sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. november 17. 16:19 - SzerzoiJogvedettTartalom

Bajban lehet Dr. Who és Sherlock vidámparkja?

sherlock-bbc-vidampark.jpg

Sziasztok! Még 2012-ben jelentették be és angol oldalakon évekkel később is cikkeztek róla, hogy a BBC óriási vidámparkot tervez Dr. Who, Sherlock és a Top Gear témájának, a Mission Impossible és a Star Trek mögött álló hollywood-i stúdió, a Paramount részvételével létrejött fejlesztési megállapodás keretében. Úgy tűnt a Paramount stúdió látványossági is megjelennek, lesz majd Star Trek, Keresztapa és a Mission Impossible szekció.

Még szép bemutató képeket is közzétettek a leendő vidámparkról:

vidampark.gif

A gigantikus élményközpont egyfajta angol Disneyland-ként csábítaná sokféle attrakcióval a turistákat, meg a helyi szórakozni vágyókat. Elnevezése az a kifejezés lett, hogy "az Egyesült Királyság válasza Disneyland-re", ami lássuk be dagad a brit nemzeti öntudattól. 

Helyszínnek Kent, pontosabban Észak-Kent lett kijelölve (, amely csak rövid utazásra van London-tól, ahol a BBC Sherlock hivatalos szabadulószobája működik). Fő célközönségnek az új élményekre vágyó felnőtt korosztály lett megnevezve.

Azonban eltelt 10 év és a tematikus park elkészülte erősen kérdéses, talán már teljesen lehetetlen. Ha meg is valósul valaha biztosan nem az eredeti tervek szerint. Óriási káosz, bonyolult ügy lett belőle, furcsa érdekességekkel.

Létrejöttének bejelentése óta csak sorra halmózódott a baj: felmerültek jogi problémák, infrastrukturális malőrök, történt vezérigazgató csere. A kezdettnek 2 billió fontra tervezett gigantikus költségvetés idővel 3,2-re emelkedett meg 2017-ig, amikor is a Paramount kivált a kezdeményezésből és elvitte saját produkcióit a Star Trek-ket, a Keresztapát és a Mission Impossible-t. Később jött a Covid-járvány, ami a már működő, gazdaságilag erős Disneyland számára is anyagi érvágásnak bizonyult, így biztos ennek a kezdeményezésnek sem tettek jót az ezzel kapcsolatos gondok.

Idén már 3,5 billiós költségeről lehetet értesülni a beruházás kapcsán.

A 2020-as nyitásból nem lett semmi, majd módosították a megnyitó időpontját 2024-re, idén januári hírek szerint - ez halasztva - 2025-re valósulhat meg. Ezen bejelentésüket a tervezők még az orosz-ukrán háború előtt tették meg, mikor még nem volt az azóta kiterjedt világválság. Új és végzetes gond lehetne azonban a brit gazdaság hanyatlása, mely miatt már az Egyesült Királyság lakóinak is anyagi gondjai támadtak, így nem biztos, hogy kellő számban és pont efféle szórakozásra fognak költeni angol barátaink az elkövetkező években. Nagyon elszabadultak az energiaárak is, már pedig egy ilyen vidámpark a világ egyik legnagyobb energiafalója. Azonban nem tudni ezek mennyire vágtak a kezdeményezésnek oda, ugyanis márciusban szintén nagy gubancok támadtak:

Tavasszal a BBC megerősítette az ITV-vel együtt, hogy követik a Paramount példáját és kivonulnak a vidámparki beruházásból, amelyekhez állításuk szerint konkrét szerződések (még vagy már) nem kötötték őket. (Nyilván ők sem hagyják meg jellegzetes figuráikat az építendő élménycentrumnak.)

A vidámparkhoz ragaszkodó London Resort számára pedig nem Sherlock Holmes hiánya lett a buktató. Ugyanis Conan Doyle Sherlock történeteinek szerzői jogai lejártak, ám Doyle örököseivel amúgy is közismerten lehet egyezkedni. (Információink szerint szinte csak a nyomozó azon ábrázolásait ellenzik melyek nyíltan homoszexuálisnak mutatják be a detektívet, de nem azért, mert gondjaik lennenének a melegekkel, hanem csak azért, mert Sir Arthur Conan Doyle hőse nem vonzódott saját neméhez.) Amennyiben a parkkészítők kikerülik, hogy a BBC Sherlock világára utaló megjelenítéssel éljenek, akkor nyugodtan használhatják a világhírű detektív alakját.

A terveket végül a környezetvédelmi aggodalmak tették hidegre, nem csupán a betonterület növekedése a zöld területek hátrányára ami aggodalmas, hanem az építési területen él számos védett növény- és állatfaj, köztük egy 1 centiméteres pókfajta, az ugrópók. Így a hatóságok visszavonták a szükséges engedélyeket. A sors fintora, hogy Conan Doyle műveiben Sherlock Holmes legfőbb ellenfelét, Moriarty professzort egy hálóját szővő póknak nevezi. Átvitt értelemben mindezen történések talán nevezhetők Moriarty bosszújának.

HOGYAN TOVÁBB?

A BBC az idei évre rekord nézettséget tervez, globálisan 500 millió nézőt kíván elérni. Ugyanakkor az utóbbi években voltak megtakarítások és leépítések a BBC-nél. Ráadásul jól tudják, hogy kemény harc folyik a nézettségért, mikor az idős nézőik közül sokan elhunynak, a fiatalok pedig a TikTok-ot és a streaming szolgáltatókat kedvelik.

A vidámparkhoz - üzleti partnerei kihátrálásai után - még mindig ragaszkodó London Resort pedig közölte, hogy egy ilyen komplexum létrehozása sosem könnyű és hamar megvalósítható feladat; ők folytatják s később új tervvel pályáznak. Ki tudja, akár szerényebb, környezetkímélőbb megoldással vagy talán helyszínváltással megoldhatják a vidámpark felépítését, esetleg Sherlock Holmes karakterét sem kell nélkülözniük. - Bár mi úgy véljük a művészet jeles képviselőjét nem szerencsés cirkuszi látványossággá alacsonyítani. Egykor Conan Doyle lánya Dame Jean Conan Doyle mesélte, hogy édesapja egy Sherlock Holmes Múzeumnak sem örült volna, mert sosem kívánta azt, hogy bálványozzák teremtményét. A múzeumok azonban mégis a kultúra templomai, míg szórakozóhelyen akár alkohol is kapható lehet, melynek az apja, Charles Altamont Doyle alkoholizmusától sokat szenvedett Arthur Conan Doyle szintén nem örülne. (Korábban BBC Sherlock találkozók egy része is hányó partikká fajultak Angliában, mindez kicsit sem méltó a legendás bűnmegfejtőhöz meg híres írójához.)

Minden esetre üzleti, jogi meg egyéb szempontokból teljesen gigakáosz lett az egész vállalkozás, mely van annyira szövevényes, mint egy Sherlock Holmes történet.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, a beruházásról szóló angol cikkek - köztük:
- heart.co.uk: "Plans for £3.5billion 'UK Disneyland' thrown into chaos over 1cm spider" - heart.co.uk/lifestyle/uk-disneyland-1cm-spider/
2, Forbes.com: "BBC Set To Reach 500 Million Viewers Globally In 2022"
3, angol sherlockian oldalak Conan Doyle lányának véleményével
4, angol cikkek, melyek szerint Andrea Plunket (a Doyle örökös) ellenzi Sherlock Holmes meleg férfiként történő ábrázolását
5, A rajongók története posztunk

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása