sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. június 07. 08:29 - SzerzoiJogvedettTartalom

A MAGYAR SHERLOCK HOLMES RAJONGÓI KLUB TAGSÁGI SZABÁLYZATA

hungarian-sherlock-holmes-club.png

A KLUBTAGSÁG MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES:

1, DOYLE ÁLTAL ÍRT TÖRTÉNETEK ISMERETE, TISZTELETE

az író nyomozóról szóló műveinek legalább egyszeri elolvasása és Jeremy Brett detektívének (a Granada Televízió Sherlock Holmes sorozatának) szintén legalább egyszeri megtekintése.

2, MAGYAR NYELV HASZNÁLATA (beszéd, írás, olvasás)

3, NAGYKORÚSÁG (AZAZ BETÖLTÖTT 18. ÉLETÉV)

Kivétel lehet az a minimum 10 éves kiskorú személy, akinek egyik szülője vagy gyámja legalább 2 éve klubunk tagja és őmaga önként klubtagunkká szeretne válni. Neki megelőlegezzük a bizalmat, hogy gondviselője által már hallott a detektívről, szereti és tudása van róla.

4, TAGJAINK SZERINT SHERLOCK HOLMES ÉS JOHN WATSON AZ IGAZ BARÁTSÁG JELKÉPEI

Roger Johnson a Londoni Sherlock Holmes Társaság oszlopos tagjának és magazin szerkesztőjének megfigyelése Sir Arthur Conan Doyle eredeti történeteiről "Watson többször nősült, olyan férj, aki hűséges feleségéhez. Holmes teljesen mellőzi a nemi életet, erotikus érdeklődés nélküli a nők vagy férfiak felé." - Férfiakat szerető színészek és egyben Sherlock Holmes rajongók, mint Jeremy Brett vagy Stephen Fry is tudták, nyilatkozták, hogy Doyle hősei csak igazi jó barátok. Conan Doyle nem teremtette a Baker Street lakóit meleg szerelmespárnak. Míg az író élt sosem kapott erre vonatkozó célzást, kritikát, mert a Sherlock Holmes történetet olvasók közt fel sem merült ez az elképzelés. Holott Doyle világszerte utazva temérdek Sherlock olvasóval találkozott és a történeteket megjelentető Strand Magazinba özönlöttek a nagy detektívvel kapcsolatos olvasói levelek. 1941-ben, sok évvel Sir Arthur Conan Doyle 1930-as halála után Rex Stout rejtélyíró írt egy elemzést „Watson nő volt" címmel, amelyben arra az elvont, téves következtetésre jutott, hogy a doktor Sherlock Holmes feleségének számított. Például arra alapoz, hogy a történetek címeiből kitehető az Irene Watson női név. Az angol abc 26 betűből áll. Doyle 60 kanonikus történetet írt a detektívről, azok kezdőbetűből szinte minden név, szó kitehető. Ez a nyelvtani sajátosság. Doyle ilyen rejtett utalását azért se lehet feltételezni, mert a 60 novellát nem előre megfontolt szándékkal írta egymást követően, hisz egy időben megölte ismert karakterét (Reichenbach vízesés), felhagyott az írással, majd mikor feltámaszotta a detektívet írt még új történeteket. A Rex által kitalált szójáték nem bizonyíték. Cikkének végén maga is elismeri, hogy a teóriája elég vázlatos és még anyagot gyűjt a téma kapcsán, bizonyítékokat keres az "elkerülhetetlen következtetéshez". Tehát saját elképzelését próbálta hiteles konkrétumok nélkül igazolni. Elfeledte Sherlock Holmes maga figyelmeztet a kánonban arra, hogy "Szarvashiba elméletet alkotni adatok nélkül. Ugyanis akkor a tényeket igazítjuk a teóriákhoz, nem pedig a teóriát a tényekhez." Vagyis Rex írása logikátlan, mert egy halvány ideán alapuló próbálkozással tényeket mellőz teljesen vagy torzít el saját légvárának mentegetéséhez. (Egyébként Rex Stout más témákban is írt provokatív esszéket, akkor a gyűlölet nevében, ami miatt heves tiltakozások áradatát váltotta ki.) Stout Holmes-ékra vonatkozó meleg pár elélete 1941-ben teljesen megdöbbentette a Sherlockian világot és a nem tetszések ellenére is foglalkozott még sajátos stílusában ezzel.

Modern világunkban a BBC Sherlock sorozatának Irene Adler-es flörtje és számtalan John(lock)os meleg utalása is tovább erősítette a szerelmi elképzeléseket. Ezek azonban nem a Kánonon alapultak. Conan Doyle sosem a lelki vagy testi szerelem, hanem a kifinomult logika, az elegáns intelligencia vagyis a szellem, a nemes gondolkodás emberének ábrázolta pipás detektívét, aki valóban a logika és a zseni szimonimája lett. - A Magyar Sherlock Holmes Klub tagja ettől még lehet saját neméhez vonzodó személy, természetesen őt is örömmel látjuk. Mi csupán csak a tényért állunk ki, hogy Sherlock Holmes és John Watson nem éltek közös nemi életet. Szerintünk nem szégyen olyan nemes emberi erények, mint az intelligencia vagy az igaz barátság megbecsülése, valamint egy világhírű író szándékának, művészi értékeinek tiszteletben tartása, a sherlockian hagyományok megőrzése. Sherlock Holmes és John Watson a barátság szimbólumai, ami szerintünk fontos és jó példa egy olyan világban, ahol egyre kevesebb az igaz barátság.

5, TAGFELVÉTELI TESZT KITÖLTÉSE (személyes vagy online kitöltés)

- TISZTELETBELI TAGOK ESETÉBEN EZEK A KRITÉRIUMOK ELTÉRHETNEK - például hozzánk csatlakozó külföldi neves sherlockiannak nem kell magyarul tudnia vagy egyik VIP tagunknak sem kell tagfelvételi tesztet kitöltenie, hiszen Sherlock Holmesért tett munkájával bizonyította elhivatottságát. 

6, TOVÁBBI FONTOS TUDNIVALÓK, BETARTANDÓ SZABÁLYOK:

Korábbi tagfelvételi szabályaink kevésbé voltak szigorúak, de a Conan Doyle Kánonját figyelmem kívül hagyó vagy tudatosan eltorzító televíziós feldolgozásokból és mozifilmekből eredő tévhitek félreértésekhez vezettek ragjaink között. - Ennek csökkentése érdekében a Doyle által írt művek, "A Kánon" ismerete mindenképp csatlakozási feltétel. Ez az író 56 Sherlock Holmes novellájának és 4 regényének minimum egyszeri elolvasását jelenti. - Ezt a feltételt több külföldi Sherlock Holmes Társaság szintén elvárja a minőségi klubélet érdekében. - Céljaink szerint a legnagyszerűbb detektívről szóló kuluturális klub kívánunk maradni, nem pedig XY Sherlock Holmes-t eljátszó sármos színész ideiglenes fanclubjává válni.

(Természetesen tiszteljük a kedvec hősünket eljátszó színművészeket, de nem szeretnénk ha a színészek más vonatkozású filmjei, tvshow szereplései és magánéltük lenne meghatározó téma köreinkben. Ezekkel foglalkozni nem a mi társaságunk, hanem bulvárlapok vagy a színészek esetleges fanclubjai hivatottak.)

A felvételi teszt kitöltése önmagában még nem azonos a klubtaggá válással. Nem megfelelő teszt esetén a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club a jelentkezőt elutasíthatja. - Elutasított tag a hibás felvételi teszt után maximum 1 hónappal próbálkozhat újra a belépéssel, ami újabb teszt kitöltését jelenti.

Előnyt jelenthet bármely felvételiző tag számára ha a Magyar Sherlock Holmes Klub egy aktív tagja beajánlja őt, azonban felvételi teszt ekkor is kitöltendő.

Más kluboktól eltérően tagjaink jelenleg nem fizetnek tagsági díjat, ugyanakkor néha a rendezvényeinkhez esetleges önköltség (saját utazási díj, mozijegy árának) fizetése felmerülhet. A rendezvények látogatása tagjainknak ökéntes.

Sherlock Holmes sapka, -pipa, -kabát megvétele és viselése tagjainknak sosem kötelező, viszont a sherlockian megjelenés természetesen mindig szívesen látott berkeinkben.

Rendezvényeink továbbra is leginkább Budapest területén várhatók, mivel a fővárosban élnek a legtöbben és az ország számos pontjáról Budapestre a legkényelmesebb az utazás.

Egy vagy több klubtag a klubelnökség tudta és hivatalos engedélye nélkül nem szervezhet rendezvényt, vállalhat mások felé jogi vagy egyéb kötelezettséget, nem adhat el klubjelvényt és egyéb Sherlock Holmes tárgyat és nem vállalhat plusz feladatokat a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Club nevében.

Jóhírünk megsértése bírósági pert, azaz jogi eljárást vonhat maga után.

A Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub vezetői fenntartják maguknak a jogot, hogy a fent felsorolt tagsági szabályokat a klubérdekek figyelembevételével bármikor módosítsák.

TISZTELETTEL: A MAGYAR SHERLOCK HOLMES RAJONGÓI KLUB

JELENLEG A TAGFELVÉTEL EGYENLŐRE SZÜNETEL. AMINT LEHETSÉGES LESZ ÚJRA MEGNYITJUK A CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉGET. SZÍVES TÜRELMETEKET KÉRJÜK!

hungarian-sherlock-holmes-club.png

 

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása