sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. június 07. 05:10 - SzerzoiJogvedettTartalom

A MAGYAR SHERLOCK HOLMES RAJONGÓI KLUB TÖRTÉNETE

FIGYELEM: A POSZT FRISSÜLT AZ ÚJ VERZIÓÉRT KATTINTS IDE:

MAGYAR SHERLOCK HOLMES RAJONGÓI CLUB

 

 

MAGYAR KEZDETEK és a KÜLFÖLDI SIKEREK

sherlock-club-jelveny.jpg

Rövid - 53 másodperces - klubvideónk:

 MAGYAR KEZDETEK:

A MAGYAR SHERLOCK HOLMES (RAJONGÓI) KLUB 2010-ben alakult. Tahi Tóth László Kossuth-díjas színművész ötlete alapján, aki a brit színész Jeremy Brett legendás Sherlock Holmes-ának magyar hangja volt.

Egyéb a világhírű detektívhez kapcsolódó klubkezdeményezések tudtunkkal nem léteztek hazánkban, ha mégis sajnos elhaltak és sosem értek el nemzetközi sikereket, mint mi.

Büszkék vagyunk rá, hogy a tehetséges, világhírű író Sir Arthur Conan Doyle "Sherlock Holmes kalandjai" több magyar vonatkozást tartalmaznak. Továbbá arra is, hogy a jószívű író spiritiszta előadásai során Magyarországot is felkereste.

Klubunk sokáig a híres detektívet népszerűsítő online tevékenységét a már inaktív sherlock.extra.hu és jeremybrett.eu címen végezte. (A nyomozóról szóló magyar oldalt 2010-ben SherlockExtra találta ki, majd működtette.)

Két sikeres klubtalálkozót szerveztünk. A második alkalommal a klubhelyünkön a találkozó szintén jó hangulatú, ám már teltházas volt, így szinte csak a résztvevők bemutatkozására jutott idő. (Ezután be kellett látnunk, hogy sajnos kinőttük szerény kereteinket, a klublélet változásokat igényel.) - Ezen a találkozón egyébként - nagy örömünkre - díszvendégeink a Sherlock Holmes nevében című film rendezője Bernáth Zsolt és a kedves gyerekszereplők voltak.

2013-ban a Cseh Sherlock Holmes Társaság vezetője, a sherlockian körökben nagyra becsült Aleš Kolodrubec emailben keresett meg minket. Olyan színvonalasnak találta magyar oldalunkat, hogy angol nyelvű, nemzetközi megjelenítésre buzdított minket. Szerencsére Revati tolmács szinten fordít angolul. Így magyar oldalunkat bezártuk, hogy a nagy és új kihívásra koncentrálhassunk, eleget téve a megtisztelő felkérésnek. Revati meg SherlockExtra létrehozta a sherlockian-sherlock.com-ot.

2015-ben a magyar Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsa különdíjban részesítette SherlockExtrát tanulmányáért, ami arról szólt miért érdemes a Baker Street-i detektív történeteit fogvatartottaknak tanítani hazánkban. (A különdíj értesítés iktató száma: 30500/1217-7/2015.ált.)

Hazai klubéletünket sajnos nehézségek sújtották, főleg SherlockExtra súlyos, krónikus betegségei miatt. Klubtagsági szabályainkat szigorítani kellett, technikai okokból és a minőségibb klubélet érdekében. Ezenfelül további nehézséget jelentett kedves klubelnökünk Tahi Tóth László, Kossuth-díjas színművész halála, illetve klubhelyünk megszűnése. Ezért évek óta inkább a nemzetközi megjelenés erősítése, vagyis az angol nyelvű sherlockian-sherlock.com lap fejlesztése zajlik, mellyel jó hírt szerzünk Magyarországnak.

Továbbra is a külföldi honlap fejlesztésére koncentrálunk, hisz ebben vannak sikereink, illetve hazánknak is így szerzünk több dicsőséget. Ugyanakkor a magyar rajongókra szeretettel gondolva, 2021 nyarán megnyitottuk ezt a kluboldalt, vagyis a sherlock.blog.hu-t, hogy aki érdeklődik Conan Doyle híres hőse iránt tudjon rólunk és hozzáférjen a történetekhez virtuális formában. Esetleges friss magyar vonatkozású híreinket is itt, ezen a hivatalos magyar klublapunkon tesszük majd közzé. Ugyan magyar oldalunkra kissé kevesebb energiát tudunk fordítani, ám itt is igyekszünk Sherlock Holmes történelem- és kultúraformáló értékeinek teret adni. VIP Tagjaink elismert és a detektívért sokat tevő tudósok, művészek.

KÜLFÖLDI SIKEREK a sherlockian-sherlock.com-mal vagy klubunkkal:

Gondjaink ellenére szerencsére nem várt sikerek is ragyogtak ránk 2013-tól. Új oldalunkért a külföldi sherlockianok tárt karokkal fogadtak minket. Ez azért is nagy szó, mert ők híresen nehezen engednek maguk közé új tagokat, minket pedig nem is láttak, így a munkánk színvonala tett rájuk mély benyomást. Angol lapunk megjelenésének évében már hivatkozott ránk a Londoni Sherlock Holmes Társaság hivatalos közlönye. (The Sherlock Holmes Society of London - The District Messenger).

Hamar ajánlani kezdett minket a tekintélyes sherlockian.net portál. Klubunkat regisztrálta a világ Sherlock Holmes Klubjait és társaságait számon tartó Sherlockian Who's Who. - Revatit szívesen kérik fel más sherlockian szervezetek könyveikbe, magazinjaikba publikálni.

Angol oldalunkat a világ számos tájáról saját alkotásaikkal támogatni kezdték professzorok, írók, illusztrátorok meg egyéb előadó- és alkotóművészek. Többen interjúkat is adtak nekünk. (Lásd: Médiaszereplések - saját interjúk)

Kapcsolatban állunk Robert Hess gyűjtővel, aki a világ egyik legnagyobb magán Sherlock Holmes kollekciójának tulajdonosa.

2021-ben pedig tagjává választotta a a Hawaii Sherlock Holmes Társaság (The Shaka Sherlockians of Hawaii) a sherlockian-sherlock.com készítőit: Revatit és SherlockExtrát. - Ugyanebben az évben a 2021 Baker Street Almanac kiadvány is írt a klubunkról - ez egy olyan terjedelmes évkönyv, ami a világ Sherlock Holmes társaságait mutatja be.

Szintén 2021-ben ért minket az a nagy megtiszteltetés, hogy mind az angol sherlockian-sherlock.com oldalunkat, mind ezt a magyar kluboldalunkat (sherlock.blog.hu) ajánlja a világhírű The Arthur Conan Doyle Encyclopedia és a neves I Hear Of Sherlock Holmes Everywhere.

2022-ben elismert sherlockianokkal együtt az egyik véleményt mi adhattuk a neves történelem professzor Jeremy Black "The Game Is Afoot: The Enduring World of Sherlock Holmes" című könyvéhez. Revati sorai a kötet borítójára kerültek. Kapcsolódó poszt: Véleményt adtunk Jeremy Black professzor könyvéhez

2022 júliusában a Baker Street Irregulars (BSI), a sherlockian elit, a New York állambeli West Point melletti Bear Mountain Inn-ben tartott előadást klubunkról a BSI nyári konferenciáján. Az előadó a BSI jeles tagja Michael McSwiggin volt.

Szintén ez év decemberétől klubunk szerepel a Nemzetközi Sherlockian Világtérképen.

hungarian-sherlock-holmes-club.png

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

KLUBADATOK:

 

ALAPÍTÁS ÉVE: 2010

ÖTLETGAZDA: Tahi Tóth László, Kossuth-díjas színművész, aki a Granada "Sherlock Holmes kalandjai" sorozatában a detektívet zseniálisan játszó Jeremy Brett magyar hangja volt

ALAPÍTÓ: SherlockExtra

TISZTELETBELI TAGOK: VIP TAGOK

ALAPÍTÁS HELYE: MAGYARORSZÁG, BUDAPEST (VII. kerület, Erzsébetváros)

MŰKÖDÉSI FORMA: irodalmi társaság, kulturális hobbi klub

 

MAGYAR HONLAP: sherlock.blog.hu

ANGOL HONLAP: sherlockian-sherlock.com

nemzetközileg elismert Sherlock Holmes tudásbázis

HIVATALOS JELVÉNYÜNK EMBLÉMÁJA:

sherlock-club-jelveny.jpg

Tervezte: SherlockExtra

Nagyban újraalkotta. Sváb József grafikusművész, a klub VIP tagja

 

ELISMERŐ OKLEVELEINK:

KIÁLLÍTÁS ÉVE: 2021

KIADÓ: The Shaka Sherlockians of Hawaii,

a BSI (Baker Street Irregulars) által hivatalosan elismert szervezet

FOKOZAT: BSS "BOOM SHAKA SHERLOCKIAN" (BSS tagság)

 

TAGSÁGI TUDNIVALÓK: TAGSÁGI SZABÁLYZAT

TÁMOGATÁS: ADOMÁNYOZÁSI LEHETŐSÉGEK

ÜZENETKÜLDÉS: KAPCSOLATFELVÉTEL

MÉDIAMEGJELENÉSEK:

- Bővebb információk: MÉDIASZEREPLÉSEK

 

TELJES NÉV: MAGYAR SHERLOCK HOLMES (RAJONGÓI) KLUB

ALTERNATÍV NÉV, ahogy a rajongók még neveznek minket:

SHERLOCK HOLMES MAGYAR (RAJONGÓI) KLUB 

társaságunk neve írható c-vel is a Klub szónál, Clubnak

ANGOL NÉV: The Hungarian Sherlock Holmes (Fan) Club

hungarian-sherlock-holmes-club.png

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása