sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. október 16. 09:51 - SzerzoiJogvedettTartalom

Bízz Magadban! Bízz Agyadban! - 3.

sherlock-holmes-time-clock.png

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Már rég jelentkeztünk ezzel a Bízz Magadban! Bízz Agyadban sorozatunkkal, mely segít(het) majd Sherlock Holmes gondolkodásából gyakorlati haszonnal elsajátítani fortélyokat.

Mint tapasztalhattátok az első és második rész, csak amolyan bevezető volt. Nos, ez a harmadik is annak tekinthető, ugyanis új életet kezdeni más mentalitással nem megy pillanatok alatt. Eddig nagyon fontos, hogy bízzunk benne lehetünk okosabbak, néha vegyük csendbe körül magunkat, a következő pedig, hogy adjunk időt magunknak. 

Az agy csodálatos feldolgozógépezet, ám ahogy a természetben mindenhez (gyógyuláshoz, baba születéshez, évszak váltáshoz) idő kell, úgy neki is szüksége van időre, bár szerencsénkre jóval kevesebbre. Mielőtt a mostani egyszerű és ingyenes tippünket megadnánk valamit el kell árulnunk: Okosabbnak lenni, majd nem azt fogja jelenteni, hogy amint elérjük az életben soha többé semmi problémánk nem lesz, mert mindig tudjuk majd a tutit. Később is jönnek gondok, de már jóval kevesebb akadályként, hiszen sokat előregondolkodással kivédhetünk, a ránk maradtakat pedig nagyobb eséllyel oldhatjuk meg. Sir Arthur Conan Doyle azon ábrázolása Sherlock Holmes-ról, hogy a nagy detektív ha kell csendben elvonul elmélkedni ("három pipás probléma") vagy ügyeiben nagy ritkán ráfázik, bizony nagyon is élethű. Holmes nem tévedhetetlen. Sikereinek kulcsa azonban abból származik, hogy teljesen ki meri aknázni észbeli képességeit.

Sőt! Az okosság sem jelenti, hogy van egy szint, amik után zsenik leszük és ennek tudatában megpihenhetünk. A világ folyamatos változás, követnünk kell folyamatait, hogy megértsük, illetve sajnos az agyunk is veszthet felejtéssel információkat. Nagyon fontos, hogy tudjuk: tanulnunk mindaddig saját kötelességünk és érdekünk, míg agyunk cselekvőképes. A tanulásba pedig a felejtés ellen beletartozik az ismétlés is.

Ha már az időről volt szó fedjük fel a piciny, egyszerű és ingyenes trükköt, mely segíthet agyunknak. Akik korábbi részeinkből megfogadták a napi 5 perc csend tanácsot, azoknak a következő trükk kivitelezése sokkal könnyebb lesz. (Egyébként ennyi idő alatt valószínűleg a valamivel stresszmentesebb idegrendszerhez is hozzásegítette őket a csend.) Akik pedig nem gyakoroltak csöndben még utólérhetik magukat és elkezdhetnek élni a tanáccsal. A korábbi csend tanács és a mostani javaslat ugyanis együtt tud a leghatékonyabb lenni, naponta kell élnünk velük.

A következő tipp, hogy merjünk időt adni az agyunknak! Teret adni arra, hogy érzékelje az adott élethelyzetet és több információt vegyen figyelembe következtetéseihez. Ehhez jó példa a már említett félrevonulás a bajok elemzéséhez, ám van egy kis trükk, amit iskolába, munkahelyre vagy bárhova "magunkkal vihetünk" és bevethetünk. Ez a trükk pedig a tudatos levegővétel. Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy nagyon időigényes vagy bonyolult légzési technikákat kell elsajátítanunk.

A trükk az, hogyha bárkivel beszélünk mielőtt válaszolnánk veszünk egy levegőt. Ez a röpke kis idő nem akasztja meg a társalgást, de időt ad agyunknak, hogy dolgozni kezdjen a hallottak értékelésén meg a válasz jobb megfogalmazásán. A jó elme olyan mint egy motor, mindig nagyon be akar indulni és dolgozni kíván. Mikor levegőt veszünk, bár csinálunk egy természetes funkciót ez azonban nem köti le annyira elménket, hogy zavarja őt, ugyanakkor röpke időt nyer, ami alatt felpöröghet. Talán nem tökéletes ez az autós hasonlat, de tekintsünk úgy mintha a levegővétellel gázt adnánk. Könnyűnek hangzik, ám ehhez a kis légzéshez nem vagyunk hozzászokva. Gyakorolnunk kell és később automatikussá válik, meg szuperebbül reagáló "motorhoz" vezet. Ellenszere lehet annak, hogy meggondolatlan vagy bántó dolgot közöljünk azonnal, vagy segíthet új, jobb opcióra gondolni egy lehetőség kapcsán.

Így az idő meg az ész kapcsán már két "fegyverünk" lehet, de nagyon fontos a harmadik is: Ha nagyon bonyolult helyzetbe kerülünk és van lehetőségünk kérjünk időt, hogy majd átgondoljuk a szituációt. Tudnunk kell időt nyerni, kérni ahhoz, hogy idejünk legyen elemezni az adott problémákat.

Szóval ezen három "fegyverrel" kell élni, és még két valamivel. A negyedik sem jelentéktelenebb. Adjunk agyunknak időt arra, hogy preferálja a teendőinket! Fontos számba vennünk mi fontos, mi ér rá később, mi lényegtelen. A preferáláshoz bizony gondolnunk kell az adott következményekre is: Mi van ha előbb teszek meg valamit? Milyen bajunk lehet nekünk vagy másoknak abból, ha valami elmarad vagy későbbre tolódik? - Ha valakinek ehhez papír vagy online napló segít ebben az remek. Gondolataink minősége számít, de ugyanígy fontos a minőség a cselekedeteinkben is.

 Nem minden példája találó, de azért ide illő videó:

Az ötödik fegyvert azt kívánjuk ritkán kelljen minden sherlockiannak használni. Bár, ha úgy hozza az élet, akkor roppant fontos a mentális egészséghez és tovább haladáshoz. Mikor minden kemény és kegyetlen, akkor bármilyen nehéz is, de szánjunk időt arra, hogy a világ és az élet szép dolgaira gondoljunk:

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolódó posztok: Bízz Magadban! Bízz Agyadban! - 1.

és Bízz Magadban! Bízz Agyadban! - 2.

Aktív játékunk: Klubcímer játék

klubhir-magyar.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása