sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. szeptember 18. 08:47 - SzerzoiJogvedettTartalom

SHERLOCK HOLMES TÉVHITEK 6-8.

sherlock-tevhitek-6-8.png

A világhírű detektívről mindenki azt hiszi, hogy jól ismeri. Sajnos ez nem igaz, mert a Conan Doyle örökségétől eltérő szerzők gyakran más színben tüntetik fel a tévésorozatokban, könyvekben, színdarabokban vagy mozifilmekben, így a köztudatban már rengeteg tévhit terjedt el a legnagyszerűbb detektívről. Most a Sherlock Holmesról elterjedt gyakori, durva tévhiteket tisztázza a Magyar Sherlock Holmes Club.

AJÁNLÓ: "Javasolnám, hogy ez a lista kötelező olvasmány legyen minden olyan mainstream hírcsatorna számára, amely Holmes népszerűségének közelmúltbeli kirobbanásából újabb részt kíván venni." - Matt Laffey, elismert sherlockian

Most az oldalunkon felsorolt TÉVHIT LISTA pár pontját magyarázzuk meg. Ezek:

6, BENEDICT CUMBERBATCH AZ ELSŐ SZEXI SHERLOCK HOLMES

7, SHERLOCK JOHN WATSONNAL SZERELMI KAPCSOLATBAN ÉLT

8, SHERLOCK HOLMES SZERELMES VOLT IRENE ADLERBE

MAGYARÁZATOK:

6, BENEDICT CUMBERBATCH AZ ELSŐ SZEXI SHERLOCK HOLMES

Mielőtt Benedict Cumberbatch rajongói felháborodnának szögezzük le, hogy nincs gondunk Mr. Cumberbatch megjelenésével vagy színészi képességgeivel. Sőt, több hazai rajongójával ellentétben, mi karakánul kiálltunk védelme érdekében egy online közleményben, mikor hazai tévéműsorban gúnyolták:

Íme: Benedict Cumberbatch lófejű Csonka András és Kasza Tibor szerint

Véleményünket leszámítva Benedict életében elért sikerei is igazolják az ő érdemeit. Tehát ebben a pontban mi csak azt jelezzük hamis az az állítás, hogy ő volt az első szexi Sherlock Holmes.

Mikor forgatni kezdték a Sherlockot az úgynevezett pilot epizódban Benedictnek nem előnyös frizurát készítettek (1. kép). A BBC egyik bennfentese csalódva meg is jegyezte Steven Moffatnak és Mark Gatissnak, hogy szexi Sherlock Holmes lett ígérve nekik. Később a frizurát előnyösebbre változtatták (2. kép), de talán Gatiss későbbi nyilatkozataiban ennek hatására hangsúlyozta, hogy az ő nyomozójuk az első szexi Sherlock Holmes. Ugyanakkor...

bbc-sherlock-poszter.jpg

... Mark Gatiss sajnos mellőzte azt a tényt, hogy Benedict Cumberbatch előtt rengeteg jóképű férfi; Jeremy Brett, Richard Roxburgh, William Gillette, Basil Rathbone, Roger Moore, Christopher Plummer (és még sorolhatnánk sokáig), szóval számtalan sármos színész alakította már a legendás pipás bűnüldözőt. Így Benedict semmi esetre sem nevezhető az első szexi Sherlocknak.

Mark Gatiss amúgy ismerte a korábbi Sherlock Holmes feldolgozásokat, a Baker Street-i különcről szóló dokumentumfilmekben vagy találkozókon szerepelve bizonyította ezt, így ferdítésének üzleti érdekek (több néző vonzása és a BBC bennfenteseinek további győzködése) lehettek az okai. (Steven Moffat és Mark Gatiss más hamis vagy ferdített nyilatkozatokat is tettek Sherlock Holmes kapcsán, azonban a Conan Doyle történeteket nem ismerő nézők, vagy csak a sorozat színészeinek megjelenéséért rajongó tinilányok ezekre nem figyeltek fel. Moffaték hamis állításainak befogadásához az is hozzájárult, hogy a két szerző gyakran hangsúlyozta ők Sir Arthur Conan Doyle illetve a detektív nagy rajongói és sokan feltételezték emögött őszinteség és sherlockian szakismeret áll, illetve nem számoltak a médiában a közönség felé gyakran alkalmazott manipulációkkal.)

frank-wiles-sherlock-holmes.jpg

Ehhez a tévhithez kapcsolódik még, hogy Sir Arthur Conan Doyle nem adonisznak teremtete híres karakterét. Azt nyilatkozta a képen látható - Frank Wiles által készített - piros köntösös ábrázolásról, hogy ez áll a legközelebb ahhoz, amilyennek ő a detektív külsejét elképzeli.* Az író amúgy is a gondolkodás, a logika emberének szánta Sherlock alakját, nem pedig a testiség szimbólumának. Mazarin gyémántos esténél Holmes maga mondja: "Én egy agy vagyok, Watson. A többi részem csupán egy függelék." 

* "Hat láb magas szikár termete feltűnő jelenséggé tette. Szúrós szeme, vékony, merész metszésű orra elszánt kifejezést kölcsönzött arcának. Álla szögletes volt, amiből határozott jellemre következtettem." - ez Watson leírása Holmesról A bíborvörös dolgozószobából. A hat láb magasság olyan 182-183 centinek felel meg, bár vékonysága miatt Holmes ennél optikailag kicsit magasabb benyomást keltett. További novellákból kiderül, hogy Sherlock szeme szürke, szemöldöke bozontos és sötét volt. Egyesek szerint lehetett sötétbarna. Fekete haja a homlokánál némileg ritkult. (Viszont a szemöldökök esetleges barna színe miatt nem zárható ki, hogy nagyon sötét barna hajzattal bírt, ami gyakran feketének látszott.) A detektív éles, magas hangot birtokolt és gyorsan beszélt. 

7, SHERLOCK JOHN WATSONNAL SZERELMI KAPCSOLATBAN ÉLT

Roger Johnson a Londoni Sherlock Holmes Társaság oszlopos tagjának és magazin szerkesztőjének megfigyelése Sir Arthur Conan Doyle eredeti történeteiről "Watson többször nősült, olyan férj, aki hűséges feleségéhez. Holmes teljesen mellőzi a nemi életet, erotikus érdeklődés nélküli a nők vagy férfiak felé." - Férfiakat szerető színészek és egyben Sherlock Holmes rajongók, mint Jeremy Brett vagy Stephen Fry is tudták, nyilatkozták, hogy Doyle hősei csak igazi jó barátok. Conan Doyle nem teremtette a Baker Street lakóit meleg szerelmespárnak. Míg az író élt sosem kapott erre vonatkozó célzást, kritikát, mert a Sherlock Holmes történetet olvasók közt fel sem merült ez az elképzelés. Holott Doyle világszerte utazva temérdek Sherlock olvasóval találkozott és a történeteket megjelentető Strand Magazinba özönlöttek a nagy detektívvel kapcsolatos olvasói levelek, ezekben sem utalt senki ilyenre.

Mivel Watson nem egyszerre adott a nyomozó külleméről leírást, illetve egyszer sem hosszan áradozott róla a Kánonban (lásd előző pont vége), ez sem utal arra, hogy lakótársa testi megjelenése szexuálisan vonzotta volna a doktort. A karonfogva sétálás vagy a török fürdőbe járás pedig szokás volt a viktoriánus korban cimborák közt.

1941-ben, sok évvel Sir Arthur Conan Doyle 1930-as halála után Rex Stout rejtélyíró írt egy elemzést „Watson nő volt" címmel, amelyben arra az elvont, téves következtetésre jutott, hogy a doktor Sherlock Holmes feleségének számított. Például arra alapoz, hogy a történetek címeiből kitehető az Irene Watson női név. Az angol abc 26 betűből áll. Doyle 60 kanonikus történetet írt a detektívről, azok kezdőbetűből szinte minden név, szó kitehető. - Például kitehető a hosszú Benedict Cumberbatch név is, amire még a viktoriánus korban biztos nem gondolt Conan Doyle, hisz Benedict akkor még nem élt. - Ez tényleg csak egy nyelvtani sajátosság.

Doyle ilyen rejtett utalását azért se lehet feltételezni, mert a 60 novellát nem előre megfontolt szándékkal írta egymást követően, hisz egy időben megölte ismert karakterét (Reichenbach vízesés), felhagyott az írással, majd mikor feltámaszotta a detektívet írt még új történeteket. A Rex által kitalált szójáték nem bizonyíték. Cikkének végén maga is elismeri, hogy a teóriája elég vázlatos és még anyagot gyűjt a téma kapcsán, bizonyítékokat keres az "elkerülhetetlen következtetéshez". Tehát saját elképzelését próbálta hiteles konkrétumok nélkül igazolni. Elfeledte Sherlock Holmes maga figyelmeztet a Kánonban arra, hogy "Szarvashiba elméletet alkotni adatok nélkül. Ugyanis akkor a tényeket igazítjuk a teóriákhoz, nem pedig a teóriát a tényekhez." Vagyis Rex írása logikátlan, mert egy halvány ideán alapuló próbálkozással tényeket mellőz teljesen vagy torzít el saját légvárának mentegetéséhez. (Egyébként Rex Stout más témákban is írt provokatív esszéket, akkor a gyűlölet nevében, ami miatt heves tiltakozások áradatát váltotta ki.) Stout Holmes-ékra vonatkozó meleg pár elélete 1941-ben teljesen megdöbbentette a Sherlockian világot és a nem tetszések ellenére is foglalkozott még sajátos stílusában ezzel.

Itt található, belinkelve Rex Stout: Watson was a woman? tanulmánya:

nerowolfe.com/pdf/stout/home_family/BSI/Watson_was_a_woman.pdf

Melyben az az okfejtés, hogy John tudta, Sherlock mikor ment aludni, szintén nem bizonyíték, hiszen Sherlock Holmes Dr. John Watsonnal azért költözött közös albérletbe, hogy felezhessék az albérletköltségeit. Az együtt élő családtagok vagy kollégiumi lakótársak is tudják mikor megy aludni a másik, még sincs köztük nemi kapcsolat.

Modern világunkban a BBC Sherlock sorozatának Irene Adler-es flörtje és számtalan John(lock)os meleg utalása is tovább erősítette a szerelmi elképzeléseket. Ezek azonban nem a Kánonon alapultak. Conan Doyle sosem a lelki vagy testi szerelem, hanem a kifinomult logika, az elegáns intelligencia vagyis a szellem, a nemes gondolkodás emberének ábrázolta pipás detektívét, aki valóban a logika és a zseni szimonimája lett. - A Magyar Sherlock Holmes Club tagja ettől még lehet saját neméhez vonzodó személy, természetesen őt is örömmel látjuk. Mi csupán csak a tényért állunk ki, hogy Sherlock Holmes és John Watson nem éltek közös nemi életet. Szerintünk nem szégyen olyan nemes emberi erények, mint az intelligencia vagy az igaz barátság megbecsülése, valamint egy világhírű író szándékának, művészi értékeinek tiszteletben tartása, a sherlockian hagyományok megőrzése. Sherlock Holmes és John Watson a barátság szimbólumai, ami szerintünk fontos és jó példa egy olyan világban, ahol egyre kevesebb az igaz barátság. irene-adler-sherlock-holmes.png

8, SHERLOCK HOLMES SZERELMES VOLT IRENE ADLERBE

Számos feldolgozás szerint Holmes szerelmes volt Irene Adlerbe. Ez azonban nem igaz. Doyle novellájában a nagy detektív tisztelte őt, mert okos volt és túljárt az eszén. Sherlock Holmes számára Irene Adler képviseli a női nem minden pozitív tulajdonságát, ezért neki Irene Adler "A Nő".

TOVÁBB: TÉVHITEK SHERLOCK HOLMESRÓL

Ⓒ MINDEN JOG FENNTARTVA. A CIKK SZERZŐI JOGVÉDELEM ALATT ÁLL:

A CIKK MÁSOLÁSA TILOS ÉS TÖRVÉNYBE ÜTKÖZŐ. - AZ ÍRÁS A MAGYAR SHERLOCK HOLMES CLUB TULAJDONA, ÍGY ANNAK ENGEDÉLYE NÉLKÜL MÁSOLNI ÉS TERJESZTENI  SZIGORÚAN TILOS. A LINK CÍMÉNEK MEGOSZTÁSA TERMÉSZETESEN SZABAD.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása