sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. augusztus 28. 07:36 - SzerzoiJogvedettTartalom

Kemény dió? Hogyan kapcsolódik Sherlock Holmeshoz a dió?

sherlock-holmes-es-a-dio.jpg

A dióról sokszor a karácsonyi sütemények, nyalánkságok jutnak az eszünkbe, magáról a fáról pedig a hatalmas lombkorona és az általa nyújtott kellemes, árnyékos környezet. A mostani posztunkban néhány érdekes dolgot írunk le erről a csodálatos növényről, amelyek bizonyos szempontból (közvetett módon) hozzátartoznak Sherlock Holmes világához.

Hogyan kapcsolódik a diófa a híres nyomozóhoz? Először is: Sherlock Holmes egyik jellemző attribútuma az általa használt pipagyűjteménye. Ezek elkészítésekor (főleg a fejnél és kazán részénél) olyan anyagokat kellett alkalmazni, amelyek bírják a tűzet és a magas (akár 500 Celsius-fokot is meghaladó) hőmérsékletet (a teljesség igénye nélkül néhány példa: cserép, tajték, rózsafagyökér, tölgy, diófa, de akár kukoricacsutka is (!)). A diófára azért került a választás mivel tartóssága mellett a megfelelő kezekben a fa természetes erezete csodálatos mintákat ad ki, emellett könnyebben beszerezhető, mint az egzotikus alapanyagok (pl.: ébenfa). 

peterson-diofa-pipa.jpg

(Megjegyzés: A Peterson Pipes and Accessories Mycroft Holmes névvel ellátott diófa pipákat is gyárt.)

Másodszor: Az Amerikai Egyesült Államokban a 825 Walnut St, Philadelphia, PA 19107 szám alatt található Walnut Street Theatre (magyarul: Dió/Diófa Utcai Színház). Ugyanis itt játszották a Sherlock Holmes: The Adventure of The Speckled Band (Sherlock Holmes: A pettyes pánt kalandja) című darabot (Bill Van Horn készítette ezt az adaptációt Sir Arthur Conan Doyle: A pettyes pánt novellája nyomán). A darabot 2022. február 22. és március 27. között játszották. 

walnut-szinha-eloadas.jpg

Harmadszor (ami talán a legfontosabb): A tudás jelképe. A fát a bölcsességgel, jóindulattal, értelemmel lehet összekapcsolni. Nem véletlen, hiszen a termése belseje nagyban hasonlít az emberi agyra (a rómaiak a nevét (Kayra) a görög Kara szóból vették (Kara – fej). Univerzálisan az emberi agyvelőt lelték benne felismerni, ezért úgy gondolták, hogy a betegségeire is gyógyírt jelenthet. A kutatások alapján a dióbél rendszeres fogyasztása esetén a benne található vitaminok (A, B, C,) és zsírsavak (omega-3) javítják a koncentrációs és kognitív képességeket, a memória megőrzését és a műveletek elvégzésének gyorsaságát növelik. A dióbélben található szelén a szívizom gyengeség ellen jó, és még immunerősítő hatással is rendelkezik. Általában véve a lábadozó betegeknek ajánlott az étrendjükbe belevenni. 

agy-es-dio.jpg

Átvitt értelemben is használjuk, mint kifejezést. Például: „Kemény dióba harapott.”

„Ez kemény dió.” – Vagyis valaki nehéz, kemény munkát vállalt el szellemileg vagy fizikailag. 

A népek kultúrájában is nyomott hagyott közmondásokon, bölcsességeken, meséken keresztül. Itt van rá néhány példa: 

Magyarországon: Sopron környékén ismert közmondás szerint:  "Luca napján ha megverik a diófát, következő évben jó termés lesz".
Másik helyen: "Ha Sarolta napján (július 5.) esik, nem lesz diótermés."
Magyar népmese: A kicsi dió 
Arab közmondás (Marokkó): "Akinek diófái vannak, az gazdag."
Német közmondás: "Muss ist eine harte Nuss!" - A szükség kemény dió. 

Még néhány érdekesség:

- A diófa alatt más növények nem igazán élnek meg, mivel a fa által termelt juglon, egy az arra érzékeny növények számára toxikus hatású vegyület.
- A legtöbb gyümölcsfával ellentétben nem tavasszal, hanem augusztus-szeptember a ritkító metszés időpontja, mivel ha nem jó időpontban kezdünk neki, akkor a nagyobb gyökérnyomás miatt nagyon sok folyadékot veszíthet a fa és a művelet során keletkező sebek is lassabban gyógyulnak (korhadás léphet fel)!
- Az oltott diófa már a 3. vagy 4. évben termőre fordul a magcsemetéknek ennél több időre van szükségük.
- Sajnos sok kártevője akad, ami megkeseríti a kertészek dolgát, most csak a legújabbat a dióburok-fúrólegyet említjük meg, ami teljesen tönkre tudja vágni a termésünket (védekezni ellene a megfelelő permetezéssel lehetséges).
- Híres magyar diófajták: Alsószentiváni 117, Fertődi 1, Milotai 10, Tiszacsécsi 83.

magyar-diofa.jpg

A levél és termés felhasználása:
- A termést száraz, szellős helyes kell tartani. 1 kilogramm dióból fél kilogramm dióbél lesz. Ezt felhasználhatjuk süteményekben, tésztákban, nem beszélve arról, hogy a cukrászok egyik kedvenc alapanyaga. (Ötletadó receptek: a nosalty.hu/alapanyag/dio oldalon.)
- A fája kiváló alapanyag bútorok készítéséhez, parkettához, furnérhoz. A fatönk a legértékesebb rész azoknak, akik esztergályos munkával akarnak valami csodásat alkotni a természet által adományozott anyagokból!

diofa-butor.gif

- A dió zöld burkából pedig barnapácot és hajkenőt készítenek.
- Levele dohánypótlóként is bevált. Angliában egy 1713-as törvény tiltotta meg a diólevél exportálását, mint dohányárut! 

diolevel-dohany.jpg

- A levél főzete nagyon jó torokgyulladásra, gyomor- és bélbántalmakra, a bőrön megjelenő kiütésekre pedig fürdőként való alkalmazása javasolt. - A diólevél egészségügyi felhasználásáról: Gyorgytea.hu - Diólevél

dio-termes-abra.jpg

Sherlock Holmesnak a tudás és logika volt a legfőbb eszköze a rejtélyek megoldásánál és sokszor a fegyvere a bűnözök elkapása során. A diófa tökéletesen szimbolizálja mindazt, amit Sherlock Holmes jelent nekünk, hiszen mint ahogyan ez a csodás növény a kedvenc detektívünk is nem egyrétű, hanem univerzális és szinte kifogyhatatlanok a bennük rejlő lehetőségek!

Írta: Zleszik Pál András

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

TIPP: Ha Sherlock Holmes kollekciódhoz nincs dohány és nem azt szeretnél - vagy nem tudsz azt használni, akkor helyette vegyél egy csomag diólevél teát! 

FORRÁSOK:
1, naspc.org/archives/otherwood.html
2, walnutstreettheatre.org/about/news.php?id=539
3, dioskonyv.hu/45-04/1.htm
4, dioinfo.hu/dio-hatasa-az-agyra/
5, dioinfo.hu/dio-jotekony-hatasa/
6, arcanum.com/hu - Magyar közmondások és szólások
7, nepmese.hu/mesetar/mesek/a-kicsi-dio
8, balintgazda.hu/miert-pusztul-ki-a-gyep-a-diofa-alatt.html,
9, hobbikert.hu - Kertészkedés a diófa árnyékában
10, dioskonyv.hu/29-03/1.htm
11, balintgazda.hu/minden-heten-szuret/szeptember/dio.html
12, cigarsgalaxy.gr/en/product/peterson-sherlock-holmes-mycroft-smooth-en

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása