sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. január 29. 04:26 - SzerzoiJogvedettTartalom

Miért nem szeretjük a MY DEAR WATSON előadást?

my-dear-watson.jpg

Sziasztok!

Az amerikai St. Louis városában került a napokban (január 27-28) műsorra a MY DEAR WATSON táncelőadás, melyet februárban online közvetítés követ.

2023. JANUÁR 27. ÉS 28., 19:30-KOR
A Grandelben, 3610 Grandel Square St. Louis, MO 63103

2023. FEBRUÁR 3-5.
Online közvetítés

A MY DEAR WATSON a reklámja szerint "Az ikonikus karakter, Sherlock Holmes újragondolása Joshua L. Peugh rendezésében és koreográfiájában.". Az előadó a Big Muddy Dance Company csapata, mely leginkább LMBTQ-s tagjairól meg az LMBTQ világnézet hirdetéséről ismert. Ezzel még nem lenne gondunk, hisz politikai és identitási kérdésekbe nem folyunk bele, (mi csak Sir Arthur Conan Doyle és nyomozója örökségét ápoljuk), szóval saját nemi identitásuk az legyen: az ő dolguk. - Hogy mennyire nem vagyunk homofóbok azt bizonyítja, hogy a közismerten meleg író, színész Mark Gatiss A Sátán Kutyája előadását is ajánljuk, mely limitált ideig még ingyen, jogtisztán meghallgatható.

Azzal viszont - nem tagadhatóan - rossz érzésünk van, hogy a darab homoszexuális utalásokkal van tele, és az egyik főhős fekete - ezek egyszerűen azért nem tetszenek, mert nagyon eltérnek Sir Arthur Conan Doyle eredeti, legismertebb karaktereitől, akik se nemükhöz vonzódók, se színesbőrűek nem voltak. (Bár a meleg tévhit terjesztése mellett egyre inkább megjelennek a Watson vagy Holmes színesbőrű adaptációk. - pl: Enola Holmes.) - Szóval az "újragondolás" ebben a Sherlock Holmes feldolgozásban is a legendás karakterek kifacsarását, torzítását jelenti, meg az ismert kalandok fő üzeneteinek: "a logikus gondolkodásnak és a kitartó munkának" teljes hanyagolását. Ez, ami erős hiányérzetet szül bennünk, mert ez a Sherlock Holmes művek veleje, nélkülük nem Sherlock Holmes a detektív meg a történet. Persze nem árt egy izgalmas bűneset, plusz leleményes nyomozás sem. (Ezek összefüggnek, egy sherlockian alkotásban egyben tálalandók/tálalhatók.)

Amiért mégis posztolunk erről a darabról annak oka némi "móka" vagy inkább "tragikomédia". Az alkotók ugyanis közzétettek egy videót az előadás próbájáról, melyben ékesen bizonyítják mennyire képtelenek csoportos jelenetben egyszerre mozogni egymással. Pedig biztos ezek a legjobban sikerült tánclépések, ha büszkén megjelentették a felvételt közösségi oldalukon, kedvcsinálónak.

Nos, a társaság 2010-ben alakult meg táncművészekként hirdetik magukat, így azért már bőven illene a tagok között kellő táncrutinnak lennie. 

A skacoknak tehát tényleg szükségük van Sherlock Holmes-ra. Nem pusztán azért, hogy a nevében pénzt keressenek, meg kiéljék szereplési vágyaikat, de azért is, mert a világhírű nyomozó arra tanít, hogy a sikerhez folyamatosan gondolkodni s gyakorolni kell... Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.

(Talán ha a tükör felé fordulva, közben ritmust számlálva táncikálnának az segíthetne rajtuk.)

Mindenesetre sok sikert kívánunk nekik!

... mert szerintünk Sherlock Holmes, a nézők illetve a táncosok egyaránt jobb minőséget érdemelnek.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása