Sherlock lányát - amiben úgy tűnik a világhírű detektív képtelen egyedül nyomozni, bár Conan Doyle idejében még eléggé egyszemélyes bűnüldöző hadseregként ténykedett és védjegye volt, hogy megold olyan eseteket, amiket még a Scotland Yard sem tud megfejteni...  - Tehát többen továbbléptek, de Moffat még mindig folytatja kisded játékait. Beszélt a népszerű Sherlock-ról, miközben más produkciója promotálása miatt szerepelt a BBC egyik műsorában. Vicceskedve megjegyezte korábbi színészeiről: "Nagyobb és jobb dolgok felé tartanak, de Martin és Benedict, kérlek, gyertek vissza."

Moffat szerint ő rögvest írni kezdené a forgatókönyvet, ha két sztárja biztosítaná őt a folytatásról. Furcsa ez a mentalitás, mert mikor első alkalommal szerződtették a két színészt, a forgatókönyv már megvolt. Tehát bármily meglepő létezhet előbb a történet, mint a színészi beleegyezés - sőt a filmvilágban általában ez a módi. Érthető a színészek részéről, hogy tudni akarják milyen történethez adják a nevüket, illetve milyen nagyságú munkáról kell dönteniük - egy rész, több rész, több évad?! Főleg azt tekintve, hogy a BBC Sherlock színvonala a 3. évadtól kezdve erősen romlott, talán pláne szükséges lenne egy jó forgatókönyv... , hogy a színészek érezzék minőségi folytatásba kezdhetnek. Jelenleg a "Nagyobb és jobb dolgok felé tartanak" kifejezéssel Moffat maga is beismeri szakmailag jóval többet nyújtanak más filmek a két sztárnak, mint amit ő tud kínálni. Miért választanák akkor Benedict-ék a rosszabbat? Továbbá meddig várjanak tétlenül a színművészek heteket, hónapokat vagy éveket, amíg Moffat elkészül? 

És nagyon vérlázító már a sorozat rajongóinak régóta tartó hitegetése. Van amikor valami már milliárdszor elsütve többé már nem poén, hanem mások untatása és lenézése. Akkor pedig nagy a baj, illetve nem is tisztességes, ha személyesen, telefonon vagy online képtelen Steven Moffat az egykori kollégáival egyeztetni és folyamatosan a médiabeli nyomáshoz fordul ellenük.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁS:
Radiotimes.com  - "Steven Moffat would 'write Sherlock season 5 tomorrow' if cast returned" cikk (2023. január 3.)

Készíts saját Sherlock jelmezt: Detektív jelmez házilag

detektiv-jelmez-kosztum-hazilag-olcson.jpg

2023. január 04. 09:59 - SzerzoiJogvedettTartalom

DETEKTÍV JELMEZ HÁZILAG

detektiv-jelmez-kosztum-hazilag-olcson.jpg

Minden évben január 6-ától kezd a FARSANG 

holmes-happy.gif

 - Juhé! Olcsó detektív jelmez. Itt a Sherlockita.

Halihó! Megterveztük a Sherlockitát, ami egy kedvező árú detektív jelmez, mely Sherlock Holmes öltözékéhez nagyon hasonló. Farsangra, halloween partira, busójárásra, szilveszteri bulira, after partira, egyéb kosztümös eseménykre ideális, vagy akár otthon szépítheti a Sherlock Holmes gyűjtemények megjelenését. Iskolai- meg színházi előadásokhoz szintén megfelelhet.

A Sherlockita péztárcakímélő megoldás abban a világban, amikor a Sherlock Holmes jelmezek 20.000 forintos ár felett kaphatók. Ugyanis az általunk ajánlott kosztüm lényegesen olcsóbban elkészíthető, ráadásul gyermek- és felnőtt méretben egyaránt megvalósítható. Nagy előnye, hogy akár évekig használható. Ráadásul egy saját készítésű jelemez egyedivé is tehető és megvan benne a saját munka öröme.

A Sherlockita több összeállítási móddal rendelkezik és a hozzá használt színek is változtathatók. Holmes fő színei nyomozáshoz a feketén túl a szürke, a zöld, a barna - illetve ezek kombinációi, meg kockás anyagok. Mi feketét használtunk példának, mert ahhoz a legkönnyebb a kellékeket összeszedni, illetve a legkisebb a színárnyalat különbség a sapka és a köpeny között, ezenkívül nem kényes szín és divatszín. A jelmez elkészítése történhet varrással, de akár varrás nélkül is.

A Sherlockita a Magyar Sherlock Holmes Club találmánya. Máshol bemutatni egyedi ötletként szigorúan tilos, viszont klubunk megnevezésével és a sherlock.blog.hu oldalra adott linkkel szabad, engedélyezett.

detektiv-jelmez-sapka-kalap.jpg

I. SHERLOCK HOLMES SAPKA:

Vegyél két azonos baseball sapkát! Az egyiket nevezd ki alsó sapkának a másikat felsőnek! Az alsó sapkát a jelmezt viselő fejéhez kell állítani (, ez a művelet fontos, mert így lesz a fejfedő később kényelmes), majd alsó sapkára fordítva felhelyezzük a felső sapkát. Ennek módjai:

1, Laza rögzítés: - egyszerűen csak egymásra rakjuk őket
Előnye, hogy nincs több rögzítési teendő vele és a jelmezes esemény után is megmarad két baseball sapka. Hátránya, hogy esetenként félrecsúszhat és igazgatni kell.


2, Ragasztós rögzítés:
Az alsó sapkát jól kibéleljük valamilyen papírral vagy egyéb csomagolóanyaggal. Asztallapra helyezzük. Folyékony ragasztó segítségével rögzítjük rajta a fordítva felhelyezett felső sapkát -, akár ragasztópisztoly is használható. Amenyiben úgy látjuk jobbnak vegyük ki a bélést és a rögzítéshez két kezünkkel segítsünk rá kívülről és belülről préselő mozdulatokkal! Hagyjuk megszáradni!


3, Varrásos rögzítés:
Kellő körültekintést igényel, hiszen a két sapka anyaga együtt vastag.

Aki akar a sapka oldalcikkeire vékony kockás szövetet varrhat/ragaszthat, így hasonló és menő lesz, mint Zendaya táncos klippjében. Kezdődjön a party!

Coco Jones & Adam Hicks - Whodunit? - Shake It Up! (Indul a risza!) 
Táncol: Zendaya és Bella Thorne - Disney Channel

A sapka teljes bevarrása is lehetséges kockás anyaggal az ügyesebbeknek.

Díszítés: Ha igény van rá, akkor a felső sapka csúcsán lévő gombra szalag ragasztható - azonos vagy bármilyen más színben. (Esetleg textilfilccel is rárajzolhatók kockák, felíratok, jelek a sapekra.)

Ajánló: Mi a chefs.hu-ról szereztünk be fekete baseball sapkákat. Egyrészt mert a sapkának négy helyett csak két nem látványos szellőzőnyilása van, míg hátul műanyag pánt helyett kivülről a sapka anyagával ellátott tépőzár a rögzítő. Másrészt kedvező ára 1.280 Ft/db, a GLS kiszállítás és a a bolt megbízhatósága miatt. Több, mint 2.400 vásárlói vélemény alapján (5/)4,9-es értékelése van a Google keresőben. A chefs.hu oldalán mindig látszik a termékekből hány darab van még készleten, így bátran rendelhetünk, itt nincs utólag bejelentett készlethiány.

Ha rendelni szeretnél kattints ide: chefs.hu (Felnőtt méret) 

II. KABÁT, KÖPENY:

1, Hosszú szövetkabát: Amennyiben van otthon egyszínű vagy kockás szövetkabát, az máris felhasználható a jelmezhez. Sherlock Holmes és más detektívek gyakran használnak ilyet felsőruházatot.

2, Köpeny: Megfelelhet egyszínű fodrász köpeny, beterítőkendő, festékkendő 

Ezeket olyan 1.050 Forinttól 3.000 Forintos áron be lehet szerezni fodrászkellék szaküzletekben vagy webáruházakban, néha egyéb kozmetikai szaküzletekben.

detektiv-kopeny.jpgIgénybe vehető korábbi partiról megmaradt vagy újonnan vett vámpír köpeny is. (Nem baj, ha a köpenyen vörös szín található, hiszen a vér színe illik egy nyomozó munkájához.) Játékboltokban, parti üzletekben vagy online piactéren érdemes kutatni utána. - Ebben az esetben különböző beszerzési árakkal találkozhatunk, érdemes időt szánni rá, hogy olcsóbbat leljünk fel.

Ez a két mód nem igényel szabás-varrást.

3, Pelerin: Amennyiben szövetből pelerint szeretnénk a Google kereső segítségével több elkészítési módra is lelhetünk: mind a szabás-varrást leíró cikkek, mind YouTube videók formájában. (Olcsó szövetet meg például Budapesten az I LOVE TEXTIL boltjaiban érdemes beszereznünk.)

III. NAGYÍTÓ:

Amennyiben nincs otthon nagyító, akkor játékboltban, optikai szaküzletben, írószer boltban, műszaki webáruházban és egyéb online piactéren kereshető. Jelenleg jó áron kapni az Office Depot üzleteiben is - mérettől függően 559 Forinttól 799 Forintig a Centrum elnevezésű 4x-es, 5x-ös nagyítású nagyítók: Office Depot nagyítók

Elhagyható kiegészítő:

IV. PIPA:

Valódi pipát vagy játék pipát is lehet használni, illetve akár origami papírból készíthetünk egyet: 

Végül pedig bemutatjuk saját Sherlockita jelmezünket:

sherlockita-detektiv-jelmez.jpg

Figyelem a posztban a cikk írásának napján (2023.01.04.) megfelelő adatok szerepelnek. Az árak, a termékek és a boltok elérhetőségei idővel változhatnak.

A Sherlockita a Magyar Sherlock Holmes Club hivatalos öltözete, így esetleges későbbi klubtalálkozóinkon szintén viselhető. (A Sherlockiata szó jelentése: a sherlockian elveket odaadóan követő személy öltözéke. Míg a sherlockian szón a Sherlock Holmes világot és/vagy a világhírű detektívért való rajongást értjük.) - Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolódó oldal: Hamarosan jön a Sherlockita

sherlockita-bejelento.jpg

2023. január 02. 19:59 - SzerzoiJogvedettTartalom

Így írtok Ti: Zeller Márton, a Blikk újságírója - Doyle szerzői jogairól és a leghíresebb detektívről

igy-irtok-ti.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! A Blikk újságírója Zeller Márton, akinek korábban is szívesen ajánlottuk cikkét: Zeller Márton Doyle cikke a Blikkben. Nos, ez most sincs másként. Legújabb írását itt olvashatjátok:

Mostantól bármilyen lehet Sherlock Holmes: végleg elvesztette szerzői jogait a világ leghíresebb detektívje

Mártonnak továbbra is minden tiszteletünk és elismerésünk. Azt azonban szomorúan könyveltük el meg tapasztaltuk, hogy a szerzői jogok sajnos eddig se jelentettek igazi védelmet Sir Arthur Conan Doyle erkölcsös és példamutató hősének. Sherlock Holmes már számtalan állati megjelenítést kapott, de volt uborka is. Gyakran eltúlozták a droggal való kapcsolatát vagy zseniális eszét kreténné alacsonyították. Vádolták nőgyűlölettel, arisztokrácia utálattal, rasszizmussal vagy azzal, hogy túlzottan tökéletes és karaktere képtelen fejlődni - mind hamis vád. Munkamániája helyett olyan mentális betegségekkel címkézték meg, melyek sosem voltak igazak rá: Asperger-szindróma, Savant-szindróma, pszichopata, "magasan funkcionáló szociopata" - utóbbi kifejezés sosem létezett az orvostudományban... Írtak könyvet róla, melyben pedofil, hisz érett férfiként tinédzser feleséggel él, akad színdarab amiben Hermann Göring (bizony, a náci vezér!!!) segítségét kérte, a "BBC Sherlock" sorozatában értelmetlenül végezte ki a már elfogott Charles Augustus Milverton-t, Will Ferrell "Holmes és Watson" filmjében mérhetetlen gusztustalanságok vették körül vagy ő okozott olyanokat... (Még meg nem erősített információink szerint lehetséges, hogy tavaly külföldön megjelent egy olyan adaptáció, melyben Sherlock Holmes maga volt a brutális sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack.) Most az a kevéske védelem ami, ha nem is mindenkit, de egyeseket még visszatartott, szívfájdalmunkra már elenyészett. Ezentúl még keményebb idők jönnek.

Zeller Márton okkal figyelmeztet: "Most azonban talán még messzebbre viszik majd a karaktert, vagy rosszabb esetben olyan módon változtatják meg, ami annyira elidegeníti majd az eredetitől, hogy a név elveszíti jelentését." 

Sherlock Holmes már túlélte saját megölését és írója halálát, vele azonosított színészek elhunytát, a divatok és szokások változásait, világhírű sapkájának pusztulását, hogy bár a világ egyik legnagyobb hatású remekműve mégis sok tudatlan ember egyszerű, értéktelen popkulturális ikonként emlegeti. Túlélte a nevével eladott bóvlikat, alkoholos italokat, a nevében szervezett hányópartikat, pelenka reklámot és annyit mindent...

Reméljük túléli ezt is. Ő egy igazi hős. Mi hiszünk Sherlock Holmes-ban. 

... és folyamatosan gondolkodunk azon, hogy mi mit tehetnénk ...

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2023. január 01. 10:21 - SzerzoiJogvedettTartalom

MEGSZŰNTEK SIR ARTHUR CONAN DOYLE SZERZŐI JOGAI

szerzoi-jogok.jpg

Sziasztok! 2023 január 1-gyel megszűntek Sir Arthur Conan Doyle szerzői jogai az utolsó még védett Sherlock Holmes történetekre is. Szeretném megköszönni SherlockExtrának, a Magyar Sherlock Holmes Club elnökének, hogy ismét interjút ad nekem.

- Szívesen. Neked mindig. Ráadásul a bloggal saját médiafelületünk van erre és ez a téma különösen fontos.

- Ti bírni fogjátok az új évet, 2023-mat?

- Nehéz lesz, de azon vagyunk: "Menjen!" Sőt! Szeretnénk segíteni Sherlock Holmes rajongóit azzal, hogy hamarosan megmutatjuk hogyan készül a Sherlockita. Ez a kedvencünk öltözékéhez kísértetiesen hasonló jelmez lesz, de baráti áron, Sherlock Holmes kosztümhöz lényegesebb olcsóbban elkészíthető. Lesz olyan verziója, melyet varrni sem kell, viszont aki akar egyedi megjelenést is megtervezhet. Közeleg a Farsang, így ezért is aktuális lesz.

- Ez remek.

- Szerintem is. Nekem is lesz egy. Fekete.

- Ez a hétvége azon túl, hogy új évbe fordultunk, a Sherlockian-ok életében azért is fontos, mert Sir Arthur Conan Doyle szerzői jogai lejárnak a detektívről írt műveire. Örülsz neki?

- Nagyon nem. Mi többször foglalkoztunk a Doyle örökösökkel, közismert, hogy perek is voltak ezügyben. Az első pereket pedig maga Arthur Conan Doyle indította teremtménye védelmében. Doyle sorra nyerte a pereit, az örökösök nem mindig. Az utóbbi időkben a bírókat kevésbé érdekelte egy világhírű író szellemi hagyatéka, művészeti alkotása és az ítélethozók gyakran bele sem gondoltak minden felborítása mihez vezet a világban.

Sherlock Holmes alakját, már jó ideje kifordítják, most már az a kevéske visszatartó erő, ami - ha nem is mindenkit, de - egyeseket visszafogott: megszűnik. 

Amúgy rég megszűnt a könyvkiadók, filmgyártók azon igénye is, hogy a művészeti értékekhez ragaszkodjanak, vagy számonkérjék a szerző milyen ismeretekről rendelkezik a nagy detektívről. Olyan ember is kiadhatott könyvet, aki azzal sincs tisztában, hogy mi Sherlock Holmes lakcíme, hiszen mikor kamerába interjút adott rossz címet nevezett meg. Pedig ha interneten lusta is volt kutakodni vagy a Kánonban utánanézni, azért a világhírű mozifilmekből és tévésorozatokból tudhatná. baker-street-221b.jpg

Baker Street 221B 

2221bbc.gif

Persze senkinek sem kell tudósnak lennie Sherlock Holmes ügyében, bárki hibázhat, Holmes történelme nagyon hatalmas, de az illető rendszeresen teszi ezt a népszerű detektív kapcsán alapvető dolgokban és sajnos a médiában Sherlock Holmes szakértőnek van beállítva, meg könyve jelenhetett meg.

… és egyenlőre igen tartok a beharangozott transznemű színész által készített sorozattól, a Sherlock lányától is. (Kapcsolódó cikk: Transznemű komikus lesz Benedict Cumberbatch helyett)

- Úgy tudom ez a homoszexuális és transzgender kérdés külföldön is mélyen érinti Sherlock Holmes lelkes rajongóit.

- Igen, mert Doyle hőse egyik sem volt. Ettől még ilyen nemi identitású emberek nyugodtan lehetnek rajongói, vannak is, mint mondjuk Mark Gatiss vagy Stephen Fry. Utóbbinak nagy halánk azért, mert hangoztatja, hogy Holmes nem vonzódott a neméhez. Ebből is jól látszik: Mindez nem a melegek ellen megy, csak mi sherlockian-ok jelezzük, hogy Holmes nem volt az. Toleránsak vagyunk, elfogadnánk, ha Holmes a férfiakat szerette volna, de mivel nem tette elfogadjuk, hogy ő olyan életet szeretet, melyben a munkájához vonzódott, számára az volt az élvezet és az életcél. A mai szexuálisan túlfűtött világban a legtöbben nem értik, hogy ilyen létezik, pedig ez az aszexualitás. Ez is egy kisebbség, olyan ami nem árt senkinek, el lehetne fogadni. Az angol néphagyományban és irodalomban sem ismeretlen ez a helyzet. Russel Crowe színésszel készült egykor egy dokumentumfilm Robin Hood-ról - egykor magyar nyelvű dokumentumfilm csatorna is lehozta -, abban mesélték, hogy a tolvajok fejedelme sem élt heves nemi életet. Legalábbis nem szerelmi kalandjáról szólt a legendája. Amit mi szerelmének Marian-nak ismerünk, az egykor Szűz Mária volt – amíg át nem írták romantikus szerzők. Eredetileg azt jelentette, hogy Robin Hood vallásos volt és hitt a Szűz Anyában. Ez egy jó példa, hogy miért kéne az eredeti tulajdonságait meghagyni karaktereknek. Míg Robin Hood esetleges szerelme nem mond semmit arra vonatkozóan Robin miért akar jó cselekedeteket elkövetni, addig a vallásossága megjelöli az okot, jobban megérthetjük a motivációját. Ugyanígy Holmes-nál is meg kéne hagyni, hogy számára fontos a gondolkodás és, hogy hasznos hivatást végezzen. Szerelmes karakterekkel már tele a világ, és még annyi újat ki lehet találni belőlük, de racionálisan gondolkodó, világmentő hős kevés van. Meg kéne hagyni a páratlan erényeiket, hisz ők ezekért különlegesek, példamutatók. Amúgy, ha már irodalom: Poirot, Dupin se nős és azt is el tudjuk fogadni, ha egyedülálló nők, mint Jessica Fletcher, Miss Marple nyomoznak. Mindez arra utal, hogy vannak személyek, akiket leköt a nyomozás izgalma, jobban, mint a társkeresés. Más kitalált detektívektől vagy élő nyomozóktól elfogadjuk ezt, ám Sherlock Holmes-tól új szerzők rendszeresen elveszik ezt a jogát, általában azért, mert ő a legnépszerűbb, a detektívkirály és szerelmi szállal jól lehet fedni, hogy a megírt bűntény nem a legjobb.

A mai világban az emberek elkeseredettek és nagyon a szórakozásokba menekülnek. Pedig azokat a problémákat, amik elől menekülni próbálnak (háború, mértéktelen környezetszennyezés vagy kevés emberismeretből és rossz kommunikációból adódó viták stb.), nos ezeket a gondokat valószínűleg nem fiktív szerelmes hősök, meg bulik és sárkányos videójátékok oldják meg. Hanem olyan élő embereknek lesz erre esélye, akik mernek szembenézni a félelmeikkel, feltárni a problémák okát, majd megoldásokat kidolgozni rájuk. Olyanok, akik logikusan gondolkodnak, folyamatosan tanulnak meg kitartóan dolgoznak, mint Sherlock Holmes. A Baker Street-i géniusz egy kitalált figura, nem vele tolunk ki, ha eltorzítjuk, hanem Conan Doyle-lal, a művésszel, aki kitalálta, valamint a jelen embereivel és a jövő generációival. 

Amíg Sherlock nyomozási képességein van a hangsúly, addig rengeteg embert inspirál arra, hogy rendőrnek, törvényszéki szakértőnek, jogásznak vagy bírónak álljanak. Ha ezt a képességét Holmes-nak kiírtjuk, az említett hivatalos szerveknél világszerte még kevesebb lesz az utánpótlás, bolygónk pedig még kaotikusabb hellyé válik. Ha Holmes szerelmes álmodozó vagy félkegyelmű, nevetnivaló idióta, akkor elvesszük tőle azon példamutató tulajdonságát, amire arra ösztönöz gyermekeket, felnőtteket, hogy a világot felfedezni és tanulni róla jó és érdemes. Okulni meg kitartani megéri.

- De azért ne legyen homoszexuális az őt játszó színész? 

Ezt nem mondtam. Nem vagyok homfób. Volt, ha nem is közvetlen felettesem, de főnököm, aki a férfiakat szerette. Művelt, ápolt, udvarias, művészlelkű ember volt. Kedveltem a humorát, jó szívvel emlékszem rá. Ha azt kérdik tőlem Holmes legyen homoszexuális vagy nő, vagy játssza egy gyerek, esetleg egy eszkimó, akkor nem értek ezekkel egyet, mert egyik sem volt; mire csodált képességei beértek – amivel Conan Doyle megmutatta őt, már - felnőtt angol férfi volt, aki a munkájának élt.

Viszont, ha azt kérdik meleg színész játszhatja-e Sherlockot az elől nem zárkózom el… Egyszer, régen elcsíptem egy interjú végét egy világhírű tudóssal. Én nem ismertem őt, a gondolatai fogtak meg. Ő azt mondta szexuális alapon nem húzhatunk mércét bizonyos dolgokban. Például, ha azt mondanánk ilyen alapon ítéljünk, akkor istenítenünk kellene szexuális erőszakot elkövető bűnözőket, vagy nem bűnöző, de csapodár házastársakat - közben meg lenézni, kizárni Mahatma Gandhit vagy Teréz Anyát, akik nem éltek nemi életet. Vagy John F. Kennedy azért volt jobb elnök, mert többet szeretkezett? Ugye nem?! Tehát nem lehet ez a mérce. 

Sherlock Holmes azt tanítja ne legyünk előítéletesek. Őt több, mint 8000 színész játszotta már el, volt köztük aki homoszexuális vagy biszexuális volt. Utóbbira remek példa Jeremy Brett, akinek az első házassága pokoli volt, így mikor Svájcban forgatta Holmes és Moriarty küzdelmét, akkor kezdett el férfiakhoz fordulni csalódottságában. Ha a szexualitás alapján történő kirekesztést játszanánk, mondván férfiakkal kezdő férfi ne legyen a legendás detektív, akkor a világ kevesebb lenne az ő csodálatos Sherlock Holmes-ával.

sherlock-relax.jpg

Jeremy Brett szintén abban hitt Stephen Fry-hoz hasonlóan, hogy a művészetben is fontos az igazság, ő is jelezte, amikor tehette, hogy Holmes nem volt meleg. Csak az igaz barátság már eléggé kihalt a modern világban, így sokan nem értik, hogy Watson és a nyomozó közt barátság és munkakapcsolat állt fent.

Egy igazi művész tiszteli más művész páratlan alkotását. A Sherlock lányától nem a főszereplő színész miatt, hanem a tartalma miatt félek, hiszen az eddig közzétett információk szerint Sherlock Holmes, a nagy nyomozó megint képtelen lesz önmaga megoldani bűneseteket. Pedig elfogadni meg megtartani azt, hogy Conan Doyle a detektívet a logika emberének teremtette, egy sikeres, úttörő bűnmegfejtőnek: az nem lenne nehéz. Vannak újrafeldolgozások, ahol ez sikerült, ám sajnos ilyen kevés akad. Ugyanez a helyzet Sherlock Holmes paródizálásval is, annak szintén megvannak a maga jóízlésű határai.

Az indiánok és megannyi más nép hitt abban, hogy elődeinket tisztelni kell. Széchenyi István is azt mondta: „Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit.” A tiszteletnek nemcsak a holttestekre kéne vonatkoznia, hanem az őseink műremekeire vagy pozitív szokásaira is. Tehát művészeti, szellemi hagyatékaikra egyaránt.

Mindenki vágyik a biztonságra. Így személyünk és agyunk is. A gyerekeknek, de felnőtteknek ugyancsak ezt adják a mesék, ahol van jó, van gonosz, tudjuk a jó győz, hogy leleménnyel a szegénylegény is megoldhatja a problémákat. Ha a szabályokat a fiktív világban felborítjuk, amint ez az utóbbi időkben egyre élesebben megy, akkor nekünk és gyermekeinknek már nem csupán a valós életben nem lesznek biztos kapaszkodóik, de a fantáziavilágban sem. Amikor pedig az agy mindenütt azt érzékeli, hogy semmit sem tud jól, semmi sem biztos az sajnos elkerülhetetlenül a megbomlásához, az őrülethez vezet.

Ezek a mélyebb, főbb okok, amiért nem kéne a témát vállrándítással letudni, hogy ugyan egy fiktív karakterrel azt teszünk, amit akarunk. Agatha Christie is régen elhunyt már, mégis nagyon helyesen nem adunk Hecule Poirot-ja mellé egy Mr. Magoo-t vagy Mr. Bean-t, esetleg egy feleséget vagy tini hugicát, aki okosabb nála és megoldja az ügyeket, és ez nagyon helyes. A fantáziavilágban megvan Poirot és Mr. Magoo, de Mr. Bean helye is, meg kéne hagyni Sherlock Holmes-ét ugyanúgy. Dart Vader-t sem ábrázoljuk rózsaszín tüllszoknyában és balettcipőben, színes, bizsu gyöngyláncokkal, vagy a Hobbit sárkányát Smaug-ot se mutatjuk be butának. Harry Potter se legyen alkoholista, lézengő felnőtt. A képzelt világ elég nagy ahhoz, hogy mindenki békésen, az eredeti alkotóik szándékait tiszteletben tartva elférjen benne. Elég nagy ahhoz is, hogy hősök, példaképek maradjanak bennük, akikre most és később felnézhetünk mi meg gyermekeink és azok gyermekei.

Hogy lenne a való világban rend és béke, ha a fantáziavilágban, amit teljesen magunk uralunk (-a valódival szemben-), szóval ha a képzelt univerzumban sem tartunk be pozitív szabályokat, hagyományokat?

2023.01.01., Budapest - az interjút készítette: Péter

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. december 31. 18:02 - SzerzoiJogvedettTartalom

Békés, Boldog Új Esztendőt!

rober-downey-new-year.gif

Kedves Olvasóink! Sok szeretettel kívánunk a következő évre békét, egészséget, örömöt meg sok sikert Nektek és Szeretteiteknek! Hoztunk egy kis tűzijátékot: 

Szeretnénk megköszönni legfőbb médiapartnereinknek az Index-nek és a Blog.hu-nak, hogy Akiért még a BEATLES is rajongott cikkünk a napokban az Index.hu címlapjára került és látogatókat hozott nekünk. 

index-cimlapkep.jpg

Jókívánságaink természetesen a Blog.hu-s és Index-es dolgozóknak és minden egyéb kedves támogatónknak és partnerünknek szintén szólnak!

Nekünk jól zárt az évünk: Nemcsak az Index-es megjelenés, Deark ajándéka miatt, hanem azért is, mert a Twitter-en átlépte az ezret a követőink száma és külföldről újra felkérést kaptunk, hogy küldjünk beszámolót a "Nagy Sherlockian Évkönyv"-be a Baker Street Almanac-ba.

Továbbá azért, mert klubunk nagyra becsült grafikusművésze, Sváb József csodálatos üdvözlőlapot készített Nekünk és Nektek, amit most örömmel átnyújtunk Felétek.

sh-udvozlo-600.jpg

 A kép letöltése nagyobb méretben: Sherlock Holmes Üdvözlőlap

B.Ú.É.K!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2022. december 28. 06:47 - SzerzoiJogvedettTartalom

Akiért még a BEATLES is rajongott

beatles-rajongas.jpg

Sziasztok! A világhírű ír írónak, George Bernard Shaw-nak tulajdonítják az alábbi mondást: "A történelem három leghíresebb neve: Jézus Krisztus, Sherlock Holmes és Harry Houdini." Egyes hírek szerint mikor őt is egy híres embereket felsoroló listára tették Shaw igencsak meglepődött ezen, állítólag úgy vélte nem elég méltó a detektívkirályhoz. Világot bejárt kijelentését végül John Lennon írta felül, egy szintén kultikus mondatával. Lennon annyit közölt a Beatles kapcsán: "Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus."

Lehet azon vitatkozni vallásilag mennyire illendő ez a kijelentés, (akkoriban sokan felháborodtak rajta,) azonban kétségtelen, hogy a Beatles a világ leghíresebb zenekara lett, és olyan rajongói őrületet váltottak ki, mely azóta is páratlan. A fiatal gombafejű srácok a szó szoros értelmében megasztárok lettek, hírnevük pedig a múló idővel sem tűnt el.

Mégis van George Bernard Shaw híres nevei közül valaki, akinek John Lennon se tudott ellenállni, de Paul McCartney sem: mégpedig Sir Arthur Conan Doyle legendás kitalált nyomozója Sherlock Holmes. Az talán csak véletlen, hogy a Beatles az Apple Boutique boltját a Baker Street-en nyitotta meg, ahol Doyle történeteiben a kitalált bűnüldöző élt,

beatles-apple-boutique.jpg

de azt egyértelműen több dolog is bizonyítja, hogy számukra fontos és tisztelt személyiség volt a zsenialitás szimbóluma, a nagy nyomozó, a brit nemzeti ikon.

Paul és - főleg  - John szívesen viselte Holmes jellegzetes védjegyét, a kétfülű vadászsapkát. Természetesen a bohém zenészek sosem vették komolyra a figurát. Számukra Sherlock Holmes egy vidám, élvezetes, játékos kaland volt:

beatles-paul-sherlock.jpg

Lennon-ról még egy vicces fotósorozat is megjelent az ikonikus fejfedőben:

john-lennon-beatles-sherlock.jpg

Biztosra vehető, hogy figyelemfelkeltő megjelenésük miatt sok rajongójuk olvasni kezdte Sherlock Holmes történeteit. Azonban Magyarországon nemigen és a nagyvilágban is kevesen tudják, hogy John Lennon őrületként jellemezte azt a rajongást, amit a Baker Street-i brit nyomozó iránt érzett. (Just Like) Starting Over című reményteli számának klipjében feltűnik sötét borítóban a Sherlock Holmes Összes Kalandjait tartalmazó könyv. (1:17-től, viszont van ahol a monitorbeállítások miatt a kiadvány túl sötét, így mi egy világosított és feliratozott, de semmi másban nem módosított képet mutatunk róla. - Úgy hírlik a fekete borítású kötet Lennon saját példánya volt.)

john-lennon-just-like-starting-over.jpg

Az alábbi klipen ellenőrizhető:

Szintén nem közismert, hogy John Lennon két könyvet írt kedvenc detektívéről. Az egyik a The Singularge Experience of Miss Anne Duffield (Miss Anne Duffield egyedülálló élménye) olyan parodisztikus alkotás lett, amit később már nem kedvelt szerzője, pedig másnem azért szívlelhette volna, mert egykor jópofa rajzokkal illusztrálta:

spaniard-in-the-works-1965-jonathan-cape.jpg

john-lennon-sherlock-rajzai.jpg

Ábráiból látható, hogy számára példaképe, a tanácsadó detektív az emberek fölé magasodó szellemi óriás volt.

Lennon megjelentette a The Misadventures of Sherlock Holmes (Sherlock Holmes szerencsétlenségei) könyvet is, ami aztán újranyomtatást is megélt. Természetesen ez a darab szintén egy tréfás alkotás. Később a Beatles meg a nyomozó egyik rajongója elkészített egy rövid videófilmet, amiben a Jeremy Brett által megformált Sherlock Holmes találkozik a Beatles-szel: 

Hiába no, még Beatles sincs Sherlock Holmes nélkül.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

A cikket szerzői jogaink védik. 

FORRÁSOK:
1, The Arthur Conan Doyle Encyclopedia
2, Internetes képek a Beatles tagjairól Sherlock sapkában
3, George Bernard Shaw-ról angol cikkek
4, Apple Boutique - Wikipedia szócikk és ifitshipitshere.com fotó a boltról
5, Susan Knight blogja: Susan Knight - "Mrs. Hudson Investigates"
susanknight2011.wordpress.com:
"John Lennon meets Sherlock Holmes" poszt
6, books.google.hu: The Misadventures of Sherlock Holmes
- author: John Lennon
7, Kapcsolódó YouTube videók

2022. december 26. 04:39 - SzerzoiJogvedettTartalom

Hamaros jön a Sherlockita

sherlockita-bejelento.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Szeretnénk megköszönni a rengeteg külföldi és néhány magyar követőnknek, hogy a tegnapi napon meghaladta az ezret angol közösségi oldalunkon a Twitter követőink száma. Mindezt fizetett reklámok és protekció nélkül értük el. Azonosítónk: @SherlockianC - Külföldön továbbra is népszerűbbek vagyunk, mint hazánkban.

Magyar közösségi oldalunk pedig ezentúl is megtalálható a Facebook-on: facebook.com/sherlockklub - Friss híreinket részletesen továbbra is itt a sherlock.blog.hu oldalon olvashatjátok.

Mint korábban jeleztük klubunkra nehéz év vár, de azért nekikezdünk. A következőben kicsit említve lesz, hogy a kiadások milyen terhek a sherlockianok életében és a Magyar Sherlock Holmes Club hogyan próbál lehetőségeihez mérten segíteni Nektek a továbbiakban is ezellen. 

holmes-happy.gif

 - Juhé! Érkezik a Sherlockita.

Sajnálatos módon a sherlockian klubok helyzete világszerte megrendült. A Covid-járvány is nagy anyagi és lelki terheket tett a klubtagokra, ám még a jómódú Amerikában is nagyon érezhető, hogy megingott a Sherlock Holmes rajongók helyzete. Ez nem csoda, hiszen világválságban élünk. Egyre költségesebb külföldiek számára az összejövetelek - pl: konferencia sorozatok, pezsgős vacsorák - megszervezése illetve igénybe vétele. Amerikában, Németországban, Franciországban, az Egyesült Királyságban a sherlockian gyűjtők, akik raktárakat vagy otthonukban tágas szobákat tudtak berendezni kedvenc detektívük holmijainak, - az ilyen tárgyak gyűjtését nevezik THE GREAT GAME-nek (Nagy játszmának) -, már egyre kevesebb tárgy megvételét engedhetik meg maguknak, pedig a sherlockian piac továbbra is csábító. Így az elöregedés mellett, melyről korábban A rajongók története posztunkban írtunk, már az anyagiak is terheket jelentenek a külföldi kluboknak. Az 1950-es évektől tevékenykedő THE PRIORY SCHOLARS OF NEW YORK vezetője, Nick Martonelli (a fejlécünkben látható férfi), most decemberben a következőt nyilatkozta, mikor a sherlockianok jövőjéről kérdezték: "Az egyik kihívás, amit látok, a költségek - a nagyobb eseményeken való részvétel vagy a gyűjtemény vagy könyvtár építése drága hobbivá teheti ezt a hobbit. Ha azt akarjuk, hogy a hobbi bővüljön, diverzifikálódjon és folytatódjon, úgy gondolom, hogy ezt az aggodalmat komolyan kell venni. Vagy világossá kell tenni az üzenetet - a sherlockiánus léthez csak egy kíváncsi elme és a Sherlock Holmes Összes Kalandjai szükséges."

Úgy néz ki sajnos, hogy a világhírű nyomozó rajongóinak világszerte jelentősen le kell faragniuk az igényeikből, korábbi szokásaikból. A külhoni klubok helyzete beszűkül, pedig velünk ellentétben ők tagsági díjakra, adományokra és esetenként szponzorokra is számíthatnak. - Mi a Magyar Sherlock Holmes Club egyenlőre jövőre sem ígérhetünk klubtalálkozót. (Nem csak a Covid-járvány, de technikai és anyagi okok miatt sem.) Viszont ígérhetjük, hogy igyekszünk folytatni Felétek a Sherlockian Híreket, és továbbra is elérhető tőlük a Kánon, azaz Conan Doyle eredeti történetei a nagy detektívről. Sherlock Holmes Összes Kalandjai nálunk jogtiszta applikációként ingyen letölthető, míg a Szukits Kiadó Sherlock Holmes eseteit tartalmazó két kötetes könyvei már 12-16 ezer forintba kerülnek, ha valahol nagy ritkán beszerezhetők. (Igaz akad magánszemély, aki merészen 30 ezret kér érte - azt vagy el tudja adni vagy nem.)

Az alapműnek számító Kánon mellett igyekszünk folytatni az Ingyenes Szolgáltatásaink rovatunk, hogy azért lehetőleg ha szerényebb körülmények közt is, de továbbra is részt vehessetek a THE GREAT GAME-ben, s a sherlockian kollekciótok bővülhessen.

Ti pedig abban segíthettek nekünk, hogy ajánlotok minket
és továbbra is olvassátok blogunkat. Illetve ha van feleslegessé vált Sherlock Holmes tárgyatok - mert több van belőle, vagy már nem használtok DVD lejátszót, esetleg nem kell vagy szakadt az egykori poszter - küldjétek el postán nekünk, mert mi egy jövőbeli Sherlock Holmes Kiállításra tudnánk majd felhasználni.

" A kreativitás olyan ötleteket eredményez, amelyek újak neked. Az innováció olyan ötleteket eredményez, amelyek újak az egész világnak. " - mondta Tina Seeling, amerikai vezetői tanácsadó. Mi elég kreatívak vagyunk, segítsetek, hogy innovációvá váljunk. Összefogva, Sherlock Holmes-szal reményt, értelmet adhatunk és javíthatunk a világon. Felépíthetünk olyan csodát, amire nem csak nekünk, de utódainknak és jelenlegi embertársainknak is szüksége van.

sherlockit-detektiv--jelmez.jpg

Egy ideje dolgoztunk rajta, de tegnap befejeztük egy viszonylag olcsó Sherlock Holmes kosztüm összeállítását. Olyan jelmezt terveztünk, ami bár nem drága gyapjú, de nem fogunk vacogni benne és mégis kísértetiesen hasonlít kedvencünk híres öltözékére. Ráadásul akár varrás nélkül is összeállítható. A szett amennyiben minden elemét meg kell vennetek szállítási költséggel együtt is 10 ezer forint alatt megvalósítható és évekig használható. (Mindez azért is klassz, mert a party boltokban csak a Sherlock sapka, pipa, nagyító szett 5 ezer forint felett van - erre még jön a kiszállítási díj.) Ugyanakkor ha bizonyos összetevőkkel már rendelkeztek otthon, akkor az általunk ajánlott kosztüm még jóval olcsóbban megvalósítható.

Hazánkban a teljes Sherlock Holmes jelmezek általában 18-22 ezer forintos áron voltak elérhetők az inflációcunami előtt. (Ezek a vékony textil sapkás, köpenyes, nagyítós és műanyag pipás verziók, nem a minőségi gyapjú öltözékek.) Jelenleg nemigen kaphatók, de amennyiben újra elérhetővé válnak, biztos magasabb összegért lesznek beszerezhetők. A külföldi rendelések ugyancsak költségesek: a jelmez, a szállítási díj illetve a magyar postán fizetendő borsós vám miatt.

A figyelmetekbe ajánlott szettünk nagyszerű lehet farsangra, halloween partira, busójárásra, szilveszteri bulira, after partira, egyéb kosztümös eseménykre, vagy akár otthon szépítheti a Sherlock Holmes gyűjteményetek megjelenését. Közölni fogjuk hogyan lehet elkészíteni mind gyermek-, mind felnőtt méretben.

Ezt a Sherlock Holmes jelmezt Sherlockitának neveztük és a Magyar Sherlock Holmes Club kreatív jellegzetessége lesz, másrészt pedig - reményeink szerint - a nyomozó határon innen és túli magyar rajongóinak nagy kedvencévé válik.

A Sherlockiata (szó) jelentése: a sherlockian elveket odaadóan követő személy öltözéke.

Ami még nagyszerű, hogy az elkészítés módja igen rugalmas lesz, így saját kreativitásotok, egyéniségetek is érvényesülhet a Sherlock Holmes öltözetben. Lehet varrni, de akár anélkül is összehozhatjátok, méghozzá rövid időn belül.

Terveink szerint a Sherlockita leírását hamarosan megjelentetjük.

Van blogunk, címerünk, legyen hivatalos ruhánk is, mely összeköt minket.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzések: Nick Martonelli nyilatkozata, melyből részletet idéztünk a neves sherlockian Rob Nunn blogján jelent meg. - A posztban látható kosztümös kép csak illusztráció.
deark-ajandeka.jpg
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása