sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. szeptember 18. 23:09 - SzerzoiJogvedettTartalom

„Mrs. Hudson! Hogy merészeli elvinni a kukoricavirágomat?!”

NYEREMÉNYJÁTÉK - SZEPTEMBER 26-tól, hétfőtől

„Mrs. Hudson! Hogy merészeli elvinni a kukoricavirágomat?!”

Zleszik Pál András cikke

kukoricavirag-sherlock.gif

„Mrs. Hudson! Hogy merészeli elvinni a kukoricavirágomat?!”

A Granada-féle Sherlock Holmes sorozat utolsó részéből ismerős lehet a rajongók számára ez a mondat és a hozzákapcsolódó jelenet is. Mr. Sherlock Holmes nem ragaszkodott túlzottan a világi dolgokhoz, melyek nem a bűntények kiváltó okai voltak, de a növényeket és méheket szerette. (Meg hát valljuk be ez a két dolog nem igazán tud bűnre csábítani). (A Doyle kánonban igaz nem szerepel az Aspidistra elatoiron-ként ismert kukoricavirág, de ennyi írói szabadságot a sorozat készítői megengedhettek magunknak.) A sorozatban nem egyszer felbukkanó növény a kukoricavirág vagy ahogy az angolok nevezik cast iron plant (ami annyit tesz „öntöttvas növény” - ezzel utalva a szívósságára). Amúgy a Távol-Keleten őshonos (Japán, Kína, Tajvan). A viktoriánus korban vált népszerű szobanövénnyé. Mivel kevés gondoskodást igényel és nincs szüksége sok napfényre és sok tápanyagra (árnyékos helyen érzi jól magát, ahol nem éri közvetlenül a napfény, mert ebben az esetben, ha egy óránál tovább éri, akkor károsítja a leveleit). Ezért azok számára, akik nem igazán érnek rá a gondozására, nevelgetésére tökéletes választás! Mivel a XIX. századi ködös, esős Londonban vagy Anglia más hasonló adottságaival bíró városaiban egy átlag polgár nem igen tarthatott volna napfényigényes (pl.: Aloe vera, kaktuszok, különböző pálmafajták) szobanövényt, elterjedése is valószínűleg ennek köszönhető. (A brit fővárosban a napsütéses órák száma egy évben 1633 körül mozog.), amellett, hogy igen szívós és nagyon jól tűri a különböző negatív behatásokat. Mivel Holmes is sokat dolgozott (, akár Baker street-i lakásában, Londonban vagy vidéken) nem igen tudott foglalkozni kedvencével, amit valószínűleg Mrs. Hudson gondozott, ápolgatott.

kukoricavirag-japan-szigeten.jpg

Aspidistra elatior természetes élőhelyén Japán egyik szigetén.

Különböző szobanövények napfényigénye (felül a több fényt igénylőekláthatóak, legalul az árnyékos, direkt fényt nem kedvelők):

viragok-fenyigenye.jpg

Ugyanakkor jegyezzük meg, hogy a kukoricavirág telitalálat volt a Granada sorozat készítőitől. Már ismert és közkedvelt növény volt a viktoriánus kori Angliában. Mivel jól bírja a sötét helyet, a ritka locsolást meg az erősen füstös környezetet is, ezért igazán illik a gyakran pöfékelő Sherlock Holmes otthonába. Szívos és kitartó tulajdonságai pedig egyeznek a detektívével. - Az pedig külön bájos amikor Mrs. Hudson a Granadás feldolgozásban azért viszi el a kukoricavirágot, hogy később karácsonyfát csempésszen a helyére. (Bár Sherlock Holmes a fa helyett inkább saját kémia felszerelését díszíti fel.)

kukoricavirag-sherlock-holmes.jpg

Mára sajnos nehezen elérhető ez a botanikai különlegesség. A virágboltokban már nem számít alapterméknek, de a leveleit (ezeket külön rendelik) még mindig használják csokrok készítésénél. Nagyobb kertészetekben és ezekkel foglalkozó webáruházakban lehet találni de sajnos sok helyen elég drága (2000 – 20 000 Ft között mozog a mérettől és fajtától függően). Ha találunk olcsóbban, akkor a szállítási költség teszi borsossá. Szóval tényleg „arany” árban mérik. Esetleg érdemes lehet felkeresni arborétumokat, füvészkerteket hátha rendelkeznek néhány példánnyal, amikből lehetőség nyílna tőszaporítás útján megszerezni a magunk kukoricavirágát, vagy megvásárolni, ha van eladó belőle. (Jelen cikk szerzője fél évig kutatott mire sikerült korrekt áron egy csodaszép kukoricavirágot beszereznie).

Ha a megfelelő szeretettel ápoljuk és ügyelünk rá, nagyon meghálálja és mutatós élő dísze lesz otthonunknak.

Akit érdekel még az Aspidistra elatior, akkor ő a gondozásával és szaporításával kapcsolatban a botanikaland.hu, citygreen.hu, kertinfo.com, edenkert.hu vagy kertpont.hu oldalakon tájékozódhat. 

A CIKKET ÍRTA: ZLESZIK PÁL ANDRÁS

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

Felhasznált források:
botanikaland.hu/aspidistra-elatior/kozonseges-kukoricalevel
citygreen.hu/kukoricalevel-aspidistra-elatior-gondozasa
commons.wikimedia.org/wiki/File:Aspidistra_elatior_-_01_edit.jpg
kertinfo.com/kukoricalevel-aspidistra
officenoveny.hu/termek/aspidistra-elatior-kukoricalevel-cast-iron-plant
edenkert.hu/szobanoveny/viragdiszek/kukoricalevel-aspidistra-elatior/2364
facebook.com/profile.php?id=100063582774137&ref=page_internal&mt_nav=0
fitoland.hu/kategoriak/leveldisznovenyek_3/kukoricalevel_19177
fitoland.hu/kategoriak/leveldisznovenyek_3/kukoricalevel_19177
ikea.com/hu/hu/p/aspidistra-elatior-noeveny-kukoricalevel-80515811
kalliergeia.com/en/cast-iron-plant-aspidistra-elatior-description
kertpont.hu/kukoricalevel-gondozasa-szaporitasa

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása