sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. június 17. 06:38 - SzerzoiJogvedettTartalom

Daniel Radcliffe szerint Harry Potter olyan, mint Sherlock Holmes

harry-potter.jpg

Sziasztok Harry Potter Kedvelők!

A most 33 éves Daniel Radcliffe a Deadline-nak adott nemrégiben interjút. Ebben szóba került, hogy a Warner Bros bejelentette a Harry Potter sorozat folytatását, immár új szereplőkkel és áprilisban már a tervek haladásáról tett közzé hírt. Daniel arról lett megkérdezve mit szól ahhoz, hogy más kapja a szerepet.

"Szerintem olyan, mintha Harry Potter-nek mindig is olyan lett volna a sorsa, mint Sherlock Holmes-é” – mondta.

"Az emberek, akik látták Basil Rathbone-t Sherlock Holmes-t játszani, akkor azt mondták: 'Ezt senki sem tudná megcsinálni!'. Pedig meg fogják csinálni. Valakinek majd átadják."

Radcliffe még azt is kijelentette sokat gondol az utódjára, akinek a szereptől nyilvánvalóan meg fog változni az élete (, akárcsak egykor neki). Az új varázslótanonc a szintén brit Toby Woolf lesz, és igen a kisfiú biztosan nagy változások előtt áll, hiszen világhírt hoz neki Harry Potter megformálása.

Várható volt, hogy a sikerszériát folytatják és új színészek lépnek fel a hős varázsló szerepében. Ugyanakkor az extravagáns londoni detektív meg Roxfort legismertebb diákja között más hasonlóság is akad. Mindketten az agyukat használva boldogulnak, bár Sherlock Holmes nagyon nagy érdeme, hogy szuperképességeket nem vesz igénybe: így eszével és testi erejével ér el mindent, varázslatok nélkül - ám a mágia mellett Potter számára is a gyors, hatékony gondolkodás, illetve saját fizikai képességei vezetnek eredményre. Míg Holmes világában gyakran megjelennek természetfeletti átkok, misztikus gyilkossági esetek, melyeknek aztán a nagy detektív furfangosan leleplezi halandó elkövetőit. A bűbájhoz abban is kapcsolódnak, hogy varázslatos a világ, amit megnyitottak az emberiségnek és varázslatos a tömegekre gyakorolt hatásuk. Említendő az is, hogy Harry Potter mágikus világát jóval korábban hozta a nyomozó szélesvásznon, A Sherlock Holmes és a Félelem Piramisa című filmben.

Rejtélyeket oldanak meg, akár múltbeli eseményekben kutatva. Kitartásra buzdítanak, reményt adnak. Nem csoda hát, hogy mindkét kitalált alak az emberiség szeretett karaktere lett s generációk példaképei. Miattuk újra olvasni kezdtek a föld minden pontján felnőttek s gyermekek. Kalandjaikról nemcsak hétköznapi csevegések, újságcikkek, hanem (az eredeti sztoriktól eltérő) könyvek, valamint színházi előadások, zenék, költemények, mozifilmek, dokumentumfilmek szólnak. Hatalmas szórakoztató ipar épült rájuk, a róluk készült szuvenírek áradatát már képtelenség nyomon követni, vagy a nagy rajongóknak a milliónyi termékből mindent beszerezni. Éttermek meg szabadulószobák nyíltak tiszteletükre, kalandparkok látványosságaiként is megjelentek. Múzeumok, érmék, bélyegek, festmények, szobrok tisztelegnek előttük. Leleményes tanárok velük teszik izgalmasabbá a tanóráikat nebulóik számára. Legendájuk már akkorára nőtt, hogy nincs olyan ember, aki velük kapcsolatban minden információt betéve tudhatna, de ez nem is baj, mert így mindig van újdonság, érdekesség, amit felfedezhetnek rajongóik. Két olyan világ, amit soha nem lehet kivesézni vagy megunni. Örökké vonzó rejtvények.

unatkozo-sherlock.jpg

- Unatkozom.

Ha pedig unalom: mind Conan Doyle, mind J. K. Rowling unalomból kezdte el papírra vetni hőseik kalandjait. Megküzdöttek a megjelentetéssel, de utána egy csapásra gazdagok, világszerte ismertek, közkedveltek s irigyeltek lettek. Az írók egyaránt régi történetekből és saját fantáziájukból merítettek ihletet megalkotva teljesen új, izgalmas szereplőket, helyszíneket s cselekményeket. Igen fontosnak tartották, hogy főszereplőik ne legyenek tökéletesek: Potter homlokán sebhely van és szemüveget visel, míg Holmes nagy orral bír, továbbá kopaszodik, ráadásul elkövetnek hibákat. Ezekből azonban tanulnak, képesek korrigálni őket. Olyan személyért, aki számukra barát akár az életük kockáztatásával is kiállnak, de ha kell bárki mást is megmentenek, mert nagy érték számukra az élet. Kedvelik az állatokat, növényeket, a kísérletezéseket is. Tisztelik az életet és mindig törekednek rá, hogy annak rezdüléseit megértsék. Kíváncsi, folyton tanulni vágyó lények. Felhívják a figyelmet, hogy fejlődésre kell törekedni, mialatt fontos élni és élni hagyni. Arra bíztatnak merjünk képzelni, ám merjünk szembenézni a sorsunkban megjelenő veszélyekkel. Kifejezik mennyire fontos követni hasznos szabályokat, törvényeket, ám ezek során is lehetünk egyéniségek, értékes személyek. Mindenki más és más, de ez  izgalmas. Közben jelzik: alapvető, hogy törődjünk egymással.

Conan Doyle és J. K. Rowling egyaránt törekedett rá, hogy írásaikban mindig legyen komoly erkölcsi mondanivaló, lényeges tanulság. Fiktív sztorijaik újra reneszánszát hozta el az olvasásnak, bővítve sokak fantáziáját, erősítve bátorságát meg hajlamukat az okulásra. Nem csak popkulturális, de mélyebb kulturális értékeket is adva. Mindeközben játékos, mesés és igazi menő dolog, trendi ennek a két hősnek a megismerése, illetve az értük való rajongás. Mentális egészségünkhöz hozzátartoznak a hobbik, amik új gondolatokat, érzéseket adnak, fejlesztik tudásunkat, növelik empátiánk. Ikonjaink ezekkel egész életünkre megajándékoznak. Alapot adnak rá, hogy beszéljünk róluk bárkivel, így jobban megismerjük szeretteinket vagy épp számunkra érdekes ismeretleneket, akik talán később barátaink lehetnek. Kikapcsolódás, élmény, örömforrás; Mindez Harry Potter meg Sherlock Holmes világa, melyeknek részesei vagyunk.

Végezetül pedig kapcsolódjunk kicsit ki! Merüljünk el a zene és a rejtélyek kavalkádjában ezzel a két hőssel:

"Go the Distance" A Harry Potter Music Video (Készítette: iluvsoaps)

Sherlock BBC - I need a hero (Készítője: Ophelia2704)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

FORRÁSOK:
1, a Deadline interjú alapján:
Independent.co.uk: Daniel Radcliffe opens up about how he feels toward a new actor playing Harry Potter
2, Irodalmi elemzések: Sherlock Holmes és Harry Potter
3, Harry Potter és Sherlock Holmes a popkultúrában
4, Kapcsolódó YouTube videók

A fejléc az angol oldalunkról a sherlockian-sherlock.com-ról származik.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása