sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. december 18. 04:58 - SzerzoiJogvedettTartalom

Lucy Worsley Sherlock Holmes sorozata - Nézd meg online!

ingyen megnézhető - online, regisztráció nélkül

FIGYELEM - SAJNOS A VIDEÓKAT AZÓTA TÖRÖLTÉK A YOUTUBE-RÓL

lucy-worsley-sherlock-holmes-sorozat-teljes.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Ugyan webmesterünk betegségei és magánéleti problémái ellenére jóideje folyamatosan, napi többször nyomon követtük Lucy Worsley meg a BBC új alkotásának, a  Killing Sherlock: Lucy Worsley on the Case of Conan Doyle  (Sherlock megölése: Lucy Worsley Conan Doyle ügyében) című sorozatnak fejleményeit, ám rajtunk kívül álló technikai okok miatt rossz sorrendben kerültek elénk a dokumentumfilm epizódjai. (Valójában a korábban közzétett rész a második epizód. - Bár tényleg nem rajtunk múlt, természetesen elnézést kérünk Tőletek.) Aggodalomra azonban semmi ok, most a Lucy Worsley Collection YouTube csatorna videóinak révén végre bemutathatjuk a teljes sorozatot. Érdekességként eláruljuk, hogy Prof. Dame Sue Black törvényszéki antropológussal tárja fel Worsley azt Sherlock Holmes dedukciós módszerei valóban kiállják-e az idő próbáját, beszél az író dédunokájával, meg számos különleges eseményt felfed.

A videóban magyarra fordítás beállítható - , bár a szöveg sokszor pontatlan - például Arthur Conan Doyle neve gyakran ARA, Conan oyle, ALA, Aram, Conan dor, arpa, Conand, Ara con o, Al con o, c d, Artha stb. [Segítség a magyar felirat beállításhoz: Fogaskerék / Feliratok Ki / angol (automatikusan létrehozott) / Automatikus fordítás / Magyar --- Teljes képernyő: f gomb]

Az angolul nem tudóknak akkor lehet csak érthető, ha jól ismerik Sir Arthur Conan Doyle életét, valamint a világhírű detektív történetét. Aki még ebben némi lemaradásban van, kicsit se aggódjon: A neves angol történésznő dokumentumfilmjeit szokták adni hazai tévéadók, így idővel remélhetőleg megjelenik szinkronizálva is.

Figyelem: a videókban másfél perces zenei hirdetés található.

Megjegyzés: Lucy Worsley neves brit történész, aki a Történelmi Királyi Paloták főkurátora (Chief Curator at Historic Royal Palaces), történelmi könyvek szerzője, továbbá történelmi dokumentumfilmek műsorvezetője.

1. RÉSZ: A DOKTOR ÉS A DETEKTÍV

Rövid tartalom: Lucy megismerkedik Conan Doyle gyermekkorával és életével Portsmouth-ban, ahol orvosként dolgozott. Megnézi, hogyan jött létre Sherlock Holmes, és miért nehezményezte az író, hogy az éles eszű detektív a tömegpiacon népszerűvé vált.

Örömünkre az irodalmár White Company (magyar címein: A Fehér Sereg vagy A Fehér Csapat I-II.) is bemutatásra kerül.

2. RÉSZ: TÉNYEK ÉS FIKCIÓK

Lucy az író életét vizsgálja, miután megölte Sherlock Holmes-t. Megtudja, hogyan lett a brit imperializmus szóvivője, és kétségbeesetten küzdött a hazájáért. Felfedezi, miért győzték meg végül, hogy írjon még több történetet Holmes-ról, és elárulja miként keveredett Conan Doyle a valós élet rejtélyeinek megoldásába.

Nagyra értékeljük annak kifejezését, hogy Arthur illetve fiktív nyomozója révén létrejött a való világban egy jobb igazságszolgáltatás.

3. RÉSZ: ÁRNYAK ÉS NYOMOZÓK 

A sorozat utolsó epizódjában Lucy azt vizsgálja, hogyan érintette Conan Doyle-t fia (, Kingsley elhalálozása) és miért vált a spiritualizmus szenvedélyes szószólójává. Látja, hogy ezért miért került szembe az olvasóival, és miért engedett meg végül, és hozta vissza Holmes-t a halálból. Halljuk, hogyan kezdett önálló életet Sherlock Holmes, és megnézzük Conan Doyle és Harry Houdini bűvész feszült barátságát.

Örömmel vettük az arról való beszélgetést, hogy Sherlock Holmes rajongói alkották a világon az első közösséget egy fanfiction kultúrára törekedve.

Szóba kerül Arthur Conan Doyle Az elveszett világ című alkotása is.

VÉLEMÉNY:

A kezdeti, elég botrányos híresztelésekkel ellentétben ez egy könnyed, kedves, élvezhető sorozat. Szívesen ajánljuk! 

MEGJEGYZÉS:

A YouTube videók sajnos később elérhetetlenné váltak.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

biblioterapia-lucy-worsley.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása