sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. július 11. 04:38 - SzerzoiJogvedettTartalom

Különleges Sherlock Holmes hírek

kulonleges-hirek.jpg

Üdvözlet!

Ez az év ismét nagyon-nagyon Sherlock Holmes-é. Az emberek minden évben szüntelenül rajonganak a világ leghíresebb nyomozójáért, de vannak időszakok, mikor ez a rajongás még intenzívebben lángol és ilyen év 2024 is. Sajnos betegség miatt kellett egy kis szünetet tartanunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy a sherlockian világban "uborkaszezon" lenne, hiszen Holmes-ról nyáron is vannak hírek. Most a ránk, a Magyar Sherlock Holmes Clubra jellemzően igyekszünk a legérdekesebbeket bemutatni Nektek.

REKORD ÁRON KELT EL CONAN DOYLE KÉZIRATA

Korábban jeleztük, hogy aukciós szakértők rekord áron várták a Sotheby's aukciósházban a világhírű író, Arthur Conan Doyle "A Négyek Jele" című regényének eladását. Nem tévedtek, a Sherlock Holmes történetet végül június 26-án 960 000 dollárért adták el, ami az aznapi dollár árfolyamon 331 200 000 forintnak megfelelő összeget ért.

doyle-kezirata.png

Az árverésen több Sherlock Holmes tárgy kalapács alá került. Sidney Paget legendás rajza, melyen a detektív ősellenségével, Moriarty professzorral küzd szintén magas áron kelt el. A licit végén 384 000 dollárt adtak érte, mely átszámítva 132 480 000 forintot ért.

sotheby-s-weblap.png

Ezek a ritkaságok jobban megtekinthetők, további irodalmi - és árverési információkkal együtt korábbi posztunkban: Horribilis összegért kelhet el egy eredeti Sherlock Holmes kézirat Conan Doyle-tól

Korábban beszámoltunk róla, hogy Rekord áron kelt el a Rolling Stones egykori dobosának könyve, A Sátán Kutyája, amelyért 214 200 fontot, azaz több, mint 116 millió forintnyi összeget fizettek.

Conan Doyle nagyrabecsült kéziratait nem csupán múzeumok meg könyvtárak őrzik, hanem nagyon gyakran dúsgazdag műgyűjtök magánkollekciójában lelhetők fel. 2025 január 5-ig az amerikai fővárosban a Folger Shakespeare Library ad otthont ilyen gyűjtők, Stuart Rose és Mimi Rose könyvritkaság gyűjteményének. Ebben "A Félelem Völgye" című Doyle kézirat tekinthető meg. (Bővebben: A világ különleges könyvcsodái)

KÜLÖNLEGES ÉRME ÉRKEZIK

2025-ben jelenik meg hivatalosan az a gyönyörű érme, melyet előrendeléssel már idén ősszel megkaphatnak a tehetősebb vásárlók.  Az újdonság, mely az irodalom szerelmeseinek és érmegyűjtőknek kötelező darab; az egyik legizgalmasabb Sherlock Holmes novellának, "A Pettyes Pánt"-nak ikonikus kígyós jelenetét mutatja. Az érme mindkét oldala megcsodálható az alábbi rövid (, 50 másodperces) videóban:

Ez a 2 oz-es, törvényes fizetőeszköz 0,999 finom ezüstből készült érme, átmérője 45 mm, névértéke pedig 5 dollár. Antikolt, rendkívül magas domborműves felülete kiemeli rajta a részletgazdag alkotásokat. Súlya 5 és 10 uncia közötti, kibocsájtó országa pedig Szamoa.

A korlátozott, mindössze 500 darabos kibocsátású érme ritka bepillantást enged a gyűjtőknek Sherlock Holmes világába.  A éremritkaság antik bevonatú, lenyűgöző Ultra High Relief-jellel és élénk színekkel rendelkezik, amelyek kiemelik a kígyót. Az érmét luxus tokban adják ki, az Eredeti Tanúsítvánnyal együtt. 

A neten több helyen lehet előrendelést leadni rá 299.00 dollárért, vagy 279.95 euroért - tehát 110 000 forint felett lehet hozzájutni. (Szállítási díj és vám esetleg az összeghez adódhat.)

VISSZATÉR A SÖTÉT DETEKTÍV

dark-detective.png

A világ egyik legigényesebb képregénye páratlan nyomozónkról a "Sherlock Holmes The Dark Detective" idén ősszel visszatér, amerikai és nemzetközi terjesztéssel. A friss kiadás érdekessége, hogy extra bónuszokat is tartalmaz, például Christopher Sequeira Holmes-szakértő írásait. Christopher Sequeira, a Comics and Graphic Novels (Képregények és grafikus regények) igazgatója. Munkatársa, forgatókönyvíró/társszerző az Oscar-díjas Dave Elsey sminkes, aki különleges sminkeffektusairól, lényeffektusairól és animatronikájáról ismert olyan filmekben, mint az X-Men: First Class, a Ghost Rider, a Star Wars, a Hellraiser, az Alien 3 és az Indiana Jones. Az új csemege a világszerte elismert grafikus Philip Cornell művészi munkáival - és immár Jan Scherpenhuizen illusztrátor közreműködésével - kerül szeptemberben forgalomba.

FARMINGTON-BAN A MESÉS KIÁLLÍTÁS

farmington-kiallitas.png

Világszerte számtalan kiállítás volt és van a leghíresebb detektívről. Nekünk nagy kedvencünk az Interaktív kiállítás Kínában és az amerikaiak szintén interaktív és vándorló "Sherlock Holmes - The Exhibition" tárlata. Mindkét csodáról többször beszámoltunk már itt a blogunkon, de most ismét az amerikai tárlatról közölhetünk friss hírt:

farmington-sh-logo.png

"Sherlock Holmes - The Exhibition" a Utah állambeli Farmington városába érkezett, ahol a Farmington Museum-ban tekinthető meg szeptember 28-ig.

Ugyan a farmingtoni múzeum készített YouTube videót az eseményről, a látnivalókat ízelítőként jobban bemutatta egy korábbi helyszín, a Miami-ban található Frost Science Museum videója, ezért azt tesszük be ide:

Sherlock Holmes titka Németországban

A németeknek csak két napjuk lesz arra, hogy 2025. január 21 és 22. között megtudhassák Sherlock Holmes titkát, az Idar-Oberstein nevű településen. A "The Secret of Sherlock Holmes" (Sherlock Holmes titka) színdarabot 1988-ban az a Jeremy Paul írta, aki 1972-ben a The Edwardians című tévésorozat Conan Doyle című epizódját jegyezte. Később pedig 9 epizódot írt meg a Granada televízió legendás "Sherlock Holmes kalandjai" sorozatából, ahol Jeremy Brett volt a főszereplő, akinek magyar hangját ötletgazdánk és első klubelnökünk Tahi Tóth László színművész kölcsönözte.

jeremy-paul.jpg

A képen Jeremy Brett és Jeremy Paul "A Musgrave-rítus" epizódért kapott Edgar Allan Poe-díjjal. Háttérben Edward Hardwicke (Dr. Watson) és a sorozatot megálmodó Michael Cox producer.

A detektív magyar rajongói közül kevesen tudják, de a színdarabot egykor Jeremy Brett játszotta Edward Hardwicke társaságában a londoni Wyndham's Theatre-ben. 1988. augusztus 30. és 1989. december 16. közt adták elő gyakran a 2 felvonásos színművet. Íme néhány színházi kép:

secret-eloadas.gif

Brett betegsége és sajnálatos halála sem vetett végett az előadásoknak, hiszen az évek folyamán több más színész is előadta. 2025-ben Németországban Brett utódja René Goerlitz  színész lesz.

rene-goerlitz.jpg

René Goerlitz már azért is szimpatikus a számunkra, mert FaceBook posztjaiból tudjuk, hogy régóta Sherlock Holmes nagy rajongója. Szintén lelkesedik Jeremy Brett-ért meg a "The Secret of Sherlock Holmes" színdarabért, amit korábban látott londonban Jeremy-vel a főszerepben. Az esemény műsorfüzetét meg a jegyét még mindig őrzi:

sc-jegy.png

Végül, de nem utolsósorban jó hírünk van az angolul jól értő Jeremy Brett rajongónak: A teljes előadás ingyen meghallgatható - két részben - a YouTube videómegosztón. Elég csak a YouTube keresőjébe beírni, hogy: The Secret of Sherlock Holmes.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

AJÁNLOTT POSZT:

40-granada-sherlock.png

A CIKK FORRÁSAI:
1,
Sotheby's hivatalos oldal - sothebys.com
2, Sherlock Holmes and the Adventure of the Speckled Band 2 oz .999 Silver Coin:
- YouTube videó - Spectres Channel
- Spectres weblap - spectres.io
- Power Coin weboldal - powercoin.it
3, Sherlock Holmes The Dark Detective:
- IPI Comics - ipicomics.com:
Sherlock Holmes The Dark Detective (Claws of the Chimera) – series out from September 2024!
- Bleeding Cool - bleedingcool.com:
Sherlock Holmes Dark Detective in IPI September 2024 Solicits
- Wikipedia: Dave Elsey szócikk
4, Sherlock Holmes - The Exhibition:
- Farmington Museum: fmtn.org/248/Farmington-Museum-at-Gateway-Park
- Frost Science Museum: YouTube kiállítási videó
5, The Secret of Sherlock Holmes:
- The Arthur Conan Doyle Encyclopedia: arthur-conan-doyle.com
- René Goerlitz Facebook oldala: facebook.com/renegoerlitz

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása