sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. augusztus 29. 06:23 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes filmek éve 2024

Miközben új filmek jönnek, több, mint 100 év elteltével visszatér több Sherlock Holmes némafilm, melyben az a színész játszott, akit Conan Doyle is imádott

sherlock-holmes-filmek-eve.png

World Premiere of Silent Sherlock: Three Classic Cases (A Néma Sherlock világpremierje: Három klasszikus eset)

Sziasztok!

Lassan már az év 9. hónapjába lépünk, de a magyar média még mindig nem döbbent rá arra, hogy az idei év a világhírű detektív, Sherlock Holmes újbóli reneszánszának az éve. Immel-ámmal szólnak róla csak a magyarul megjelent hírek, pedig külföldön rekord árakon kelnek el a hozzá kapcsolódó tárgyak (pl: Conan Doyle kéziratai, meg első kiadású ritka könyvek a nyomozóról, vagy épp a színlapja annak a Sherlock Holmes című színdarabnak, melyben Charlie Chaplin játszott). A detektívkirályról temérdek sok színdarab fut külföldi színházakban, három különböző színdarabbal szerepelt ehónapban a világ egyik legnagyobb kulturális fesztiválján Edinburgh-ben. Mindeközben épp Andrew Lloyd Webber ír musicalt róla. Amerikában és Kínában két káprázatos, interaktív vándorkiállítás járja be az országot a nyomozóról. Félszáz éves jubileuma miatt megtekinthető, az amúgy ritkán látható, legnagyobb Sherlock Holmes gyűjtemény a világon, a Minnesota Egyetemen. Számtalan új könyv vagy egyéb tárgy jelenik meg Holmes-ról, köztük értékes érmék, limitált kiadású figurák, meg új képregények (pl: Sherlock Holmes The Dark Detective vagy Rick és Morty sherlockian száma). Japánban tavasszal kalandpark nyílt, melynek legfőbb látványossága a Sherlock Holmes - Baker Street Murder Case. Idén 40 esztendős a legendás Sherlock Holmes kalandjai sorozat, melynek főszerepét Jeremy Brett játszotta, de szintén 40 esztendős létezését ünnepli a Sherlock Holmes, a mesterkopó című animációs filmsorozat. Ezenfelül 2024 a Sherlock Holmes filmek éve is, hiszen bejelentették, hogy a jövőben forgatni kezdik az Enola Holmes 3-mat vagy Guy Ritchie révén az Ifjú Sherlock Holmes sorozatot, de új spin-off filmek is készülnek (Dr. Watson, Sherlock lánya). Továbbá csekély angol tudással is elég kicsit keresni a közösségi médiában, meg a nagyobb videómegosztókon, hogy lássuk a határainkon túl élők mennyire várják még a BBC Sherlock sorozat (Benedict Cumberbatch és Martin Freeman), illetve a Sherlock Holmes (Robert Downey Jr. és Jude Law)  mozifilm folytatását.

Ma este Budapesten, a Bikás Parkban lehet megtekinteni a Sherlock Holmes mozifilmet ingyen, szabadtér alatt.

bikas-park-mozi.png

Mialatt a zseniális bűnmegfejtő kapcsán új filmek érkeznek, a filmvilágban szépen megjelenik az, hogy Holmes mennyire kulcsfigurája a múlt és a jelen-jövő átmenetének. Egyfajta összekötője az emberiség korszakainak.

alexandra-palace.gif

Október 16-án (szerdán) a londoni Alexandra Palace-ban (fenti kép) világpremierje lesz három Sherlock Holmes némafilmnek. Az arany cvikker és a Botrány Bohémiában meg A végső probléma tűnik fel a BFI (British Film Institute, azaz a Brit Filmintézet) fesztiválján. A 68. BFI Londoni Filmfesztivál október 9. és 20. között az American Express-szel együttműködve kerül megrendezésre. Elsőre biztos lenne, aki azt gondolná, hát jó előkapartak az archivumból pár filmet, levetitik és kész, ám ennél sokkal több áll a dolgok mögött. Ezek valójában restaurációs világpremierek, illetve ezen különleges bemutató a BFI és a Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) új együttműködését ünnepli, Joanna MacGregor vezényletével, aki az Akadémia tíz fiatal zenészéből álló együttesével három újonnan megrendelt, MacGregor, Neil Brand és Joseph Havlat által komponált zenét ad elő. Az esemény címe: World Premiere of Silent Sherlock: Three Classic Cases (A Néma Sherlock világpremierje: Három klasszikus eset). Főszerepben: Eille Norwood.

Arike Oke, a BFI tudásért, tanulásért és gyűjteményekért felelős ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „ Eille Norwood az eredeti mesék viktoriánus szeletét testesíti meg, amikor az 1920-as évek Londonját fedezi fel a Nagy-Britannia birodalmával: a titokzatosság és a kettősség termékeny talaján. Az Alexandra Palace, London ikonikus helyszíne, Sherlock kortársa. Tökéletes helyszín a többéves helyreállítási projektünk első darabjainak premierjére, visszarepítve a közönséget az időben a Nagy Detektívvel.” 

eille-norwood.png

Az 1920-as években felvett filmek helyreállítását 2021-ben kezdték és 2023-ban tervezték befejezésüket, mivel akkor lett volna a filmsorozat utolsó epizódjának 100. bemutatós évfordulója. (Ez egyébként A négyek jele epizód volt, amit 1923-ban mutattak be először.) A munkálatok végül az idei évbe is átcsúsztak. A restaurációs munka magában foglalta a fennmaradt nyomtatott anyagok és eredeti papírdokumentációk - állóképek, sajtókönyvek és promóciós anyagok - vizsgálatát, valamint Conan Doyle forrásanyagának, maguknak a történeteknek a tanulmányozását, hogy teljesen felmérjék, milyen restaurálási munkálatokra van szükség a filmek újrarendezéséhez és rekonstruálásához, beleértve a hiányzó feliratokat is. Utána jött a filmek helyreállítása, melyek során kiküszöbölték az idő okozta hiányosságokat, meg elővarázsolták az eredeti színárnyalatokat. A munkálatokat a BFI Országos Archívumának (BFI National Archive) szakértői végezték, míg a digitális helyreállítási projekt támogatását az Iron Mountain Entertainment Services (IMES, az innovatív tárolási és információkezelési szolgáltatások globális vezetője) tette lehetővé.

„ Sherlock Holmes minden idők egyik leghíresebb irodalmi szereplője, de több, mint egyszerű karakter ” – mondja Lance Podell, az Iron Mountain Entertainment Services vezető alelnöke. „ Sherlock Holmes a megfigyelés, az intelligencia és a titokzatosság maradandó emblémája, melynek meséi világszerte elragadtatták a rajongókat, köztük mindannyiunkat. Az IMES küldetése az értékes archívumok védelme és aktivizálása, kollektív kulturális örökségünk megőrzése. Ily módon nagy örömünkre szolgál, hogy a BFI-vel együttműködve támogathatjuk a Stoll Pictures Sherlock Holmes filmsorozat restaurálását, hogy ezeket a filmeket megoszthassák és élvezhessék a következő generációk számára. ”   

Nos, a BFI osztja is.

Ha mindez még nem elég impozáns, akkor itt a leginkább elsöprő érv amellett miért is volt fontos ezt a három néma filmet felújítani: A főszereplő angol színész, Eille Norwood, akit maga Conan Doyle is imádott. Sherlock Holmes írója egyenesen odavolt Eille Norwood színjátékáért. A világhírű író így áradozott róla:  „ Holmes csodálatos megszemélyesítése lenyűgözött engem. Norwood rendelkezett azzal a ritka tulajdonsággal, amit csak elbűvölőnek lehet nevezni, ami arra késztet, hogy az ember akkor is mohón figyelje a színészt, amikor éppen nem csinál semmit. Egészen páratlanul jól tudott álcázni. ” - márpedig Sherlock Holmes álcáit a legnehezebb megformálni. Ilyenkor egy teljesen új karakter kell, akit nem ismer fel a néző, ez pedig mindig briliáns színészt kíván. Norwood pedig kétségtelenül az volt, ha kitalálója is látta benne a legendás bűnmegfejtőt.

szinesz-es-az-iro.png

Eille Norwood (1861-1948) valódi neve Anthony Edward Brett volt. Itt kérjük a Jeremy Brett rajongókat, hogy ne kezdjenek örülni és kombinálni. Jeremy, aki eredetileg Peter Jeremy William Huggins volt, azért váltott családnevet, mert édesapja ellenezte, hogy színész legyen. Jeremy új nevét azonban nem Anthony Edward Brett iránti tiszteletből, hanem saját kedvenc öltönye márkajelzése a Brett & Co. alapján vette fel. A két Brett inkább úgy éljen a szívünkben, hogy a londoni nyomozó kiváló megformálói voltak, mivel ez az igazság.

Szóval Doyle tökéletesnek tartotta Norwood játékát, egyetlen szívfájdalma volt, ami nem a színész hibája, hogy a filmeket készítő Stoll Picture Productions a történeteket modernebb időkbe az 1920-as évekbe helyezte. Ennek alapján hívjuk fel a modern BBC Sherlock sorozat rajongóinak figyelmét, hogy milyen hamis azon igen elterjedt tévhit, ami szerint a BBC Sherlock sorozat (Benedict Cumberbatch és Martin Freeman főszereplésével) "Conan Doyle-hű" és, hogy "maga Arthur Conan Doyle is méltónak érezné írói munkásságához". Sherlock Holmes ugyanis a saját idejében a "Zsenik Zsenije" és mint feltaláló talál fel olyan eszközöket, eljárásokat, amik később jelennek meg; amikor viszont olyan korszakba kerül, ahol találmányai már hétköznapi, közismert tárgyak, melyek a kisembereknek is elérhetők, akkor Sherlock csak egy "Zseni", akinek korát meghaladó tulajdonságai teljesen elvesznek. - És ez, az 1920-as években készített filmsorozat is jól jelzi, hogy nem a BBC Sherlock volt az első adaptáció, amely modernebb környezetbe helyezte a világirodalom nagy alakját.

Eille Norwood színpadon is többször megformálta a Baker Street-i géniuszt, és ő volt az a színész, aki a legtöbször formálta meg filmen, egészen addig, amíg Jonny Lee Miller le nem körözte az Elementary (Sherlock és Watson) 154 epizódjával.

Holmes csodálóinak azonban mindenképp örömül szolgál, hogy a BFI tervezi Eille Norwood teljes, a Stoll Pictures által készített filmsorozatának restaurálását, azaz mind a 45 epizód felújítását.

További detektíves némafilmek visszatérése is várható, hisz Amerikában a UCLA Egyetem és a Baker Street Irregulars (, ez kedvencünk legelőkelőbb rajongói klubja a világon) összefogott elveszett Sherlock Holmes filmek felkutatására. Programjuk tiszteletbeli elnöke a neves Sherlock Holmes színész, Robert Downey Jr. Erről és arról, milyen kalandos módon lelték meg, újították fel, majd mutatták be idén, egy másik legendás Sherlock Holmes színész, Peter Cushing  rádiós hangjátékát, az alábbiakban lehet olvasni:

peter-cushing-hagja.png

UTÓSZÓ - KÖSZÖNET VÁRADI VIVIEN ESZTERNEK:

Igyekszünk mindig friss Sherlock hírekkel szolgálni és már több alkalommal előbb adtunk ilyen hírekről tájékoztatást kishazánkban, mint profi újságírók nagy hírportálokon. Sajnos azonban hírkeresésre csak egy emberünk van és mi nem elégszünk meg azzal, hogy spontán átmásoljunk cikkeket, vagy kiragadjunk belőlük egy-két mondatot, illetve próbáljuk más hírforrásoknál is ellenőrizni a hír valódiságát, ezért posztjainkhoz idő kell. Ez a hír eredetileg a The Guardian hasábjain jelent meg tegnap és pár mondatot előttünk szemezett belőle a HVG. Ez itt olvasható: HVG cikk. Mi mégis hálásak vagyunk, hogyha nagyon picit is, de a HVG foglalkozott ezzel az információval. Bár főcímükben tévesen írják, hogy "egy Sherlock Holmes némafilm" került felújításra, azért már a cikkükben jól jelzik, hogy igazából már 3 filmet állítottak helyre. - Hazánk legnagyobb és leginformatívabb Sherlock Holmes hírforrása továbbra is mi vagyunk.

Külön köszönetünk Váradi Vivien Eszter Művésznőnek, aki felhívta figyelmünket a HVG cikkre, hisz mindig örülünk sherlockian híreknek, akár ismerjük már őket és a megjelentetésükön dolgozunk, akár esetleg elkerülte figyelmünket, vagy magánéleti teendők miatt nem ugrottunk még rájuk. Ezen némafilmes hírről mi angol forrásból már tudtunk, de Vivien értesítése előtt a HVG cikkről nem volt tudomásunk. Köszönjük szépen.

Mindemellett nagy örömünkre esett megnézni Váradi Vivien Eszter művészeti honlapját is: esztevien.hu és igen megtisztelőnek érezzük, hogy a Művésznő látogatja blogunkat.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

FORRÁSOK:
1, The Guardian - theguardian.com:
Silent Sherlock Holmes film to be screened for first time since 1922 release
2, British Film Institute - bfi.org.uk:
- Silent Sherlock Holmes series of the 1920s gets major restoration project
- Restoration of Silent Sherlock: Three Classic Cases to premiere at the 68th BFI London Film Festival
3, BRITISH CINEMATOGRAPHER - britishcinematographer.co.uk:
Silent Sherlock programme to take place at Alexandra Palace as part of LFF
4, The Arthur Conan Doyle Encyclopedia - arthur-conan-doyle.com:
Eille Norwood
5, Korábbi híreink innen a sherlock.blog.hu-ról
6, Angol oldalunk, a sherlockian-sherlock.com "Mistakes of the modern Sherlock Holmes adaptations" cikke
7, Wikipedia: Eille Norwood szócikk

AJÁNLOTT POSZTUNK:
kulonleges-hirek.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása