sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. február 12. 22:45 - SzerzoiJogvedettTartalom

ERZSÉBETVAROS - KULTÚRA

erzsebetvaros_1.jpg

ERZSÉBETVÁROS SHERLOCK HOLMES CLUB:

A Magyar Sherlock Holmes Club 2010-ben, Tahi Tóth László Kossuth-díjas színművész ötlete alapján jött létre és Erzsébetvárosban alakult meg. A főtevékenységét jelenleg is a budapesti VII. kerületben végzi, irodalmi társaságként természetesen a művészetekre fókuszálva és politikamentesen.

tahi-toth-laszlo-szinmuvesz.png

Tahi Tóth László színész, festő, előadóművész
(1944-2018)

A Sherlock Holmes történetek írójának, a világhírű skót írónak Sir Arthur Conan Doyle-nak és legendás detektívének számos magyar vonatkozása van. Erzsébetváros kerületéhez, pedig nem csupán a Sherlock Holmes Club kötődik, például itteni működéssel vagy azzal, hogy a társaság szórólapjait a helyi Gólem Színház is terjeszti, de a VII. kerület lakója volt a híres grafikusművész Korcsmáros Pál, aki fantasztikus magyar képregényeket készített a világszerte ismert nyomozóról. (Korcsmáros Pálról nevezték el a legrangosabb hazai illusztrátori díjat, ez a Korcsmáros Pál-díj, melyben a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai grafikusművészek részesülnek.)

Erzsébetvárosban a Csengery utca 26. szám alatt látta meg a napvilágot a világhírű illuziónista Harry Houdini, 1874-ben. Az eredetileg Weisz Erik néven született szabadulóművész évekig a Sherlock Holmes történetek szerzőjének Sir Arthur Conan Doyle-nak jó barátja volt. Kis ideig felmerült a gyanú, hogy plágiummal vádolta meg a híres írót, pedig nem így történt, csak felismerte, hogy Doyle egyik detektívtörténetében Edgar Allan Poe egyik művében leírt trükköt alkalmazta új köntösben. (Bővebben: Tévhitek a Kánonról 8.b. pont)

Szintén fontos helyi kötődés, hogy 2023-tól a Magyar Sherlock Holmes Club rendezvényeinek ad otthont a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) jeles bibliotékája a Deák Ferenc Könyvtár.

A szépséges bibliotéka természetesen több Sherlock Holmes kiadványt kínál kölcsönzésre. Magyarra fordított történetek (2. kép) mellett a Rottenbiller utca 10 szám alatt található intézmény angol nyelvű, illusztrált kötettel is rendelkezik a híres detektívről (1. fotó), mely Doyle négy Sherlock Holmes regényét tartalmazza, a The Strand Magazine ikonikussá vált képeivel. - Még több sherlockian információ:  Deák Ferenc Könyvtár

konyvtar-sherlock-konyvek.jpg

Erzsébetvárosi lakcímkártyával (akár ideiglenessel is!) rendelkezőknek 50%-os beiratkozási kedvezmény jár az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatásával. Ez a kedvezmény még arra a bérletre is érvényes, ami a teljes fővárosi hálózatban kölcsönzési jogosultságot jelent. - Friss hírek, események a bibliotékáról a Deák Ferenc Könyvtár weboldalán találhatók.

A legendás detektívért rajongó társaság 2023-ban hirdette meg a Sherlockian Könyvfelajánlás programot. Melynek keretében Sherlock Holmes könyveket juttat törzshelyének vagy egyéb Fővárosi Szabó Ervin Könyvtáraknak. Az első könyvcsomag ajándékozására a Deák Ferenc Könyvtár felé 2023. június 07-én került sor, ekkor 16 kötet került átadásra.

Szintén 2023-ban egy előadásos klubtalálkozót tartottak. A rendezvény hazánk első - teljes egészében - Sherlock Holmes képeket tartalmazó tárlat megnyitója volt. A képkiállítás 5 hónapnyi kemény munkával, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kötelékébe tartozó, budapesti Deák Ferenc Könyvtárban valósult meg. Sváb József Korcsmáros Pál-díjas képregényrajzoló és az amerikai Travis Simpkins grafikusművész rajzai 2023 október 18-tól november 15-ig voltak megtekinthetők. Az érdeklődök ingyen nézhették meg.

kiallitas-plakat.jpg

kiallitas.gif

A Magyar Sherlock Holmes Clubnak főcélja Sherlock Holmes kulturára, történelemre, kriminológiára, oktatásra és az élet egyéb területeire (pl: kémiára, természetmegfigyelésre, űrkutatásra) gyakorolt hatásainak ápolása, illetve Sir Arthur Conan Doyle a detektívre vonatkozó irodalmi munkásságának tisztelete és gondozása.

A klub angol (sherlockian-sherlock.com) és magyar (sherlock.blog.hu) oldalait külföldi és hazai professzorok támogatják tanulmányaikkal, interjúkkal vagy egyéb saját alkotásaik felajánlásával. Közülük többen a Magyar Sherlock Holmes Club VIP tagjai.

Az irodalmi társaság, olyan kulturális klub, ami jó online kapcsolatban és együttműködésben van a Londoni Sherlock Holmes Társasággal, a cseh-, az indiai és több amerikai Sherlock Holmes klubbal, szervezettel. 2021-ben a Hawaii Sherlock Holmes Társaság oklevéllel díjazta elismerése jeleként a klubot és annak két vezetőjét.

shaka-oklevelek.jpg

Büszkeségük, hogy a neves brit történelem professzor Jeremy Black könyvének borítójára adtak véleményt, illetve az, hogy ez a magyar kulturális kezdeményezés szerepel a Nemzetközi Sherlockian Térképen. Ezen kívül 2021 óta szerepel a Baker Street Almanac-ban, mely a sherlockian társaságok nemzetközi évkönyve.

A magyar sherlockian közösség olyan hobbi klub, ami külföldi és hazai médiaszereplésekkel bír, de állami vagy önkormányzati támogatásban nem részesül. 

A klub tagjai idővel szeretnének egy magyar Sherlock Holmes Kiállítást sherlockian tárgyakból. Ennek megrendezésének reményeik szerint majd Erzsébetváros adhat otthont. Szintén tervbe van véve Sherlock Holmes Irodalmi Kör létrehozása, ugyanígy a VII. kerületben.

A társaság postaládája meg Foxpost automatás átvevőhelye, illetve nem nyilvános adminisztratív irodája szintén a hetedik kerületben találhatóak meg. (Viszont VIP tagjaik s egyik szerkesztőjük vidéken élnek. A kiállításra szánt tárgyakat pedig az ország több helyén tárolják.)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolatfelvétel: Üzenetküldés

Kapcsolódó posztok:

Sherlockian Könyvfelajánlás - Erzsébetváros FSZEK Könyvtár:

konyvfelajanlas.jpg

Korcsmáros Pál, Erzsébetváros elfeledett művésze:

erzsebetvaros.jpg

 

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása