sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. november 19. 14:30 - SzerzoiJogvedettTartalom

Dr. House nyomába léphet Dr. Watson?

dr-house-nyomaba.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! Nem, nem Benedict Cumberbatch vagy Robert Downey Jr. nyomozójának társa tér vissza, ám a filmvilág úgy néz ki újra a sherlockian világban spekulál a jövőt illetően: Igen, ahogy címünkben ígérjük megpörgetjük majd Dr. House-zal a témát, ám ezalatt igyekszünk egyéb filmes elképzelésről is beszámolni. Mindeközben leleplezzük bizonyos típusú Holmes történeteket szerző írók bóvli trükkjeit, de tisztelettel elismerjük azon szerzőket, akik káprázatos karaktert alkottak, akárcsak Conan Doyle. Kérjük gyertek velünk! Egy furcsa, bohém kezdet után utazzunk kicsit filmekben, irodalmi művekben, karakterekben és korábbi tények tengerében! Aztán jöjjön egy kis House... ö.. illetve rock zene. 

Klassz, mi?

"A játszma elkeződött."

sherlock-the-game-is-on_1.gif

Kapaszkodjatok!

Picit "Szirmai Gergelyesen" szarkasztikusak és "gonoszak" leszünk...

bbc-sherlock-hat.gif

elvégre ez egy Dr. House-os poszt.

De szerencsére...

house-jo.gif

- TI JÓK VAGYTOK.

Csúcs.

Na, jöjjön egy kis karakterboncolás és író-elemzés - főleg - Gregory House módra, aztán beHolmes-ozunk és beWatson-ozunk.

(Kérjük, ha fanatikus Enola Holmes rajongó vagy akkor ugorj a mosolygós House képhez: Nehogy megsértődj azon, hogy Enola sem vesz komolyan minket és mi sem őt. Ő kezdte. Mi csupán kvittek vagyunk, semmi több. Ne vedd komolyan, mert bár ez is egy Holmes történet, de nem vérre megy.)

Na, csapjunk a lecsóba! 

lecso-patkany.jpg

Nyugi! Nem beléd! Állatbarátok vagyunk.... a Témába!.. hm.... Tehát...

enola-holmes.gif

- Egy idegesítő kezdet...

enola-holmes-i.gif

- EZ VAGYOK ÉN...

Az Enola Holmes film kapcsán (, melynek előbb megidéztük kamerába beszélős szellemét), szóval a "Bi-bi-beee! Dumálok neked, különben nem értenéd, mert ÉN zseni vagyok, te meg szamár, így leereszkedem hozzád, hogy elmagyarázzam ki vagyok,.. mert... mikor fekete ruhában jelenek meg már régóta megy a film, vagy egy órája látsz, de te csacsi fel sem ismernél" Holmes-film kapcsán felröppentek hírek.

Állj! Ez az Enola Holmes film valóban izgalmas. Merész. Kevés sherlockian alkotás meri így lenézni a logikusan gondolkodó detektív rajongóit, sőt egy sem... Ilyet még nem láttunk: Itt nincs egy gyagya Watson, egy tökfilkó inas, balfék gyilkos, hanem mi vagyunk a csacsikák. Ez még hiányzott az életünkből ugye skacok?

Na, de Enola Holmes megadta. Végre meg. Nemcsak a szereplőábrázolásokkal nézi le mindkét nemet (, bővebben: Forgatják az Enola Holmes második részét), hanem közvetlen szemtől-szemben is.

Ha a környezetünkben nincs elég minket lenéző ember, elég fizetnünk ilyenért a Netflix-nek. Netflix, az új SzaDisneyland....  ...És Enola...

dr-house-hej.gif

- Hej! Kívánjuk. Ilyen karakterből kell nekünk még egy.  

Szóval: Felröppent a hír, hogy az Enola Holmes Sherlock Holmes-a spin-off sorozatot kaphat. Nem tudjuk ez megvalósul-e majd, de ha marad az Enola Holmes színvonal akkor valószínűleg képtelenek leszünk rajongani érte. Henry Cavill detektíve talán csak nevében és abban hasonlít a világhírű detektívhez, hogy hajaz a nyomozó legendás Frederic Dorr Steele ábrázolásaihoz:

henry-cavill-sherlock-holmes.png

dr-house-kamera.gif

- De most komolyan! EGYENJOGÚSÁG van. Miért ne beszélhetne kamerába nekünk egy férfi? ... Anatómiailag alkalmas rá... Oké, nem Taub, ez a csökött itt nem férfi.

Valaki más...

superman.jpg

Henry Cavill szuper sármos, meg szuper színész, sőt örülünk, hogy magánélete rendben (További sok boldogságot neki!). Játszhat ő vagy találhatnak másik tehetséges színészt a szerepre. Viszont a történet készítői egyszerűen képtelenek használni Holmes multifunkciós, zseniális karakterét, így más ötlet híjján az "elnyomás trükk"-höz fordultak. 

dr-house-elnyomas.gif

Az "elnyomás trükk" kétféle lehet:

Alkalmazóik tökéletesen tisztába vannak vele,  ha kiötlött valakijük csak úgy, önmagában lenne nem hozna elég pénzt. Kell tehát Sherlock Holmes.

1, "Bocs, de nem vagyok Conan Doyle" effektus: (Holmes felül)

Az ettől szenvedő írók képtelenek egy briliáns Holmes-ot megalkotni, ezért Baker Street-i barátunk csak egy átlag ember képességeivel bír. Azonban ugyanúgy géniuszként emlegetik fiktív embertársai és, hogy mégis zseniálisnak tűnjön kap maga mellé egy roppant buta Watson-t. Ekkor a doktor csacsisága teremti meg Holmes géniusz mivoltát. Hisz minden lánc csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszem. Watson az agyilag gyengusz és egy átlagos észjárású Holmes okoska mellette, elnyomja őt.

Ez nem szép, de ennek legalább van némi kanonikus alapja, hiszen Watson Doyle műveiben bizony szerényebb észlelési képességekkel rendelkezett bűnmegfejtő barátjánál. (Bár jómaga is értelmes ember volt.) - Meg hát, valóban nem lehet mindenki Sir Arthur Conan Doyle, de nem szabadkozni kéne a hosszú kabátos detektív mögé bújva. Sok egyéb írónak sikerült saját karaktert alkotnia, még eltérő nevet is találtak az alakjaikhoz.

2, "Doyle a fasorban sincs hozzám képest" effektus: (Holmes alul)

Az ilyen szerzők általában szintén képtelenek egy zseniális figurát megalkotni. Ekkor létrehoznak egy szereplőt, aki mindenképp Holmes felett áll szellemileg. Nyugodtan lehet karakterük okos, középszerű, sőt, akár teljesen buta is, ha Sherlock Holmes-ot alá nyomják lángelmévé válik, hiszen Sherlock önmaga a zseni szinonimája, a kitalált valaki meg fölé került. A hatás fokozása érdekében karakterük leleményességét mellékszereplőkkel dicsértetik, na meg persze Holmes haverunkkal.

(Conan Doyle világában ugyan Mycroft Holmes jóval leleményesebb öccsénél, hiszen Arthur sosem akarta tökéletesnek hősét, ám a skót író figyelt rá, hogy Mycroft személye ne nyomja el Sherlock karakterét.)

enola-holmes-2-resz.jpg

Nos, az Enola Holmes - jelenleg - az utolsó kategóriába tartozik. Semmi másra nem kell Sherlock Holmes neve, csak, hogy olvasókat és filmnézőket vonzzon, bár az értékelendő, hogy nem egy tahó tanácsadó detektívet faragtak kedvencünkből. Az Enola Holmes 2-ben részeg Sherlock Holmes viszont elég nagy szembeköpése Holmes eredeti karakterének, hiszen józanságáról volt híres, nem piálásról. Sir Arthur Conan Doyle pedig kisfiúként szeretett testvéreivel és édesanyjával együtt sokat szenvedett édesapja iszákossága miatt, verbális meg fizikai erőszakot voltak kénytelenek gyakran elviselni. Apuci azért volt frusztrált, mert híres festő szeretett volna lenni, de színvonalban csak gyerekrajzokat pingált és egy hivatalban gürcölt, amit utált. Feszkóját érdemtelenül saját családján vezette le, bár talán a festés intenzívebb gyakorlása hasznosabb lett volna. Csodálatos, hogy később Arthur képessé vált megbocsájtani apjának és mikor már gazdag ember lett édesapja festményeiből kiállítást rendeztetett, ám ne feledjük, hogy az általa írt Sherlock Holmes kalandjai gyakran jelzik: "az alkohol öl, butít és nyomorba dönt".

Most mikor már tökre úgy tűnik egy íróval sem vagyunk elégedettek, aki kedvencünkhöz nyúlt; jelezzük ez közel sincs így.

dr-house-smiley.jpg

Csak tán, tán egy jó művész nem másol, hanem Teremt. Újat, egyedit, értékeset alkot. ... Szép, nem? Ehhez kell agyvelő, míg másolni a fénymásológép is tud.

Természetesen vannak tehetséges irodalmárok, olyanok akik - az előbbiekkel ellentétben és nagy örömünkre - Doyle-hoz méltóan tudják felhasználni a Baker Street-i nyomozó karakterét. Sőt akadnak, még náluk is lenyűgözőbb fenoménok. Ők más, különállóan zseniális, fiktív figurát alkotnak meg Sherlock Holmes karakteréből. Jöjjenek ezekre a saját jogukon világhírű példák:

1-2, KÉT JÓFIÚ:

(ha esetleg még nem ismeritek őket érdemes utánuk kutatni)

 Umberto Echo: BASKERVILLE-I VILMOS 

umberto-echo-baskerville.jpg

 Maureen Jennings: WILLIAM MURDOCH nyomozó

maureen-jennings-murdoch.jpg

3, EGY PROBLÉMÁS PASI:

Andy Breckman - ADRIAN MONK

andy-breckman-monk.jpg

(Bár Monk hatalmas nagy paródia, aki hol felerősítve jelenti meg Holmes egyes tulajdonságait - , mondjuk személyes higiénia igénye, lépcsőszámolás még vészhelyzetben is - vagy hol legyengítve, ilyenkor a detektívkirály szélsőséges ellentéte: Holmes bátor, Adrian Monk általában kimondottan gyáva. Sherlock főbb vonását a munka iránti szeretetet azonban Monk-ban is meghagyta teremtője, Andy Breckman: Monk életében hivatása kardinális kérdés.)

és 4, EGY ZSENIÁLIS GAZEMBER:

....

...

Kitaláljátok?

...

...

dr-house-en.gif

- EZ VAGYOK ÉN. .. na, mentem...

....maradj, ha még további elemzést akarsz...

 David Shore: Dr. House

david-shore-house.jpg

Holmes és House rövid összehasonlítása

Dr. House ugyancsak munkamániás, mint Sherlock Holmes - bár enyhébb mértékben, hisz ő rendelési időben esetenként feltett lábbal lazsál. (Egyébként fájdalmai miatt nyilván hamarabb fárad, mint londoni társa.) Sikereit mindkét férfi a hivatásának köszönheti, melyekben szaktekintélyek. Szakmai hiúság buzog bennük. Nem örülnek neki, de akadnak olyan munkatársak, akik hátráltatják őket. Sherlock-ot a rá irigy felügyelők, House-t a kórházigazgatók. Imádnak megfigyelni dolgokat, következtetni, rejtélyeket megfejteni. A morcos dokinak ugyanúgy van egy csodálatos barátja és munkatársa, mint a londoni különcnek. (Utóbbinak Watson, előbbinek Wilson.) Ha lehetőségük adódik akkor a dedukcióikkal meglepik vagy egyes cselekedeteikkel megtréfálják őket.

House meg Holmes jól olvasnak az emberi reakciókban. Tudják a hazugságok az emberi természet részét képezik, így bizalmatlanok és számítanak rá, bármikor lódíthatnak nekik. Maguk pedig mesterien hazudhatnak: Sherlock azért, hogy megoldja a bűntényt melyben nyomoz, House élvezi, hogy átver vele másokat. Szóval, ahogy a botos doki mondja: "Mindenki hazudik".

[Ugyanakkor hatalmas különbség, hogy Sherlock Holmes morális mércével rendelkezik. Az ő hazugságai információszerzésre vagy egy kellemetlen egyén távoltartására szolgálnak. Kicsit se feledjük, olyan munkát végez, amin életek múlnak, akár füllentéssel nyert információ is vezetheti olyan nyomra, mellyel életet menthet. House azonban teljesen erkölcsi aggályoktól mentes.]

Hőseink magányosak. Bár akadnak mindent megbocsájtó barátaik (Wilson és Watson), ám ez kevés. Ezek az őket tisztelő emberek nem értik az általuk csodált cimbi jellemét: Dr. John Watson néha sejti, de igazából nem fogja fel, hogy Holmes számára a munkája a legfontosabb. Dr. James Wilson nem veszi észre, hogy Gregory House tartós, erős fájdalmai és mások számára észrevehető mozgási problémája miatt mennyire megkeseredett. Agresszióját gyötrelmei és nagy csalódottsága generálja.

Mindkét fickó használ botot, Holmes kora szokásainak megfelelően, és van mikor munkájában is alkalmazza, míg goromba doktorunk betegsége okán közlekedik vele. Mindketten erős dohányosok.

Nem szeretik ha agyuknak nem jut muníció. Kerülik az unalmat. Viszont ha a törvény őrét mégis eléri, akkor idővel droghoz nyúl. Gregory a betegsége miatt szorul erős fájdalomcsillapítókra.

Lakcímük azonos: 

2221bbc.gif

dr-house-lakcim.jpg

Baker Street 221 B illetve 221 Baker Street Apartman B 

Conan Doyle és David Shore hőseinek történetében azonos nevek tűnnek fel (Pl: Moriarty, Adler). És ha már nevek: A Holmes név megegyezik az otthon (home) szóval. Angolban ismert a "Home sweet Home" és a "Holmes sweet Holmes" kifejezés. Az otthon pedig a House (ház) szinonimája.

oliver-wendell-holmes-sr.jpg

Idősebb Olivel Wendell Holmes (1809-1894) egy nagytudású amerikai gyógyító volt, akit polihisztorként tartottak számon. Dr. Joseph Bell skót sebészhez hasonlóan - aki Sherlock Holmes legfőbb ihletője volt - Wendell Holmes is híres volt remek megfigyelő és következtető kézségéről. Hitte ezen képességek elengedhetetlenek az orvosi gyakorlatban. A homeopátiát haszontalannak vélte és tanulmányt publikált erről - küzdött az orvoslást veszélyeztető áltudományok ellen. Úgy hírlik Arthur Conan Doyle ennek a kiváló orvosnak a tiszteletére adta a Holmes nevet detektívének.

Tehát erős orvosi kötődés van a sherlockian világban Joseph Bell professzor, Oliver Wendell Holmes s John Watson miatt. Conan Doyle eredeti szakmáját tekintve szemorvos volt és John Watson-t magáról mintázta, de annak nevét az általa tisztelt Sir Patrick Heron Watson-tól vette.

patrik-watson.jpg

Patrick Watson (1832-1907) skót sebész úttörő volt az érzéstelenítők fejlesztésében, további érdemei, hogy új sebészeti eljárásokat maga fedezett fel. Joseph Bell professzor kollégája volt az Edinburghi Egyetemen, sőt a két orvos között igazi, mély barátság szövődött. Az egyetemen szívesen ebédeltek együtt s közben kedélyesen társalogtak. Mindkét férfi nagy szószólója volt annak, hogy a nők is részt vehessenek az orvoslásban, ápolásban.

conan-doyle-joseph-bell.jpg

Most a CBS lengette be, hogy Watson doktor kapna náluk spin-off sorozatot. A tervek szerint Sherlock Holmes Moriarty-val történő halálos összecsapása után jó doktorunk rejtélyes betegségek (esetleg mérgezések) után kutat majd. Arról még nincs hír ki lehet a főszereplő, mely korban játszódna a sztori és milyen nemű Watson-t szeretnének. Mi úgy tudjuk az Elementary (Jonny Lee Miller) történetében is férfi karakterrel készültek eredetileg, ám a BBC fenyegetései miatt végül női szereplőre (Lucy Liu) írták át a forgatókönyvet. Minden esetre a hírek szerint az a Craig Sweeny írja a spin-offot, aki az Elementary (Sherlock és Watson) sorozatában töltött be jelentős posztot.

Igazából csak idő kérdése volt, hogy a brit orvosra felfigyeljenek s saját kalandokba kezdjen a képernyőn. Krimiből meg orvosi sorozatból egyaránt készültek már élvezetes alkotások, így a jó doktor barátaiként reméljük Watson hozzá méltó közegbe kerül. Úgy tűnik John H. Watson Dr. House nyomába léphet. Reméljük készül valami jó és büszkék lehetünk rá, ám addig is szeressük House-t.... izé, a rockot!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása