sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub Hivatalos oldala.

2021. július 29. 06:21 - SzerzoiJogvedettTartalom

JONATHAN GOODWIN INTERJÚ

cellarinterview.jpg

Kedves Rajongók! Most Jonathan Goodwin-nal készítettünk interjút. Ő a Don't Go Into The Cellar! Színház alapítója és művészeti igazgatója. A színház 2010-ben alakult és repertoárja a viktoriánus kor szerzőire, izgalmaira, valamint gótikus horrora épül. Olyan szerzők darabjaival találkozhatunk itt, mint Sir Arthur Conan Doyle, Edgar Allan Poe, Bram Stoker vagy Robert Louis Stevenson. Természetesen több előadásuk volt Sherlock Holmes-szal kapcsolatos és mivel kedvenc detektívünk közönségsiker a színház mindig műsoron tart előadást róla.

Jonathan Goodwin Sherlock Holmes megformálását a nézők Jeremy Brett-éhez szeretik hasonlítani. Amúgy Jonathan kedvenc színésze egy szintén csodálatos művész, aki a detektív nagy rajongója és briliáns megformálója volt: Peter Cushing.

A londoni színház a pandémia alatt kezdett online közvetítésekbe, így darabjai világszerte elérhetők. Angol nyelvű interjúnk itt lelhető:

https://sherlockian-sherlock.com/jonathan-goodwin-cellar-theatre.php

EGYÉB INFORMÁCIÓ: Angol sherlockian oldalunkat és ezen magyar blogunkat ajánlja az  I Hear Of Sherlock Holmes Everywhere, ami elismert portál Conan Doyle szenzációs nyomozójáról.

2021. július 27. 08:12 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes a Vígszínházban - Ady Endre és Fülep Lajos véleménye

sherlock-holmes-vigszinhaz.png

Sherlock Holmes nem csak világhírű detektív, de "a világot jelentő deszkák" kedvelt hőse is világszerte a színházakban. Történt pedig, hogy az 1900-as évek elején a budapesti Vígszínházban 3 felvonásos színdarabként bemutatták "Sherlock Holmes kalandjait". Sajos az előadásnak voltak hibái, főleg a rossz feldolgozás miatt. Miként írt erről Ady Endre, meg hogyan vélekedett Fülep Lajos a legendás magyar művészettörténész, egyetemi tanár? Az alábbi írásaik megmutatják:

ADY ENDRE VÉLEMÉNYE:

Ady Endre összes prózai műve, 7. KÖTET
CIKKEK, TANULMÁNYOK • 1905. október 1.–1906. június 14.

 102. SHERLOCK HOLMES KALANDJAI
– Bemutató-előadás a Vígszínházban –

Sherlock Holmes-szal találkoztam a Váci-körúton. Nagyon csodálkoztam, hogy kiváló barátom itt üdvözölhetem Budapesten.
– Ön az, kedves Sherlock Holmes? Hát mióta érdekli önt a Balkán? Valami nagy bűnös lappanghat a Duna táján.
Sherlock Holmes behúzta a nyakát téli kabátja prémes gallérjába, s nevetve beszélt hozzám:
– Nagyon rossz kedvű ön ma, barátom. Önnek a Vígszínház mai premierjéről kell írnia. Úgy-e, eltaláltam? Én is ebben az ügyben járok, Önnek elárulhatom. Conan Doyle-tól ellopták a kalandjaimat. Londonban történt, s komplikált a dolog. A londoni tolvajt is meglopták. Egy német áll gyanú alatt. Bizonyos Schönthan. Mindenre képes ez az ember. Már Dickenst is dramatizálta.
Illedelmesen és szokás szerint megdícsértem kíváló barátom találékonyságát. Igaz, hogy ezt már mind olvastam az esti lapokból. De végre is Sherlock Holmes azért Sherlock Holmes, hogy a furfangja megejtsen bennünket.
Hívtam magammal a Vígszínházba Sherlock Holmest. Ő gúnyosan mosolygott, s visszautasította a meghívást:
– Mit gondol, kedves barátom? Én egyszerű detektív vagyok. De irodalmi és művészeti dolgokban megvan a magam ízlése. Tűröm, hogy Conan Doyle könyveket írjon rólam. Végre egy kíváló detektív sem lehet mentes minden hiúságtól. De Conan Doyle könyveit el nem olvasom. Aztán e könyvekről a gyermek is tudja, hogy nem irodalom. Hanem irodalmi pózokban nem kívánom magam látni. Pláne színpadon. Már csak megmaradok az öreg Shakespeare mellett. Aztán jó nekem honfitársaim közül Shaw, Wilde. Az idegenek közül Ibsen, Hauptmann s társaik. Legalább Bécsben két Holmes-darab közt válogathatnék. Ott az elsőt, az angolt is játsszák. Aztán Bécstől az ember elnyel minden goromba sértést.
Kissé dühbe jöttem e beszédre:
– Kérem, kérem, a budapesti közönség nem utolsó ízlésű közönség. Itt a színpadon is otthonos az irodalom…
Sherlock Holmes legyintett a kezével:
– Londontól Budapestig nem olyan nagy a különbség publikum és publikum között. És talán a publikumnak van igaza. Nem engedi magát becsapatni egy-két száz úgynevezett művészlélektől. A sznobok, a smokkok beugranak néha. Teszik magukat, hogy ők is meghalnak a Szépért. Voltaképpen pedig mi szükség van Beethovenra, míg valcer és niggerdal terem? Nálunk éppen úgy szeretik a cigánymuzsikát, mint önöknél. Maeterlincknek a Monna Vannát kellett megírnia, hogy a publikumig jusson. Mese, immár ravasz és okvetlenül izgató mese kell a publikumnak. Megelevenített bolond vagy rémes bábjáték.
– Hát jöjjön be kedves Sherlock Holmes. Meglássa, hogy a mi közönségünk disztingvál.
– Nem vagyok bolond. Elmondok önnek előre mindent. Óriási ház. Engem három történettel vonszolnak színpadra. Az elsőben leleplezek egy svéd bárót. A báró veszedelmes tolvaj. A „szép Adolf.” A szeretője, a báróné, szélhámosné. Milliónyi gyémántot lopnak. Senki sem meri gyanúsítani őket. A hivatalos rendőrség természetesen ostoba. Ártatlan s jó embereket gyanúsít. De ott vagyok én. Holott nem is nehéz kideríteni a dolgot. Röstellem, hogy ilyen könnyű föladatot kapok. Szinte ostobának látszom. De a publikum tapsol. Tapsol, amikor a hivatalos rendőrség ostobáskodik. Tapsol, mikor ugyanaz a rendőrség orrot kap. Tapsol nagyon tiszteletreméltóan, mikor az ártatlanság kiderül. Tapsol, mikor a bűnös lakol. Tapsol, hogy én milyen veszettül ügyes fiú vagyok. Tízen-húszan haragusznak a jóízlés nevében. Vagy százan affektálják a haragot. Alapjában azonban Henri Bernstein megirigyelheti Schönthant. Mint ahogy Henri Becque soha tizedrésznyi sikert nem aratott, mint Henri Bernstein… Jön a második kép. Rémes, anarchista történet. Alapjában ártatlan, mint egy gyermekmese. Kockajáték. Fölépített torony. Csak egy kockát kell kihúzni belőle… Végül egy olyan történet, amilyen ostobát igazán nem fogok elkövetni. A harmadik kép. Az én házasságom. Így szerezhet magának feleséget egy német professzor, de nem Sherlock Holmes. De tetszem végig. Egy-két kritikus káromkodik. Künn a pénztárnál okvetlenül jegyet akarnak kapni kiszorult emberek az ötödik előadásra.
– Hát nézze meg a színészeinket.
– Miért? Az önök budapesti Svengalija, Fenyvesi, szinte jobb Sherlock Holmes, mint magam. Pompás álbáró Góth. Kis szerepben is nagy művésznő G. Kertész Ella, P. Gazsi Mariska, Hunyady Margit, Szerémi, Balassa stb. kíválók. A második képben enyhítik a darabot T. Halmi Margit, Szerémi, Hegedüs, Tapolczay. Szép és tehetséges fiatal művésznő Murányi Juliska. Jelesek a többiek is. A harmadik képben Sz. Varsányi Irén olyan kedves, hogy valóságban is megingatna agglegényi hajlamaimban. És itt is jelesek valamennyien. Barátom, milyen nemes darabokat lehetne játszatni ilyen gárdával. De hát fütyül a nemes darabokra a Vígszínház, s a Vígszínháznak helyesel a publikum. Különben pedig sejtheti, hogy nem ez hozott Budapestre. Csak tévútra akartam önt vezetni. Isten vele: még ma este tovább utazom.
…És ezúttal ördöge volt kíváló barátomnak újra. Igaz, hogy mindezt nem volt nehéz megjósolni. Nekem már csak annyit kell mindehhez tennem, hogy ügyes volt a rendezés, s Zboray Aladár fordította jelesül a darabot.

Budapesti Napló 1906. február 22.

 

FÜLEP LAJOS VÉLEMÉNYE:

FÜLEP LAJOS: EGYBEGYŰJTÖTT ÍRÁSOK I.
Cikkek, tanulmányok 1902-1908

SHERLOCK HOLMES KALANDJAI
(Egy angol detektív élményei. 3 felvonás. írta Schönthan Ferenc. Fordította Zboray Aladár.)

Olcsó dolog volna viccelődni ezen a szerencsétlen Sherlock Holmeson, aki bizony már egy kicsit unalmas, egy kicsit hülye, egy kicsit émelygős, azaz minden, csak éppen nem izgalmas és nem zseniális. A hiba valószínűleg nem őbenne rejlik, hanem mostohapapájában, Schönthan Ferenc úrban, aki, hacsak valamennyivel több benne a leleményesség, mint amenynyi, a Sherlock Holmes foszladozó népszerűsége mellett is adhatott volna néhány érdeklődést vagy idegizgalmat keltő helyzetet. A jámbor német azonban nem tett egyebet, mint hogy a Conan Doyle-féle detektívregények világhírű hősének egy-két kalandját együgyűen átírta színpadi használatra — három felvonásban, olyan három felvonásban, melyeknek, fájdalom, kevesebb közük van egymáshoz, mint Sherlock Holmesnak a m. kir. teljhatalmú biztoshoz. Az „első felvonásban" az történik, hogy a Pattersonné penziójában igen nagy a zűrzavar egy betörés miatt, melynek áldozata báró Tjállstorp Malchus úr Thyra feleségének gyöngy nyakéke és 225 Mynther van Elten úr gyémántjai. A jámbor néző hamar megtudja, hogy a betörést maga a báró úr követte el, aki nem más, mint a szép Adolf című híres betörő. Nomármost ezt a nagy rejtelmet úgy kell megoldania a zseniális Holmesnak, hogy a függöny legördülte előtt egy perccel foglyul ejtse az álbárót és feleségét, amit legjobb egészségben meg is érnek mindhárman és a legnagyobb nyugalomban a közönség. Szerepel természetesen Brown rendőrbiztos is, aki a londoni kitűnő rendőrséget képviseli buzgóságával a zseniális Holmesszal szemben, ö az, aki mindig akadályt gördít Holmes útjába, hogy annak annál nagyobb legyen a diadala. A „második felvonás" Primrose úr otthonában játszódik le, ahova betörni készül Barker, a „sánta veréb" és „a vörös", be is törnek, csakhogy Brown úr rendőreivel elfogja őket, azaz csak a „sánta verebet", mert „a vörös" maszkjában Sherlock Holmes követte el a betörést a „veréb"-bel, hogy kipuhatolja a betörők szándékát, amely semmi esetre sem lehet a vagyontalan Primrose úr kirabolása, hanem valami titokzatos, nagyobb merénylet. Sherlock Holmes számítása szóról szóra beválik, a főbűnös nem a „veréb", hanem Lamirszki anarchista, aki utat keresve a katakombákhoz, a koronázási menet alkalmával fel akarja robbantani az egész menetet. A merényletet Sherlock Holmes természetesen meghiúsítja, s elfogja a zsiványokat. A „harmadik felvonásban" Sherlock Holmes nem átlátszó betörőkalandokat bonyolít le, hanem egy átlátszó szerelmi ügyet, melynek ő a hőse s a szép Laroche Hortense. Itt is első szóra tisztában vagyunk vele, hogy Sherlock Holmes úr igenis meg fogja kémi a rettenetes akcentussal beszélő szőke nő kezét. Együtt teáznak, nyomban beleszeretnek egymásba, s mire az utolsó felvonás véget ér, a két boldog halandót egymás karjaiban találja a legördülő függöny.


A ma este színre kerülő darabnak legnagyobb érdekessége az, hogy Sherlock Holmest Fenyvesi játssza, aki már nagyon régen nem jutott enynyire testére szabott szerephez. Mellette Szerémynek lesz bő tere derültséget kelteni Brown rendőrbiztos szerepében.

Sherlock Holmes a tegnap esti bemutatón nagyon mérsékelt sikert aratott a Vígszínházban. A nagy érdeklődés, mellyel a közönség az izgalmakat várta, hamarosan pusztán egy-két szereplő művészete felé fordult, s itt találta meg a kárpótlást a darab révén ért csalódásért. Az előadás központja természetesen Fenyvesi volt, akinek játékában megmérhetetlenül több intelligencia volt, mint a zseniális Holmes minden csodálatos felfedezésében. Mellette Szerémy képviselte a humort a hülye Brown rendőrbiztos szerepében. A többi szereplőnek jóval kevesebb dolga volt; a humort képviselte Kiss Irén is, Tapolczai ellenben ezúttal őszinte hatást is tudott kelteni komikumával és ügyes maszkjával. Varsányi Irén egy kicsit túl édes és szirupos volt a rémesen beszélő szőke francia nő szerepében; Kazaliczky csak kellemetlen volt, nem ijesztő, Góth, Gazsi M., Balassa, Kertész E„ Hunyady M., Hegedűs, Sarkadi, T. Halmi M„ Győző, Papp többé-kevésbé jól osztoztak a kisebb szerepeken.

2021. július 26. 05:02 - SzerzoiJogvedettTartalom

DAVID HITCHCOCK INTERJÚ

david-hitchcock-interview.png

Sziasztok! A Sherlockian-sherlock.com életében már többször volt alkalmunk fantasztikus illusztrátorokkal együttműködni. Most az angol David Hitchcock-kal készítettünk interjút, akinek képregény rajzok mellett csodálatos Sherlock Holmes illusztrációk is fűződnek a nevéhez. Aki nem tud angolul, de szereti a detektívet és a Baker Street világát, annak is érdemes megnézni az oldalt David káprázatos alkotásai miatt. Íme a riportunk:

https://sherlockian-sherlock.com/david-hitchcock-sherlock-interview.php

Egyéb jó hír, hogy ezt a magyar oldalunkat és az angol nyelvű Sherlockian-sherlock weblapunk ajánlja a neves The Arthur Conan Doyle Encyclopedia.

2021. július 20. 06:52 - SzerzoiJogvedettTartalom

RICHARD T. RYAN - Sherlock Holmes könyvek szerzője

richardtryan.jpg

Tegnap kapcsolatba lépett velünk Richard T. Ryan amerikai író, aki a világ egyik legsikeresebb Sherlock Holmes regényírója. Ryan úr ezt üzente a sherlockian-sherlock.com honlapunk kapcsán:

'Love your website! My pleasure. Just keeping busy but I go there for breaks.'

Kifejezte, hogy szereti a weblapunkat, ami örömére szolgál. Elfogalaltságai ellenére, - mikor szünetet tarthat - felnéz rá kikapcsolódni. Kapcsolatba lépünk vele és reméljük jó együttműködés alakul ki köztünk. Minden esetre dicsérő szavai már nagyon megtisztelőek számunkra.

A Sherlockian világból kapott visszajelzéseket az alábbi linkeken olvashatjátok:

Feedback from the Sherlockian World

You told about us

2021. július 19. 00:49 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes nevében teljes film - HD minőségben

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Ugyan nem Conan Doyle népszerű detektívét, hanem egy érte rajongó kisfiú és barátaink kalandjait mutatja be, de szeretettel ajánljuk a Sherlock Holmes nevében című magyar ifjúsági kalandfilmet. Szereplő volt benne egykori klubelnökünk Tahi Tóth László (+) színművész is.

Az alkotás díjakat nyert Európában és filmfesztiválokon szerepelt, valamint említi és bemutatja a neves The Arthur Conan Doyle Encyclopedia.

A filmet a YouTube videómegosztóra maguk a készítők töltötték fel. Minden jog (és tisztelet) az alkotóké, mi nem birtoklunk semmit.

KAPCSOLÓDÓ OLDALUNK:

Conan Doyle és Sherlock Holmes magyar vonatkozásai

2021. július 17. 07:25 - SzerzoiJogvedettTartalom

Botrány Bohémiában - villám angol

Ez egy eredetileg 20 epizódosra tervezett, de végül csak 7 epizóddal rendelkezésre álló, angol nyelvlecke sorozatnak YouTube-os videóegyvelege. Ezeket a végül elkészült, most itt látható epizódokat a Duna Televízió adta le néhányszor, majd a Hatoscsatorna is sugározta. 

Az alaptörténet Conan Doyle "Sherlock Holmes kalandjai" sorozatának első, a „Botrány Bohémiában” című részét dolgozza fel. Borsovszky Éva és Szász Eszter írták át a történetet erre a modern, nyelvtanítási célú szövegkönyvvé - Makara György ötlete és didaktikai terve szerint. Ennek a fejlesztésnek tv-filmbeli megvalósítását a Nemzeti Felnőttképzési Intézet támogatásával szervezték meg, ám sajnos csak 7/20-ad részére futotta a finanszírozásból, ezért csak 7 rész készült el. A filmsorozatot producerként Zakár Péter vezető producer, Fekete Katalin rendező és a Fivinvest Kft. készítette. Fővilágosító: Pethő Péter. Vezető operatőr: Velez Gyula. (Minden további alkotó, szereplő neve az epizódok végén a stáblistában szerepel.) Végül a torzóként fennmaradt teljes anyagot illetve a hozzá kapcsolódó jogokat a koncepciógazda Relaxa Kft. megmentette, magának megszerezte.

A fentiekben egy YouTube videót teszünk közzé. Mi nem birtoklunk semmit.

Minden jog a Relaxa Kft. tulajdonát képezi.

Ezt a nyelvleckét természetesen megemlítjük Sherlock Holmes magyar vonatkozásainál.

2021. július 08. 07:49 - SzerzoiJogvedettTartalom

A TEA ÉS SHERLOCK HOLMES

sherlock-holmes-and-tea.png

A tea a világ egyik legősibb, legnépszerűbb és legüdítőbb itala. Élénkítő hatása, finom illata, változatos íz és színvilága, csodás harmóniája évszázadok óta bűvöletbe ejti az emberiséget. Mint a zenék vagy festmények közt, úgy a teafélék tengerében sincs olyan ember, aki ne találná meg azt, ami számára kedves vagy kedvelt lesz.

Már a tea keletkezéséről is több legenda létezik. Nem csoda hát, hogy a legendás detektív, Sherlock Holmes kapcsán is új mitoszok keletkeztek, annak teafogyasztási szokásai kapcsán. Ilyen TÉVHIT, HOGY  A LAPSANG SOUCHONG MEG A LOOSE LEAF SHERLOCK KEDVENC TEÁJA. Sir Arthur Conan Doyle ugyan említ kávét és teát a Kánonban, de a tea fajtáját konkrétan sosem nevezte meg. Ezért nem tudjuk pontosan milyen teafélét vagy teaféléket ivott kedvencünk.

Mivel a zseniális brit nyomozó - az angol hagyományokhoz híven - valóban szívesen iszogatott teát, ezért élelmes kereskedők hamar eladási lehetőséget láttak ebben. Holmes közismerten dohányos volt, jellegzetes pipája egyik névjegye, így a füstös izű tealeveleket vagy több teából előállított keverékeket az ő nevében kezdték eladni. Az édesebb ízű keverékek pedig Mrs. Hudson teájaként kerültek forgalomba. Van Mycroft Holmes tea és egy szójátékkal megjelent a MoriarTea, ami Sherlock legravaszabb és veszélyesebb ellenfeléről Moriarty professzorról kapta nevét. A fantázianeveknek nincs határa, akad Baker Street vagy Irene Adler teácska is. Művészi kanalak és Sherlock Holmes teáskannák meg teljes teáskészletek szintén megjelentek. Ezeket a sherlockian gyűjtők világszerte szívesen szerzik be kollekcióikba.

Különböző Sherlock Holmes adaptációkban (könyvek, filmek, sorozatok, illusztrációk) gyakran jelenik meg Holmes teázási szokása. Egyszer pedig rejtély megoldásában is segített neki a teázási rituálé; hisz volt olyan tévésorozat, a BBC Sherlock (Benedict Cumberbatch főszereplésével), amelynek a Vak Bankár (The Blind Banker) című részében Sherlock teáskannák megfigyelése révén bukkan egy eltűnt nőre, a kerámiaszakértőre Soo Lin Yao-ra.

Akit érdekel még a teázás története illetve további teázási szokások most tovább informálódhat Revati új cikkében: Sherlock Holmes and tea

2021. július 03. 04:31 - SzerzoiJogvedettTartalom

DOKUMENTUMFILMEK Sherlockról

sherlock-holmes-dokumentumfilm.png

 ONLINE ANGOL DOKUMENTUMFILMEK A NAGY DETEKTÍVRŐL

teljes verziók, ingyenes megnézés, regisztráció nélkül

- megtekintés az alábbi linken:

Sherlock Holmes documentary videos

Jó, ha tudod: A kedvencünkről szóló dokumentumfilmeket nagy szeretettel készítik az alkotók, de csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, így több alkotásba is becsúsztak már pontatlanságok vagy tévhitek. Ezért nem szabad mindig mindent szentírásnak venni, ami ezekben a filmekben szerepel. Pontos ismeretekért nem árt saját kutatást folytatni online vagy főleg Conan Doyle eredeti műveiben, a Kánonban. Ki kell deríteni az igazságot, akárcsak Sherlock-nak. A dokumentumfilmek apró támpontok a nyomozó megismeréséhez, de egy se tudja tökéletesen átadni a detektív sokrétű hatását 1887-es megjelenése óta, hiszen lehetetlen egy órába sűríteni több, mint 130 év információit. Holmes olyan, mint az élet, ha meg akarjuk ismerni tanulnunk kell róla. Érdemes időt szánni a legendás bűnüldözőre, mert Sherlock Holmes világa csodálatos.

MAGYAR NYELVŰ DOKUMENTUMFILM:

Az ember, aki megölte Sherlock Holmes-ot

A fentiekben egy YouTube videót ajánlunk. Oldalunk nem birtokolja a tartalmat, minden jog a tulajdonoské.

 

Kellemes időtöltést kívánunk!

2021. június 24. 01:18 - SzerzoiJogvedettTartalom

SHERLOCK HOLMES RÁDIÓJÁTÉKOK

radio-jatekok.jpg

Kedves Rajongók!

Magyar nyelvű Sherlock Holmes rádiójátékok felsorolásával bővült a Sir Arthur Conan Doyle és a detektív magyar vonatkozásai rovatunk. Örömünkre mi magyarok is több rádiójátékban foglalkoztunk a zseniális Sherlock Holmes izgalmas eseteivel, így nem csak az angolok vagy az amerikaiak sugározták éterbe kedvenc nyomozónk kalandjait. Az egyik Petőfi Rádióban bemutatott műsor büszkeségünkre magyar alkotás, hisz Takács Márta írta. Ebben olyan színészlegendák mellett, mint Sinkovits Imre (Sherlock Holmes) vagy Csákányi László (Doktor Watson), közreműködött - későbbi klubelnökünk - Tahi Tóth László Kossuth-díjas színművész. 

sherlock-holmes-radiojatek.jpg

Szeretett első klubelnökünkről, a klub létrehozásának ötletgazdájáról, Tahi Tóth Lászlóról később külön írásban kívánunk megemlékezni. Addig is bővebb információkat találhattok hazai rádiójátékokról a Sir Arthur Conan Doyle és a detektív magyar vonatkozásai rovat III./10. pontjánál.

(A rádiójáték információkat radiojatek.elte.hu adatbázis biztosította.)

2021. június 22. 22:26 - SzerzoiJogvedettTartalom

A SHERLOCK HOLMES RAJONGÓK TÖRTÉNETE a világban

sherlock-rajongok.jpg

Arthur Conan Doyle különc detektíve hamar nagy rajongótáborra tett szert. Kezdetben kedvelői a Strand Magazin hasábjain követték eseteit, majd könyvek révén élvezték kalandjait. (Sherlock alakja előbb ugyan a Beeton's Christmas Annual-ban tűnt fel, de aztán a Strand Magazinban ért el fenomenális sikert. A Beeton's Christmas Annual megszűnt és a ma is működő Strand Magazinnal szemben már említésre se kerülne, ám végül mégis emlékezetes maradt, pont a zseniális detektív első megjelenése miatt kerül még szóba.)

Térjünk vissza a fanokra: A különc bűnmegoldónak gyorsan nagy rajongótábora lett. Idővel azonban kialakult a "Holmesian - Sherlockian" szakadék. Míg az angliai rajongók magukat Holmesian-nak nevezték, addig az amerikaiak Sherlockian-nak. Ez azonban csak elnevezési különbség volt, és a földrajzi elhelyezkedésre utalt, nem jelentette a két tábor komoly vagy kibékíthetetlen szembenállását. Sőt! Mindkét tábor egyaránt olvasta Conan Doyle Kánonját és tisztelte az írót, meg a detektívet, ha pedig úgy adódott szívesen látogattak el egymáshoz. Az angol Holmesian tagok szívesen léptek be az amerikai klubokba és azok tagjai a Holmesian társulásokba.  A 19. és a 20. században a detektív iránti közös, tartalmas és hosszú távú érdeklődés baráti összekötő erő volt.

Megjelentek a "Sherlockian scholar", azaz "Sherlockian Tudós", "Holmesian scholar", vagyis "Holmesian Tudós" kifejezések is, amit olyan rajongóra mondtak, aki alaposan ismerte a Kánont, egy vagy több Sherlock Holmes társaság tagja volt, előadásokat tartott, cikkeket publikált vagy könyveket jelentetett meg a detektívről, tehát igencsak jártas volt Sherlock Holmes témájában. Nagy-Británniában ilyen volt Ronald Knox angol katolikus pap, teológus, író, rádiós, akinek a "Tanulmányok Sherlock Holmes irodalmában" ("Studies in the Literature of Sherlock Holmes") című műve alapműnek tekinthető. Míg New Yorkban az a Christopher Morley (újságíró, regény- és esszéíró, költő), aki 1934-ben New York-ban megalapította a Baker Street Irregulars-t, kedvencünk legnagyobb rajongói szervezetét. (A napjainkban is létező BSI nonprofit, tagjait meghívásos alapon választja ki, felvételi feltételeit máig a titokzatosság homálya fedi.)

A 21. században a sherlockian kifejezést, a Kánon kifejezéssel együtt erőszakosan elkezdték kisajátítani a BBC Sherlock sorozat kedvelői a neten, főleg tinirajongók, nem törődve annak addigi jelentésével. (Elnézést kérünk a magyar BBC Sherlock rajongóktól, ez természetesen nem rájuk vonatkozó állítás, viszont külföldön az ottani rajongókról jól ismert tény.) Az új tini fanok szemében nem volt szükséges az eredeti Conan Doyle történetek olvasása, mindegy lett hol élt valaki, elég volt a televíziós sorozat megtekintése. Online például már azt is sherlockian hírként közölték, hogy Irene Adler milyen színű rúzst használt a sorozatban. Később a Robert Downey Jr. és a CBS Elementary sorozat rajongói közül is akadt, aki a médiatermék megszemlélése után sherlockiannak nevezte magát. Mondhatjuk tehát, hogy a sherlockian jelző sajnos lefokozódott felszínes médiajelenségek ismeretére, és gyakran rövid ideig tartó rajongásra. Olyan Sherlockian csoportok is alakultak (, főleg lányok és nők körében külföldön), melyek lényege egy-egy Sherlock Holmes film megtekintésének ürügyén a közös társaságban történő bőséges evés meg nagyfokú koktélfogyasztás volt....

2014-ben a detektív kedvelőinek az az ötlete támadt, hogy Guinness rekordot döntsenek, mint az egyszerre a legtöbb szarvasvadász sapkát hordó egy helyen lévő Sherlock rajongók. Százan szerettek volna összejönni Leeds városában illetve a londoni UCL (University College of London) előtt. Források szerint Londonban 113-man, míg Leeds-nél 443-man jelentek meg az eseményen. A rendezvényen ünnepelték Benedict Cumberbatch színész 38. szülinapját, valamint aki szerencsés volt megnyerte a BBC Sherlock sorozat egyik forgatókönyvének a szereplők által aláírt példányát. A BBC Sherlock sorozatának két létrehozója, Steven Moffat (író) és felesége Sue Vertue (producer) elismerő üzenetet küldött az eseményre, amit a jelenlévők nagy ovációval fogadtak. A rekord kísérlet valószínűleg mégsem sikerült. Legalábbis erre utal, hogy a Guinness hivatalos oldalán nem szerepel az eredmény és egyéb hírek se erősítették meg a célkitűzés hitelesítését. (Talán mégsem mindenki volt rajongó, vagy kevesebben voltak? Inkább azt gyanítjuk, hogy két városban gyülekezni nem felelt meg az "egy helyen" kritériumnak, amire a szervezők figyelhettek volna.) Mi magunk nagy Sherlock Holmes rajongók vagyunk, de úgy véljük a leleményes detektív kedvelői tudnak annál többet is, mint, hogy felvesznek egy vadászsapkát, amihez nem kell tudás, teljesítmény. Az azonban elmondható, hogy a résztvevők jól érezték magukat. Ezenkívül pénzadományt gyűjtöttek a Yorkshire Agykutató Központ számára, különböző agyi betegségek gyógyítására és Conan Doyle egykori házának megmentésére. Ez a két cselekedet már szerintünk is nemes gesztus. - Nem mellékesen jegyezzük meg két dolgot; Először: ezt az eseményt Sherlock Selfie-nek is nevezték. Másodszor: a londoni gyülekezésen részt vett a sokoldalú művész, Stephen Fry, aki Sherlock Holmes nagy rajongója, és bátyjának Mycroft Holmesnak megformálója a nagy detektívről készült Robert Downey Jr.-os filmekben.

A MAGYAR SHERLOCK HOLMES CLUB nem tesz és a későbbiekben sem kíván tagjai közt különbséget tenni, legyenek azok Magyarországon vagy határon túl élő magyarok. Egyáltalán nem szeretnénk "sherlockian" és "holmesian" szerű megkülönböztetést. Ugyanakkor a detektívkirályt játszó egy-egy sármos színész ideiglenes rajongói klubja sem kívánunk lenni. Így akárcsak több más külföldi Sherlock Holmes társágnál nálunk is van felvételi kérdőív. 

Meg kell említenünk a sherlockian világ még egy jelenségét az elöregedést. Az idősebb sherlockianok ugyanis idővel egyre nehezebben engedték maguk közé a fiatal rajongókat. Mi ennek az oka? Ők valóban kulturális értéket látva Conan Doyle műremekében - érthetően - nem akartak olyan tagokat maguk közt tudni, akik csak kis ideig egy-egy Sherlock színész kedvelői, vagy csupán enni, inni járnak közéjük. Azt sem nézték jó szemmel, ha öntelt tinédzserek egy csoportja a tévéfilmekből elterjedt tévhitek alapján kioktatni próbálták őket, a Doyle történetekból Holmes személyiségét jobban ismerő idősebbeket. A tapasztalt sherlockianok ezután klubszabályokat változtattak és több helyen zárt körű, elit klubokká váltak.

Ezen zárt baráti körök közül akadt több, ami azért szűnt meg, mert tagjai meghaltak, hiszen fiatalság nélkül nem volt utánpótlás, aki tovább vitte volna a klubéletet. Mi abban hiszünk, hogy az ifjúságnak is esélyt kell adni a nagyobb tudás megszerzésére, arra, hogy valódi értékei szerint élvezhesse a nyomozót, nem felszínes médiahírek és külsőségek (pl: sapka felvétel) alapján. A világ különböző Sherlock Holmes Társaságainak oldalai általában nem a detektívről szólnak, hanem pár adatot tartalmaznak, például a szervezet email címét és néhány sort a szövetségről. Ezeknél jóval kevesebb ilyen témájú oldal, már a társaság találkozóinak időpontjait sorolja fel vagy hírt ad a Baker Streeti zseni nevével, képmásával megjelent termékekről. Ritka az olyan valóban sherlockian lap, mint a Londoni Sherlock Holmes Társaság vagy a francia rajongók oldala, mely ezeknél többet ad. Sherlockian-sherlock.com oldalunk nemzetközi sikerének egyik legfőbb eleme volt, hogy mi megjelentettük online a Sherlock Holmesszal kapcsolatos tévhitek igen bő listáját, ami addig másoknak eszébe se jutott, pedig alapvető kéne legyen. A kevesebb tévhit jobban összehozhatja Sherlock zsengébb meg érettebb korú tisztelőit. Reméljük magyar blogunk szintén segítség lehet abban, hogy az emberek többet és Conan Doyle szelleméhez hűen tudjanak a világhírű nyomozóról. 

Sir Arthur Conan Doyle életének és művészetének magyar vonatkozásait elnézve büszkén mondhatjuk, hogy a világhírű író tudással és szeretettel fordult Magyarország felé. Forduljunk mi is így felé és híres hőséhez!

EZT A CIKKET SZÜKSÉG ESETÉN MÉG BŐVÍTENI FOGJUK.

KAPCSOLÓDÓ OLDALAINK:

A Magyar Sherlock Holmes Club története

Sir Arthur Conan Doyle és Sherlock Holmes magyar vonatkozásai

Tévhitek Sherlock Holmesról

sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub Hivatalos oldala.
süti beállítások módosítása