sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. július 18. 04:33 - SzerzoiJogvedettTartalom

Alan Rickman, mint Sherlock Holmes

alan-rickman.jpg

Sziasztok! Kevesen tudják, de a híres angol színész Alan Rickman is azon színművészek népes táborát erősíti, akik eljátszották a legendás detektív, Sherlock Holmes alakját. A remek előadóművészt például a Die Hard meg a Robin Hood filmekből ismerjük és természetesen a Harry Potter-ben Perselus Piton alakításáért kedveljük. Hozzánk Magyarországra azonban kevéssé jutott el az a tény, hogy Rickman egyike volt a több, mint 8000 színésznek, akik eddig Sherlock Holmes alakját színházban, hangjátékban vagy filmen eljátszották.

Alan Rickman 1976-ban színpadon William Gillette darabjában örvendeztette meg a nézőket Sir Arthur Conan Doyle halhatatlan hősével. De a kritikusoknak is örömélményt szerzett, íme egy fennmaradt kritikusi elismerés róla: 

" Alan Rickman bámulatos hidegvérrel és bágyadt tekintéllyel játssza Holmes-t egy olyan előadásban, amely a melodráma érintéseit a visszafogottság remekeivel szövi olyan magával ragadó és vicces módon, hogy elkápráztatja a közönséget. Mások a színpadon ezért szürkének tűnnek, és van egy olyan furcsa jelenség, mint egy egyszemélyes show, több mint 20 fős szereplőkkel. "

A kollégáit különleges tehetségével elhomályosító színész nagymestere volt a groteszk jeleneteknek. Így nem csoda, hogy Piton professzor magyar hangjának a groteszk műfaj hazai tálentumát Tahi Tóth László színművészt kapta. Most itt megnézhető Piton, amint első klubelnökünk Tahi Tóth László hangján Radnóti Miklós Második ecloga című versének részletét szavalja el: 

(Kárász Klaudia saját készítésű Youtube videója.)

Gyakran játszott zord szerepeivel ellentétben, Rickman-ről köztudott volt, hogy nagyszerű humorérzékkel bírt és azzal viccelődött, hogy Benedict Cumberbatch megszemélyesítette őt.

De a BBC Sherlock sorozat főszerepével világhírűvé vált Benedict Cumberbatch mellett Tom Hiddleston is utánozta személyét. Íme Cumberbatch és Hiddleston imitálásai: 

(A videó angol nyelvű.)

Bár Alan Rickman sajnos már nincs az élők sorában, ám a színdarabról -, melyben a legnagyszerűbb detektívet formálta, - szerencsére maradtak képek az utókornak. Most ezeket mutatjuk be szeretettel Nektek.

alan-rickman-sherlock.jpg

És itt az egykori előadás plakátja:

sherlock-repertoar.jpg

Alan Rickman, Tahi Tóth László, Benedict Cumberbatch és Tom Hiddleston... Hát, nincs vége a sztárparádénak? Bizony, hogy nincs. Aki figyelmes volt a plakátszövegben észrevehette, hogy Moriarty professzor szerepét a zseniális brit színész David Suchet keltette életre, akit a világ Agatha Christie Poirot-jának fantasztikus megformálójaként ismer. David Suchet gonosz professzoráról is fennmaradt pár fotó:

david-suchet-evil-moriarty.jpg

David Suchet azonban más módon is kötődik a detektívkirályhoz, 1992-ben a Sherlock Holmes és a hiányzó láncszem esete című angol tévésorozatban szintén részt vett - egy egyetlen epizódos szerepben. 

Amúgy Sherlock Holmes karakterét helyenként az a hamis vád éri, hogy keveset és rosszul kommunikál. Vannak, akik emiatt tévesen Asperger-szindrómát gyanítanak nála, azonban a Doyle eredeti műveit olvasók tudják, hogy Sherlock kommunikációs képessége tökéletes: nem fecsérli a szavakat és mindig találóan fejezi ki magát, illetve mások mondatait is korrektül megérti. Ezért talán illendő Alan Rickman gyönyörű, verbális kommunikációról szóló szavaival búcsúznunk:

"... a nyelv amúgy is lenyűgöz, és a különböző szavaknak más-más energiájuk van, és egy mondat egész lendületét meg lehet változtatni." 

(Források: sherlockshome.net, arthur-conan-doyle.com,  brainyquote.com)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Számít a szavazatod: Szavazás a nyereményjátékhoz

Kapcsolódó oldal a detektívről: Sherlock Holmes tévhitek

TUDTAD? A közkedvelt magyar színész Kautzky Armand is hangját adta a zseniális nyomozónak. Mészáros István darabjában meghallgathatod itt: Sherlock Holmes és Európa Árvája különös esete

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása