sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. szeptember 09. 23:52 - SzerzoiJogvedettTartalom

SHERLOCK HOLMES TÉVHITEK 1-5.

sherlock-tevhitek-1-5.png

A világhírű detektívről mindenki azt hiszi, hogy jól ismeri. Sajnos ez nem igaz, mert a Conan Doyle örökségétől eltérő szerzők gyakran más színben tüntetik fel a tévésorozatokban, könyvekben, színdarabokban vagy mozifilmekben, így a köztudatban már rengeteg tévhit terjedt el a legnagyszerűbb detektívről. Most a Sherlock Holmesról elterjedt gyakori, durva tévhiteket tisztázza a Magyar Sherlock Holmes Club.

AJÁNLÓ: "Javasolnám, hogy ez a lista kötelező olvasmány legyen minden olyan mainstream hírcsatorna számára, amely Holmes népszerűségének közelmúltbeli kirobbanásából újabb részt kíván venni." - Matt Laffey, elismert sherlockian

Most az oldalunkon felsorolt TÉVHIT LISTA első öt pontját magyarázzuk meg. Ezek:

1, SHERLOCK HOLMES ÉL / ÉLT

2, A MODERN FELDOLGOZÁSOK HŰEK CONAN DOYLE KÁNONJÁHOZ

3, SHERLOCK HOLMES ALAKJA NEM SÉRÜL A MODERN IDŐKBEN - ÉS A BBC SHERLOCK SOROZATA VOLT VÉGRE AZ ELSŐ MODERN IDŐKBEN JÁTSZÓDÓ FELDOLGOZÁS

4, SHERLOCK CSAK EGY KITALÁLT KARAKTER, BÁRMIT MEGTEHETÜNK VELE

5, SHERLOCKNAK ASPERGER-SZINDRÓMÁJA VAN ÉS Ő EGY "MAGASAN FUNKCIÓNÁLÓ SZOCIOPATA"

MAGYARÁZATOK:

1, SHERLOCK HOLMES ÉL / ÉLT.

A leghíresebb detektív sosem élt. Ő a világhírű író Sir Arthur Conan Doyle kitalált karaktere, így egy sose létezett személy, igazából egy műalkotás. Viszont Holmesnak olyan káprázatos hatása volt/van a világra, az emberek annyira szerették/szeretik, hogy tiszteletből élő személyként beszélünk róla. Vannak akik a mai napig leveleket küldenek Sherock Holmes "lakhelyére".

2, A MODERN FELDOLGOZÁSOK HŰEK CONAN DOYLE KÁNONJÁHOZ

Sajnos ez nem igaz. A más szerzők által írt könyvek, színdarabok, filmek gyakran igen erősen eltérnek Conan Doyle kánonjától. A karaktereket is kifordítják, például Doyle becsületes szereplőit teszik meg gyilkossá. Néhány adaptáció a detektív szimbólumait se tiszteli: lásd BBC Sherlock vadászsapka iránti gyűlölete. Vannak feldolgozások, amik sajnos tévhitek kialakulásához vezettek a Baker Street-i nyomozóról.

A BBC Sherlock sorozat (Benedict Cumberbatch főszereplésével) több helyen arra utalt, hogy a nyomozó és kollégája John Watson között szerelmi kapcsolat van, ami Doyle műveiben sosem merült fel. (Watson a nőket szerette, többször nősült a Kánon szerint, míg a Baker Streeti lángelme a nyomozás izgalmainak élt.) Robert Downey Jr. detektíve pedig bizonyítékot rejtett el a rendőrség elől, amivel Doyle becsületes hőse sosem élt. Számos ilyen erős álhír terjedt el sajnálatosan róla, akár nem rá jellemző betegségeket vagy tőle távol állló szexuális irányultságot (homoszexualitást) is igazságtalanul nyomozónkra aggattak.

Clubunk nem ítéli el a homoszexuális embereket, meg mi amúgy sem nemi identitásokkal foglalkozó társaság vagyunk, csak a tényt jelezzük, hogy Sherlock Holmes nem volt meleg. Ezt a legendás Sherlock Holmes színész Jeremy Brett (+) meg a detektív nagy rajongója a polihisztor Stephen Fry is tudták és állították interjúikban, pedig ők közismerten vonzódtak/vonzódnak saját nemükhöz. Ez a két nagyszerű művész, Jeremy Brett és Stephen Fry Conan Dolye írói szándékainak és művészetének sértetlenségéért állt ki a homoszexuális tévhit megcáfolásával.

3, SHERLOCK HOLMES ALAKJA NEM SÉRÜL A MODERN IDŐKBEN - ÉS A BBC SHERLOCK SOROZATA VOLT VÉGRE AZ ELSŐ MODERN IDŐKBEN JÁTSZÓDÓ FELDOLGOZÁS

Tévhit, hogy Sherlock Holmes modern időkbe helyezése nem árt az alakjának, sőt felpezsdíti karakterét. Sherlock Holmes a viktoriánus korban a "zsenik zsenije" volt, hiszen olyan nyomozási eljárásokat alkalmazott, amiket előtte senki (bűncselekmény helyszínének megőrzése, ujjlenyomat elemzés, kémiai kísérletek stb.). - Ujjlenyomat elemzést Doyle például egyetemen tanult, de akkoriban senkiben fel sem merült, hogy ezt az eljárást bűntények nyomozásánál lehetne alkalmazni. Szintén nem volt bevett szokás a helyszín nyomainak megőrzése és elemzése. Nagyítót Holmes alakja használt először bűnjelek megfigyelésére. Ilyen trükkök miatt figyelt fel Sherlock Holmesra Dr. Edmond Locard. Locard francia kriminológus volt az igazságügyi tudomány úttörője, aki munkásságát Sherlock Holmesra alapozta. Diákjainak azt tanította, minden nyomozónak úgy kéne nyomoznia, mint Conan Doyle hősének. (Lochard amúgy a "francia Sherlock Holmes" néven vált ismertté.) - Tehát Sherlock Holmes ilyen reformer újításai már elvesznek a modern korba ágyazva és ha okosnak is teremti meg őt a szerző, már csak "zseni" lehet a "zsenik zsenije" helyett, hiszen csak bölcsen alkalmaz érdekes eljárásokat, de nem ő találja fel a kriminalisztikát. Míg egy jó viktoriánus kori feldolgozás megtarthatja Sherlock Holmes úttörő bűnüldözői értékeit, addig bármely modernkori feldolgozás sajnálatosan lefokozza azt.

A BBC SHERLOCK SOROZATA VOLT VÉGRE AZ ELSŐ MODERN IDŐKBEN JÁTSZÓDÓ FELDOLGOZÁS

A BBC Sherlock sorozatának kapcsán elterjedt az a tévhit, hogy ez az első modern feldolgozás. Holott korábban is létezett "Sherlock Holmes a 22. században" címmel futurisztikus mesefilm vagy az "1994 Baker Street: Sherlock Holmes Returns" film, melyben hősünk hibernálás után a 20. században ébred. Épp ezért azt mondhatjuk, hogy a BBC Sherlock nem az első modern Sherlock adaptáció, hanem az első feldolgozás, ami a 21. századba helyezi a nyomozót.

4, SHERLOCK CSAK EGY KITALÁLT KARAKTER, BÁRMIT MEGTEHETÜNK VELE

Nem. Sir Arthur Conan Doyle hőse már régóta műalkotás. Nem csak a világirodalomban és színháztörténetben bír jelentős szereppel, hanem a művészetek minden ágára hatást gyakorolt. Az emberiség történelmének része is, mivel a kriminalisztika beindításával biztonságosabbá tette a világot. Egykor csaknem 2000 Sherlock Holmes klub létezett hatására világszerte. Míg sok kitalált hős (Superman, Harry Potter) természetfeletti képességekkel (varázserő) rendelkezik, addig Holmes sikereit emberi módon, gondolkozással éri el. A világon számos zseni élt és él, de közülök csak kettő kapta meg azt az elismerést, hogy a zseni szót a nevével helyettesítjük: ők Albert Einstein és Sherlock Holmes. 

Kedvencünk egy világírű polihisztor művész Sir Arthur Conan Doyle szellemi alkotása, így műalkotáshoz méltón illik és kell tisztelni.

5, SHERLOCKNAK ASPERGER-SZINDRÓMÁJA VAN ÉS Ő EGY "MAGASAN FUNKCIÓNÁLÓ SZOCIOPATA"

Mivel a detektív szaglása, hallása jobb az átlagosnál egyesek úgy vélik Asperger-szindrómás. Ez tévhit. Sherlock Holmes másokkal szemkontaktust tart és bárki felé egyértelműen ki tudja fejezni magát, míg egy Asperger betegnél ez nem jellemző. Holmes átlagon felüli képességei arra utalnak, hogy sokat gyakorolt és fejlesztette képességeit. (A kémiai kísérletek során például javult a szaglása. Gyakori szimatolással fokozza érzékelését egy parfümőr, vagy Gordon Ramsay a sztárséf is rendszeres szimatolást javasolt versenyzőinek "A Pokol Konyhája" című műsorban.) Azt se feledjük, hogy Holmes veszélyes szakmát végez és a veszélyes szakmát végző emberek (pl: a brit S.A.S. katonák) érzékelési képessége közismerten szintén jobb az átlagosnál. Hiszen a túlélés érdekében ilyenkor ösztönösen is fejlődnek ezek a tulajdonságok. Erről Eddie Stone egykori S.A.S. katona tett említést "S.A.S: A túlélés titkai" műsorában. - Persze a kedves olvasónak nem kötelező elhinnie a mi szavunk alapján, hogy Holmes képességeit kitartó munkával érte el, higgyen inkább a világ egyik legismertebb feltalálójának Thomas Alva Edison-nak, aki azt mondta: "A lángész egy százalék ihlet és 99 százalék verejték".

"Magasan funkcionáló szociopata" nem létezik: Maria Konnikova Sherlock Holmes gondolkodásának és egyéb tulajdonságainak jól ismert elemzője (, a "Mesterelme - Gondolkodj úgy, mint Sherlock Holmes!" könyv írója), aki a Columbia Egyetemen doktorált pszichológiából. Ő a legnagyobb hangoztatói közé tartozik azoknak, akik - a pszichológia tudományára alapozva - állítják Sherlock Holmes nem mutat szociopata tulajdonságokat. Nem becsületes dolog ilyen negatív címkével illetni valakit, akire ez nem igaz. - Ugyanakkor az is tény, hogy míg egyes betegségeknél létezik a "magasan funkciónáló" kifejezés (pl: magasan funkcionáló autista), addig ez a kifejezés sosem létezett szociopatákra az orvostudományban. A "magasan funkcionáló szociopata" kifejezés, a BBC Sherlock sorozat készítőinek Steven Moffat-nak és Mark Gatiss-nak "találmánya". Ez is jól jelzi azt, hogy a feldolgozásokban mennyire megváltoztatják, akár rossz irányban is Sherlock Holmes jellemzőit, és nem igaz az, hogy a modern feldolgozások hűek a kánonhoz. Míg Doyle detektíve zárkózottan élő, jószívű viktoriánus úriember ember volt, addig a BBC Sherlock agresszív, modortalan figura. Benedict Cumberbatch nyomozója a "magasan funkcionáló szociopata" kifejezést ellenfelei megfélemlítésére, vagy saját tapintatlan stílusa indulatos megmagyarázására használja.

TOVÁBB: TÉVHITEK SHERLOCK HOLMESRÓL

Ⓒ MINDEN JOG FENNTARTVA. A CIKK SZERZŐI JOGVÉDELEM ALATT ÁLL:

A CIKK MÁSOLÁSA TILOS ÉS TÖRVÉNYBE ÜTKÖZŐ. - AZ ÍRÁS A MAGYAR SHERLOCK HOLMES CLUB TULAJDONA, ÍGY ANNAK ENGEDÉLYE NÉLKÜL MÁSOLNI ÉS TERJESZTENI  SZIGORÚAN TILOS. A LINK CÍMÉNEK MEGOSZTÁSA TERMÉSZETESEN SZABAD.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása