sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. szeptember 03. 04:17 - SzerzoiJogvedettTartalom

Gyászol Mark Gatiss

mark-gatiss-dsd.png

Sziasztok!

Az egész Sherlock Holmes rajongói társadalom, azaz a teljes sherlockian világ megdöbbent David Stuart Davies elvesztésén. Holmes nagy rajongója, a brit író a napokban rákkal szemben vesztette el a harcot. Temetési szertartását 2024. szeptember 10-én, (kedden) 12:15-kor az Elland-i Park Wood krematóriumban tartják. Emlékére egy honlap jött létre, a david-stuart-davies.muchloved.com. Emailek meg közösségi posztok sokaságában fejezik ki ismerősei és távoli csodálói részvétüket. Fájdalmát jelezte közösségi oldalán Mark Gatiss is:

gatiss-x-post.png

Gatiss egy másik sherlockian, az amerikában élő Matt Hall-nak a David Stuart Davies könyveit bemutató posztjára reagált az X-en:

" Nagy veszteség. David kedves ember volt, nagyszerű tudós, tele fertőző lelkesedéssel. Gyerekkoromban a 'Holmes a filmekben' volt a bibliám. RIP "

holmes-of-the-movies.png

A Mark által bibliaként említett könyvben Davies gorcső alá vette a legendás nyomozó filmes karrierjét, mivel Sherlock Holmes különleges helyet foglal el a filmtörténetben. Elemzést kapunk az 1903-as Sherlock Holmes némafilmtől az 1976-os A hét százalékos megoldás című filmig. Egy illusztrált tanulmány Holmes-nak a filmvásznon futó karrierjéről, amely átfogó filmográfiát tartalmaz - a pislákoló némafilmektől, a színpadon és a kis képernyőn játszódó filmekig, a komoly thrillerektől a paródiákig. Tanulmány a Sherlock-ot megformáló férfiakról is - olyanokról, mint Forrect Holger-Madsen, aki 1908 és 1911 között öt filmben rendezett és szerepelt; William Gillette, aki a színpadon is nagy sikert aratott a karakterrel; Eille Norwood, aki közel ötven filmben játszotta a szerepet; Basil Rathbone; Christopher Lee; és természetesen Peter Cushing. David Stuart Davies az egyes filmekre való részletes hivatkozással és azok elemzésével mutatta be a híres detektív, meg társa, Dr. Watson és főellensége, Moriarty sorsát a különböző rendezők és forgatókönyvírók kezében. Azt is feltárta, hogy a rendezők milyen módon próbálták Holmes-t elfogadhatóvá tenni a kor közönsége számára; a második világháború idején hazafias homíliákkal (szentbeszédekkel), később pedig Billy Wilder paródiájával. Bemutatta, hogy a cenzúra enyhülése és James Bond milyen hatással volt Sherlock Holmes-ra, mint életképes kasszasikerre. A vásznon bármi is történt Holmes a változó korunkban is fix pont marad; mindig velünk lesz. A kötet érdekessége még, hogy előszavát a Sherlock Holmes rajongó híres színész Peter Cushing írta.

Gatiss szerencsére már fiatalon megismerte a sherlockian-t, akit csodált. David is büszke volt Mark-ra, hiszen egykor ő adta közös fotójukat a Londoni Sherlock Holmes Társaságnak:

mark-gatiss-david-stuart-davies.png

Sajnos az elmúlással mindenki találkozik az életében. A külföldi Sherlock Holmes rajongók körében van egy szép gondolat, miszerint az eltávozottakra azt mondják, hogy a Reichenbach-vízesésen túl kerültek, csakúgy, mint egykor kedvencünk Sir Arthur Conan Doyle történetében. Így szerintük az elhunytak örökre egy gyönyörű helyre és kedvenc hősük mellé jutottak. Ezért most bemutatjuk milyen fenségesnek láthatta Sherlock Holmes az áttérést: 

Ez a vízesés annyira lenyűgözte Arthur Conan Doyle-t, hogy ez a helyszín a híres nyomozó, Sherlock Holmes halálának helye lett.

Köszönjük Mark Gatiss-nak a szép megemlékezést és azt, hogy megint egy kicsit többet tudhattunk meg az ő Sherlock Holmes rajongásáról. Meg örök hálánk David Stuart Davies-nek, aki nélkül kevesebbet tudnánk Sherlock Holmes-ról vagy az őt megformáló nagyszerű színészekről, főleg Jeremy Brett-ről.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

FORRÁSOK:
1,
Mark Gatiss hivatalos X oldala: @Markgatiss
2,
FIND-BOOK.CO.UK - find-book.co.uk:
Holmes of the movies
3,
flickr - flickr.com: Sherlock Holmes Society of London
Mark Gatiss & David Stuart Davies (photo courtesy of David Stuart Davies)
4,
X: InsightfulThings: @yoma2306
Reichenbach Falls, Switzerland
5, david-stuart-davies.muchloved.com - temetési információk

FIGYELEM: Az oldalunkon található reklámokat nem mi helyezzük el, hanem blogszolgáltatónk a Blog.hu.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása