sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. szeptember 24. 18:12 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes szobrot állítottak fel Japánban

bam-sherlock-szobor.jpg

Szeptember 23-án, azaz tegnap egy éve, hogy Japánban megnyílt a BAM (a Brit Antik Múzeum). Az egy esztendő alatt sok látogatót fogadtak és szerepeltek az NHK közszolgálati tévéadó és Yumiko Hirono professzor asszony közös műsorában a "Sherlock Holmes Special"-ban, mely a "100 perc remekmű" című sorozat négy részes különkiadása.

nhk-adas-promo.jpg

Az első születésnap alkalmából két napos ünnepségbe kezdtek, ami az előző nap indult és ma is tart. A BAM leghíresebb, legkeresettebb látványossága a "Sherlock Holmes szoba" (Sherlock Holmes room), vagyis az emelet, amit Sir Arthur Conan Doyle világhírű hősének tiszteletére szenteltek. Most az évfordulóra szobrot is felállítottak, mely egyes hírek szerint az első Sherlock Holmes szobor az ázsiai szigetországban.

Mi a Magyar Sherlock Holmes Club-nál azonban tudjuk, hogy nem lehet az első, hiszen van róla információnk, hogy a Koushinzuka Park-ban is áll egy, melyet a Japán Sherlock Holmes Club állítatott. Talapzatán a nagy nyomozó neve olvasható. A gyönyörű, életnagyságú szobrot egy híres japán szobrász, SATOH Yoshinori készítette, majd 1988. október 9-én egy ünnepségen leplezték le. Száz ember vett részt rajta, közülük 38-an detektív jelmezben. Az átadási eseményeket és a résztvevők számát korlátozta, hogy ekkor már Tenno Showa (Hirohito császár) halálos beteg volt, emiatt a helyi iskolásokból álló tűz- és dobcsapat bemutatóját le kellett mondani.sherlock-szobor-japan-park.jpg

A nagy nyomozó szobra a Koushinzuka Park-ban

A BAM szobrát azonban bizonyosan több látogató fogja megtekinteni. Az évfordulós ünnepségre Julia Longbottom, brit japán nagykövet üzenetet küldött:

julia-longbottom.jpg

" Gratulálunk a Brit Antik Múzeum BAM Kamakura 1. évfordulójához. Részt vettem a tavalyi megnyitó előtti rendezvényen, és lenyűgözött a brit régiségek lenyűgöző gyűjteménye, amelyet Dobashi úr állított össze. Ezek a gyűjtemények emlékeztettek a Nagy-Britannia és Japán közötti mély kapcsolatokra, valamint az innováció és a kreativitás közös hagyományaira. Az is nagyszerű, hogy egy csodálatos épületben található, amelyet kifejezetten Kengo Kuma tervezett. Nincs senki más, mint Kengo Kuma, aki olyan modern építészetet tudna létrehozni, amely kifejezi a kapcsolatot a régi és az új dolgok között, és felhasználja a hagyományos japán kézművességet. BAM Kamakura bizonyos értelemben összefoglalja a japán brit nagyköveti szerepemet. Bár megjelenése új, elődeim mesterségbeli tudására és gazdag történelmére támaszkodva kezelem a Japán és az Egyesült Királyság előtt álló kortárs kihívásokat és lehetőségeket. BAM Kamakura-hoz hasonlóan én is szeretném, ha többen, főleg fiatalok érdeklődnének Japán és az Egyesült Királyság történelme, valamint Japán és az Egyesült Királyság kapcsolatának további fejlődése iránt. Mindannyiunknak sokat kell tanulnunk. Reméljük, hogy továbbra is sokan ellátogatnak majd a BAM-ba, amely a közös történelmünknek és egymásnak köszönhetően már az első évben nagy sikereket ért el. "

A nagykövet beszédében említett igazgató, Dobashi úr (, teljes nevén Dobashi Masaomi - alábbi képünkön) a hétvégi rendezvény egész ideje alatt a múzeumban válaszol látogatók kérdéseire és a kulturális intézményről készített fotókönyveket dedikálja. A múzeum páratlan tárlata neki köszönhető. Különleges kollekciója 30 éves kemény gyűjtői munkája után állt össze. Az épületet pedig, mint Julia Longbottom is említette Kengo Kuma építész tervezte, aki a a Tokiói Egyetem Építészeti Tanszékének emeritus professzora. 

bam-kepeslapok.jpg

Szombaton és vasárnap is az első 30 látogató BAM képeslapokat kapott, melyek a fenti képen láthatók. A szerencsések ezekkel nyereményjátékon vehettek részt. Most viszont inkább beszéljünk arról, milyen új Sherlock Holmes szobrot nyert a világ:

Az emlékmű Holmes testalkata, valamint regényekből és illusztrációkból származó ruhái alapján készült. Körülbelül 183 cm magas, ez megfelel detektív Conan Doyle által jelzett méretének. Szilárdan álló hősünk szarvasvadász sapkát meg hosszú kabátot visel és természetesen az elengedhetetlen pipa sem maradt el. Az alkotás talapzatán nyomozónk neve és a "British Antique Museum 2022" felirat áll. Holmes így a múzeum megnyitási évét jelzi, őrzi.

bam-sherlock-szobra.jpg

A látogatók pedig természetesen kedvükre fényképezkedhetnek vele. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, British Culture in Japan - bcij.jp
【BAM鎌倉】英国アンティークの世界を体験できるミュージアムが1周年!シャーロック・ホームズ像や希少なロンドンタクシーが登場
2, Japán Sherlock Holmes Club honlapja - holmesjapan.jp
The Statue of Sherlock Holmes in Japan
3, BAM hivatalos weboldal - bam-kamakura.com
4, YouTube kép - Bikes & Castles Japan csatorna
The Story Behind A Hidden Sherlock Holmes Statue | Cycling Japan [4k]

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK:

Sherlock Holmes szobrainak titkai:

sherlock-szobor-edinburgh.png

Kolodko Mihály szobrai Conan Doyle különleges világában:

kolodko-szobrok.jpg

2023. szeptember 24. 00:35 - SzerzoiJogvedettTartalom

Yumiko Hirono professzor - Miért híres Sherlock Holmes?

... avagy dióhéjban a nagy detektív népszerűségének néhány okáról

miert-hires-sherlock-holmes.jpg

Kedves Olvasók!

Már hírt adtunk felőle, hogy ebben a hónapban adja a japán NHK köztévé Yumiko Hirono professzor asszonnyal a "100 perc remekmű" sorozat különkiadását "Sherlock Holmes Special" címmel. A különkiadás négy darab 25 perces részből áll a Kiotói Egyetem brit irodalomkutatójával és a mesebeli illusztációkért a japán BAM (, azaz a Brit Antik Múzeum) a nagy detektívnek szentelt emeletét használták. A Holmes-féle autentikus világot kiválóan bemutató emeletről itt látható néhány fénykép: 

bam-sh-room.gif

Erről a Sherlock különkiadásról könyv is megjelent az ázsiai szigetországban, ebből kis szemezgetést most megosztunk a mag.nhk-book.co.jp oldal jóvoltából. A most bemutatott kis részlet Yumiko Hirono professzor asszony véleményét tartalmazza dióhéjban arról, hogy miért lett világhírű Sherlock Holmes, aki 1887-es megjelenése óta állandóan meg-megragadja az emberek fantáziáját. Persze csak néhány indok van megemlítve a sok közül, az is röviden, de olvasásra így is érdemes:

" Kérdés: Holmes történetei, amelyek a The Strand magazinban jelentek meg, sokakat lenyűgöztek. Miért akarták az olvasók annyira Holmes történeteit?

 Yumiko Hirono professzor asszony: Az egyik ok az akkori Anglia történelmi háttere. A Study in Scarlet 1887-ben jelent meg, egy évvel azelőtt, hogy legalább öt nőt egymás után lemészárolt egy magát Hasfelmetsző Jack-nek nevező gyilkos. A Londont megrázó sorozatgyilkosságokat a nyomozó hatóságok nem oldották meg, és hamarosan kikerültek a rendőrség kezei közül, és széles körben nyilvánosságra kerültek.

 Egy olyan korban, amikor a rendőrségi rendszert bővítették és fejlesztették, és egy olyan világban, ahol ilyen szörnyű bűntettek és bizarr esetek követték egymást, Holmes történetei, amelyek a valós élet bajaihoz és az emberek félelmeihez kapcsolódtak, mélyen gyökeret vertek a közvéleményben. Egy olyan detektív, aki bármilyen rejtélyt magabiztosan meg tudott oldani, pontosan az lehetett, akit az emberek kerestek.

 A másik ok Watson létezéséhez köthető. Az olvasókat ellenállhatatlanul vonzotta a Watson szemszögéből ábrázolt Holmes-kép rejtélyes varázsa.

 A detektív olyan személy, akinek az a feladata, hogy titkokat fedezzen fel. Ez egy irodalmi eszköz, amely lehetővé teszi, hogy másokra vadászhassunk, és mégis teljesen sértetlenek maradjunk. A detektívnek tehát nem feltétlenül kell példamutató személyiségnek lennie, elég, ha jártas a titkok leleplezésének művészetében. Valójában Holmes soha nem állítja, hogy példamutató. Ő azért dolgozik az ügyeken, hogy "feloldja az unalmát", és meglehetősen furcsa különc, aki erősen dohányzik, kokainozik (akkoriban legális volt) és szeret hegedülni. Az újdonság az, hogy egy ilyen egyedi karakterből bámulatos dedukciós tehetség bontakozik ki. Az olvasó nem tehet mást, mint hogy lenyűgözött lesz.

 Ahogy az ügy Watson szemével ábrázolva egyre zavarba ejtőbbé válik, Holmes máris a gyilkos nyomára bukkan. Ezután egyenként folytatja az ügy felderítését, és amikor a rejtély Watson, a rendőrség és a körülötte lévők számára a tetőfokára hág, zseniálisan megoldja azt. Az olvasót meglepi és felvidítja a rejtély megoldásának gyorsasága, de Watson az, aki ugyanolyan meglepett és elragadtatott, mint az olvasó. Más szóval az olvasó minden egyes epizódban osztozhat a meglepetésben és az örömben Watson-nal, a történet szereplőjével.

 Azt a módszert, hogy a detektív barátját állítja narrátornak, nem Doyle találta ki. Edgar Allan Poe amerikai író találta ki, aki Auguste Dupin detektívvel foglalkozó műveiben alkalmazta. Ennek a beállításnak a hatása azonban a Dupin-történetekben nem tűnik olyan egyértelműnek, mint a Holmes-sorozatban. Dupin barátjának és narrátorának, az "én"-nek ugyanis nincs neve, úgyszólván csak egy arctalan leíró, és kevéssé van jelen. Maga Dupin arca is homályos, és nem rajzolódik ki egyértelmű kép. Így nem folytatnak élénk párbeszédet, mint Holmes és Watson duója.

 Doyle eredetisége abban rejlik, hogy feltalálta a "párbeszéd" új elemét, miközben élénken ábrázolta az egyes szereplőket. "

Természetesen Holmes népszerűségét nagyon sok ok idézte elő, az említettek valóban csak pár rövid, de fontos szempont köztük. Régóta ide tartozik még például a zseniális nyomozót játszó színészek sármja is, vagy Holmes a kriminológia tudományát inspiráló hatása.

A témával részletesebben foglalkozunk október 18-a (szerdai), Sherlock Holmes Klubtalálkozónkon a "Miért népszerű Sherlock Holmes?" című előadásban. Az ingyenes eseményre, melyre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik bibliotékájában, a Keleti Pályaudvarhoz közeli Deák Ferenc Könyvtárban kerül sor, még lehet regisztrálni: Klubtalálkozó információk és jelentkezés

Figyelem: a férőhelyek száma korlátozott. A rendezvényen nem klubtagok is résztvehetnek, ha sikeresen regisztrálnak.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolódó oldalak:

Yumiko Hirono és a "100 perc remekmű" sorozat:

yumiko-hirono-sherlock-holmes.jpg

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

2023. szeptember 22. 00:04 - SzerzoiJogvedettTartalom

Nincs Assassin's Creed Mirage Sherlock Holmes nélkül

assassin-s-creed-mirage.jpg

Kedves Gamerek!

Világszerte sokan várják az Assassin's Creed sorozat új játékát, a Mirage-ot. A Gamereactor-nak adott nemrég interjút a játék küldetés- és világigazgatója, Simon Arsenault. Ennek során elmesélte, hogy a Mirage-ban fellelhető nyomozómechanikákhoz két forrás nyújtott számukra ihletet: Egyrészt saját korábbi játékuk (az Assassin's Creed - még pontosabban annak legelső része - "AC 1"), illetve a Frogwares Sherlock Holmes játékai ... Nos, lehet egy videójáték kemény bunyókkal vagy öldökléssel fűszerezve, akkor is kellhet az ész, mert nagyon fontos a nyomozás izgalma.

" A célunk az volt, hogy visszatérjünk, [...], ehhez a fajta detektív-érzéshez. Ez jelen volt az AC 1-ben is, ahol, ahogy elindultál, meg kellett találnod a célpontodat. Ez tényleg nagyon mechanikus volt, de a követés, a hallgatózás és így tovább mechanikája. Aztán meg kellett ölnöd a célpontodat. " - nyilatkozta Simon.

Azonban nem csak az Assassin's Creed, hanem a Frogwares legutóbbi Sherlock Holmes játékai is segítettek kialakítani a gondos megfigyelésekre és a deduktív gondolkodásra helyezett új hangsúlyt.

" Vissza akartunk térni ehhez az érzéshez, és az inspirációt nem csak az Assassin Creed, hanem a Sherlock Holmes játékok is adták, különösen az információk csoportosítása vagy a nyomozati tábla fajtája miatt." - magyarázza Arsenault. - "Jó volt inspirációként tekinteni rá (még ha nem is használtuk pontosan ugyanúgy), például az információk megtalálására, csoportosítására, hogy a játékos emlékezhessen rájuk, és hogy a célok idővel fejlődjenek attól függően, hogy milyen információkkal rendelkezik. "

Mi is adunk információkat: Az Assassin's Creed korábban is rendelkezett a kiváló londoni detektívre utaló szálakkal: Például a játékos karaktere felvehetett Sherlock Holmes öltözéket, vagy a kalandok során felbukkant a fiatal Arthur Conan Doyle. (Assassin's Creed Syndicate)

assasin-s-creed-sherlock.jpg

És a gamerek számára nem is lehet kérdés, hogy Sherlock Holmes is egy igazi assassin (, azaz bérgyilkos). Mélyen meg vannak győződve erről.

Azt azonban hazánkban kevesebben tudják, hogy a világhírű detektív külföldi rajongói közül is sokan kedvelik az Assassin's Creed sorozatot és több rajongói alkotás született, mely a játék világát a BBC Sherlock sorozatával elegyíti. Íme egy példa:

assasin-s-creed.jpg

" Emlékezz Sherlock, semmi sem igaz, minden megengedett. "

... és, mint tudjuk, ennek ez lett a vége:

sherlock-ugrik_1.gif

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Gamereactor - gamereactor.eu
New mechanics in Assassin's Creed Mirage are inspired by the Sherlock Holmes games
2, Assassin's Creed Wiki - assassinscreed.fandom.com
3, Képek: Ubisoft, Frogwares, Pinterest

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

2023. szeptember 20. 05:29 - SzerzoiJogvedettTartalom

A Trainspotting sztár Sherlock színész elhagyta függőségét

" Aki másokat ismer, okos;
aki önmagát ismeri, bölcs;
aki másokat legyőz, erős;
aki önmagát legyőzi, hős. "
( Lao-Ce, kínai filozófus )

fuggoseg-elhagyasa.jpg

Sziasztok!

Itt van az ősz, mikor a természet elhervadásakor gyakrabban gondolunk arra, hogy sorsunk során mit hagytunk el. Ki jó, ki rossz dolgokat elevenít fel. Jonny Lee Miller a Trainspotting és a Sherlock és Watson sztárja épp ebben az időszakban osztotta meg, hogy ő bizony egy nagyon ártalmas szokásnak, az italozásnak fordított hátat. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

jonny lee miller (@jonnylmiller) által megosztott bejegyzés

 

 

 

 " Már több mint 12 éve nem voltam részeg. Többet fedeztem fel magamról ebben a 12 évben, mint az azt megelőző egész életemben. Több okból sem beszéltem soha nyilvánosan a felépülésemről, de egy általam tisztelt személy nemrég arra biztatott, hogy ne féljek. Minden nap eszembe jut, milyen volt a küzdelem, és ha te is küzdesz, szeretném, ha tudnád, hogy van segítség a közelben, és van egy az álmaidat felülmúló élet. Csak annyit kell tenned, hogy kérd ezt a segítséget. Kérdezz meg egy barátodat, vagy hívj egy segélyvonalat. A többi egyszerű. Ígérem. ♥️ " - írta közösségi oldalán, melyen közzétette egy ezt bizonyító kulcstartó fényképét, melynek felirata: " Tiszta és nyugodt több éves gyógyulásért. "

Szívből gratulálunk.

A Jonny Lee Miller által megformált Sherlock Holmes-nak, ugyan nem volt gondja az itallal, meg az eredeti Conan Doyle történetekben is mértékkel ivott a nyomozó (- Conan alkoholista édesapja miatt nem volt az italozás pártján), mégis káros szokása azért Holmes-nak is akadt: A világhírű detektív mikor már hosszú ideje nem volt munkája 7%-os kokainoldattal élt. Sajnos ezt a rossz szokását nagyon eltúlozzák a Conan Doyle utáni könyves, filmes, helyenként színházi feldolgozások. A legendás brit bűnüldöző rengeteg bűntényt oldott meg, és egy-egy esete után is jó ideig el tudta foglalni magát (aludt, bűnügyi nyilvántartását vezette, olvasott, hegedült, kémiai kísérleteket végzett), csak mikor ezen teendőit kimerítette, akkor nyúlt kábítószerhez. Szerencsére erre olyan sokszor nem került sor, hiszen a földkerekség legismertebb nyomozóját gyakran keresték Angliából vagy más országokból bajba jutott emberek rejtélyes bűnügyekkel. Ezekért a munkamániás Sherlock-nak megérte félretenni az ártalmas serkentőszereket. Doyle művében maga vallja be "Adjon problémákat! Adjon munkát!" monológjában, hogy drogok helyett ő inkább rejtélyes, hasznos teendőkre vágyik:  

A Jonny Lee Miller Sherlock és Watson (, angol nevén Elementary) sorozat nagyon eltúlozza az intelligens detektív drogok iránti függőségét. Ugyan tagadhatatlan, hogy ebből sok érdekes, esetenként mellbevágó helyzeteket is kihoznak, mégis ezzel együtt, meg ezen túl is, a bemutatott rendőrségi tanácsadó jelentősen eltér Sir Arthur Conan Doyle eredeti hősétől. Viszont az Elementary bűnmegfejtője egy szörnyű tragédia után nyúl a droghoz, majd kemény döccenők után - , akárcsak Jonny - megtalálja a helyes utat.

Miller olyan zseniálisan alakította a New York-i tanácsadó detektívet, hogy 2014-ben megkapta a MENSA "IQ-díj"-át. Akinek ez imponál ezért, akinek csak elég egy jó szó, vagy egy baráti tanács, az azért hallgasson Jonny-ra, ha szükséges és amennyiben kell kérjen segítséget!

Mert mindig megéri küzdeni egy jobb életért.

"Minden nap eszembe jut, milyen volt a küzdelem, és ha te is küzdesz, szeretném, ha tudnád, hogy van segítség a közelben, és van egy az álmaidat felülmúló élet."

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Jonny Lee Miller saját Instagram oldala
2, Wikipedia - Jonny Lee Miller
3, YouTube - Sherlock Holmes videók:
- "Sherlock lelke és szíve" - készítette: SherlockExtra
Holmes (Jeremy Brett) magyar hangja: Tahi Tóth László
- Elementary fanvid - Devil Wouldn't Recognize You - Moriarty/Sherlock
készítő: obsessive24

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

2023. szeptember 18. 23:38 - SzerzoiJogvedettTartalom

Mark Gatiss az idei UK Theatre Awards díjazottja

mark-gatiss-award.jpg

Kedves Olvasóink!

Hivatalos a hír, miszerint Mark Gatiss az idei UK Theatre Awards kitüntetettje, idén őt jutalmazzák "a brit színházi élethez való kiemelkedő hozzájárulásért járó díj"-jal.

Mark Gatiss angol író, rendező, producer, író és színész. Steven Moffat mellett ő a BBC Sherlock sorozatának egyik írója, továbbá a főszereplő Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) bátyja, Mycroft Holmes.

mycroft-holmes-bbc.jpg

Az elismerést majd a brit színházi díjátadó ünnepségen adják át, melyre október 8-án (vasárnap) kerül sor a londoni Guildhall-ban. Ez egy annyira gyönyörű épület, hogy pár képben be kell mutatnunk:

dijatado-helyszine.jpgA UK Theatre Awards az egyetlen olyan országos díj, amely a UK Theatre tagjai által Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország területén elért kiemelkedő színházi teljesítményeket díjazza és ünnepli.

„ Nagyon hízelgő és boldog vagyok, hogy megkaptam ezt a váratlan megtiszteltetést. A színház nagyon különleges helyet foglal el megfeketedett öreg szívemben, és nagy öröm, hogy az elmúlt években ilyen alaposan elmerültem benne. ” - nyilatkozta Gatiss.

Az UK Theatre hivatalos oldalán (uktheatre.org) méltatják, hogy Gatiss nemzeti színházra gyakorolt hatása felmérhetetlen. Felsorolják Mark több kiemelkedő munkáját. Sajnos nincs említve A Sátán kutyája, amit a Barbican Center mutatott be tavaly decemberben. A színházi előadásban Mark játszotta a világhírű nyomozót. Bizony, ő volt Sherlock Holmes. (A premier után a BBC jó egy hónapig jogtisztán hallgathatóvá tette az előadást hangjátékként - ezt innen a blogunkról is el lehetett érni.)

Bár Sherlock és Dr. John Watson kalandjai jó ideje nincsenek már képernyőn, azért kétségtelen, hogy Mark szíve a szerettei mellett mindig a színházért és Sherlock Holmes-ért dobog.

(FORRÁS: uktheatre.org - Mark Gatiss is the 2023 UK Theatre Awards recipient of the Outstanding Contribution to British Theatre Award)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

2023. szeptember 16. 19:22 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock nevű kémprogramot szabadít a világra Izrael

kemprogram.jpg

Sziasztok!

Aggasztó hírek keringenek a számítástechnika és a hírszerzés világában. A The Register pár órája, frissen megjelent információi szerint az Insanet izraeli szoftvergyártó cég kifejlesztett egy új kereskedelmi terméket Sherlock néven. Információjukat a Haaretz nevű, legrégebb óta létező izraeli újságból vették.

A Haaretz leleplező vizsgálata során kiderült, hogy az Insanet együttműködött az izraeli székhelyű Candiru kémprogramgyártóval, hogy a Sherlock-ot a Candiru kémprogramjával együtt kínálja. A jelentés felvázolta, hogy a Sherlock képes betörni a Windows-alapú számítógépekbe, valamint az iPhone-okba és az Android-okba egyaránt. Ez azért egyedülálló, mivel korábban a különböző kémprogramgyártó cégek speciális eszközök megcélzására specializálódtak. Az új kémszoftver azonban képes minden eszközt feltörni.

A Sherlock kémprogram online hirdetéseken keresztül adatokat gyűjt a felhasználóról és profilt készít annak szokásairól. Továbbá a hirdetéseken át képes kártékony programokat telepíteni a felhasználó eszközére.

Az Electronic Frontier Foundation aktivizmusért felelős igazgatója, Jason Kelley aggodalmát fejezte ki a reklámtechnológia eszközök megfertőzésére és a célpontok utáni kémkedésre való felhasználása miatt. Hangsúlyozta, hogy ez a módszer a kereskedelmi forgalomban elérhető adatokra és online hirdetésekre támaszkodik, ami megnehezíti az összegyűjtött információk törlését.

Ha mindez igaz, akkor Sherlock mindent megfigyel és kiderít, csakúgy mint névadója a világhírű detektív, de vele szemben rossz célokat szolgálhat.

További aggasztó tény, hogy az fejlesztő  Insanet jóváhagyást kapott az izraeli védelmi minisztériumtól, amely alapján a Sherlock-ot világszerte katonai termékként értékesíthetik, bár csak bizonyos országoknak adhatják el, de terjeszthetik. Így Sherlock jó pénzért több ország hírszerzési arzenáljába bekerülhet és rengeteg helyről indulhat kémkedni.

kemprogram-neten.jpg

A 2019-ben alapított Insanet cég korábbi katonai személyzet tulajdonában van. Alapítói között van Dani Arditi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács korábbi vezetője, valamint Ariel Eisen és Roy Lemkin kibervállalkozók. Újságírói kérdésekre egyikük sem hajlandó válaszolni.

Szakértők úgy vélik, hogy a Sherlock főleg kormányzati tisztségviselők, illetve az üzleti életben a partnerek vagy vetélytársak megfigyelésére legalkalmasabb, Feltételezhetően nemcsak erre fejlesztették, hanem ez lesz a fő alkalmazási területe is.

FORRÁS: theregister.com/2023/09/16/insanet_spyware/

 Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

Az összejövetel kémektől garantáltan mentes lesz. :-)

Sherlock kémszoftverrel védekezünk ellenük. :)

2023. szeptember 13. 21:26 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes szobrainak titkai

sherlock-szobor-edinburgh.png

... avagy a beszélő detektív és Sherlock Holmes meg a csillogó orrú kutya megható rejtélye

Ezen a napon, 2023. szeptember 13-án (szerdán) visszakerült Sherlock Holmes ikonikus szobra a skót fővárosban, Edinburgh-ben a Picardy Place-re. A híres alkotást 2018-ban távolították el átmenetileg, a helyi villamospálya felújítása miatt, melynek során a munkálatokba beletartozott a tér felújítása, fejlesztése is. A népszerű szobornak az eltűnése sok olyan embernek okozott fejtőrést és felesleges utat, akik nem követték a skóciai híreket vagy nem ismerték a Google keresőben való információkutatást... Ma viszont a műremek újabb felavatási ceremónia után folytatni kezdte megszokott posztolását a  Picardy Place térén.

Az alkotást Gerald Ogilvie Laing az angol popművész és szobrász készítette, akit a szigetország egyik legismertebb popművészeként tartottak számon. Ő sajnos 2011 novemberében elhunyt. Művét szerencsére még jóval élete vége előtt, 1991 nyarán Geoffrey D. Chisholm professzor, az Edinburgh-i Királyi Sebészeti Klinika elnöke avatta fel. Az egész alakos, életnagyságú bronzszobrot egykor az Építőmester Szövetség két tagozata adományozta oda a szövetség megalakulásának 50. évfordulóján Edingburgh városának.

A mostani ceremónián a szobrot  Conan Doyle rokona és egyben a Sherlock Tartan alkotója Tania Henzell leplezte le (- róla már írtunk a New York-ban tartott Sherlock felvonulás, a Tartan Parade cikkünkben.) Az ünnepségen természetesen részt vett a Skót Sherlock Holmes Társaság néhány képviselője. Utóbbi alapítója Barry Young egykori újságíró és rádióhiradós a sajtónak azt nyilatkozta: " Csodálatos, hogy Conan Doyle leghíresebb alkotása ismét a főváros szívében látható. "

barry-young-peldakepevel.jpg

Barry Young egy korábbi fényképen - Stuart Nimmo felvétele

" Úgy tudjuk, hogy távolléte alatt Holmes találkozott a Tibeti Lámával, beutazta Perzsiát, és megoldotta a Szabadság-szoborral kapcsolatos problémákat, amelyek eredményéről tájékoztatta a külügyminisztériumot." - mondta tréfásan, majd folytatta: " Most újra elfoglalja méltó helyét a Picardy Place-en, felügyeli a nyüzsgő metropoliszt, és készen áll arra, hogy kivizsgálja a hatóságokat foglalkoztató rejtélyes belpolitikai ügyeket. "

John Lawson városi régész hozzátette: " Nagyon örülünk, hogy ez a szobor visszakerült a helyére, most, hogy az új sziget létrehozásának köszönhetően közelebb kerülhettünk Arthur Conan Doyle eredeti szülőhelyéhez. " - ezután  megismételte: " Nagyon örülünk, hogy a szobor visszakerült a helyére. "

Bizony a világhírű nyomozó egy újonnan kialakított járdaszigetre került, mely új gyalogos utakat, kerékpársávokat tartalmaz. Hely lesz rajta cserjéknek és fáknak is, melyeket majd októberben ültetnek. Ez a sziget a tér legmeghatározóbb eleme és központi darabja: maga Sherlock Holmes alakja.

Az átadásról a helyi média is szívesen tudósított. Hoztunk róla egy videót, melyen kevés ember látható. Ugyanis a felavatás, a Sherlock Holmes Klubok zöméhez hasonlóan zártkörű volt. A szobrot a nagyközönség csak a jövő héttől látogathatja meg, akkor szedik le a kordonokat.

 

Akár el tudsz menni kedves olvasó megnézni, akár nem, mi most felfedjük Neked a szobor egy láthatatlan titkát, melyet a sherlockian rajongók közül is csak kevesen ismernek.

Előbb vesézzük ki a talán jobban ismert tényeket, hogy miért Edingburgh-ben és miért a Picardy Place-en található emlékmű a világhírű irodalmi karakterről.

MIÉRT EDINBURGH?

Sherlock Holmes kalandjainak szerzője Arthur Conan Doyle ebben a szép városban született. Tanulmányait is az itteni egyetemen végezte, ahol tanára lett az a jóhírű sebészprofesszor Dr. Joseph Bell, akiről később remek megfigyelőképességű hősét mintázta. A különleges professzornak ma egy múzeum, míg Doyle-nak egy pub, azaz kocsma állít emléket skócia fővárosában. (Utóbbit a híres író biztos fájlalná, hiszen életét megnehezítette alkoholista édesapja, illetve Sherlock Holmes történetekben is lejegyzi az alkohol milyen tragédiákhoz vezet - pl: Az Apátsági Major eseténél.)

MIÉRT A PICARDY PLACE?

Mert Arthur Conan Doyle szülőháza egykor itt állt, a Picardy Place 11. szám alatt. Bánatunkra az épület már rég nem létezik, mivel lebontották, ám a helyszín miatt hozták ide Holmes-ot. 

EGY TÉVHIT:

A már említett The Conan Doyle Pub egy kültéri táblán ír a térről és sajnos megoszt némi félrevezetést, téves információt is. Feliratuk szerint ugyanis a bronzmű bolygónk leghíresebb kitalált detektívét írója haláláról szóló meditációban ábrázolja. Tehát alkotója elmúlásán töpreng.

Valójában ez tévedés. Mivel a szobor egy magas talapzaton található sok látogató nem láthatja mit rejt, vagyis mit néz Sherlock.

Kis ügyeséggel fel lehetne mászni a szoborra, viszont a műemlék védelmében ezt senkinek sem ajánljuk, illetve a legendás bűnfejtő mottója is "Többet ésszel, mint erővel", így Sherlock-hoz méltóak vagyunk ha nem veselkedünk neki. A rejtély a földön állva is kibogozható a modern technológia segítségével. Nem kell más csak egy mobiltelefon meg egy feltartott szelfibot és feltárul a titok...

... helyesebben ...

KÉT TITOK:

szobor-kutya-labnyomok.jpg

Az I Hear of Sherlock Holmes Everywhere portál felvétele mutatja, hogy a detektív előtt két lábnyom látható. Mindkettő állaté, de nem azonos példányé. Viszont mindkettő egy fajtához tartozó állaté: kutyáé. Holmes ezen lábnyomokat nézi, tanulmányozza.

A nagy lábnyomot mindenki a kísérteties Sátán Kutyájának nyomával azonosítja.

A kicsi azonban túl pici ahhoz, hogy a Kánonban említett Toby kutya nyoma legyen.

A megfejtés egy kistestű edinburgh-i eb lehet: Greyfriars Bobby. Az egész Skóciában ismert Bobby, egy skye terrier, mely még Doyle életében 1855 körül született. 1858-ban tragédia érte, mert gazdája meghalt. A hűséges kutya követte gazdája maradványait a Greyfriars Churchyard temetőbe és gazdiját hiányolva, meg annak sírját őrizve a hely közelében tartózkodott egészen az 1872-ben bekövetkezett saját haláláig. - Jó 14 évig őrizve szeretett tulajdonosa emlékét, majdnem ötször annyi ideig, míg vele élhetett.

A hűséges ebnek szobra van csupán egy mérföldes sétára a Picardy Place-től. Bobby orra már csillog, mert sokan simogatták, abban a hiszemben, hogy a kedves kutyus nózijának érintése szerencsét hoz.

bobby-szobra.jpg

Szóval a második nyom nagyon egy helyi, skót kutyuskához kötődik.

Érdekes kettőség: Sherlock Holmes lábainál egyszerre ott van a jó és a gonosz nyoma. Talán az egyik talány, hogy az értelmes ember melyiket kövesse... Egy biztos: bár Arthur Conan Doyle gyakran érezte hatalmas átoknak az általa létrehozott detektívet, Sherlock Holmes azonban kutyahűséggel szerette s szereti őt.

TUDTAD? SHERLOCK SZÍVESEN BESZÉL VELED.

sherlock-szobor-londonban.jpg

Angliában, a londoni Baker Street-en található Sherlock Holmes szobor úgynevezett "Beszélő címkével" van ellátva. Ha telefonoddal leolvasod a QR kódot vagy NFC jelet, akkor beszédbe elegyedik Veled. Bemutatkozó szövegét a detektívet nagyon tisztelő híres író, Anthony Horowitz írta, míg hangját Ed Stoppard színész adja.

sherlock-szobor-qr-kor.jpg

A szintén egészalakos alkotás 1999 óta ékesíti London forgalmas utcáját. Alkotója John Doubleday szobrász. 2002-ben, mikor a nagy detektív kitüntetést kapott a Királyi Kémiai Társaságtól (Royal Society of Chemistry), mivel hősünk elsőként alkalmazta a kémiát a bűnügyi nyomozások eszközeként, akkor az elismerést jelentő medál ennek a szobornak a nyakán lett elhelyezve.

sherlock-kituntetese.jpg

A rangos elismeréssel Sherlock Holmes lett a világon az első kitalált személy - és úgy tudjuk azóta is az egyetlen - aki fiktív mivolta ellenére jeles kitüntetésben részesült. Ezzel a briliáns bűnmegfejtő bekerült a Királyi Kémiai Társaságba, mely rendszerint Nobel-díjasokat és akadémikusokat fogad tagjai közé.

 Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

FORRÁSOK:
1, SCOTTISH FIELD (mai cikk):
SHERLOCK HOLMES STATUE UNVEILED TO MARK BIRTHPLACE OF SIR ARTHUR CONAN DOYLE
2, EdinburghLive (mai cikk):
Edinburgh's iconic Sherlock Holmes statue makes a comeback after tram works
3, Dailymotion videó:
Who’s returned to Picardy Place? It’s elementary… (mai felvétel)
4, I Hear of Sherlock Everywhere:
The Secret of Sherlock’s Statue cikk és képek
5, Köztérkép:
Sir Arthur Conan Doyle-emlékmű - Sherlock Holmes Statue
6, Daily Record:
Detective fan wants to start Sherlock Holmes society in Aberdeen
7, Talking Statues London: Sherlock Holmes
8, Pinterest: Sherlock Holmes beszélő szobor - londoni fotók
9, Korábbi saját írásunk: Sherlockian hírcsokor

2023. szeptember 10. 18:41 - SzerzoiJogvedettTartalom

Jim Moriarty nem jár túl az átlagemberek eszén

moriarty-esze.jpg

Sziasztok!

Újabb Sherlock Holmes híreket hoztunk Nektek a nagyvilágból. Előtte azonban szeretnénk megköszönni, hogy érkeznek a regisztrációk az Október 18-ai Klubtalálkozónkra. Mindkét nem képviselőitől jöttek jelentkezések már. Lesz aki egyedül, lesz aki társsal kíván eljönni. Regisztrálni még lehet. Kérjük, aki még jönni akar semmiképp se hagyja a bejentkezést majd az utolsó pillanatra, mert tényleg korlátozott a férőhelyek száma. Tehát aki lemarad kimarad, és aki kimarad lemarad. Regisztrálni még lehet itt: Sherlock Holmes Klubtalálkozó

Szeretnénk hálánk jelezni a Blog.hu-nak, hogy a "Sherlock sorozat indul ősszel egy japán professzor asszonnyal", illetve az "ELHUNYT A DALLAS ÉS A SHERLOCK HOLMES KALANDJAINAK SZTÁRJA" posztunk a Blog.hu címlapján járt. Szívből sajnáljuk, hogy Jeremy Brett nyomozójának "Irene Adler-e" Gayle Hunnicutt tragikus esemény miatt került a hírekbe. 

A Sherlock Holmes és a szabadulás nyara írásunkban jeleztük, hogy Moriarty szobát indított a BBC Sherlock hivatalos szabadulószobás játéka, a "Sherlock: The Offical Live Game". Az X-en (, egykori Twitteren) terjengő információk szerint a fejlécben látható csapat 5 perc alatt megfejtette a feladványt. Nem akarjuk senki kedvét elvenni, aki kiutazni készül, de - ha ez így van - akkor talán mégis kár így a belépő, ami fontról átszámítva 17 ezer forintnál többet kostál.

Talán érdemesebb Birmingham-be menni, ahol szabadtéren, 90 perces Sherlock Holmes rejtvénykalandot lehet átélni, olcsóbban, egy szintén az idén nyáron megnyitott szabadulós játékban.

Ráadásul az itteni szervezők a BBC Sherlock szabadulószobához hasonlóan különböző játszmákat kínálnak. Az itteni három kaland "The Hunt For Watson", "Sherlock The Grand Debut" és "Dr. Watson's Office" néven fut.

A "The Hunt For Watson" ízelítő videóját mutatjuk: 

Viszont, akik itthon szeretnének szabadulási élménnyel járó kalandokat, azoknak ajánjuk a Sherlock Holmes és a szabadulás nyara cikkünkben felsorolt remek magyar helyeket.

Többször említettük már a vagány spanyol író Arturo Pérez-Reverte új könyvét, az El Problema Final-t, magyarul A Végső Problémát. Nos, a menő művész londoni könyvpromociója során a Sherlock Holmes Múzeum után az angol főváros Sherlock Holmes Pub-jánál is látogatást tett. Ne aggódjatok! A franciák és a spanyolok által kiváló elismerésekkel kitűntetett egykori háborús riporter nem esett az ital fogságába és a helyszínről sikeresen szabadult. Ezt a saját közösségi oldalán közétett fotóval bizonyította:

arthuro-sherlock-pub.jpg

Mivel a héten eltulajdonították postaládánk címkéjét szeretnénk ismét jelezni, hogy "Levélcímünk változatlan". 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2023. szeptember 08. 09:21 - SzerzoiJogvedettTartalom

LEVÉLCÍMÜNK VÁLTOZATLAN

sherlock-holmes-club-postalada.jpg

Tisztelt Olvasók!

Szeretnénk jelezni, hogy tegnap este vagy ma hajnalban a Magyar Sherlock Holmes Club postaládájáról valaki leszedte a feliratunkat. Mivel a helyszín közelében a földön nem leltük a kiírásunkat ezért feltételezhető, hogy a tettes esetleg magával vitte.

Ezért jelezzük, hogy a Magyar Sherlock Holmes Club levelezőcíme változatlan. Még mindig a erzsébetvárosban (a VII. kerületben) üzemel, a Csányi utca azon forgalmas házában, ahol a Gólem Színház és Kávézó, meg a K11 Művészeti és Kulturális Központ, valamint fogászati rendelő található.

Mivel levélszekrényünket többen rendszeresen ellenőrzzük hamar észleltük az esetet. Postaládánk feliratát természetesen pótoltuk.

A csomagküldési lehetőségek sem módosultak: Packetta Pont (Terézváros), FoxPost automata (Erzsébetváros)

Kérjük, hogy törzshelyünket a Deák Ferenc Könyvtárat sose használják üzenetküldő, levél- vagy csomagátadó pontnak. (Ne tartsák fel a könyvtárosokat a munkavégzésben, meg az olvasókat a kölcsönzésben!) Email küldése a klubunknak itt lehetséges: Üzenetküldés 

 Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Klubtalálkozó Információk és jelentkezés a képre kattintva:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

2023. szeptember 07. 07:55 - SzerzoiJogvedettTartalom

KLUBTALÁLKOZÓ - 2023

2023. OKTÓBER 18. (SZERDA) - KLUBTALÁLKOZÓ ÉS KÉPKIÁLLÍTÁS

- információk és jelentkezés az alábbiakban:

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

Sherlock Holmes Klubtalálkozó

- az első a külföldről való "visszatérésünk" óta, hisz 2013-2021-ig csak az angol sherlockian-sherlock.com lapunkon dolgoztunk

Nyitott rendezvény, azaz nem csak klubtagoknak. Jöhetnek más érdeklődők is (pl: irodalomkedvelők), ha sikeresen regisztrálnak. Azokat szintén szívesen látjuk, akik még csak most ismerkednének a világhírű detektívvel s érvényes regisztrációt tesznek.

A klubtalálkozó ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációra a korlátozott számú férőhelyek lefoglalása miatt van szükség.

IDŐPONT: 2023. október 18. (szerda) 17 óra
GYÜLEKEZŐ: 16:00-16:30
(Ezt kérjük betartani, az okait a RÉSZVÉTELI FELTÉTELEKnél felsoroljuk.)

A rendezvény körübelül 18:30-ig tervezett.

Némi nassolnivalóval készülünk.

Az eseményre ingyenes gyerekmegőrzést biztosítunk: a kicsik a könyvtár meseszobájában lehetnek felügyelettel. (Külön pelenkázó nincsen, de helyi tapasztalatok szerint leleményes anyukák megoldják ezt a mosdóban.)

Mivel az élet bármikor hozhat váratlan fordulatokat a klubtalálkozó kapcsán bármiféle változtatás jogát a Magyar Sherlock Holmes Club fenntartja.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKHOZ GYORSAN JUTNI AZ ALÁBBI LINKEK KÖZÜL A MEGFELELŐRE KATTINTVA LEHET :

1, HELYSZÍN ELÉRHETŐSÉGE, MEGKÖZELÍTÉSE

2, PROGRAMOK

3, RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

***** 4, REGISZTRÁCIÓ - JELENTKEZÉS A KLUBTALÁLKOZÓRA *****

5, SAJTÓVISSZHANG - külföldi megjelenések

6, INFORMÁCIÓK A KLUBRÓL ÉS AZ OLDALRÓL

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A HELYSZÍN ÉS ELÉRHETŐSÉGE:

HELYSZÍN: a budapesti Deák Ferenc Könyvtár
- nem messze a Keleti Pályaudvartól

deak-ferenc-konyvtar-utcakep.jpg

A könyvtár némi kötődéssel bír Conan Doyle-hoz és Sherlock Holmes-hoz.

CÍM: 1074, Budapest, Rottenbiller utca 10.
FIGYELEM: - Bejárat a Péterfy Sándor utca felől
, vagyis nem a képen látható nagy kapun kell bemenni, hanem oldalról, a sarok után a táblás villanylámpa után kicsivel egy üvegtáblás ajtón (, ami az első bejárat a saroktól)

GPS: 47°30'03.7"N 19°04'40.8"E 

Önkormányzati döntésre, a szigorú erzsébetvárosi forgalomkorlátozások miatt sajnos - nem helyi lakosoknak - a parkolás tilos és nem megoldott, így szükség esetén kérjük a tömegközlekedési járművek vagy taxi használatát.

Az elérés nemigazán bonyolult, de mivel számos helyről megközelíthető a könyvtár közelében lévő Keleti Pályaudvar ezen lehetőségeket felsoroljuk.

MEGKÖZELÍTÉS - a Keleti Pályaudvar elérése:
- VONATOK: bármely a Keleti Pályaudvarra érkező vonat
- BUSZOK: 5, 7, 7E, 8E, 20E, 30, 30A, 108E, 110, 112, 133E, 230
- VILLAMOSOK: 23, 24 - itt az érkezőknek át kell menni az aluljárón a túloldalra
- TROLIBUSZOK: 73, 76, 78, 79, 80 - érkezés a Garay utcába
- METRÓK: M2 (Örs Vezér terétől vagy a Déli Pályaudvartól) és M4 (Kelenföldi Pályaudvartól) - illetve a M3-mal érkezés a Deák Ferenc tértől  M2-vel*

* Érkezés a Deák Ferenc tértől:
M2-es metróval (Örs vezér tere felé) 3 megálló a Keleti Pályaudvarig

 Érkezés a Nyugati Pályaudvarról - két módon:
- 1, 4-es vagy 6-os villamossal (Móricz Zsigmond körtér felé) a Blaha Lujza térig 4 megálló, majd buszozás: 5-ös busszal (Rákospalota, Kossuth utca irányában) vagy a 7-es és 7E buszok valamelyikével (Újpalota, Nyírpalota felé) a Keleti Pályaudvarig. - Az 5-ös és 7-es busszal 2 megálló, a 7E-s gyorsjárattal csak 1.
- 2, M3-as metróval (Kőbánya-Kispest felé) a Deák Ferenc térig 2 megálló,
majd M2-es metróval (Örs vezér tere felé) 3 megálló a Keleti Pályaudvarig.

Fontos:
- Sajnos a metrókat a BKK nem akadálymentesítette
- Sem az Országbérlet, sem a Pest vármegyebérlet nem érvényes a budapesti villamosokon és metrókon - a BKK menetjegy vásárló applikációja itt tölthető le: Közlekedési Mobiljegy (ingyenes letöltés Google Play-ről vagy App Store-ból)

A KELETI PÁLYAUDVARTÓL A KÖNYVTÁR ELÉRÉSE:

EGY RÖVID 7-8 PERCES SÉTA A KELETI PÁLYAUDVARTÓL: a pályaudvar (Baross) terén kell végigmenni. A tájékozódáshoz jó segítség lehet, hogy el kell haladni egy "Burger King - Rossmann" feliratú Rossmann drogéria meg egy Starbucks Coffee előtt. - Megtekintés) Majd a tér végén (a pályaudvarral szembeni) hídnál - , ami a Pályaudvartól vagy a Rossmann-tól is látszik - le kell fordulni jobbra a Rottenbiller utcára a jellegzetes Krokodil Corso Cipőáruháznál.

corocodil-cors-aruhaz.jpg

Innen már a második utcánál lesz a Péterfy Kórház, balra tekintve pedig a könyvtár a túloldalon. :-)

Három rövid zebra vezet át a bibliotékához. A harmadik átkelőtől már a bejárat is jól látszik.

A SAROK MEGTEKINTÉSE - a képet balra kell húzni

(A trolival érkezőknek egyszerűbb lehet a Roni ABC oldalán végighaladni a Garay utcán és úgy fordulni a jobbra Rottenbiller utcára, ahol az első sarkon - a Péterfy Kórháznál - a túloldalt lesz a könyvtár. A fenti "sarok megtekintés"-i lehetőség őket is segítheti.)

Egyéb közlekedési mód: TAXI ELÉRHETŐSÉGFŐTAXI - fotaxi.hu/utasoknak/

BKK - BudapestGo útvonaltervezés vagy Google útvonaltervező

Google Térkép:

 

PROGRAMOK:

1, "MIÉRT NÉPSZERŰ SHERLOCK HOLMES?" ELŐADÁS - diavetítéssel
előadó: SherlockExtra, a Magyar Sherlock Holmes Club elnöke
(, és lehet lesz egy történész narrátorunk is)

2, SHERLOCK HOLMES KÉPKIÁLLÍTÁS

Alkotók:

- Sváb József, neves magyar grafikusművész, a Magyar Sherlock Holmes Club VIP tagja és grafikusa  - Jeremy Brett képek 

- Travis Simpkins amerikai szabadúszó illusztrátor és múzeumi szakember - Conan Doyle, Benedict Cumberbatch, Basil Rathbone és egyéb a nyomozót megformáló színészekről készült alkotásai meg sherlockian képei

Tárlatunkon a művészek írásos engedélyével az eredeti műveik nyomtatványait használjuk fel. - Körülbelül 20 kép illetve az alkotók - magyar nyelvű - szakmai önéletrajzai lesznek megtekinthetők.

A kiállítás ingyenes és egy egész hónapig (november 17-e péntekig) látogatható díjmentesen a könyvtár nyitvatartási idejében a klubtalálkozótól kezdve. (A nyitvatartási idő elérhető a könyvtár honlapján: fszek.hu/Entities/71/open)

KIS CSEMEGE: a résztvevőknek némi nassolnivalóval kedveskedünk  

AZ ESEMÉNY INGYENES (, a helyszínen sem lesznek rejtett költségek). 

 

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK: 

1, REGISZTRÁLNI KELL A RÉSZVÉTELHEZ - ESETLEGES TÁVOLMARADÁSNÁL AZ ÉRKEZÉST LE KELL MONDANI

Az esemény a korlátozott férőhelyek és a nassolnivalóval való megfelelő készülés miatt regisztrációhoz kötött. A rendezvényen csak az vehet részt, aki sikeres regisztrációjáról visszaigazolást kapott a Deák Ferenc Könyvtártól.

Kérjük, hogy a regisztrációnál éppen ezért valós adatokat adjon meg!

Amennyiben később mégsem tudna eljönni kérjük időben mondja le az érkezését, hogy helyét más érdeklődőnek tudjuk adni. Az értesítés elhagyásával nem velünk szúr ki, hanem olyan embertársával, aki szívesen eljött volna a rendezvényre, csak már nem jutott férőhelyhez.

Aki lemondás nélkül nem jön el az összejövetelre, a Magyar Sherlock Holmes Club következő két klubtalálkozóján nem vehet részt - váratlan esemény közbejötténél kivételt képez, ha a távolmaradó utólag önként jelentkezik és hiányzását nyomós indokkal igazolja.

[Lemondás: emailen vagy személyesen a könyvtárban, illetve a bibliotéka (06-1) 342-5362-es telefonszámán, a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.]

2, ÉRKEZÉS GYÜLEKEZÉSI IDŐBEN 16:30-IG

Kérjük a látogatók érkezzenek meg 16:00-16:30-ig.
Erre az alábbi okokból van szükség:
- a Sherlock Holmes Képkiállítás megtekintéséért
- az előadás pontos kezdése érdekében
- az utazás után szükség esetén mosdó használata miatt
- esetleg ismerkedés érdekében
- a nasizás okán

A gyülekező ideje alatt halkan Sherlock Holmes zenék szólhatnak.

3, AZ ELŐADÁSRA A MOBILOKAT KI KELL KAPCSOLNI

Az előadás idejére kérjük a mobiltelefonok kikapcsolását vagy lenémítását.

4, TILOS BÁRMIT ELADNI, ÁRULNI

A helyszínen a Magyar Sherlock Holmes Club nem forgalmaz semmit és kérjük senki se kezdjen sherlockian vagy egyéb tárgyakat, szolgáltatásokat árulni - erre senkinek sincs hivatalos engedélye és azonnali kitiltással jár.

5, ÖLTÖZÉK:

1, Hagyományos, kultúrált megjelenés. 

2, Sherlock Holmes detektív jelmez, egyéb viktoriánus, gótikus öltözet, BBC Sherlock vagy Sherlock és Watson öltözék, Conan Doyle megjelenés, egyéb sherlockian szereplő ruházata egyáltalán nem kötelező, de lehet és nagyon-nagyon szívesen látott. - Tipp: Detektív jelmez házilag 

6, NINCS KLUBTAGFELVÉTEL

Sajnos ezen a találkozón klubtagfelvétel technikai okokból nem megoldható, így ezt a kedves jelenlévők ne is kérjék. Köszönjük a megértést. Ígérjük, hogy amint lehetőségünk nyílik klubtagok felvételére itt a blogon jelezzük majd.

7, A KLUBTALÁLKOZÓ NEM POLTIKAI VAGY VALLÁSI RENDEZVÉNY

Kérjük ezt tiszteletben tartani.

8, ÉLŐ ÁLLATOT NE HOZZANAK

Az eseményre ne hozzanak állatokat, akkor se ha Sherlock-nak hívják őket vagy egyéb Sherlock Holmes szereplő nevével rendelkeznek. - Állatos játékok természetesen megjelenhetnek. 

9, NEM SZABAD A NETEN SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ KÉPEKET MEGOSZTANI

Kérjük a klubtalálkozóról készült fényképeiket utólag ne tegyék közzé a neten két okból sem:

- nyilván a résztvevők nem mindegyike járul hozzá arcképes fotók közléséhez és tartsuk tiszteletben a személyiségi jogaikat 

- a kiállítás minden képének kikerülése több olyan ember kedvét elveheti, akik amúgy szívesen megnézné a tárlatot - ne rontsuk el programukat, örömüket

A klubtalálkozókról a könyvtár készít fényképeket és ezek nyilvános közzétételre kerülnek és szabadon felhasználhatók majd, így senki sem marad fotók nélkül.

Kérjük ezeket betartani, kerüljük el a feljelentéseket. Szabályszegők a Magyar Sherlock Holmes Club további rendezvényeire többet vagy egy ideig nem jöhetnek el, illetve ügyvéddel, azaz jogi képviselettel is rendelkezünk.  

 

4, REGISZTRÁCIÓ - JELENTKEZÉS A KLUBTALÁLKOZÓRA

A klubtalálkozóra való jelentkezésre háromféle módot kínálunk.

ELÉG CSAK EGYSZER REGISZTRÁLNI - a könyvtár visszajelzést ad, ezért fontos valódi adatok megadása. Az adatokat harmadik félnek nem adjuk át, csak a helyfoglaláshoz, illetve szükség esetén viszontválaszra, értesítéshez kellenek. 

Bármely regisztrációs lehetőség igénybevétele a - fentebb leírt - RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK automatikus elfogadását jelenti.

Kérjük, hogy a Magyar Sherlock Holmes Clubnak szánt egyéb üzeneteiket ne a könyvtáron keresztül küldjék el - ne tartsák fel a könyvtárosokat a munkavégzésben és az olvasókat a kölcsönzésben. Írjanak közvetlenül nekünk, mivel az gyorsabb is. Klubunknak szánt kérdéseiket, észrevételeiket itt jelezhetik: Üzenetküldés 

A JELENTKEZÉS MÓDJAI:

1, SZEMÉLYES JELENTKEZÉS - a Deák Ferenc Könyvtárban
(a budapesti Rottenbiller utca 10. szám alatt)

2, TELEFONOS REGISZTRÁCIÓ a könyvtár (06-1) 342-5362-es számán

- a könyvtár nyitvatartási ideje alatt: fszek.hu/Entities/71/open

3, ONLINE JELENTKEZÉS - regisztrációs űrlap kitöltése  

 

 

5, SAJTÓVISSZHANG:

Ez a Klubtalálkozó szerepelni fog az Indiai Sherlock Holmes Társaság online magazinjának téli kiadásában angolul, továbbá a "nagy sherlockian évkönyvben", az angol nyelvű Baker Street Almanac jövő évi kiadásában. 

6, INFORMÁCIÓK A KLUBRÓL ÉS AZ OLDALUNKRÓL

Történetünk: Magyar Sherlock Holmes Club - külföldi és magyar sikerek

Tudnivalók az oldalról: GY.I.K - gyakori kérdések

Kapcsolatfelvétel: Üzenetküldés - egyéb kérdések esetén

Érdekesség: Tévhitek Sherlock Holmesról

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VISSZAJUTÁS:

SHERLOCK.BLOG.HU KEZDŐLAP

Klubtalálkozó:

- HELYSZÍN ELÉRHETŐSÉGE, MEGKÖZELÍTÉSE

- PROGRAMOK

- RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

- REGISZTRÁCIÓ - JELENTKEZÉS A KLUBTALÁLKOZÓRA

- INFORMÁCIÓK A KLUBRÓL ÉS AZ OLDALRÓL

2023. szeptember 06. 20:15 - SzerzoiJogvedettTartalom

KÖNYVES HÍREK

arturo-perez-reverte-london.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

A szimpatikus különc spanyol író, Arturo Pérez-Reverte tegnap jelentette meg új könyvét a legnagyszerűbb nyomozóról El Problema Final (, azaz A Végső Probléma) címen. Ebből az alkalomból Londonban kezdte promotálni kötetét az izgalmas szerző, aki így jellemzi magát: " Inkább azonosulok az alázatos Watson-nal, mint Sherlock Holmes-szal, de valójában Moriarty vagyok! ".  Arturo Pérez-Reverte természetesen járt a londoni Sherlock Holmes Múzeumban is, melyről képet az El País kulturális portál jóvoltából hoztunk Nektek. Az íróról és érdekes kötetéről már korábban beszámoltunk itt: Sherlockian információk

Könyvekkel folytatva, nagyon szeretnénk megköszönni a kedves, Budapesten élő Bernáth Réka felé, hogy a Sherlockian Könyvfelajánlás programunkba az alábbi detektíves gyermekkönyvet ajándékozta, melyről képet is készített:

bernath-reka-ajandeka.jpg

Sherlock Holmes Kalandjai - Bernáth Réka ajándéka

Ezt a kiadványt igencsak szokták szeretni a gyerekek. Mivel a könyvből egy példányt az első Sherlockian Könyvfelajánláskor már adtunk a Deák Ferenc Könyvtárnak, ezért ez a kötet egy másik Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasóihoz ér majd el. Nagyon köszönjük Rékának, hogy segít népszerűsíteni a legeszesebb nyomozót.

Mostani felajánlásunkba, a korábban említett (Sherlock sorozat... - Egyéb hírek) Tóth Márk mellett beszáll a korábban is könyvet adományozó Felajánló (K. Balázs), valamint klubelnökünk SherlockExtra is. Ha Neked szintén van kedved csatlakozni a képre kattintva megtudhatod a részleteket:

konyvfelajanlas-konyvek.jpg

Szeretnénk még mutatni képeket Nektek, amiket törzshelyünk, a Deák Ferenc Könyvtár küldött. Ugyanis a csodálatos krimi részlegükön saját Sherlock Holmes asztalt alakítottak ki a bibliotéka vezetője Béres Ildikó ötlete alapján. Az alábbi fotókon a könyvtár korábbi illetve az általunk már adományozott könyvek láthatók. A kollekció nem teljes, igazából erősen hiányos, mert szerencsére az olvasók már lelkesen kölcsönzik a Sherlock kiadványokat.

konyvtar-sherlockian-konyvek.gif

Köszönjük a Könyvtárnak és a kedves Olvasóinak, örömöt szereztek ezzel.

Aki sikeresen csíp el helyet az Október 18-ai Klubtalálkozónkra, és szeretne sherlockian könyvet felajánlani, akár személyesen is elhozhatja meglepetését a rendezvényre. (Természetesen ez nem kötelező, csak azért említjük mert esetleg a jótékony felajánló így megspórol szállítási-kézbesítési költségeket.)

KLUBTALÁLKOZÓKRA A REGISZTRÁCIÓT HOLNAP, AZAZ CSÜTÖRTÖKÖN INDÍTJUK. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2023. szeptember 04. 04:29 - SzerzoiJogvedettTartalom

ELHUNYT A DALLAS ÉS A SHERLOCK HOLMES KALANDJAINAK SZTÁRJA

Kedves Olvasóink!

Szomorúan jelezzük, hogy augusztus 31-én, 80 éves korában elhunyt Gayle Hunnicutt amerikai színésznő, író, modell. Halálhírét a The Guardian brit lap tegnap estefelé közölte. 

Gayle Hunnicutt a Kaliforniai Egyetemen végzett, ahol angol irodalmat és színjátszást tanult. Több filmben és számos színpadi alakításban vett részt. Mi magyarok főként a Dallas című tévésorozatból emlékezhetünk rá. Ekkor Vanessa Beaumont-ot, az angol arisztokrata hölgyet alakította, akinek réges-rég viszonya volt Jocky Ewing-gal és ebből titokban fia született. Gayle igen jelentős szerepet kapott, Vanessa Beaumont-ként az utolsó három évadban szerepelt.

dallas-vanessa.jpg

Hunnicutt "James Bond lány" lett volna a 007-es ügynök "Élni és Élni hagyni" (Live And Let Die) című filmjében. Ő lett volna a Roger Moore korszak első Bond-lánya, ki is választották Solitaire szerepére, ám Gayle végül terhessége miatt kimaradt a filmből.

Hogy rá gondoltak James Bond mellé az nem véletlen: Az 1966-os "Marlowe" című detektívfilmben való debütálásától kezdve egészen addig, amíg 1969-ben ott nem hagyta Hollywood-ot, Hunnicutt-ot mindig a "barna szexbomba" szerepében lehetett látni. Évekig Hollywood szexikonja volt.

Számunkra örökké Irene Adler marad Jeremy Brett oldalán, a "Sherlock Holmes Kalandjai" sorozatból. Ahol a tündöklő szépségnek Radó Denise színésznő adta kellemes hangját. Míg a főszereplő brit színész, Jeremy Brett magyar hangja ötletgazdánk és első klubelnökünk Tahi Tóth László volt.

Hunnicutt két könyvet is megjelentetett: a Health and Beauty in Motherhood és Dearest Virginia: Love Letters from a Cavalry Officer in the South Pacific címmel. Az első a egészség és a szépség megőrzéséről szólt az anyaság ideje alatt, míg a másik saját szülei második világháborúban váltott leveleit mutatta be.

Nyilván még büszkébb volt arra, hogy életében két fiút is világra hozott.

Mi most az alábbi videóval emlékezünk a bűbájos, méltóságteli színésznőre.

Nyugodjék békében és őszinte részvétünk szeretteinek! 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, The Guardian: "Gayle Hunnicutt obituary"
2, MI6 The Home of James Bond 007 - mi6-hq.com
Casting Call: Gayle Hunnicutt
3, Wikipedia - Gayle Hunnicutt szócikk
4, Dallas sorozat, Vanessa Beaumont fénykép
5, YouTube videók:
- SherlockExtra, a klubelnökünk által készített Irene Adler-es videó (2011)
- beowulfooo videjója, mely Gayle szépsége előtt tiszteleg (2010)

MEGJEGYZÉS: Bár külföldön a Sherlock Holmes rajongók közösségi oldalain gyakori, hogy Sherlock Holmes színészek halálának dátumáról minden évben az aktuális napon egy fényképpel és rövid RIP ("Nyugodj békében!") felirattal emlékeznek meg, mi a blogunkon nem kívánunk ennek teret adni. Főleg csak a friss gyászjelentéseket tesszük közzé, azokat is fájjó szívvel. Úgy gondoljuk nem gyászrovat vagyunk, illetve méltóbb, ha a sherlockian művészekre oldalunkon a munkájuk iránti tisztelettel, illetve a magunkban történő csendes, szívből jövő emlékezéssel adózunk, nem fotós látványposztokkal. Köszönjük a megértést.

SHERLOCK HOLMES KLUBTALÁLKOZÓ ÉS KÉPKIÁLLÍTÁS OKTÓBER 18-ÁN A BUDAPESTI DEÁK FERENC KÖNYVTÁRBAN - jelentkezéshez a regisztráció a napokban indul.

Ajánlott Index.hu cikk:

index-detektiv-cikk.jpg

Kapcsolódó posztunk: Irene Adler a rejtélyes nő

irene-adler-fejlec.jpg

2023. augusztus 30. 00:06 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock sorozat indul ősszel egy japán professzor asszonnyal

yumiko-hirono-sherlock-holmes.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Nemcsak Lucy Worsley, a neves brit történész tanít képernyőn a világhírű detektívről, hanem a Kiotói Egyetem professzor asszonya is. Yumiko Hirono a brit irodalom kutatója szeptembertől 100 perc kulturális élményt kínál a japán Sherlock Holmes rajongóknak meg az irodalom iránt érdeklődőknek. Yumiko Hirono négy részben, vagyis 25 perces műsorokban elemzi a detektívkirály világát, illetve ehhez kapcsolódóan az emberiség érdekességeit. Ez lesz az NHK  közszolgálati műsorszolgáltató "100 perc remekmű" adásának "Sherlock Holmes Special" című kiadása. Vagyis Holmes exkluzív különkiadást kapott.

A forgatás során együttműködő partner volt - az igazi sherlockian hangulat megteremtéséért - a japán BAM kulturális intézmény, melyről korábban már írtunk Nektek, hiszen egy egész emeleten mutatja be a népszerű irodalmi karaktert: Brit Antik Múzeum nyílt Japánban

bam-sh-room.gif

100 perc remekmű - "Sherlock Holmes Special"

masterprice-100-minutes.jpg

1. rész: Egy nagy nyomozó születése
Fókuszban: A bíborvörös dolgozószoba

Adásban: 2023. szeptember 4. (hétfő) 22:25-22:50 / E Tele
- Ismétlések: 2023. szeptember 5. (kedd) 5:30-05:55 / E Tele
és 2023. szeptember 11. (hétfő) 13:05-13:30 / E Tele 

2. rész: Az incidens felszíne és igazsága
Fókuszban: A Rőt Liga 

Adásban: 2023. szeptember 11. (hétfő) 22:25-22:50 / E Tele
- Ismétlések: 2023. szeptember 12. (kedd) 5:30-05:55 / E Tele
és 2023. szeptember 18. (hétfő) 13:05-13:30 / E Tele

3. rész: Holmes és a Nők
Fókuszban: A Botrány Csehországban

Adásban: 2023. szeptember 18. (hétfő) 10:25-22:50 / E-TV
- Ismétlések: 2023. szeptember 19. (kedd) 5:30-05:55 / E Tele
2023. szeptember 25. (hétfő) 13:05-13:30 / E Tele

4. rész: Az emberiség sötétsége és fénye
Fókuszban: A Rejtelmes Doboz Története és A Boscombe-völgy Rejtélye

Adásban: 2023. szeptember 25. (hétfő) 22:25-22:50 / E-TV
- Ismétlések: 2023. szeptember 26. (kedd) 5:30-05:55 / E Tele
és 2023. október 2. (hétfő) 13:05-13:30 / E Tele

Yumiko Hirono professzor asszony szerint Holmes nemcsak hidegvérű deduktív képességéről tesz tanúbizonyságot, hanem az élet finomságaira való rálátásáról és az emberi természet mélyén megbúvó sötétség és fény éles érzékéről is, ami az "antropológia" (, vagyis az embertan) lényege. A "nagy detektív" beállítása "irodalmi eszköz", amelyet Doyle az emberiség mélységeinek megvilágítására állított fel. 

(Haj, de szeretnénk most japánul tudni és fogni a tévéműsoraikat!)

Az előadásról könyv is megjelent, melynek borítója fejlécünkben látható.

FORRÁS ÉS MEGJEGYZÉSEK:
1, Hír és képek: NHK
名著133「シャーロック・ホームズ・スペシャル」
nhk.jp/p/meicho/ts/XZGWLG117Y/blog/bl/pEwB9LAbAN/bp/pW4AmyoLVk/
2, fejlécünkben Denis Zilber, izraeli szabadúszó illusztrátor és vizuális történetmesélő Sherlock rajzát mutatjuk be, míg Yumiko Hirono fényképe az Amazon-ról származik, ahol a könyvei kaphatók
3, Az alábbi két kép is a sorozatot népszerűsíti

nhk-adas-promo.jpg

100-minutes-poster.jpg

EGYÉB HÍREK:

konyvfelajanlas-konyvek.jpg

Szeretnénk megköszönni Tóth Márknak, hogy augusztus közepén egy szép könyvet adott a Sherlockian Könyvfelajánlási programunkba, mégpedig egy "Sherlock Holmes visszatér" kötetet. 

sherlock-holmes-visszater-barna-konyv.jpg

Fentiekben egy internetes kép látható a kiadványról, mert Márk példányát kamerahiba miatt nem tudtuk lefotózni. Viszont a Deák Ferenc Könyvtár az átvételkor készít és Facebook oldalán nyilvánosan posztol a könyvekről képeket, így később majd be tudjuk Márk ajándékát is mutatni.

Mivel ebből a "Sherlock Holmes visszatér" könyvből már az első Sherlockian Könyvfelajánláskor adtunk a könyvtárnak két darabot, az egyiket megtartotta és a plussz példányt egy másik Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba küldte. Tóth Márk adományának is ez lesz a sorsa, mert egy másik FSZEK könyvtárban férhetnek majd hozzá az olvasók.

Mi nagyon szeretjük ezeket a kiadványokat, mivel elég strapabírók és jó áron beszerezhetők, no és persze eredeti Conan Doyle történeteket tartalmaznak. Szerintünk sok Szabó Ervin Könyvtárba eljuttathatunk belőlük amennyiben továbbra is együtt folytatjuk a könyvfelajánlási programot és ha azután is szeretnétek segíteni, akkor később vidéki helyi - vagy iskolai könyvtárakba is.

Aki majd befér a regisztrációba és emellett részt venne az adományozásban, ám szeretné megúszni a szállítási költséget, az hozhat Sherlock Holmes könyvet vagy könyveket az Október 18-ai Klubtalálkozónkra. Szívesen átvesszük akkor és ott személyesen.

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

ELDŐLT A KLUBTALÁLKOZÓ IDŐPONTJA:

Ősszel ígértük a szavazás zárását, de mivel előbb hoztatok határozott döntést lezártuk. Mindenki a 17 órás időpontra voksolt és ennek előnye már behozhatatlan, ezért lezártuk a voksolást. Az első klubtalálkozónk a Deák Ferenc Könyvtárban Október 18-án (szerdán) 17 órakor kezdődik majd. Köszönjük a szavazatokat!

Az eseményre való regisztrációt hamarosan indítjuk. A rendezvény ingyenes lesz, regisztrálni a korlátozott számú férőhelyek miatt kell majd. A találkozón Sherlock Holmes előadás és egy egy hónapig a könyvtár nyitvatartási idejében ingyen megtekinthető kis Sherlock Holmes Képkiállítás megnyitója várható. Az esemény kivételesen nyitott így nem klubtagok is jelentkezhetnek részvételre.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

deak-ferenc-konyvtar-erzsebetvaros.jpg

2023. augusztus 19. 23:54 - SzerzoiJogvedettTartalom

Lucy Worsley indult Sir Arthur Conan Doyle és Sherlock Holmes nyomába

lucy-worsley.jpg

Kedves Olvasóink!

Nagyon jó hírünk van: a BBC visszatért a világ leghíresebb detektívéhez és most nem az Eddie Izzard komikussal várható - feltehetően botrányos - Sherlock's daughter (Sherlock lánya) sorozatra gondolunk, ahol transznemű színész lesz Sherlock, hanem végre egy érdekes és értékes, történelmi dokumentumfilm sorozat várható Sherlock Holmes-ról és híres írójáról Sir Arthur Conan Doyle-ról. Erre pedig garancia: maga Lucy Worsley.

Az angol Lucy Worsley a Történelmi Királyi Paloták főkurátora (Chief Curator at Historic Royal Palaces), továbbá történelemkönyvek szerzője és történelmi dokumentumfilmek műsorvezetője. Jelenleg a BBC csatornával forgat együtt a világhírű irodalmárról és nagy hatású nyomozójáról. Ezért készül éppen a „Sherlock: Lucy Worsley on Holmes vs Doyle” háromrészes dokumentumfilm. Egyes jeleneteket most pénteken (augusztus 18-án) forgattak le Cottingley-ben.

Mi a Magyar Sherlock Holmes Club mindig is tisztában voltunk Sherlock Holmes hatalmas történelmi, kulturális és kriminológiai jelentőségével, ezért úgy véljük mindig örömteli, ha ezek kapcsán készülnek oktató filmek róla. Igazán örülünk, hogy Lucy Worsley mutat be ennek révén érdekességeket.

A hamarosan induló sorozat során Lucy feltárja, hogyan használta fel Sir Arthur Conan Doyle a körülötte zajló példátlan tudományos, kulturális és ipari változásokat ahhoz, hogy klasszikus regényében életre keltse Holmes-ot, de szó lesz még Arthur egyik nagy tévedéséről a "Cottingley-i tündérek" esetéről is.  Utóbbi kapcsán két forgatási képet be tudunk mutatni Nektek:

lucy-worsley-forgat.jpg

Lucy Worsley dokumentumfilmjei magyar nyelven is meg szoktak jelenni különböző dokumentumfilm csatornákon, így úgy véljük jó esély van rá, hogy az alkotás idővel eljut a magyar Sherlock Holmes és Conan Doyle rajongókhoz is. Mi izgatottan és szeretettel várjuk. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Telegraph & Argus - thetelegraphandargus.co.uk:
Lucy Worsley looks at Cottingley Fairies hoax for TV show  (2023.08.19)
2, Lucy Worsley hivatalos oldala: lucyworsley.com

A hírhez az angol Sherlock Holmes Magazin jóvoltából jutottunk. Köszönetünk nekik és a Telegraph & Argus-nak.

2023. augusztus 15. 09:54 - SzerzoiJogvedettTartalom

THE END? Vége?

Sziasztok!

Nyugalom, a cím nem a Magyar Sherlock Holmes Clubra vagy a blogunkra vonatkozik. Viszont klubelnökünk és webmesterünk, SherlockExtra krónikus beteg, meg rossz a hőtoleranciája. (Sajnos, ahogy telik az idő szerény munkabírása is egyre csökken.)  Megviseli a nyári hőség meg a hirtelen változó időjárás egyaránt, így kis szünetet tartunk a posztolásban. Kérjük szíves megértéseteket! Reményeink szerint csak kevés időről van szó.

Azért az Október 18-ai Klubtalálkozónk előkészületei tovább folytatódnak a háttérben, illetve az emailes válaszadásunk zavartalanul üzemel továbbra is. Itt írhattok nekünk: ÜZENETKÜLDÉS

Klubtalálkozónk időpontjára még mindig lehet voksolni: Szavazás

Kedves, hűséges olvasónk TeveLaci hívta fel a figyelmünket arra, hogy szeptember 18-án a General Press Kft. megjelenteti A Félelem Völgye című könyvet. Köszönjük kedves TeveLaci és General Press! - Utánajártunk és a kiadvány 224 oldalon tartalmaz majd Sherlock Holmes-szal kapcsolatos izgalmakat, természetesen Sir Arthur Conan Doyle tollából, Nikowicz Oszkár fordításában. A kötet ára 4-5 ezer forint körül várható. Borítója ilyen lesz:

a-felelem-volgye-general-press.jpg

A Sherlockian Könyvfelajánlás programunk még mindig aktív. Lehet Sherlock Holmes könyveket küldeni, amiket mi a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár bibliotékáiba, és így az olvasóihoz juttatunk el. Jelenleg már a második átadandó adománycsomagot készítjük össze. Részletek a képre kattintva:

konyvfelajanlas-konyvek.jpg

Most pedig a posztunk vége és bejegyzésünk címének magyarázata: Friss videó jelent meg a YouTube-on, melynek címe: The End? ( Sherlock Holmes - A Game Of Shadows ) | Metal Cover. Ismét Robert Downey Jr. Sherlock Holmes filmjeinek megunhatatlan betétdaláról van szó, azaz Hans Zimmer dallamairól metál feldolgozásban. Előadja: Gabriele Motta - Nem bírjuk megállni, hogy ne osszuk meg Veletek: 

 Jó kedvet, szerencsét és sok boldogságot kívánunk!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

2023. augusztus 09. 06:14 - SzerzoiJogvedettTartalom

Klubtalálkozónkkal felkerültünk a Sherlockian Calendar oldalára

sherlockian-calendar.jpg

Sziasztok!

A Sherlockian Calendar sok külföldi sherlockian oldalhoz hasonlóan nem a design-ra törekszik, hanem hasznos tartalomra. Hosszú évek óta jelzi a világszerte várható sherlockian eseményeket. A tragikus Covid-járvány "előnye" volt, hogy számos Sherlockian Társaság nyitottabb lett a Zoom találkozókra, így már ezeket az online eseményeket is mutatja a Sherlock Holmes rajongókat szolgáló különleges kalendár. (- Jelenleg 2024 júliusig.)

A Sherlockian Calendar egy lelkes sherlockian, Ron Fish munkája. Őt rendkívül érdeklik a Sir Arthur Conan Doyle által írt Sherlock Holmes történetek. Ron számos Sherlock Holmes csoporthoz tartozik világszerte. Húsz évig volt a The Sherlock Holmes Wireless Society hírlevelének szerkesztője (, ami egy olyan csoport, amely csak engedéllyel rendelkező amatőrök számára nyitott). Ron Fish számos webhelyet tart fenn különféle sherlockian csoportok részére.

sherlockian-calendar-hungary-2023.jpg

Igazán nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az Október 18-ai Klubtalálkozónk felkerült a Sherlockian Calendar honlapjára. (Természetesen az itt ajánlott sherlockian-sherlock.com oldalunkon angol nyelven jelezzük, hogy a klubtalálkozónk magyar nyelvű, regisztrációhoz lesz kötött, tolmácsolást nem tudunk biztosítani, illetve az esemény egyben egy hónapos Sherlock Holmes Képkiállítás megnyitója is.) - Az eseményünk kezdési időpontjára még mindig leadhatjátok voksaitokat itt: Szavazás

Összejövetelünk helyszíne az erzsébetvárosi Deák Ferenc Könyvtár lesz. A bibliotéka nem csupán törzshelyünk, de némi kötődéssel bír, mind Sir Arthur Conan Doyle, mind Sherlock Holmes felé.

Mai hírünk most ennyi, de, hogy a sherlockian társaságok zöme miért zárt, arról korábbi bejegyzésünkben olvashattok: A rajongók története.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK: Sherlockian Calendar és Quarter Century Wireless Association Inc. Ron Fish (qcwa.org/kx1w-29983.htm)

KAPCSOLATFELVÉTEL VELÜNK: ÜZENETKÜLDÉS

Kapcsolódó posztjaink:

Nemzetközi Sherlockian térképen a Klubunk, Blogunk

sherlockian-map.jpg

Baker Street Almanac - a sherlockian évkönyv

2023. augusztus 06. 02:48 - SzerzoiJogvedettTartalom

Újra felzengett Jeremy Brett hangja

Friss Jeremy Brett információkkal, emlékvideókkal és egyéb hírekkel

jeremy-brett-hangja.jpeg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Tegnap, augusztus 5-én (szombaton) meglehetősen borús volt London. Mégis sokan várták ezt a napot, ugyanis igen különleges esemény történt benne. Rendkívüli rendezvénynek adott helyt a BFI kulturális intézet (, amely neves filmszínház). Ugyanis David Stuart Davies tartotta itt könyvbemutatóját.

david-stuart-davies.jpg

David Stuart Davies a Fandom Baker Street Wiki fényképén

David Stuart Davies, aki leginkább Jeremy Brett életrajzírójaként ismert, újra kiadta "Bending the Willow" című könyvét a legendás Jeremy Brett-ről. A bemutatón lejátszotta utolsó telefonbeszélgetésének felvételét a híres Sherlock Holmes színésszel, ami Jeremy halála előtt nem sokkal készült. Korábban sehol be nem mutatott felvételként ez bizony igazi kuriózum az elhunyt világhírű színművészről. Beszélgetésükben természetesen a leghíresebb detektívről folytattak eszmecserét, mely a viktoriánus korban jelent meg és azóta is szenzáció. Így történt, hogy tegnap újra felzengett Jeremy Brett jellegzetes, zengő hangja. 

Könyvborító:

bendingthewillow.jpg

Szeretnénk jelezni, hogy korábban megpróbáltuk felvenni David-del a kapcsolatot azért, hogy ezt a beszélgetést vagy annak összefoglalóját itt a magyar blogunkon és esetleg angol sherlockian-sherlock.com oldalunkon is megjelentessük. Viszont David Stuart Davies általunk ismert email fiókja, ami honlapjának tárhelyén üzemelt, egy ideje weboldalával (davidstuartdavies.co.uk) együtt nem elérhető.

Próbáltunk írni egy barátjának, de - egyenlőre - nem kaptunk választ.

David Stuart Davies írót természetesen régóta követjük a Twitteren (új nevén már: X-en), de nem tudunk közvetlen üzenetet küldeni neki, mert az Elon Musk által üzemeltetett közösségi média ezt csak akkor engedné, ha fizetős taggá válnánk. Ennek éves költsége jelenleg 38.100 Forint lenne. A Magyar Sherlock Holmes Club eddigi kiadásai mellett ilyen nagy plusz költséget nem tudunk bevállalni.

Viszont, hogy mégis kedveskedjünk Nektek, elhoztuk a Granada Televízió "Sherlock Holmes kalandjai" sorozatának teljes zenéjét számotokra egy klassz YouTube egyvelegben. A csodálatos muzsikát az angol zeneszerző Patrick Gowers komponálta, akinek alkotásai - két különálló feldolgozással együtt - meghallgathatók itt: Sherlock Holmes zene (YouTube)

Illetve még egy megható zenés emlékező videóval is kedveskedünk Felétek:

EGYÉB HÍREK:

 Idegen nyelvű hangoskönyv:

Kedves olvasónk Borbély Attila László ajánlja szeretettel, hogy a franciául jól tudók hangoskönyvben is élvezhetik Conan Doyle teremtményének kalandjait, méghozzá egy kiadó feltöltése révén teljesen jogtisztán. A francia nyelvű online hangoskönyvek itt érthetőek el: litteratureaudio.com

Ingyenesek és nem kell letölteni vagy regisztrálni sem. 

Köszönjük szépen Attilának az ajánlót!

Klubtalálkozó:

Jelezzük, hogy a Sherlockian Könyvfelajánlás programunk továbbra is aktív. Illetve az Október 18-ai Klubtalálkozónk kezdési időpontjára még mindig lehet szavazatot leadni: Szavazás

Külföldi VIP Tagunk, Timothy Kline (amerikai sherlockian gyűjtő) már érdeklődött arról, hogy lesz-e a klubtalálkozónkról élő online közvetítés vagy esetleg később kerül-e fel róla videó a netre. Sajnos ilyesmit nem tervezünk. Nem csupán technikai okokból, de két másik okból sem:

1, a klubtalálkozó egyben egy hónapig tartó - ingyenes - Sherlock Holmes Képkiállítás megnyitója is, és nem szeretnénk, ha minden kép fotója kikerülne - mert akkor kevesebb érdeklődő nézné meg a tárlatot. Sokak örömét előre elvehetné ez.

2, a találkozón elhangzó "Miért népszerű Sherlock Holmes?" előadás előadója nem közszereplő

Így ezért a klubtalálkozóról majd csak pár fotót szeretnénk utólag közzétenni. Kérjük szíves megértéseteket, illetve azt, hogy az összejövetelünkön résztvevők se készítsenek felvételeket internetes megosztásra. Természetesen az általunk közzétett fotók később felhasználhatóak lesznek.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

MEGJEGYZÉS:

tahi-toth-laszlo-szinmuvesz.png

Jeremy Brett magyar hangja a "Sherlock Holmes kalandjai" sorozatban első klubelnökünk Tahi Tóth László, Kossuth-díjas színművész. Laci saját ötlete volt egy klub létrehozása a hazai rajongók részére. Alapítónk SherlockExtra kérésére Tahi Tóth László volt az első klubelnökünk is, egészen 2018-ban bekövetkezett haláláig.

Ezen videót jelenlegi klubelnökünk SherlockExtra készítette.

2023. augusztus 02. 04:46 - SzerzoiJogvedettTartalom

Augusztus elejei klubhírek - 2023

RENDKÍVÜLI HÍRREL FRISSÍTVE:  2023.08.02., 06:00-kor

klubhirek-india.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

A Magyar Sherlock Holmes Club újra médiaszereplés előtt áll, ráadásul külföldi megjelenés előtt. Történt ugyanis, hogy az Október 18-ai (szerdai) Klubtalálkozónkról, mely a Deák Ferenc Könyvtárban lesz nemcsak Peter Blau a neves, amerikai sherlockian érdeklődött emailben. Hanem Jay Ganguly az Indiai Sherlock Holmes Társaság (Sherlock Holmes Society of India - SHSI) elnöke is, aki nem mellesleg a "Nagy Sherlockian Évkönyv" a Baker Street Almanac szerkesztője is. Utóbbiban biztos említve lesz az összejövetelünk, mert a bekerült sherlockian klubok maguk tehetnek jelentést a velük történt eseményekről, tehát írunk majd róla. Viszont Jay Ganguly most az indiai társaság e-magazinjában a Proceedings of the Pondicherry Lodge-ban kínált szöveges, fényképes megjelenést, a télen kijövő példányukban. Persze nem hagyjuk ki ezt az igencsak remek lehetőséget. Két külföldi megjelenése az Klubtalálkozónknak tehát már lesz. Természetesen mindig szívesen dolgozunk a magyar sherlockian kultúra ügyében, de nem feledjük, hogy külföld számára még mindig jóval megbecsültebbek vagyunk, mint saját hazánkban, a fent említettek is jó példák erre.

Az indiaiaknak amúgy a fejlécben látható kedves, jópofa tigris a jelképük. Mi pedig nem első alkalommal jelenünk meg a Proceedings of the Pondicherry Lodge oldalain. 2013-ban ugyanis egykori fordítónk Revati cikke a "Sherlock Holmes, the compassionate detective" már közlésre került benne és az írást angol sherlockian-sherlock.com oldalunkon szintúgy elérhetővé tettük. - Azóta új fordítónk Dr. Watson, aki szintén színvonalasan dolgozik azért, hogy a külföldiek felé való kapcsolattartásunk kifogástalan legyen. Köszönjük neki!

Még be tudjuk mutatni az online magazin borítóját is:

ppl-cover.jpg

Számunkra mindig nagy büszkeség és öröm a Proceedings of the Pondicherry Lodge-ban való megjelenés.

Amennyiben magyar sajtóorgánum érdeklődne Klubtalálkozónkról vagy rólunk, médiaszereplést biztosítva, akkor őszintén jelezzük, hogy idén nyáron semmiképpen sem tudunk rendelkezésre állni, esetleg ősszel. (Klubelnökünk gyengélkedése miatt, hisz számára mindig megterhelő a nyár a hőség miatt.) Köszönjük szépen a megértést!

A Klubtalálkozó kapcsán ismét kérünk Mindenkit, hogy a rendezvénnyel vagy klubunkkal kapcsolatos kérdéseivel semmiképpen se a Deák Ferenc Könyvtárhoz forduljon ( , ne tartsa fel őket a munkavégzésben) , hanem közvetlenül hozzánk intézze, amit szeretne. Méghozzá itt: Üzenetküldés

Ugyancsak megjegyzendő, hogy az Október 18-ai eseményünk kezdési időpontjára még mindig voksolhattok: Szavazás

Jeremy Brett-ről szóló posztunkat nem feledjük, dolgozunk rajta. Egyik következő bejegyzésünk várhatóan Balázs nevű klubtagunkkal együtt készítjük és érdekes sherlockian tárgyat mutatunk be a gyűjtőknek benne.

Nagyon köszönjük, hogy visszajelzésitek alapján az "Egy csinos nő, aki építette és rombolta is Sherlock Holmes legendáját" cikkünk igencsak tetszett Nektek, sőt még a Blog.hu címlapján is járt. Holmes barátunk immár 136 éves legendáriuma tele van ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel, így a jövőben is számíthattok ilyesmi írásokra.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzés: a fejlécben még a Sherlock Holmes - Folge 53: Der maskierte Tod. Hörspiel. CD de áudio borítójának részletét használtuk fel.

RENDKÍVÜLI HÍR:

book-cover.jpg

RENDKÍVÜLI HÍR:

Külföldön állítólag újra elérhető Andrew Norman, angol író The Real Sir Arthur Conan Doyle - The Creator of Sherlock Holmes (Az igazi Sir Arthur Conan Doyle - a Sherlock Holmes alkotója) című könyve. A jóideje írással foglalkozó szerző egykor orvosi karrierét hagyta abba. Általános orvosként dolgozott, majd isiász nevű betegség miatt nem tudta folytatni hivatását. Új művében azt állítja, hogy Doyle apjától, a Charles Altamont Doyle-tól örökölt mentális betegségek miatt lett hiszékeny spiritualista. 

Mi úgy véljük lehet ebben igazság - nem zárkózunk el ettől -, csakhogy nem vehetjük biztosra. Conan Doyle-t időskorra jellemző más betegség is érhette és azt se felejtsük, hogy átélte a legnagyobb traumát, amit szülő megélhet: fia Kingsley Conan Doyle halálát. Ilyen szörnyűséget önmagában nehéz elmemegrendülés nélkül túlélni. Szerintünk figyelembe kéne venni azt is, hogy a skót író helyzete roppant nehéz és megterhelő volt Sherlock Holmes karaktere miatt is. Olyan életszituációba került, amibe sem előtte, sem azóta nem került ember és igazából, akik körülvették nem értették őt.

„ Conan Doyle grandiózus téveszméi arra késztették, hogy feladja logikus intellektuális szigorát ” – teszi hozzá Norman. - " Rendkívüli betegségben szenvedett, és ennek megértése a kulcsa annak a rejtélynek a megfejtéséhez, amely beárnyékolta későbbi éveit. "

Úgy véljük, mint egykori orvos Andrew Norman tudhatná, hogy diagnózis felállításához személyes vizsgálat szükséges. Conan Doyle-t 1930-as halála miatt Andrew egyszer sem vizsgálhatta meg, az 1943-ban született Norman sosem beszélt vele. Nem ildomos egy meghalt emberről így állítani dolgokat, főleg olyan személyről, akiről amúgy is sok tévhit keringett. Altamont Doyle pedig valóban tébolydába került élete végén, de az akkor orvoslás kevéssé volt fejlett, illetve az idős ember elméjének nem biztos, hogy több mentális betegség ártott, hanem akár az életében elfogyasztott rengeteg alkohol és ópiát is károsíthatta elméjét, melyek később mentális gondokhoz vezethettek. Azt még Norman is belátja, hogy Doyle anyja, Mary, aki tapasztalta ura hanyatlását azt írta, hogy nem az ital, hanem a „serkentőszerek indokolatlan használata” sodorta az őrületbe férjét.

andrew-norman-iro.jpg

Andrew Norman író fényképe - forrás: https://andrew-norman.co.uk/about/

Azt természetesen mi sem vitatjuk a Conan Doyle-lal történt események ismeretében, hogy a híres skót irodalmár gyakran túlzottan hiszékeny volt. Az biztos, hogy több ok vezetett Doyle naív jelleméhez, de ennek okait már csak találgathatjuk, feltételezhetjük utólag, viszont, hogy ezek között melyek igazak, azt már szinte lehetetlen pontosan megállapítani. Rejtély van és az ehhez kapcsolódó talányos tézisek. 

Forrás:

express.co.uk/entertainment/books/1796734/sir-arthur-conan-doyle-sherlock-holmes-andrew-norman (2023. július 30.

Kapcsolódó posztok: Tévhitek Conan Doyle-ról és Tévhitek a Kánonról

2023. július 28. 06:26 - SzerzoiJogvedettTartalom

Az őrülten gonosz Joker és Sherlock Holmes örökös harca

joker-sherlockokkal.jpg

Sziasztok!

A képregényvilágban sosem született volna meg Batman, az igazságosztó, Gotham City éjjel akciózó detektíve, ha nincs Sherlock Holmes. Most azonban egy olyan képregény karakterről lesz szó, aki velejéig gonosz és maga a két lábon járó őrület: Joker. - Aki a fantázia bugyraiban ugyanolyan veszélyes ellenfél, mint maga James Moriarty professzor.

Korábban már említettük, hogy Benedict Cumberbatch véletlenül zöld hajszínnel "készült" a "Sherlock" sorozat forgatására. (Ajánlott poszt: Ismered Sherlock Holmes hajszínét?) Joker zöld tincsei sem tudatosak, egyszer vegyszerekbe esett és azóta pompázik frizurája a féltékenység meg a méreg színében. Fura érdekesség, hogy ez a remény, az újjászületés, a természet, míg egyesek szerint a harmónia, béke a szeretet meg kiegyensúlyozottság színe is, melyek finoman szólva; nem igazán jellemzőek a pszichopata gonosztevőre, inkább csak magában vágyik ezekre.

Mindenképp a Joker-es kedvenceinkkel kell kezdenünk, mégpedig a neves brit fantasy és sci-fi képregény-illusztrátor Carl Critchlow két híres művével. Az 1996-ban készült két alkotása Joker-t mutatja Sherlock Holmes-ként. 

carl-critchlow.jpg

joker-alkotasok.jpg

Hátborzongatóan zseniális.

Ikonikus már a képregények világában a Joker magazin hatodik példánya a "Sherlock Stalks the Joker!". Mielőtt erről írnánk azonban említsük meg, hogy ez a magazin 1975 és 1976 között jelent meg kilenc kiadvánnyal. Ebben Joker volt az első Batman-gonosz, aki saját képregény sorozatot kapott. Végül a kilenc kiadvány "The Joker: The Clown Prince of Crime" címmel digitális formában jelent meg 2019-ben.

"Sherlock Stalks the Joker!" egy 1976-ban kiadott képregény Clive Sigerson színészről szól. Aki olvasta Conan Doyle eredeti műveit, az tudja, hogy Sigerson a nagy detektív álneve volt a Kánonban, míg - ebben nem vagyunk biztosak - a Clive talán Clive Merrison, a közkedvelt Holmes színész nevéből ered.

A képregény tartalma: Clive Sigerson egy Gotham City-ben élő színész, akit Joker egy pipával fejbevág. Fejsérülése miatt Sigerson azt hiszi ő Sherlock Holmes, Joker pedig Moriarty professzor, ezért a nyomába ered. Végül Conan Doyle detektívtörténetéből azt is átvették tiszteletből, hogy az itteni "Sherlock" szintén legyőzte "Moriarty"-t, így megvan a sztori saját "Reichenbach-vízesés" jelenete, vízágyúval:

joker-kepregeny-reszlet.jpg

(A képregény és Carl Critchlow képeiből készült montázs a fejlécben látható.)

szociopath.jpg

A BBC "Sherlock" sorozatában a zseniális nyomozó "magasan funkcionáló szociopata" jelzővel illeti magát. Valójában Conan Doyle hőse sosem volt szociopata, és a szociopata antiszociális személyiségzavarnál nem ismeri a pszichológia a "magasan funkcionáló" jelzőt. Vagyis a kifejezés, amit Benedict Cumberbatch bűnfejtője használ hamis. A BBC Sherlock három okból alkalmazza ezt a téves jelzőt: 1, ha az ellenfele nem jártas a pszichiátria, pszichológia tudományában megrémíti ez a kifejezés, illetve Sherlock megtudja róla, hogy lélektani trükkökkel erősen manipulálható - 2, ha az ellenfele tisztában van vele ez a kifejezés nem létezik, akkor Sherlock a visszajelzéséből felméri, hogy akivel dolga van jártas a lélektan tudományában - 3, Az ellenszenves Anderson rendőr végezzen csak hiábavaló kutatást

A BBC "Sherlock" sorozat által elterjesztett aljas tévhit a magasan funkcionáló szociopatáról újra beindította külföldön a rajongók fantáziáját: "Mi lenne ha a szociopata nyomozó találkozna a pszichopata Joker-rel?" Kitalált történeteket írtak erről, rajzokat és videókat készítettek. Utóbbiból egyet be is mutatunk: 

Sherlock vs. Joker - 221BTardisImpala (YouTube)

Nem kétséges tehát, hogy ameddig világ a világ az emberek képzelete ezt a két izgalmas karaktert mindig össze fogja boronálni. Az igazságosztó Sherlock Holmes és az elképesztően őrült bűnöző harca örökké folytatódni fog.

Amennyiben valaki biztonságosabb, de varázslatos élményt szeretne Joker-rel, akkor javasoljuk, hogy látogasson el a Joker Magic Bűvészboltba (1073, Budapest, Erzsébet körút 16). Az értékes kártyalapról elnevezett profi szaküzlet ugyancsak Erzsébetvárosban található, mint a Magyar Sherlock Holmes Club törzshelye a Deák Ferenc Könyvtár. Ráadásul a hangulatos boltban a kerület híres szülöttének, Conan Doyle jó barátjának Harry Houdini-nek trükkös képét és Amerikából származó szobrát is meg lehet tekinteni. A mágia minden eszköze megtalálható itt. Udvarias kiszolgálás mellé akár ingyen poénok is járnak, illetve a bűvészek saját klubbal is rendelkeznek.

joker-buveszbolt.jpg

Joker Magic Facebook oldal

Kellemes hétvégét kívánunk!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

MEGJEGYZÉS: ez a poszt nem fizetett hirdetés a Joker Magic bűvészboltot azért ajánljuk, mert kedveljük.

2023. július 24. 02:19 - SzerzoiJogvedettTartalom

Egy csinos nő, aki építette és rombolta is Sherlock Holmes legendáját

egy-no-es-sherlock-holmes.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Sokan nőgyülőlönek tartják a világ leghíresebb detektívét, holott, aki olvasta Sir Arthur Conan Doyle történeteit, az jól tudja ez nincs így. Tisztelte Viktória Királynőt és Irene Adler-t, ezenkívül a legnagyobb segíteni akarással fordult Az Apátsági Major eseténél az úrnőhöz, (miután felderítette az igazságot) és később is óriási támogatást nyújt neki meg az asszony szerelmének. A másik (vér)folt című történet bemutatja, hogy Holmes hamar megérti Lady Hilda őszintén becsüli, szereti az urát, akinek nem akart ártani - majd zseniális módon húzza ki a hölgyet a bajból, akinek bátorsága és azon leleményessége, ahogy megoldani próbálta saját ügyét, kivívja elismerését és ezt a nőnek is beismeri. A Lady megkapja azt a különleges nagy támogatást is, hogy Sherlock Holmes mind a nő férje, mind a brit miniszterelnök előtt nem fedi fel Lady Hilda különös szerepét. Tehát a londoni Baker Street zsenijének kapcsolata közel sem olyan előítéletes, haraggal teli a női nemhez, mint egyes tévhitek azt terjesztik. A szebbik nem pedig megjelenése óta van az intelligens nyomozóért (, meg az őt játszó sármos színészekért). Most egy olyan hölgyről lesz szó, aki, akárcsak Lady Hilda imádta a férjét és hozzá tudott tenni Sherlock Holmes legendájához, de károsította is azt.

Edith Hounsfield neve nem azok közé tartozik, ami Conan Doyle hőséről a legtöbb embernek eszébe jut, pedig az 1865-ben született hölgy, aki William Hounsfield farmer lánya volt, olyan dolgokat tett melyekkel változtatott a sherlockian világon. Edith 1893. június 1-jén feleségül ment Sidney Paget grafikusművészhez, aki mint a Sherlock Holmes történetek első illusztrátora lett világszerte ismert. Hat gyermekük, négy lányuk és két fiuk született: Leslie Robert; Winifred; Edith Muriel; Evelyn Mereoah; Beryl May és John R. Paget. Akárcsak Sir Arthur Conan Doyle, Sidney is nagyon szerette a családját: jó férj és gondoskodó apa volt. Hitveséről készített képei a fejlécben láthatók, míg alább mutatjuk pár fennmaradt portréját Edith-ről, néhány gyermekükről, meg Conan Doyle-ról:

sidney-paget-family-conan-doyle.jpg

Paget számtalan csodálatos alkotást készített a nagy detektívről, akit nemcsak pénzért jelenített meg, mivel a Sherlock Holmes kalandokat olvasva a detektív nagy rajongójává is vált. Portré képet viszont keveset készített róla, a legtöbb alkotásán Sherlock inkább más személyekkel látható. A következőkben bemutatott portréja azonban megmaradt az utókornak és világszerte híressé vált ábrázolása a bölcs Sherlock Holmes-nak:

sherlock-sidney-paget-portre.jpg

Viszont, ha művészen múlt volna sohasem ismerhette volna meg a nagyvilág. Gondosabb ránézésre látható, hogy az alkotás alja szakadt. Sidney Paget ugyanis két részre tépte, mert nem volt elégedett a rajzzal, aztán ki is dobta. Edith azonban, aki tisztelte ura művészetét, nem hagyta, hogy férje képe ilyen csúfos véget érjen, hát megmentette a fent látható darabot. Csak, hogy értsük ennek a tettnek az értékét: Sidney Paget eredeti illusztrációinak sajnos több, mint 90%-a elveszett, így nagy kincs, hogy ezt Edith megmenekítette. 

Az eredeti művet Sidney egyik lánya (, az idősebb, Winifred) és lelkész fia (John R. Paget tiszteletes) eladta, aukciókon járt (Sotheby's, Biblioctopus), jelenleg egy magángyűjtő tulajdonát képezi.

A portré történet nélkül 1951 nyarán a The Cornhill Magazine-ban került nyomtatásba. Ez egy  havonta megjelenő viktoriánus magazin és irodalmi folyóirat volt, díszesen illusztrált címlappal:

the-cornhill-magazine.jpg

Nehéz elképzelni, de szegény Edith ártott is Holmes mitoszának, azonban nem akarattal, hanem, mint Lady Hilda; a férje iránti tiszteletből. Sajnos Sidney Paget igen fiatalon, 47 évesen elhunyt. Hallotti anyakönyvi kivonata szerint a mellkasában daganatot találtak (mediastinalis daganat). Kialakulásának pontos okát, nem tudták az orvosok, de egyes elméletek szint nem tett jót Sidney-nek a korbeli festékek erős szaga, ezen ólomtartalmú vegyszerek érintése, meg az, hogy az ecset végét munka közben gyakran szájába vette, így lenyelt belőle. (Ezen elmélet valóságtartalma lehetséges, de természetesen már nem ellenőrizhető, és megemlítendő, hogy olyan emberek is szenvedhetnek ilyen betegségben, akik sosem festettek ólmos festékekkel.)

A csinos Edith Hounsfield egyedül maradt a gyerekekkel és nehezebb életre kényszerült, ám ura emlékét szeretettel őrizte. Ezért nem dobta ki Sidney legendás vadászsapkáját se, amivel az illusztrátor "felruházta" Sherlock-ot.

sherlock-holmes-sapka-sidney-paget.jpg

Bizony, bizony Holmes nagy hírű fejfedője, védjegyévé szimbóluma nem Conan Doyle-tól, hanem Sidney Paget-től ered, aki épp egy csónakban látható vele. Eddigi ismereteink szerint a tehetséges illusztrátor szürke színű példánnyal rendezkezett.

sidney-paget-sherlock-sapka.jpg

Edith tehát nem akarta kidobni néhai férje kedvelt tárgyait. Megőrizni kívánta őket, csak ez nem mindig sikerült. A vadászsapi egy fogasra akasztva a helyén maradt, úgy ahogy Sidney egykor odatette. Így a gyapjúsapka belsejét nem érte oxigén, ezért idővel elpenészesedett. Sajnos képtelenség volt már megmenteni az enyészettől.

Másik megsemmisülési történet is megmaradt: A házaspár idősebb lánya Winifred 1950-ben azt írta róla, hogy "kegyetlenül megtámadták a molyok, amelyek nyilvánvalóan nem tisztelik az ősi relikviákat, és anyám vonakodva a szemetesbe küldte".

Bármelyik is az igaz, az egyértelmű, hogy helytelen tárolási körülmények okozták vesztét a legendás szimbólumnak. Ezért tehát "Sherlock Holmes eredeti sapkája" már rég nem létezik...

Viszont tovább élnek hasonmásai a Sherlock filmekben meg a nyomozó kedvelőinek fején.

sherlock-rajongok-sapkaban.jpgÍgy történt, hogy egy gyönyörű, jólelkű nő egyszerre építette és rombolta is Sherlock Holmes legendáját. Edith Hounsfield-re azonban mégsem lehet haragudni, mert mindig a jóindulat és szeretet vezérelte. Lady Hilda példáját látva tudjuk, ha élne: maga Sherlock Holmes sem neheztelne rá.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

MEGJEGYZÉS: Sidney Paget-nek összesen három portéja ismert a leghíresebb detektívről.

Bár a cikkben említjük, hogy Sidney Paget sapkája szürke volt, ám feleségéről készített festményének barna árnyalataihoz egy barna Sherlock Holmes sapka jobban illet, ezért utóbbi színűt használtunk látványtechnikai okból, nem pedig figyelmetlenségből. - Illetve a barna szín is kötődik a nagy bűnüldözőhöz.

egy-no-es-sherlock-holmes.jpg

FORRÁSOK:
1, Conan Doyle: Sherlock Holmes összes története
2, Sidney Paget élete - Wikipedia
3, Strand Sherlock Holmes Twitter oldala - @strand_japan
4, The Best of Sherlock Holmes:
- "Sidney Paget Original Drawings and Artwork: A Census and Checklist"
+ "Sidney Paget Paintings: Part II of the Sidney Paget Original Art Checklist"
+ "Sidney Paget Memorabilia and Sherlock Holmes Association Items"
5, Biblioctopus: Paget, Sidney - Original Portrait of Sherlock Holmes
6, The Victorian Web: "Sidney Paget, the Artist Who Illustrated the Sherlock Holmes Stories"
7, Kép a Sherlock Holmes rajongók 2014-es  Guinness rekord kísérletéről

sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása