sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. június 24. 06:34 - SzerzoiJogvedettTartalom

Máskor verd be jól a patkószeget!

Egy szög miatt a patkó elveszett.
A patkó miatt a ló elveszett.
A ló miatt a lovas elveszett.
A lovas miatt a csata elveszett.
A csata miatt az ország elveszett.
Máskor verd be jól a patkószeget!

Ez a pár soros angol bölcselet jól érzékelteti, hogy az apró dolgokkal is törődni kell. Mi magyarok ismerjük ezen jó tanácsot, hiszen nem csak neten terjed, de egykor Halász Judit Kossuth-díjas színésznő, hazánk legismertebb gyerekdal énekesnője is megtanította kicsiknek, nagyoknak országszerte. A tanulságos intelem magyarul Halász Judit Mákosrétes című lemezén szerepel, méghozzá a kiadvány ezzel kezd.

halasz-judit-dalok-makosretes.jpg

Sherlock Holmes - ha élne - biztos kedvelné ezt az angol népköltést, mert ha valaki ő is tudja milyen fontosak az apró részletek. Ezenkívül történetei során többször találkozott lovakkal, ha kellett lovaskocsikkal hajtott a bűntények helyszínére vagy ott volt az Ezüstcsillag című novella, melyben Holmes egy különleges ló után nyomozott.

szokes-az-internatusbol.jpg

Említeni kell A Szökés Az Internátusból esetet, melyben a zseniális detektívet egyenesen a patkók és patkószegek vezetik el az ügy megoldásához. Itt ugyan nagyon jól be voltak verve a patkószegek, de nem áruljuk el, hogy segítettek ezek a tárgyak megfejteni a talányt. Aki nem ismeri, de szeretné tudni nyomozzon utána! (Nem csak Conan Doyle novellája, de a Granada Sherlock Holmes sorozata is segíthet, Jeremy Brett főszereplésével. Egyébként, mint tévéműsor ajánlónkban is jelezzük a sorozatot jelenleg a TV4 adja, első klubelnökünk Tahi Tóth László Kossuth-díjas színész hangjával.)

Ennyi lovas vonatkozás után nem volt kérdés, hogy tervezett Sherlock Holmes kiállításunkra szerettünk volna - legalább egy - lópatkót. Nagyon szépen köszönjük a Békés megyében élő, jószívű és kedves Katinak, hogy ajándékba adott nekünk egy szép példányt erre a célra. 

kati-meg-a-lovak.jpg

Kati amúgy maga is szereti az állatokat, a természetet meg az antik dolgokat. Felajánlását ingyen és önzetlenül tette. Történt pedig, hogy később kutattunk és két másik csodára is rábukkantunk Kati dolgai közt. (Ha valakit érdekelnek antik régiségek a kisantik szóra keressen rá a Google-ben!) A további termékek árát természetesen rendeztük, mert sosem szabad visszaélni egy kedves, segítőkész ember jóindulatával. Így is nagyon hálásak vagyunk a patkóért is, már az nagy segítség volt számunkra.

Leltünk egy pici, de mutatós kis hajómodellt. Dr. Watson ugyanis szívesen készített hajómodelleket, Holmes pedig hajón üldözte a bűnözőket A Négyek Jelében. Érdekesség még, hogy Arthur Conan Doyle eredetileg Sherringford Hope-nak akarta hívni nyomozóját, csak később keresztelte el Sherlock Holmes-nak. A Hope szó, ami angolul reményt jelent, amúgy annak a bálnavadász hajónak elnevezése volt, melyen egykor Conan szolgált.

conan-doyle-hajoja.jpg

Nagy örömünkre miénk lett egy mesés, bőr könyvborító. (Szerintünk jó bőr.)  Az elegáns tárgyat -, melyet koronás címer díszít, - a kiállítás elején az irodalomról szóló rövid ismertetőhöz szeretnénk. Van már hozzá csodálatos fekete lúdtollunk és ódon tintásüvegünk kiegészítőnek. Úgy véljük pompásan mutatnak majd együtt.

Na, de feltárjuk új kincseinket, amiket nagyon szépen köszönünk Katinak.

sherlock-holmes-targyak.jpg

(Tegnap érkeztek meg.)

Bejegyzésünk végéhez értünk. Kellemes hétvégét kívánunk!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Ajánlott voksolás: Szavazás a következő nyereményjátékunkhoz

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása