sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. március 21. 03:57 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes vicces kis titka

sherlock-vicces-titka.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Bizonyára ismeritek már a hazánkban is elterjedt kis viccet:

Sherlock Holmes szülőatyja, Sir Arthur Conan Doyle egyszer Franciaországban töltötte nyári szabadságát. Amikor hazafelé utazott, Párizsban beszállt egy bérkocsiba.
- Hová vihetem, Mr. Doyle? - kérdezte a kocsis.
- Találkoztunk már valamikor, hogy tudja a nevem? - kérdezte a meghökkent író.
- Nem, uram még sosem. Viszont olvastam az újságban, hogy Marseillesben töltötte a szabadságát, és hát ez az a hely, ahol a Marseillesből érkezők szoktak kocsit fogni. A napbarnított bőre azt sugallta, hogy éppen vakációról tér haza. A ruhája alapján egyből látni Önön, hogy angol és nem francia. Ezeket a részinformációkat összerakva végül arra a következtetésre jutottam, hogy Ön csakis Sir Arthur Conan Doyle lehet.
- Ez fantasztikus. Ön olyan vaslogikával rendelkezik, mint az általam kitalált Sherlock Holmes! - lelkendezett az író.
- Ugyan, ez azért túlzás - szerénykedett a taxis. - Az is sokat segített, hogy az egyik bőröndjén ott van a neve.

Néha hasonlóan egyszerű Sherlock Holmes titka is.

sherlock-holmes-magyaraz.jpg

"- Kezdem azt hinni, Watson - fordult hozzám Holmes -, hogy nem lenne szabad semmit megmagyaráznom. Tudja, "omne ignotum pro magnifico", és ha még egyáltalán van egy kis tekintélyem, az is odalesz egykettőre, ha ilyen világosan beszélek." (Idézet A Rőt Liga esetéből, miután a nyomozó ügyfelének Jabez Wilson-nak felfedte hogyan következtetett.)

Itt most tegyünk egy kis kitérőt: az "omne ignotum pro magnifico" (Minden, ami ismeretlen nagyszerű) Tacitus az ókori római történetíró Agricola művéből ered ("omne ignotum pro magnifico est" - Minden, ami ismeretlen, nagyszerűnek számít).

tacitus.jpg

Tacitus szobra (Bécsi Parlament)

Ez a mondat is egy igen jó példa rá, hogy Watson és Holmes megismerkedésének kezdetén a Watson által Sherlock képességeiről összeállított lista téves. Több pontban hibás, például abban, hogy "Szépirodalmi ismeretek – Semmilyen". Ugyanis ez nem igaz. Holmes később (Conan Doyle műveiben) gyakran idéz híres íroktól. Például a híres "The game is afoot." (A játszma elkezdődött.) mondata - mely sok filmes feldolgozásban is így hangzik el vagy hasonlóan szerepel (Benedict Cumberbatch, BBC Sherlock: "The game is on Mrs. Hudson... The Game is on."- A játék elkezdődött Mr. Hudson... A játék elkezdődött.), valójában Shakespeare V. Henrik című művéből származik.

sherlock-the-game-is-on_1.gif

Mi most őszinték leszünk és leleplezzük Sherlock Holmes egy kis titkát, melynek birtokában bárki szert tehet Holmes egyik lenyűgöző képességére. Igaz ugyan, hogy eme képességnek manapság valószínűleg egész életében nem fogja hasznát venni, ám a jó érzés meglehet, hogy képes rá. Nem hasrepesztő poén, de egy igazi Sherlock Holmes rajongó számára kedves, megmosolyogtató tény.

szokes-az-internatusbol-watson.jpg

Sherlock Holmes képes számtalan parfümöt, kézírást, szivar- és cigaretta hamut megkülönböztetni egymástól. A Szökés Az Internátusból kalandban azzal büszkélkedik, hogy 42 féle kerékpárabroncsot is pontosan be tud azonosítani. Mint kiderül a nagy detektív - Watson-nal szemben - sosem keveri össze a Palmer és a Dunlop gumiabroncsokat, ez pedig kulcsfontosságú a bűntény felderítésében.

WATSON MAGA NÉZ, DE NEM LÁT!

Mi most azt állítjuk, hogy a korabeli (!) Dunlop kerékpárnyomokat, Holmes-hoz hasonlóan bármely kedves olvasónk fel tudná ismeri és nincs benne semmi ördöngösség. Egyszerűen le kell olvasni a Dunlop márkanevet, amit a gyártó a kerékpárgumikra formázott.dunlop.jpg

THE DUNLOP TYRE - A DUNLOP GUMI

Ilyen "pofonegyszerű".

pofonegyszeru.gif

A többi 41 kerékpárnyom maradjon Sherlock Holmes titka, bár nyilvánvalóan a mintanyomokat memorizálta magában.

Sajnos rohanó világunkban egyre kevesebb ember olvas. Pedig az olvasás tudás, kikapcsolódás és vicces helyzetek forrása, bővíti a fantáziát, illetve írással akár életmentő üzeneteket is küldhetünk vészhelyzetben, amit más valaki elolvashat és segítségünkre lehet. (A Magyar Sherlock Holmes Club nagyon örül neki, hogy új törzshelye az olvasás fellegvára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Deák Ferenc Könyvtára lett. Igyekszünk őszre összehozni egy találkozót. Addig is kellemes blog- és könyvolvasást Mindenkinek!)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása