sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. július 03. 04:31 - SzerzoiJogvedettTartalom

DOKUMENTUMFILMEK Sherlockról

sherlock-holmes-dokumentumfilm.png

 ONLINE ANGOL DOKUMENTUMFILMEK A NAGY DETEKTÍVRŐL

teljes verziók, ingyenes megnézés, regisztráció nélkül

- megtekintés az alábbi linken:

Sherlock Holmes documentary videos

Jó, ha tudod: A kedvencünkről szóló dokumentumfilmeket nagy szeretettel készítik az alkotók, de csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, így több alkotásba is becsúsztak már pontatlanságok vagy tévhitek. Ezért nem szabad mindig mindent szentírásnak venni, ami ezekben a filmekben szerepel. Pontos ismeretekért nem árt saját kutatást folytatni online vagy főleg Conan Doyle eredeti műveiben, a Kánonban. Ki kell deríteni az igazságot, akárcsak Sherlock-nak. A dokumentumfilmek apró támpontok a nyomozó megismeréséhez, de egyik se tudja tökéletesen átadni a detektív sokrétű hatását 1887-es megjelenése óta, hiszen lehetetlen egy órába sűríteni több, mint 130 év információit. Holmes olyan, mint az élet, ha meg akarjuk ismerni tanulnunk kell róla. Érdemes időt szánni a legendás bűnüldözőre, mert Sherlock Holmes világa csodálatos.

MAGYAR NYELVŰ DOKUMENTUMFILM - 2 darab:

Sherlock Holmes nyomában - Sherlock Holmes keresése (bevezető)

 

A fentiekben egy YouTube videót ajánlunk. Oldalunk nem birtokolja a tartalmat, minden jog a tulajdonoské. 

AZ EMBER, AKI MEGÖLTE SHERLOCK HOLMES-T dokumentumfilm

A fentiekben egy YouTube videót ajánlunk. Oldalunk nem birtokolja a tartalmat, minden jog a tulajdonoské.

 másik hazánkban ismert dokumentumfilm

AZ EMBER AKI MEGÖLTE SHERLOCK HOLMES-OT:

A filmben szereplő hibák vagy félreértésre okot adható tények:

1, Nem igaz, hogy Conan Doyle nem olvasott, csak látszat miatt rendelkezett nagy magánkönyvtárral. Tanulmányaihoz és műveinek ihletforrásként is forgatott könyveket. Maga Harry Houdini is említette, hogy látta őt könyvek közt egy hotel szobában és Doyle kijelölt belőlük részeket meg jegyzeteket készített. Kép is fennmaradt az utókornak az íróról, ahogy Windlesham-i otthonában olvasgat:

conan-doyle-olvas.png

Az is fennmaradt a skót íróról, hogy többszáz kivágott újságcikkből volt gyűjteménye, melyeket műveihez hivatkozásul használt.

2, A Strand Magazint nem pont 20 ezren, hanem 20 ezernél is többen mondták le a detektív halálakor. (Forrás: a Stanford Egyetem honlapja.)

3, A film készítése óta eltelt időben még új fordítások készültek. A Translations  londoni székhelyű fordítóiroda todaytranslations.com oldala szerint már 99 nyelvre fordították le Sherlock Holmes kalandjait. 

4, A film nem egészen tárja fel, hogy a detektív csak akkor nyúlt drogokhoz, ha már nagyon kínozta a tétlenség. Egy-egy ügy megoldása után aludt, evett, hegedült, kémiai kísérleteket végzett vagy bűnügyi nyilvántartását vezette illetve tanulmányokat írt. Mikor ezekkel már nem tudott betelni és hiányzott neki a nyomozás izgalma, csak akkor nyúlt kábszerhez. Modern agykutatások kimutatták, hogy a munkabeli siker illetve a drogok az agy ugyanazon területén okoznak örömöt, így egymást helyettesítik. (Conan Doyle megfigyelései tudatosan vagy ösztönösen nagyon pontosak voltak a munkamániáról.) A munka során nem alvás, nem evés, sőt Holmes pedáns megjelenése, vagy az ügyek akár ingyen elvállalása, a hivatására tett pozitív megjegyzései ("Foglalkozásom önmagában foglalja a jutalmát") egybevéve nála sokkal inkább egy munkamániás tünetei, mint egy rendszeres droghasználóé. Számára a nyomozás egy nagy mentális meccs, egy szellemi kihívás volt, amit élvezett és ha nem tehette, akkor erősen hiányolt. Ő maga is tisztában volt ezzel. Emlékezzünk a szavaira, miután Watson neheztelt rá a szerhasználat miatt:

"Adjon problémákat! Adjon munkát! A leghomályosabb titkosírást, a legkuszább feladványt és máris elememben leszek, akkor lemondok az ilyen serkentőkről. Irtózom a létezés unalmától, vágyom a szellemi izgalomra."

A videót SherlockExtra készítette. Jeremy Brett magyar hangja: Tahi Tóth László
AJÁNLOTT: 3 RÉSZES DOKUMENTUMFILM
lucy-worsley-sherlock-holmes-sorozat-teljes.jpg
komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása