sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. december 28. 06:47 - SzerzoiJogvedettTartalom

Akiért még a BEATLES is rajongott

beatles-rajongas.jpg

Sziasztok! A világhírű ír írónak, George Bernard Shaw-nak tulajdonítják az alábbi mondást: "A történelem három leghíresebb neve: Jézus Krisztus, Sherlock Holmes és Harry Houdini." Egyes hírek szerint mikor őt is egy híres embereket felsoroló listára tették Shaw igencsak meglepődött ezen, állítólag úgy vélte nem elég méltó a detektívkirályhoz. Világot bejárt kijelentését végül John Lennon írta felül, egy szintén kultikus mondatával. Lennon annyit közölt a Beatles kapcsán: "Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus."

Lehet azon vitatkozni vallásilag mennyire illendő ez a kijelentés, (akkoriban sokan felháborodtak rajta,) azonban kétségtelen, hogy a Beatles a világ leghíresebb zenekara lett, és olyan rajongói őrületet váltottak ki, mely azóta is páratlan. A fiatal gombafejű srácok a szó szoros értelmében megasztárok lettek, hírnevük pedig a múló idővel sem tűnt el.

Mégis van George Bernard Shaw híres nevei közül valaki, akinek John Lennon se tudott ellenállni, de Paul McCartney sem: mégpedig Sir Arthur Conan Doyle legendás kitalált nyomozója Sherlock Holmes. Az talán csak véletlen, hogy a Beatles az Apple Boutique boltját a Baker Street-en nyitotta meg, ahol Doyle történeteiben a kitalált bűnüldöző élt,

beatles-apple-boutique.jpg

de azt egyértelműen több dolog is bizonyítja, hogy számukra fontos és tisztelt személyiség volt a zsenialitás szimbóluma, a nagy nyomozó, a brit nemzeti ikon.

Paul és - főleg  - John szívesen viselte Holmes jellegzetes védjegyét, a kétfülű vadászsapkát. Természetesen a bohém zenészek sosem vették komolyra a figurát. Számukra Sherlock Holmes egy vidám, élvezetes, játékos kaland volt:

beatles-paul-sherlock.jpg

Lennon-ról még egy vicces fotósorozat is megjelent az ikonikus fejfedőben:

john-lennon-beatles-sherlock.jpg

Biztosra vehető, hogy figyelemfelkeltő megjelenésük miatt sok rajongójuk olvasni kezdte Sherlock Holmes történeteit. Azonban Magyarországon nemigen és a nagyvilágban is kevesen tudják, hogy John Lennon őrületként jellemezte azt a rajongást, amit a Baker Street-i brit nyomozó iránt érzett. (Just Like) Starting Over című reményteli számának klipjében feltűnik sötét borítóban a Sherlock Holmes Összes Kalandjait tartalmazó könyv. (1:17-től, viszont van ahol a monitorbeállítások miatt a kiadvány túl sötét, így mi egy világosított és feliratozott, de semmi másban nem módosított képet mutatunk róla. - Úgy hírlik a fekete borítású kötet Lennon saját példánya volt.)

john-lennon-just-like-starting-over.jpg

Az alábbi klipen ellenőrizhető:

Szintén nem közismert, hogy John Lennon két könyvet írt kedvenc detektívéről. Az egyik a The Singularge Experience of Miss Anne Duffield (Miss Anne Duffield egyedülálló élménye) olyan parodisztikus alkotás lett, amit később már nem kedvelt szerzője, pedig másnem azért szívlelhette volna, mert egykor jópofa rajzokkal illusztrálta:

spaniard-in-the-works-1965-jonathan-cape.jpg

john-lennon-sherlock-rajzai.jpg

Ábráiból látható, hogy számára példaképe, a tanácsadó detektív az emberek fölé magasodó szellemi óriás volt.

Lennon megjelentette a The Misadventures of Sherlock Holmes (Sherlock Holmes szerencsétlenségei) könyvet is, ami aztán újranyomtatást is megélt. Természetesen ez a darab szintén egy tréfás alkotás. Később a Beatles meg a nyomozó egyik rajongója elkészített egy rövid videófilmet, amiben a Jeremy Brett által megformált Sherlock Holmes találkozik a Beatles-szel: 

Hiába no, még Beatles sincs Sherlock Holmes nélkül.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

A cikket szerzői jogaink védik. 

FORRÁSOK:
1, The Arthur Conan Doyle Encyclopedia
2, Internetes képek a Beatles tagjairól Sherlock sapkában
3, George Bernard Shaw-ról angol cikkek
4, Apple Boutique - Wikipedia szócikk és ifitshipitshere.com fotó a boltról
5, Susan Knight blogja: Susan Knight - "Mrs. Hudson Investigates"
susanknight2011.wordpress.com:
"John Lennon meets Sherlock Holmes" poszt
6, books.google.hu: The Misadventures of Sherlock Holmes
- author: John Lennon
7, Kapcsolódó YouTube videók

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása