sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. február 12. 03:24 - SzerzoiJogvedettTartalom

London népszerű Sherlock-ja Benedict Cumberbatch után

london-nepszeru-sherlock-ja.jpg

Sziasztok! Benedict Cumberbatch ugyan évek óta nem öltötte magára a legendás brit detektív szerepét, de van egy szép, okos kutya, aki Sherlock néven több országban is népszerű lett. Hadd mutassuk be egy különleges, életmető kutya történetét!

A Londoni Tűzoltó Brigád több speciálisan kiképzett kutyát használ. A különleges ebek sosem mennek égő tűzbe, érzékeny mancsaikat csizma védi a kihűlt égésterület törmelékeitől, mégis felbecsülhetetlenek. A brigád saját weboldalán így ír róluk: "Különböző gyúlékony anyagok azonosítására kiképzett négylábú barátaink segítenek a bűnügyi nyomozásban annak megállapítására, hogy szándékosan gyújtottak-e tüzet." Az angol lánglovagok szerint a kutyák használata gyorsabb, olcsóbb, pontosabb és élvezetesebb, mint az ilyen célra szánt hordozható műszereké. (Kisebb mennyiségű gyúlékony anyagot képesek észlelni, mint az erre szánt vizsgálóeszközök.) A jól képzett szőrgombócok több embert juttattak bíróság elé, akik megkapták büntetésüket gyújtogatásért, így a mancsos barátok további bűneseteket megelőzve életeket mentenek.

lfb-simba.jpg

Anton Keach és Simba

lfb-watson.jpg

Darren Woodhams és a már nem aktív Watson

Watson kutyusnak sajnos szolgálaton kívül eltört egy csontja a mancsában és azóta könyökdiszpláziát is diagnosztizáltak nála, így a brigád fájjó szívvel visszavonta az aktív munkától. Helyét a fekete bundás gyakornok, Smokey vette át. (Az új kutya nevét lakossági szavazással nyerte el, ellátását pedig a Leigh Day ügyvédi iroda szponzorálja, kiképzője Darren Woodhams.)

lfb-smookey-and-watson.jpg

Smokey és Watson

lfb-sherlock.jpg

és a tűzoltó őrs sztárja Sherlock, aki gazdája Paul Osborne karjaiban látható

A kutyákat a tűzoltók még fiatal korukban választják ki, a legfőbb kiválasztási érv, hogy játékosak legyenek. Utána kezdődik a kiképzés, amely során, ha gyúlékony anyagot jeleznek, akkor a kutyusok teniszlabdát kapnak. Ez mind nekik, mind kiképzőiknek öröm. Az ebek részesülnek szabadnapokban is, mikor kellemes vidéki sétákra viszik őket.

Paul Osborne és Sherlock között megszakíthatatlan kötelék van amely az első találkozásuk pillanatában, 2013-ban alakult ki. Négy évvel később partnerségük a Brigád tűzoltó és megelőzési csapatának fontos és szerves részévé vált. A cocker spánielt arra képezték ki, hogy azonosítsa 10 gyúlékony folyadék jelenlétét, az acetontól a benzinig, legyen az tiszta, párologtatott, égetett vagy kevert. 

Eredeti névrokonának Sherlock Holmes-nak lehet, hogy a törvényszéki tudományok iránti éles megértése páratlan logikus gondolkodással párosult, de Sherlock-nak, a tűzoltókutyának van egy titkos fegyvere, amellyel a kitalált, jó szimatú viktoriánus detektív sosem versenyezhetett volna: egy kutya orr. Ráadásul olyan, amelynek mintegy 200 millió receptora van - körülbelül 198 millióval több, mint az embernek. Sherlock bámulatos pontossággal a gyananús anyaghoz teszi az orrát. Arra képezték, hogy nózijával mutasson rá – annyira pontos, hogy az orra milliméteren belül mutat. „ Nincs a világon semmi olyan termék a piacon, ami képes lenne olyan szintig kimutatni a gyúlékony folyadékok jelenlétét, mint amennyire egy kutya orra képes. ” – mondja Paul, aki abban hisz, hogy még a feltörekvő mesterséges intelligenciánál is hatékonyabb a kutyák szimata.

Sherlock kiemelkedő karriert futott be, többek között rengeteg helyszínen nyomozott, királyi családokkal találkozott, illetve hősnek járó díjban részesült:  2017-ben elnyerte az Animal Hero Award-ot.

sherlock-golden-dress.jpg

2018-ban Sherlock csak úgy, mint az tűzoltó csapat többi tagja aranyszínű munkaruhát kapott.

sherlock-golden-dress-2.jpg

Szintén ebben az évben könyv jelent meg róla, mely a munkáját és gazdájával való szoros kötődését meséli el. A "Sherlock The Fire Brigade Dog" kiadványt a nagyhírű Penguin Books kiadó jelentette meg. A könyv sok helyen elfogyott már, de az Amazon.com-on még kapható és elégedett ötcsillagos olvasói értékeléssekkel büszkélkedhet. Hihetetlen igaz történet Sherlock-ról, a bátor kutyáról, akinek életmentő orra van. " - írja a könyvajánló.

sherlock-lfb-book.jpg

A kritikák is elismerőek:

" Teljesen figyelemre méltó. " - Philip Schofield - This Morning

" Nem minden hős visel köpenyt, néhányan különleges csizmát hordanak, és egy teniszlabda egyszerű jutalmáért dolgoznak. Ismerjék meg Sherlock-ot, a bűnüldöző tűzoltó nyomozókutyát. " - K9 Magazine

" Egy különleges tehetség. " - Jo Fidgen - BBC World Service

" Rendkívüli." - Jo Good - "The Barking Hour", BBC Radio London

Ugyancsak 2018-ban az eszes eb szerepelt a Channel 5 News tévéadásában is, ahol bemutatta milyen gyorsan megleli a gyúlékony anyagot:

... és tényleg mennyire örül neki. :-)

Nem sokkal később, 2019-ben kiadásra került "A Brave Dog Named Sherlock" című könyv, sőt a kutyus kalandjai németül is megjelentek.

brave-dog-sherlock.jpg

Hétéves korában a hős ebet kímélni kezdték és ő lett a Londoni Tűzoltó Brigád nagykövete, azaz olyan eseményekre megy, ahol a tűzoltókat népszerűsíti. Bár szeptemberben betöltötte már a tizedik életévét "a tűzoltóság legidősebb munkatársaként" továbbra is csodálatos munkát végez.

„ Sherlock munkája mindig lenyűgözi a közvéleményt és mindig nagy sikert arat a gyerekek és a felnőttek körében, amikor részt veszünk a tűzoltóság nyílt napján, iskolalátogatásokat végzünk, és még akkor is, ha csak egy esemény helyszínére érkezünk. " - mesélte Paul, aki azt is vallja: - „ Sherlock felbecsülhetetlen érték a tűzvizsgáló csapat számára és hihetetlenül szerencsés vagyok, hogy ilyen szorosan együtt dolgozhatok vele. "

A kedves eb általában példamutatóan jól viselkedik, de rajta kapták már kisebb bűntényen is. Paul elmesélte az egyik Karácsony környékén történt esetet, amikor a felesége egy gyönyörű, bonyolult tervezésű mézeskalács házikót készített, gyömbéres kenyércsomagokkal és porcukorral a hóhoz.... A család tévét nézett a nappaliban, amikor Paul meghallotta, hogy felesége sikoltozni kezd: " - Sherlock, hol vagy? " Aztán olyan jelenet fogadta őket, amelyen Sherlock úgy nézett ki, mintha egy hintőporos tóba esett volna, és a mézeskalácsház egyes hiányzó részei úgy néztek ki, mintha vízsugárral mosták volna meg, ahol megnyalta. Paul nevetve mondta: " - Annak ellenére, hogy a tűzoltóság sztárja: Még mindig kutya. "

A brit tűzoltók természetesen kimentek segítséget nyújtani a mostani, szörnyű törökországi földrengéshez is. Sikerült életeket menteniük. Büszkén jegyezzük meg, hogy a katasztrófa sújtotta pokoli helyszínen a magyar mentőalakulatok a legsikeresebbek, főleg a Hunor csapat embereinek heroikus erőfeszítéseinek köszönhetően. Hálánk Nekik! - Mi itt a blogon Sherlock Holmes kapcsán már többször megemlítettük mennyire fontos az idő jó beosztása. A Hunor sikerességének meghatározó kulcsa, hogy egymást felváltva, de folyamatosan dolgoznak, még éjjel is. Márpedig ilyenkor minden perc számít. Reméljük bölcs szokásukat a világ több mentőalakulata átveszi ezentúl, mert emberéletek múlnak ezen a jövőben.

Szintén tisztelettel adózunk a magyar mentőkutyáknak.

hunor-hos-kutya.jpg

Mély együttérzésünk az áldozatokkal és hozzátartozóikkal!

Ugyanakkor szomorúan említjük meg azt a tényt, hogy külföldön sajnos több mentőalakulat a kiöregedett, lesebesült hős ebeit menhelyre adja. Szerencsére a Londoni Tűzoltó Brigád nem ilyen: Watson kutyusnak is új otthont, jó helyet kerestek és Sherlock sem kerül menhelyre. Azt nem tudni a kedves cocker spániel meddig él még (, reméljük egészségben, sokáig), de London szereti és a lakosság nem csak a Conan Doyle művek, korábbi Sherlock Holmes filmek vagy a modern BBC Sherlock sorozat miatt rajong Sherlock-ért. Bár a kitalált detektív sztár, Benedict Cumberbatch ugyancsak sztár, azért ez a négylábú Sherlock is megérdemelten az.

fire-dog-sherlock-bbc.jpg

A két Sherlock - a kép illusztráció

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, A London Firde Brigade hivatalos oldalai:
- weblap: london-fire.gov.uk
- FaceBook: facebook.com/LondonFireBrigade
2, inews.co.uk: "Meet Sherlock, the dog with a secret weapon who can identify the cause of any fire" cikk
3, irishnews.com: "Meet the inspiring winners at the Animal Hero Awards 2017"
4, Amazon: amazon.co.uk/Sherlock-Fire-Brigade-Paul-Osborne/dp/1780898932
5, penguinrandomhouse.ca: A Brave Dog Named Sherlock könyv
6, Channel 5 News: "Sherlock the dog helps investigators solve fire cases" - FaceBook videó
7, Hunor FaceBook oldal - kutyakép

Ajánlott poszt:

benedict-cumberbatch-budapest.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása