sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. január 28. 12:12 - SzerzoiJogvedettTartalom

Interjú a Cseh Sherlock Holmes Társaság elnökével

ales-kolodrubec-sherlockian-interju.jpg

Aleš Kolodrubec a Cseh Sherlock Holmes Társaság elnöke és klubunk VIP tagja is. Nemzetközileg elismert sherlockian, aki régóta kedveli a nagy detektívet. 2013-ban ő keresett meg és biztatott minket, hogy legyen angol nyelvű oldalunk, mert az akkori magyar lapunkat nézve sherlockian tudásunkat magas színvonalúnak és érdekesnek vélte. Biztatására jött létre a sherlockian-sherlock.com oldalunk, amire most interjút adott. Rátok, kedves magyar rajongókra gondolva megengedte, hogy az interjút magyar nyelven szintén közzétegyük. Íme:

1. Melyik a kedvenc Holmes-története és miért?

Mivel cseh vagyok, a Botrány Csehországban-t mondanám, ez kötődik az országomhoz, és benne van A Nő…. Ugyanakkor számos más történetet is kedvelek, főleg A Kék Karbunkulus-t – mert karácsonyi hangulata van, és ezen túl is van valami különös varázsa. A társaságunk adventi gyűlésén is fontos szerepet kap ez a kaland. Aztán említhetem még A Sátán Kutyájá-t – igazi gótikus rémtörténet, A Pettyes Pántot – rengeteg kiváló kaland van a Kánonban.

2. Melyik kalandot olvasta/látta először, és mikor?

A Sátán Kutyáját, és ezt hallottam. Tehát a kutya és az üvöltése ismertetett meg Sherlock Holmes-szal. Hatéves koromban történt, mielőtt elkezdtem volna az iskolát. A hét évvel idősebb unokatestvérem a csehszlovák rádióban hallgatta ennek a kalandnak a közvetítését – több részből álló sorozatként vették fel. A mai napig emlékszem a műsor szignáljára – ami nem volt más, mint az a szörnyű üvöltés. Első Holmes-os olvasmányélményem két évvel ezutáni, ekkor A Bíborvörös Dolgozószoba cseh fordítását olvastam, ami megvolt a szüleimnek. Így kezdődött a rajongásom.

Az említett rádióműsor rendezője, Mr. Josef Cervinka, aki a műsorban a narrátor és dr. Watson szerepét is játszotta, 2001 januárjában részt vett a társaságunk első éves találkozóján. Elmesélte, hogyan vették fel az üvöltést, és más részleteket is felidézett.

3. Ki a kedvenc Sherlock színésze, és miért?

Nehéz kérdés. Írhatok listát? Számos nagyon jó Holmes-alakítás van, és mind a saját korszakára jellemző. Ott van Jeremy Brett, aki a Granada sorozatban játszott 1984 és 1994 között. A hangja és a kinézete roppant hasonlított arra, ahogyan Watson leírta őt a Kánonban, illetve ahogyan Sidney Paget megrajzolta a Strand Magazin számára. Remek színész volt, néha talán túl kirobbanó. Előtte pedig ott volt Peter Cushing vagy Douglas Wilmer – mindketten tökéletes arcszerkezettel és arisztokratikus viselkedéssel. Boldog vagyok, hogy utóbbival egy ideig levelezésben álltam. Tervezte, hogy eljön Prágába. És számos színész volt még, akikben megvoltak a nyomozó eljátszásához szükséges adottságok. Csak pár éve jöttem rá, hogy Ronald Howard és Howard Marion-Crawford mennyire kiválóak az 1954-55-ös sorozatban. Meg kell még említenem az orosz színész, Vaszilij Livanov remek Sherlock Holmes-át is.

4. A nyomozó mely tulajdonságait kedveli a legjobban, és miért?

Azt, hogy egy életművész. Meg persze a kitartását, a következtetési képességét, és az is, hogy rendelkezik művészi hajlamokkal. A bátorságát és az igazságérzetét.

5. Mit tanult a történetekből? Mi volt ezek közül a leghasznosabb?

Sherlock Holmes-tól megtanultam, hogy pipáznom kell (De csak egy pipát szívok ötven perc alatt, nem hármat). Komolyan. 15 évesen vettem az első pipámat, és a mai napig pipázom. Továbbá én is szerettem kémiai kísérleteket végezni – el lehet képzelni, édesanyám mennyire örült ennek. Úgy állt hozzá, mint Mrs. Hudson. Ezek elég ártalmas dolgok.

Mr. Holmes-nak köszönhetem, hogy rengeteg csodálatos embert ismerhettem meg a világ számos pontjáról, és hogy sok érdekes hírességgel, művésszel és színésszel találkozhattam.

sherlock-holmes-kituzok.jpg

(Ahogy nekünk Sváb József grafikusművész, úgy a Cseh Sherlock Holmes Társaságnak is van saját illusztrátora. A Sherlock Holmes rajzot a neves cseh grafikusművész Petr Kopl tervezte, aki képregényeket is készített már a nagy detektívről.)

6. Melyik feldolgozást kedveli a leginkább, melyiket a legkevésbé, és miért?

Nehéz erre pontos választ adni. A Sátán Kutyájá-nak számos cseh színházi adaptációja van. Az egyik egy bábjáték – és kitűnő! Ugyanakkor van egy elég szörnyű színdarab, amit még mindig játszanak, egy csodás helyszínen, szabadtéren, egy kastélyparkban. Sajnos a legtöbb cseh feldolgozás ismeretlen külföldön. Kivéve a bábjátékot – ezt ugyanis 2007 szeptemberében láthatta a Sherlock Holmes Társaság kiállításának közönsége. A címe Találkozzunk Csehországban volt.

A Sátán Kutyája feldolgozás Peter Cushing-gal nagyszerű. Viszont Az Utolsó Vámpír a Granada sorozatból nem a kedvencem.

7. Számos Sherlock Holmes feldolgozás létezik, könyvek, filmek, színdarabok, stb. Mit gondol, ezek méltóak Doyle eredetijéhez?

Igen és nem. Vannak, amik többé-kevésbé hűek a Kánonhoz, már amennyire a formátumuk megengedi. Vannak, amik nem. De még Doyle is azt írta William Gillette-nek: „megházasíthatja, meg is ölheti, azt tehet vele, amit akar.”. Éppen ezért nem ítélkezem. A producereknek, a színészeknek és a rendezőknek kell elszámolniuk a saját lelkiismeretükkel. Minden alkotónak megvan a maga elképzelése, amik nem mindig tetszenek a közönségnek.

8. Nagyon sok tévhit él Holmes-szal kapcsolatban. Melyikkel találkozik a leggyakrabban?

Azzal, hogy gyűlölte a nőket, hogy drogfüggő volt és hogy meleg volt.

9. Milyen Sherlock-kal kapcsolatos tárgyai vannak?

Rengeteg ilyenem van, mert gyűjtöm őket. Igazából talán már túlzásba is vittem. Ám még mindig kevesebbnél tartok, mint John Bennett Shaw vagy Richard Lancelyn Green. De sajnos nem tudom szépen rendben tartani a gyűjteményt, mert kevés hozzá a hely.

Ennek hosszú története van. Az 1970-es években autogramokat gyűjtöttem, valamint grafikai alkotásokat. Aztán eldöntöttem, hogy csináltatok magamnak egy ex librist, és gondolkodtam, hogy mi legyen a témája…. És mivel elbűvölt Sherlock Holmes és a Kánon, eldöntöttem, hogy ezzel kapcsolatos lesz. Így alapozódott meg a Holmes-témájú művészeti gyűjteményem. Idővel más ex libris-eim is lettek, van egy Irene Adler-es, aztán cseh újságok illusztrációin alapulók, vannak a Kánonból is.

Akkoriban Mr. Rudolf Cechura, aki évtizedekig a londoni SH Társaság egyetlen cseh tagja volt 1967-től, megismertetett John Bennett Shaw-val és Peter Blau-val, így velük is levelezni kezdtem. Igazából ők mutatták meg, milyen is a Great Game – vagyis a Holmes-szal kapcsolatos tárgyak gyűjtése.

A Kánon számos különböző cseh kiadása megvan a gyűjteményemben, de vannak idegen nyelvűek is. Filmek VHS-kazettán, majd DVD-n. Ezeken kívül számos tárgyam van.

Meg kell még említenem, hogy a birtokomban vannak vérbükk-levelek; a piszkavas, amit dr. Roylott meghajlított, majd Holmes kiegyenesített; egy szivarvég, amit Holmes szívott a Goldini’s-ben; egy fura kartondoboz, amiben durva szemű só közé rejtve valami szörnyű található; egy fekete agyagpipa…..

10. Milyen tanácsot adna azoknak a fiataloknak, akik még csak most kezdenek ismerkedni a nagy detektívvel?

Azt, hogy olvassanak. Olyasmit, ami a koruknak megfelelő – rövidített kalandokat vagy képregényeket, majd az eredeti történeteket. Olvassanak, elmélkedjenek az olvasottakon és tegyenek fel kérdéseket. Aztán, ha szeretnének, beszállhatnak a Great Game-be, és „játsszák komolyan, mint egy vidéki krikettmeccset Lords-nál; a legapróbb extravagancia vagy bohókásság tönkreteszi a hangulatot” – ahogyan azt Dorothy Leigh Sayers írta.

Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy ne felejtsenek el nevetni – hogy ne vegyék magukat és Holmes-t túl komolyan.

Amikor az első Kánon-történetet olvastam, ami A Bíborvörös Dolgozószoba volt, kicsit nehéz volt haladni a szöveggel. Egy-két évvel később kaptam egy könyvet „Sherlock Holmes kémiai történetei” címmel – a lengyel Waclaw Golembowitz műve volt, gyerekek számára. Kémia és Sherlock Holmes – ez volt számomra a tökély. Aztán visszatértem a Kánonhoz.

11. Mit gondol, Doyle eredeti hőséhez hasonlítva mennyit változott a popkultúrában Sherlock Holmes alakja? És egyetért azzal, hogy ezekre a változtatásokra szükség van ahhoz, hogy a karakter népszerű maradjon?

Jó ég! Nagyon komoly változtatásokat látok manapság. De mivel jómagam szívesebben élek 1895-ben, mint a XXI. században, erre nehéz válaszolnom. Számomra az új dolgok inkább népszerűtlenné teszik a figurát. Ugyanakkor azt gondolom, érdekes kihívás a modern korba helyezni a nyomozót. A kérdés megérne egy egész tanulmányt.

(Interjúfelelős: Revati - Ezt az interjút, akárcsak a Sherlockian lapunk korábbi interjúit emailes egyeztetéssel készítettük el.)

Kapcsolódó oldalak: Tévhitek Sherlock Holmes-ról

Tévhitek a Kánonról

VIP TAGJAINK

Dr. Lente Gábor: Sherlock Holmes és a kémia

Sherlockian-sherlock interjúk angol nyelvű interjúink

Megjegyzés: a cseh társaság eredeti neve Česká společnost Sherlocka Holmese

 

HÍREK:

Technikai okokból a BBC Sherlock Falióra rendelés űrlapja megváltozott. A rendelési feltételek változatlanok, csak a megrendelési űrlap kitöltése lett egyszerűbb.

steam-lunar.jpg

A STEAM-en a Lunar Sale Offers keretében most akciósan vehetők meg a Frogwares Sherlock Holmes játékai.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása