sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. október 20. 09:29 - SzerzoiJogvedettTartalom

A Minnesota Történelmi Társaság kiállítása Sherlock Holmes-ról

minnesotta-sherlock-kiallitas.jpg

Kedves Olvasók! Sherlock Holmes idén már 135 éve, hogy világszerte népszerű, méghozzá töretlen sikerrel. Generációk ismerik s kedvelik Földünk minden pontján. Sajnos azonban karakterét sok filmes alkotásban, könyvekben, számítógépes játékokban, de van, hogy képregényekben is eltorzítják. Azt akarják közvetíteni, hogy a lángeszű nyomozónak igazán nem fontos a gondolkodás, sikereket munka és tudás nélkül is el lehet érni, az csak úgy jön majd bárki életébe. (Pedig ez hazugság, ahogy a híres feltaláló Thomas Alva Edison mondta: "A lángész egy százalék ihlet és 99 százalék verejték.")  A már nagyon teret nyert negatív áramlat ellen jó ideje két fegyvere van az igazi Sherlock Holmes rajongóknak: 

1, Magunkban és sherlockian társaságokban őrizni a legendás hős értékeit

2, Kifelé pedig a detektív hiteles népszerűsítése kiállítással

Idén már több tárlatról is beszámoltunk, mert a jelenleg dúló világválság ellenére is nyitnak Sherlock Holmes Kiállítások.

bam-sh-room.gif

Japán Sherlock Holmes kiállítás a BAM-ban

De miért fontos zord időkben kitalált karakternek költséges bemutatókat szervezni? Nos, Sherlock Holmes nem egy érték nélküli kitalált figura. Azt se feledjük, hogy az emberi történelemben a téboly és leépülés, meg morális lezüllés korszaka során, mindig eljött az a pont, mikor az emberek felmérték, hogy életüket, a nemzet és a világ dolgait rossz irányba terelik, ami nem jó. Mikor ebből elegük lett akkor mindig az ész és értelem felé fordultak. (Lásd: felvilágosodás). Amíg az emberiségnek megmarad azon képessége, hogy teret ad a racionalitásnak és döntéseket ennek szellemében hoz, majd valósít meg; csak addig van túlélési esélye. Ilyen észelvűségre épülő világ erős oszlopa Sherlock Holmes. A zseniális nyomozó nem csak a jól működő elme hatékonyságát, de a játék örömömét is elhozza mindenkinek, aki fogékony rá. Egyszerre nyújtva hasznos tanulást és kikapcsolódást. Továbbá más olyan dolgot is ad, melyekre az embereknek szükség van: ez pedig a remény meg a kitartásra buzdítás.

Örömmel jelentjük, hogy a mai napon a Minnesota Történelmi Társaság nyitott tárlatot kedvencünkről a Minnesotai Történelmi Központban, mely egészen 2023 április 2-áig látható. Már a kiállítást hirdető szöveg is izgalmas:

" Utazzon el Sherlock Holmes Londonjába, hogy megoldjon egy lehetséges gyilkosságot egy innovációval és kísérletezéssel teli világban. A Sherlock Holmes: A kiállítás interaktív bűnmegoldási lehetőségekkel, eredeti kéziratokkal, korabeli tárgyakkal és Sherlock Holmes által befolyásolt és használt nyomozati eszközökkel örvendezteti meg a látogatókat minden korosztály számára. A kiállítás bemutatja a törvényszéki tudomány azon területeit, amelyek lehetővé tették Sherlock Holmes számára a bűntények megoldását, és életre kelti Sir Arthur Conan Doyle író gazdag és élénk történeteinek történelmi alapjait.

A Minnesotai Bűnügyi Hivatal a St. Paul-i székhelyű Exhibits Development Group, LLC-vel közösen járult hozzá e híres kiállítás elkészítéséhez. " 

Korábbi hasonlóan színvonalas Sherlock Holmes kiállításról - más helyszínről - itt láthatók videók:

vagy

Mint észrevehető bizonyos, látványos tárgyak több tárlaton is megjelentek. Mi a Magyar Sherlock Holmes Club egyedi Sherlock Holmes tárlatot szeretnénk hazánkban, bár a válság miatt esélyeink erre halványodnak (, nekünk magyaroknak a lehetőségeink jóval szerényebbek sajnos), ám nem adjuk fel a tervet és reméljük sikerül egy szép napon. 

És ha már bűnügyek: Azok nem csupán a való életben vagy múzeumok termeiben bukkanhatnak fel, hanem az online világban ugyancsak. Nagyon büszkék vagyunk a "Sherlock Holmes és a modern kriminalisztikai módszerek - a helyszíni szemle" tanulmányra, mellyel Herke Csongor professzor úr megtisztelte blogunkat. A publikációt tegnap angol nyelven is megjelentettük:sherlock-holmes-herke-tanulmany.jpg

https://sherlockian-sherlock.com/the-inspection-on-the-scene.php

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Aktív játékunk: Klubcímer játék

klubhir-magyar.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása