sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. szeptember 04. 04:50 - SzerzoiJogvedettTartalom

Miért jó az eredeti Sherlock Holmes Kánont olvasni?

sherlock-holmes-osszes-minden-tortenete.png

MIT NEVEZÜNK KÁNONNAK?

A Kánon olyan könyvek gyűjteményére, illetve irodalomi szövegállományra utal, amely tekintéllyel bír és sérthetetlennek számít. Egykor csak vallásos tartalmú egyházi művekre vonatkozott ez, majd később tehetséges írók közkedvelt alkotásaira is alkalmazni kezdték. (Míg zenei vonatkozásban a kánon többszólamú dallam, ének.)

Sherlock Holmes esetében Kánonnak nevezik Sir Arthur Conan Doyle a detektívről írt eredeti alkotásait. Ez 56 novellából és 4 regényből áll. - Megjegyzendő, hogy a jó humorú Conan Doyle maga is publikált pár paródiát, humoros esszét Sherlock Holmes-ról. Azonban ezen tréfás alkotások nem krimik és nem tekinthetők a Sherlock Holmes Kánon részének, inkább egyfajta kedves kiegészítéseknek vehetők. (A félreértések elkerülése végett: más írók alkotásai sem képezik a Kánon részét.)

DE MIÉRT JÓ SHERLOCK HOLMES KÁNONJÁT OLVASNI?

1, UNALOMŰZŐ ÉS STRESSZOLDÓ: Egy jó könyv mellett nem fogsz unatkozni. Kutatások kimutatták, hogy az olvasás mentálisan nyugtató hatású.

bbc-sherlock-unatkozik.gif

2, KELLEMES IDŐTÖLTÉS:

A híres Sherlock színész Benedict Cumberbatch mondta: „ People forget about books. They're always just turning on the television, but reading a good book is the most nourishing thing you can do. ” vagyis: " Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy könyvek is léteznek. A legtöbben kikapcsolódásként csak bekapcsolják a tévét, pedig egy jó könyvet olvasni a lehető leghasznosabb időtöltés. "

benedict-cumberbatch-olvasas.jpg

Az olvasás életünk egyik örömforrása. Ha egyszer elkezded, nem tudod abbahagyni, és számtalan történet vár rád. " - Benedict Cumberbatch

3, FEJLŐDIK AZ EMBERISMERETED, TÖBBET TUDSZ MEG A VILÁGRÓL:

A könyvek történetei más emberek gondolkodását rögzíti. Olvasásukkal fejlődik az emberismereted. Többet tudsz meg a társadalom és a világ működéséről, rejtelmeiről.

4, FOKOZZA A KREATIVÍTÁSOD: mivel bővíti a képzeleted

5, NÖVELI AZ ÖNBIZALMAT: Aki jól olvas szépen haladhat az olvasásban. A tartalmas témában elolvasott oldalak gyors és látható teljesítményt jelentenek a tudásnövelés jóleső érzésével párosulva. Ez pedig jó és szükséges, hiszen az embernek kellenek a sikerélmények.

6, JAVÍTJA A HELYESÍRÁST ÉS BŐVÍTI A SZÓKINCSET: a vizuális memória révén jobb helyesíráshoz és választékosabb beszédhez vezet.

7, NEM TÁRSASÁGFÜGGŐ TERVÉKENYSÉG: Az olvasás megtehető egyedül is.

8, SEGÍTHET A NYELVTANULÁSBAN: Conan Doyle műveit angolul vagy más nyelveken is olvashatod.

9, ÖSSZEKÖTHET MÁSOKKAL. KÖZÖS TÉMA LEHET AZOKKAL, AKIK SZINTÉN OLVASTÁK, VAGY AKIK ÉRDEKLŐDNEK IRÁNTA: Egy olyan történet, amit többen olvasnak beszélgetési témává válhat.

10, MEGISMERHETED AZ IGAZI SHERLOCK HOLMESOT: ami valódi varázslatos kaland, ráadásul elkerülöd a róla szóló tévhiteket. Tudni fogod milyen eltérések vannnak a Kánonban és a Sherlock Holmes tévésorozatokban, mozifilmekben, más szerzők által írt könyvekben.

 

" A könyvek a legcsendesebb és legkitartóbb barátok; a legelérhetőbb és legbölcsebb tanácsadók, és a legtürelmesebb tanítómesterek. " - vallotta Charles William Eliot, amerikai neveléskutató és tanár. Akadémikus volt, a Harvard Egyetem elnöke.

charles-william-eliot.jpg

Pár idézet pedig magától Conan Doyle-tól:

"A könyvek szeretete az istenek legkiválóbb ajándékai közé tartozik."

"Nagyszerű dolog néhány igazán jó könyvvel kezdeni az életet, amelyek a sajátjaid."


Cikkünk végéhez értünk. Ha esetleg van még jó ötleted ehhez a cikkhez kérjük küldd el nekünk a KAPCSOLATFELVÉTELnél és szívesen kiegészítjük vele ezt a cikket.

Köszönjuk kedves figyelmedet: Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása