sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. január 11. 07:04 - SzerzoiJogvedettTartalom

MAGYAR SHERLOCK HOLMES RAJONGÓI CLUB

KÜLFÖLDI ÉS MAGYAR SIKEREINK TÖRTÉNETE

sherlock-club-jelveny_1.jpg

KLUBVIDEÓ:

A MAGYAR SHERLOCK HOLMES RAJONGÓI CLUB 2010-ben jött létre, Tahi Tóth László Kossuth-díjas színművész ötlete alapján. Az irodalmi társaság célja, a világhírű író Sir Arthur Conan Doyle irodalmi örökségének és azon belül főleg legnépszerűbb alakjának Sherlock Holmes "tanácsadó detektív" kulturális, illetve történelmi vonatkozásainak ápolása.

Előzmény: 2010-ben SherlockExtra - az akkor még létező - extra.hu tárhelyen létrehozta a sherlock.extra.hu oldalt. Nem sokkal később interjút készíthetett Tahi Tóth Lászlóval, aki megemlítette, hogy a rajongóknak klubot kéne létrehozni. Így ő lett a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club ötletgazdája, kitalálója. SherlockExtra megalapította a klubot és kérésére Tahi Tóth László lett az első klubelnök. Ötletekkel és helyszínnel is segítette a klubtalálkozókat.

tahi-toth-laszlo-magyar-sherlock-rajongoi-club.png

Tahi Tóth László a Kárászy Szalonban (2011) és jókívánsága 2013-ból

A második klubtalálkozón - Tahi Tóth László mellett - más, különleges díszvendégek is voltak: a "Sherlock Holmes nevében" című ifjúsági kalandfilm írója és rendezője, Bernáth Zsolt, illetve a film gyerekszereplői. 

A Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club székhelye Budapest, de tevékenysége internacionális, mivel angol nyelvű honlapjával minden országba elér, továbbá az irodalmi társaság jó kapcsolatot ápol külföldi sherlockian szervezetekkel, például:

The Sherlock Holmes Society of London (A Londoni Sherlock Holmes Társaság)
The Shaka Sherlockians of Hawaii (Hawaii Shaka Sherlockiánjai)
The Red Circle of Washington DC (A washington-i Vörös Kör)
Sherlock Holmes Society of India (Indiai Sherlock Holmes Társaság)
Česká společnost Sherlocka Holmese (Cseh Sherlock Holmes Társaság)

és egyéb a nagy detektívért rajongó szervezetekkel. Valamint kapcsolatban áll olyan elismert sherlockian gyűjtőkkel, mint Robert Hess vagy Timothy Kline.

Az elit klub angol nyelvű és magyar honlapjait külhoni és magyar professzorok meg művészek támogatják saját alkotásaikkal vagy interjúkkal. Az angol sherlockian-sherlock.com oldal 2013-ban azért jött létre (SherlockExtra és Revati által), mert Aleš Kolodrubec a Cseh Sherlock Holmes Társaság elnöke jelezte igényesnek tartja a magyar oldalt a detektívről és nemzetközi nyelven is igény lenne ilyen színvonalas tartalomra.

2015-ben a magyar Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsa különdíjban részesítette SherlockExtrát tanulmányáért, ami arról szólt miért érdemes a Baker Street-i detektív történeteit fogvatartottaknak tanítani hazánkban. (A különdíj értesítés iktató száma: 30500/1217-7/2015.ált.)

A vezetők VIP tagságot ítélhetnek meg azon személyeknek, akik sokat tesznek a legendás detektív népszerűsítésért. (Bővebb információk: VIP tagok)

A Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club - a jelenleg most nem aktív - Sherlockian Who's Who -, a sherlockian klubregiszter - első és egyetlen magyar Sherlock Holmes klubja volt. Felkerült a sherlocktron.com "All Sherlockian Societies" klublistájára, amit sherlockianok számára a neves Peter E. Blau állított össze. 2021-től a klub a nagy sherlockian évkönyvben, a Baker Street Almanac-ban szerepel. (ISBN: 1-933658-25-8, ISBN: 978-1-933658-25-4) 

Angol oldaluk a sherlockian-sherlock.com a Sherlockian.net és a világhírű Conan Doyle tudástár, a The Arthur Conan Doyle Encyclopedia oldalakon ajánlott. Illetve a sherlockian világ által megszokottan többször hivatkoznak rá linkekkel más kluboldalak, vagy a Londoni Sherlock Holmes Társaság helyi közlönye, a The District Messenger (DM).

2021-ben a Hawaii Shaka Sherlockian-jai tiszteltből tagjukká választották az akkori vezetőket Revatit és Sherlock Extrát. Így a klub BSS, azaz "Boom Shaka Sherlockian" minősítést nyert.

shaka-oklevelek.jpg

2022-ben professzori és könyvkiadói felkérésre Revati (egykori fordítónk) ajánlót írt a neves brit történelem professzor Jeremy Black "The Game Is Afoot: The Enduring World of Sherlock Holmes" könyvének borítójára. (Kapcsolódó link: Véleményt adtunk Jeremy Black professzor könyvéhez)

(Revatit amúgy már korábban is felkérték angol nyelvű sherlockian magazinba cikket írni, könyvhöz esszét küldeni vagy interjút adni.)

2022 júliusában a Baker Street Irregulars (BSI), a sherlockian elit, a New York állambeli West Point melletti Bear Mountain Inn-ben tartott előadást erről a magyar klubról a BSI nyári konferenciáján. Az előadó a BSI jeles tagja Michael McSwiggin volt. (Kapcsolódó poszt: Változások útján)

Az irodalmi társaság több alkalommal említést nyert külföldi vagy hazai sajtóban, illetve külföldre publikált esszét vagy adott interjút is, ám médiaszerepléseit mindig megfontolja ez a kulturális szervezet.

2023-ban Revati befejezte fordító munkáit, de csapatunkat 2022 óta Zleszik Pál András történelemtanár tárlattervezőnk és 2023-tól DrWatson fordítónk erősíti.

2023-tól a klub rendezvényhelyszíne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) kötelékébe tartozó Deák Ferenc Könyvtár. Itt kapott teret a Sherlockian Könyvfelajánlás programunk.

Októberben Klubtalálkozót tartottunk a könyvtárban, Sherlock Holmes Képkiállítással és előadással arról, miért népszerű a detektív. Eseményünkről beszámolt az Indiai Sherlock Holmes Társaság Proceedings of the Pondicherry Lodge online magazinja és a rendezvény beszámolójának megjelenése várható a nagy sherlockian évkönyvben, a Baker Street Almanac 2024-es kiadványában.

2023 decemberében jártunk a fővárosi Festményvizsgálati Laboratóriumban és előadást tartottunk egyik partnerünknél Holmes gondolkodásmódjáról.

Hosszú távú cél egy Magyar Sherlock Holmes Kiállítás megrendezése, melyhez jelenleg a kiállítandó tárgyak beszerzése folyik.

AJÁNLOTT RIPORT VELÜNK: Kultúrjunkie interjú

(ezt az interjút később az Újnépszabadság is leközölte)

sherlock-club-jelveny_1.jpg

KLUBADATOK:

Társasági forma: irodalmi társaság, kulturális hobbi klub

Alapítás éve: 2010

Alapítás helye: Budapest, Erzsébetváros (VII. kerület) kultúrnegyed

Klubelnökök:

ÉV: ELNÖK NEVE: TITULUS:
2010-2018 (haláláig) Tahi Tóth László  színművész, előadóművész, festő 
2018-tól napjainkig Fray Adrienn Sherlock Holmes rajongó, klubelnök

 

Vezetőség:

SherlockExtra - Fray Adrienn - elnök, webmester, cikkíró

Zleszik Pál András (történelemtanár) - ötletgazda, tervező, cikkíró

DrWatson - fordító és ötletgazda

Segítő: Péter (blog interjúk, ötletek)

- Revati - M. Zsófia - angol fordító, cikkszerző az angol lapunkon (2023-ig)

Tiszteletbeli tagok: VIP TAGOK

A társasági tagság feltételei: Tagsági szabályzat

Magyar oldal: sherlock.blog.hu

Angol oldal: sherlockian-sherlock.com

- megtekintésükhöz pc vagy laptop ajánlott

MÉDIAMEGJELENÉSEK:

Az irodalmi társaság több alkalommal említést nyert külföldi vagy hazai sajtóban, illetve külföldre publikált esszét.

- Bővebb információk: MÉDIASZEREPLÉSEK 

A klub elnevezései: 

- Sherlock Holmes Club
- Magyar Sherlock Holmes Club
- Sherlock Holmes Rajongói Club
- Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club

(a Club írható k betűvel is)

angol név: Hungarian Sherlock Holmes Fan Club

Kapcsolatfelvétel: Üzenetküldés

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása