sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. november 27. 02:05 - SzerzoiJogvedettTartalom

Dr. Ujlaky István: Nagy-Britannia, a XIX. század szuperhatalma

nagy-britannia-szuperhatalom.jpg

Kedves Olvasók! Mint tudjátok Sherlock Holmes a legszuperebb detektív. Viszont nemcsak ő vagy írója volt kiváló, hanem Nagy-Britannia, a birodalom is, ahol éltek. (A nyomozó ugyan kitalált karakter, de már megjelenése után tiszteletből élő személyként beszélt mindenki róla - és ez így van azóta is.) 

A XIX. században Nagy-Britannia a világ szuperhatalma volt. Mik voltak ennek az okai? Fénykorukban vajon az USA vagy Nagy-Britannia teljesítménye volt jobb? Hogy fogadták egy hajósinas megevését és lett-e következménye a kannibalizmusnak? Ilyen is ehhez hasonló érdekes kérdésekre kapunk választ Dr. Ujlaky István történelem-földrajz szakos tanár a Mindenki Akadémiáján elhangzott előadásából. 

Az előadás még 2018-ban a Mindenki Akadémiája című műsorban szerepelt, ám történelmi és földrajzi mivolta miatt ma is aktuális Sherlock Holmes koráról. 

Előadás címe: Nagy-Britannia, a XIX. század szuperhatalma
Előadás ideje: ~25 perc

Előadás helye: Mindenki Akadémiája (MTVA)
Előadó: Dr. Ujlaky István történelem - földrajz szakos tanár
Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét

Köszönjük szépen az előadást. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

TUDTAD?

Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes-a nagyon szereti hazáját és büszke arra, hogy angol. (Több alkalommal megmenti a birodalmat lehetséges háborús veszélytől.) A BBC Sherlock-féle modern verzióban Sherlock (Benedict Cumberbatch) nappalijában is látható egy XIX. századi Nagy-Britannia térkép, bekeretezve az egyik szekrény fölött.

bbc-sherlock-szoba-terkep.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása