sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. március 16. 14:29 - SzerzoiJogvedettTartalom

A DEÁK FERENC KÖNYVTÁR (FSZEK) a Magyar Sherlock Holmes Club helye

deak-ferenc-konyvtar-erzsebetvaros.jpg

 

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

2023. március 10-én (pénteken) a Magyar Sherlock Holmes Club fantasztikus felajánlást kapott. Béres Ildikó a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kötelékébe tartozó Deák Ferenc Könyvtár vezetője felkínálta a lehetőséget, hogy a könyvtár legyen az új klubhelyünk. A könyvtárvezető felajánlását elfogadtuk és köszönjük ezt a hatalmas megtiszteltetést.

A DEÁK FERENC KÖNYVTÁR HONLAPJA: fszek.hu/Entities/71

- Facebook oldala: facebook.com/RotiFSZEK

Kérjük, hogy aki a Magyar Sherlock Holmes Clubbal szeretné felvenni a kapcsolatot, az közvetlenül nálunk érdeklődjön és ne a könyvtárosokat tartsa fel a munkavégzésben. Így az érdeklődő is jobban jár, hisz közvetlen elérhetőségünkről előbb adhatunk neki választ. Üzenet küldése a klubnak itt: Üzenetküldés

A DEÁK FERENC KÖNYVTÁR BEMUTATÁSA:

A színvonalas olvasóbázis (a VII. kerületben,) Erzsébetvárosban található, ahol korábban a magyar Sherlock Holmes képregények alkotója, a neves grafikusművész Korcsmáros Pál (1916-1975) élt, kiről az illusztrátorok hazai legrangosabb szakmai díját nevezték el, a Korcsmáros Pál-díjat, mellyel VIP tagunk Sváb József grafikusművész is rendelkezik. - Korábban kifürkésztük, hogy a bibliotéka remek Sherlock Holmes köteteket kínál kölcsönzésre, de aztán más vonatkozást is találtunk, ezúttal Sir Arthur Conan Doyle-lal. Ugyanis 1911-ben a Deák Ferenc Szabadkőműves Páholy 25 éves jubileuma tiszteletére igen-igen nagylelkű, 20.000 koronás adománnyal járult hozzá egy nyilvános könyvtár létesítéséhez, ez volt a mai könyvtár elődje. Tudnivaló, hogy más páholyban, de Sir Arthur Conan Doyle szintén szabadkőműves volt. A könyvtár elődje pedig még a híres skót író életében 1913-ban megnyitott, az Almássy tér és a Barcsay utca sarkán. Ekkora már hazánkban is elérhetőek voltak Doyle Sherlock Holmes alkotásai, melyeket (eddigi kutatásaink szerint) nálunk az 1900-as évek elejétől nyomtattak. 

Erzsébetvárosban a Csengery utca 26. szám alatt látta meg a napvilágot a világhírű illuziónista Harry Houdini, 1874-ben. Az eredetileg Weisz Erik néven született szabadulóművész évekig a Sherlock Holmes történetek szerzőjének Sir Arthur Conan Doyle-nak jó barátja volt. Kis ideig felmerült a gyanú, hogy plágiummal vádolta meg a híres írót, pedig nem így történt, csak felismerte, hogy Doyle egyik detektívtörténetében Edgar Allan Poe egyik művében leírt trükköt alkalmazta új köntösben. (Bővebben: Tévhitek a Kánonról 8.b. pont)

Azt sem feledjük, hogy a világhírű irodalmár, Sir Arthur Conan Doyle kedvelte hazánkat és Sherlock Holmes műveiben több magyar utalást megemlített. (Kapcsolódó poszt: magyar vonatkozások). Mi úgy érezzük mindezen kötődések és ennek a kulturális helynek kedvező adottságai a lehető legméltóbb helyhez teszik ahhoz, hogy klubéletünket itt folytassuk.

deak-ferenc-konyvtar-fszek.jpg

A Deák  Ferenc Könyvtár:
- széles könyvkínálattal rendelkezik
- előadásoknak és kiállításoknak ad otthont
- kulturált környezetben, udvarias kiszolgálással várja az érdeklődőket
- forgalmas helyen van, tömegközlekedéssel jól megközelíthető
- a gyerekeket mesesarok várja (- mesekönyvekkel és játékokkal)
- WIFI eléréssel és előadásokhoz kivetítővel rendelkezik
- lehetséges könyvek házhozrendelése is

Szóval olyan klassz hely, ahol Sherlock sem unatkozna.

sherlock-konyvtar.gif

A könyvtár számos kiállítása megtekinthető ingyen, csupán előtte regisztrációt igényel, ami megtehető online, telefonon vagy személyesen. - Kulturális klubként elhivatottak vagyunk a művészet ápolása felé, ezért a bibliotéka aktuális kiállításait, előadásait ezentúl szeretnénk kedves olvasóink felé ajánlani, akkor is ha nem épp a világhírű detektívhez kötődő események. - Új hírekről, eseményekről mindig az oldalsó menünkben lelhető fel információ (SHERLOCK.BLOG.HU / Klubhelyszín / Friss:) "Aktuális könyvtári rendezvények" linkre kattintva.

Jelenleg a bibliotékához kapcsolódó aktív, kulturális kezdeményezésünk egy könyvfelajánló program, mely során a nagy detektívről szóló köteteket juttatunk el az intézményhez. Bővebb információk: Sherlockian Könyvfelajánlás

CÍM: 1074, Budapest, Rottenbiller utca 10.

GPS: 47°30'03.7"N 19°04'40.8"E

A bibliotéka típusa:

- megyei hatókörű városi könyvtár
- fiókkönyvtár

BÁRKI NYUGODTAN BEIRATKOZHAT, mert a könyvtár nyilvános intézmény. Klubunk rendezvényei nem igényelnek beiratkozást, de ha valakinek kedve van hozzá természetesen megteheti.

DÍJAK:
- Regisztráció természetes és jogi személyeknek egész évre: 
ingyenes / év - ilyenkor az egyszeri adminisztrációs díj: 300 Ft
Bemutatandó: személyazonosító igazolvány és lakcímkártya
- Napijegy: 1500 Ft/nap
- Olvasójegy minden könyvtárra : 9.900 Ft egy évre, 7.300 Ft fél évre
- Olvasójegy egy könyvtárra: 5.100 Ft egy évre, 3.900 Ft fél évre

BEIRATKOZÁSI KEDVEZMÉNYEK:

Erzsébetvárosi lakcímkártyával (, akár ideiglenessel is!) rendelkezőknek 50%-os beiratkozási kedvezmény jár az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatásával. Ez a kedvezmény még arra a bérletre is érvényes, ami a teljes Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) hálózatban kölcsönzési jogosultságot jelent. Egyéb: További kedvezmények

deak-ferenc-konyvtar-utcakep.jpg

A Rottenbiller utcában található a négyemeletes szecessziós bérpalota, melynek földszintjén igényes könyvtár várja az olvasás szerelmeseit.

VIDÉKI SHERLOCK HOLMES RAJONGÓKNAK:

Tudjuk, hogy sok hazai Sherlock Holmes rajongó igen elszórtan él vidéken, külön-külön településeken, nekik könnyebbség lehet, hogy vidékről a fővárosba felutazni egyszerűbb, mint az ország egyik végéből elutazni a másikba. - Jelenleg Erzsébetvárosban több helyen tilos a nem helyi lakosok parkolása autóval (, a kocsik rendszámát térfigyelő kamerák figyelik és szükség esetén a tulajdonost büntetik), de a könyvtár tömegközlekedéssel (Metrók, vonatok, buszok és trolibusz) jól megközelíthető, akárcsak taxival - Vidéki követőink egy-egy eseményünk alkalmával budapesti rokonaiknál, ismerőseiknél vagy fizetős szálláshelyeken is megszállhatnak, ha úgy látják jónak és klubeseményünk napján már nem kívánnak hazautazni.

Korábban kötetlen beszélgetések voltak a találkozóinkon, de már nagyobb az igény ismeretterjesztő Sherlock Holmes előadásokra, így a jövőben ilyen programokra fektetjük a hangsúlyt.

fszek-logo.jpg

TAHI TÓTH LÁSZLÓ ÉS KÁRÁSZY SZILVIA:karaszy-szalon.jpg

karaszy-szalon-muveszet.jpg

Mint az ismert korábbi klubhelyünk a Kárászy Szalon volt. Kárászy Szilvia zongoraművész és férjének, klubunk ötletgazdájának meg első klubelnökünk Tahi Tóth László művészeti szalonja. Elvesztésük természetesen fájdalmas számunkra, ám úgy véljük a sors okkal hozta ezt az új lehetőséget, és mivel a művészházaspár szerette a kultúrát egyetértene új helyszínünkkel is. Emléküket mindig szívünkben őrizzük!

tahi-toth-laszlo-rtl-klub-reggeli.jpg

Kárászy Szilvia (1962-2023) és Tahi Tóth László (1944-2018) egykor az RTL Klub Reggeli műsorában.

 

KÖSZÖNET:

Hálás köszönetünk Béres Ildikónak, a Deák Ferenc Könyvtárnak és minden kedves dolgozójának, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

konyvtar-kedvezmenyek.jpg

sherlock-konyvtar-2.gif

KAPCSOLÓDÓ POSZT:

konyvfelajanlas.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása