sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. január 14. 08:39 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sir Arthur Conan Doyle és a könyvek - a híres író meg az olvasás

conan-doyle.jpg

Sziasztok! Kluboldalunk rendszeresen igyekszik cáfolni azokat a tévhiteket, melyek Sherlock Holmes-ról vagy Conan Doyle-ról terjedtek el. Most kicsit az utóbbinak adunk teret, mert tisztázni szeretnék a remek szerzőről terjedő hamis állításokat. Korábban már említettük a Kánonnal kapcsolatos tévhiteket. Sajnos manapság olyan álhírek, pletykák is terjednek, melyek szerint a nagy detektív, Sherlock Holmes, de annak írója is a saját neméhez vonzódott. Az előbbi azért hamis, mert Sherlock Holmes nem volt meleg, Doyle örökösei a mai napig nem engedik az ilyen állítású alkotásokat a nyomozóról és tiltakoznak ellene. Az utóbbi, LMBTQ szervezetek által terjesztett nagyon hamis információ azért is furcsa, hiszen a skót író kétszer nösült és öt gyermeke volt. (Első feleségétől: Mary Louise és  Arthur Alleyne Kingsley - Második nejétől: Denis Percy Stewart, Adrian Malcolm meg Jean Lena Annette.) Az is ismert, hogy Doyle kötött komaságot egy férfival, aki később bevallotta neki; ő bizony a "teremtés koránái"-t kedveli. Természetesen Doyle emiatt nem szakította meg vele a cimboraságot, ám nyíltan megmondta az illetőnek, hogy az ilyen vonzalmat nem tartja egészségesnek. Conan Doyle tehát egyértelműen heteroszexuális volt. Annak az szóbeszédnek sincs valós alapja, hogy Doyle későbbi második nejével, Jean Leckie-vel megcsalta volna első, nagyon beteg feleségét Louisa Hawkins-t. - Amúgy a legfelháborítóbb és legaljasabb rágalmazások szerint, Sir Arthur Conan Doyle ha kellett embert ölt, hogy ihletet merítsen történeteihez, vagy kész irodalmi művet lophasson el mástól, amit saját nevében adott ki. Ugyanakkor vannak, akik úgy érzik Conan műveltségét sem árt sárba tiporni.

Az "Aki megölte Sherlock Holmes-t" (The Man Who Murdered Sherlock Holmes) dokumentumfilmben elhangzik, hogy Doyle csak a látszat miatt rendelkezett nagy magánkönyvtárral, valójában soha egyetlen könyvet sem olvasott el egész életében. Az amúgy érdekes dokumentumfilm, nálunk is megtekinthető ingyen, magyarul, regisztráció nélkül itt: Dokumentumfilmek.  A film ezen állítása azért sem igaz, hiszen Doyle egyetemet végzett, így már csak tanulmányai folytán is kellett olvasnia. Továbbá Harry Houdini nyilvánosan kijelentette, látta, mikor a skót irodalmár a saját történetei megírásához könyvekbe temetkezett, azaz kutatómunkát végzett. (Houdini állította, hogy az Ambassador Hotelben legalább 20 könyvvel körülvéve látta írni Arthurt.) Fennmaradt fénykép is, melyen Doyle épp olvas - lásd fejlécünk jobb oldalán.* Ezenkívül most két fennmaradt idézetet is megosztunk Conan Doyle-tól, amik ide illenek:

"Nagyszerű dolog néhány olyan igazán jó könyvvel kezdeni az életet, amelyek a sajátjaid."

"A könyvek szeretete az istenek legkiválóbb ajándékai közé tartozik." 

Sherlock Holmes arra tanít minket ne higgyünk el mindent a szóbeszéd alapján, helyette bizonyosodjunk meg embertársunk valódi jelleméről, cselekedeteiről. Valakit aszerint értékeljünk, hogyan él, ne az alapján mit mondanak róla. Igaz ez a mai kor embereire, de a régmúlt őseinkre, vagy Conan Doyle-ra egyaránt.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

* Képeink a The Arthur Conan Doyle Encyclopedia oldaláról származnak, mely a legnagyobb online tudástár Sherlock Holmes szerzőjéről.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása