sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. március 31. 19:02 - SzerzoiJogvedettTartalom

Közlemény

laci-es-szilvia_1.jpg

Üdvözlet!

Mindig nehéz kifejezni magunkat egy ember halála után. Főleg, két ember halála után, akik a művészetért sokat tettek és emberileg sokat adtak nekünk, akik nélkül el sem indulhattunk volna, hiszen biztattak minket és láttak jövőt az ügyünkben.

Bár ötletgazdánk és első klubelnökünk Tahi Tóth László távozása után kevés helyen voltunk említve, most Kárászy Szilvia elvesztése során elég gyakran megpördül a nevünk a hazai sajtóban. Azt, hogy társaságunk nevét K-val írják az nem elírás, szoktuk így is használni a nevünket. Korábban is rendelkeztünk magyar és külföldi médiaszereplésekkel, de mostanában bánatunkra nem az érdemeink miatt vagyunk említve, hanem a hagyaték kapcsán. Sajnos bizonyos médiaorgánumok elég félreérthetően fogalmaznak és úgy tűnik soraikból, mintha hatalmas vagyon várományosai lennénk, holott ilyenről szó sincs. Mi úgy tudjuk a hagyaték még nincs felmérve, a hagyatéki eljárás még zajlik. Másik fele, hogy a "több dolog", amit Szilvia nekünk szánt az Tahi Tóth László Sherlock Holmes sapkája, pipája és nagyítója volt - semmi több. (Ilyen tárgyak általában csak a Sherlock Holmes rajongók számára bírnak értékkel, akkor is főleg érzelmi értékkel.) Kárászy Szilvia szándékát egy évvel korábban, 2022-ben a Best magazin és a Blikk is közölte:

tahi-toth-laszlo-magyar-sherlock-rajongoi-club.png

A Blikk cikke 2022-ből:

blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/karaszy-szilvia-tahi-toth-laszlo-dontes

Csakhogy Szilviát érthetően megviselte szeretett férje halála, annyira, hogy képtelen volt az ura dolgait eladományozni, mert egyaránt a szép időkre s férje hiányára emlékeztették őt. Szegénynek mindennek tetejébe még komoly egészségi gondjai is jöttek. Megértettük, tiszteletben tartottuk nehéz helyzetét és sosem kérdeztünk rá mikor kapjuk meg a tárgyakat. 

Úgy gondoljuk azonban, hogy Szilvia távozásával teljesen új helyzet állt elő. Az, hogy majd a hagyatéki eljárás lezárulta után az említett tárgyakat megkapjuk-e vagy sem, az a jogos örökösökön múlik. Akár méltónak ítélnek minket a Sherlock Holmes tárgyakra, akár nem, mi elfogadjuk és tiszteletben tartjuk a döntésüket. 

Szeretnénk jelezni bizonyos pénzkunyeráló emberek felé, hogy ne várjanak tőlünk semmilyen pénzbeli támogatást. Mi egy irodalmi társaság vagyunk kiadásokkal, nem pedig adományozó jótékonysági szervezet vagy gazdag amerikai nagybácsi.

Nem tudjuk mit tartogat számunka a jövő, de abban biztosak vagyunk, hogy annál nagyobb elismerés, öröm és ajándék, hogy Tahi Tóth László és Kárászy Szilvia bizott bennünk, bár jól ismerték nehéz helyzetünket, meg azt is, hogy hazánkban nincs más a nagy detektívért rajongó társaság, mégis Tahi Tóth László kérte kezdjük el és ezzel egy csodálatos útra terelt minket.... valamint még jobban megszeretette velünk Conan Doyle halhatatlan hősét, akinek fantasztikus kulturális s történelmi vonzatai vannak, továbbá igen nagy büszkeségünkre magyar vonatkozásai is. Szóval ennél nagyobb és jobb örökség számunkra nincs és nem is lehet. Bár szívünknek igazából az esne jól, ha ez nem örökség lenne, hanem ha élnének és közösen élvezhetnénk velük a klubunk eseményeit.  

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása