sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. augusztus 19. 08:58 - SzerzoiJogvedettTartalom

Shanghai véres kulturális helyszínére ment a Sherlock Holmes kiállítás

, avagy a kínaiak nem tudnak betelni az interaktív kiállítással

shanghai.jpg

Sziasztok!

Mint korábban hírt adtunk felőle, 2023. április 28-án lenyűgöző, grandiózus, interaktív kiállítás nyílt Pekingben a világ leghíresebb nyomozójáról. A Kínai Nemzeti Könyvtár adott otthont több, mint fél éven át, november 2-ig a tekintélyes tárlatnak, ami mozgó kiállításként új helyszínre tért, az észak-kínai Hebei tartományba. Ott pedig a Shijiazhuang-ban található Hebei Múzeumba került. Itt a különleges esemény megtekintése ingyenes volt a nagyközönség számára, idén március 31-ig. Friss információink szerint július végétől Kína legnagyobb ipari városába, a világhírű Shanghai-ba került, ahol egészen 2025. február 16-ig tekinthető meg.

Mozgó képek:

peking-sherlock-kiallitas.gif

Helyszíne az 1933 Lao Chang Fang  (vagy Old Chang fang), mely 1933-ban a híres brit építész Balfours tervei alapján épült és eredetileg vágóhídként szolgált. Jóideje azonban üzleteknek, irodáknak, színvonalas kluboknak, éttermeknek, edzőteremnek meg kulturális rendezvényeknek ad helyet. Négy emeletes 5000 négyzetméteres építmény, mely Shanghai nyűzsgő pontján található. Itt azonban már nem díjmentes az 1500 négyzetméteren elterülő Sherlock Holmes kiállítás megszemlélése. Előzetes regisztráció után lehet csak belépőjegyet váltani és több résztvevő esetén egyszerre csak 6 fő léphet be egy csoportban.

A városi legenda szerint a helyet néha kísértik a leölt állatok szellemei, azonban ennek ellenére különleges alkalmakra is szívesen használják. Sokan felfigyeltek az építészet és a légkör kísértetiességére: bonyolult hídrendszer, a szürke hidegbeton használata és a csend megborzongtat számos embert a benti kóborlás gondolatától.

Az egyedi tervezési és kivitelezési folyamat eredményeként létrejött építészeti tér olyan bonyolult, mint egy hatalmas integrált gép. A csigalépcsők, egymásba nyíló rámpák, léghidak és sötét beton átriumok lenyűgöző labirintusával az épület felfedezése éppoly ijesztő, mint meglepő, félelmetes érzéseket hoz. Összeségében igazán zavart elbűvölést vált ki. Ennek a labirintusszerű konfigurációnak az volt a célja, hogy az állatok előkészítését szolgálta, így tökéletes gyengédségbe és hőmérsékletre kerültek mielőtt leölték őket. Komplex, ám a lehetőségekhez képest környezetbarát kialakítás egy ilyen halálos folyamat kiszolgálására. Ugyanakkor ennek révén különös megjelenést kölcsönöz az épületnek.

vagohid-kep.jpg

Ami a külsőt illeti: a beton hideg és durva megjelenése ellenére az építész számos bájos díszítőelemet is beépített az építmény oszlopaiba és homlokzatába, valamint gyönyörűen megtervezett art deco motívumokat tett sok ablakba, ami megnehezíti a vágóhíd eredeti funkciójának kitalálását.

Az épület példája az angol gyarmati építészet korai hatásának, miközben egyszerre régimódi és modern, valamint összeköti nyugatot kelettel.

kiallitas-shanghai-2025.png

ZENÉS KIÁLLÍTÁSI VIDEÓ (idő: ~ 2 perc):

A tárlat hirdetési képe:

sh-ex2025.gif

Nem meglepő, hogy a BBC Sherlock sorozat szereplői tűnnek fel rajta. A nagy detektívnek és a róla készült modern, brit tévésorozatnak hatalmas rajongótábora van Kínában.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

FORRÁSOK:
1, detail.damai - detail.damai.cn:
上海】【暑期特惠】Case Lab元世界—福尔摩斯大型沉浸式主题展(上海站)
2, metalocus - metalocus.es
A vertical labyrinth: Shanghai 1933 - 上海1933老场坊
3, Trip.com - trip.com:
1933 Old Millfun
4, YouTube videó: Case Lab Metaworld - Sherlock Holmes Large-scale Immersive Theme Exhibition
5, Korábbi posztjaink a kiállításról

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása