sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. április 05. 04:47 - SzerzoiJogvedettTartalom

Cserkészek, csempészek és a „Sussex Hotel” esete

14-es-hollo-cserkeszcsapat.jpg

Kedves Olvasóink!

Mindig nagyon jó fiatal természetbarátokról értesülni. Főleg, ha azok Robert Baden-Powell (monogramja után "Bi-Pi") örökségét képviselik, hiszen a brit hadsereg altábornagya, aki író is volt és a cserkészet megalapítója, arra tanította a gyermekeket, hogy a természetet Sherlock Holmes módszerével érdemes megfigyelni. Különösen nagyszerű, mikor a lelkes természetfigyelők tehetséges magyar fiatalok. Megkerestük hát a 14-es Holló Cserkészcsapatot, és Rehovics Anna az egyik kedves őrsvezető írt nekünk izgalmas cikket legutóbbi téli tanyázásukról. Fogadjátok szeretettel!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Cserkészek, csempészek és a „Sussex Hotel” esete


2023. 02. 24-26-án tartotta téli tanyázását a 14-es Holló Cserkészcsapat nagycserkész raja. Esztergomból idén Pátyra mentek (köszönhetően az ottani cserkészcsapat által felajánlott szállásnak) eltölteni egy hétvégét, megerősítve ezzel a nagycserkészek (kb. 10-16 éves korosztály) összetartását és közösségtudatát. 

A hétvége kerettörténetéről nem sokat tudtak a gyerekek: mind a nagy, és híres „Sussex Hotel” újranyitására érkeztek. A megnyitó ceremónián a hoteltulajdonos, a személyzet bemutatása után, külön köszöntött egy bizonyos Watson házaspárt, akik közül a férj, állítólag, elismert novellaíró hírében állt. A résztvevők nem különösebben törődtek sem a „hírességgel”, sem pedig a hotelszemélyzet neveinek megjegyzésével, egészen addig, míg be nem következett a hátborzongató meglepetés: egy szállóvendéget brutálisan „meggyilkoltak”. Lestrade felügyelő azonnal megjelent a helyszínen, és természetesen nem volt egyedül: Sherlock Holmes állt jobbján, Watson doktor legnagyobb meglepetésére. A cserkészek szeme láttára rögtön éles, ám baráti vita kerekedett köztük, melyben a jó doktor erősen sérelmezte, hogy egy nyugodt, bűnüldözéstől és cselszövésektől mentes hétvégét sem tud eltölteni hitvesével. Végül azonban be kellett látnia, hogy Holmes a legjobbkor érkezett, hiszen megtörtént a haláleset, és korántsem ez volt az utolsó. A játszma elkezdődött. 

ora.JPG

A helyszín megvizsgálása után Holmes egy gondosan elrejtett levélre bukkant, mely alátámasztotta, hogy az áldozat egy bizonyos kincs után kutatott, amit még anno Páty alapítója rejtett el a településen. A levélből kiderült továbbá, hogy az alapító fia a Sussex Hotel néhai, legelső tulajdonosa volt. A levél elolvasását rögtön a jelenlegi hoteligazgató kihallgatása követte. A férfi elismerte, hogy ősei alapították a települést, a kincs létezését azonban hiteltelen legendának titulálta. Holmes csak hümmögött, és jegyzetelt füzetébe, miközben felmerült benne a kérdés: „Ha ma van az újranyitás, vajon miért zárták be a Sussex hotelt…?” A gyilkosság utáni álomba merülés elkerülésének érdekében a nap egy Bi-Pi (a cserkészet alapítója) életéről szóló vetélkedővel és esti imával zárult.

Másnap reggel az egész cserkészrajt megrázta a hír: a névtelen gyilkos újabb áldozatot szedett a hotelvendégek sorából. Most azonban a halál oka az előző tőrdöféssel ellentétben mérgezés volt, a különböző teóriák pedig azonnal szárnyra kaptak a cserkészek közt. Egyesek a takarítónőt, mások a kertészt, megint mások a hoteltulajdonost gyanúsították. Sőt, igazán elvetemült feltételezések magát Watson doktort és Sherlockot tették felelőssé a történtekért.

sherlock-es-watson.jpg

Sherlock és Watson

A kedélyek lecsillapítása után a detektív vezetésével az egész raj felkerekedett egy kora délutánba nyúló túrára. Az út során egyszer csak felgyúlt a szikra Holmes szemében, és felkérte a hotelvendégeket egy „bizonyos” esemény lemodellezésére, melyből egy csempészhálózat működését demonstráló terepjáték bontakozott ki. A szállásra visszatérve, egy szentmisével később, beltéri „tábortűz” következett, teamécsesek segítségével. A lángok táncoló fényénél Holmes és Watson előadták a legutóbbi kalandjuk történetét, melyben vállvetve küzdöttek, hogy megakadályozzák Moriarty professzor (a Bank of England kirablására irányuló) gonosz törekvését. Sőt, a tábortűz végére detektívünk leleplezte a mai gyilkosság elkövetőjét is, a szálloda beszerzőjét. A hölgy tusfürdős flakonokban csempészett alkoholt a vendégeknek, saját zsebére, és mikor az a bizonyos, reggel holtan talált férfi rájött erre és megzsarolta őt, inkább mérgezéssel oldotta meg a kellemetlenséget. Lestrade felügyelő elvezette a beszerzőt, a cserkészek pedig ezzel aggasztó gondolattal tértek nyugovóra: Az első, tőrrel elkövetett gyilkosság felelőse továbbra közöttük van…

A vezetőség a gyerekek lefektetése után összeült a pénzügyek rendezésére, ám a megbeszélést telefoncsörgés szakította félbe. A kijelzőn a következő név állt: Moriarty. A vezetők először döbbenten elhallgattak, majd egymás között passzolgatták a telefont, amíg a hotelkertész szerepét alakító fiatalember össze nem szedte a bátorságát, és fel nem vette azt. Negédes hang szólt a telefonból, amely közölte: be vannak zárva a szobába. Egy bomba társaságában. Amelynek hatástalanításával a békésen alvó cserkészek érdekében is sietniük kell. Megkezdődött a vezetői szabadulószoba, melyet leleményességgel és csapatmunkával sikeresen teljesítettünk is, természetesen a bomba felrobbanása előtt.

A harmadik nap egy városvetélkedő keretében a cserkészek elég információt gyűjtöttek ahhoz, hogy Sherlock biztos lehessen benne: Moriarty professzor gyilkoltatta meg az első áldozatot, hiszen neki is fájt a foga Páty alapítójának titkos kincsére. Előkerült a gyilkos fegyver is, melyet a hotelkertésznél találtak, aki előző este oly bátran felelt a professzor hívására. A hétvége zárásaként tartott zászlólevonásnál Sherlock leleplezte magát Moriartyt is: nem más volt, mint az élelmezésünkért felelős konyhásfiú! Miközben Lestrade felügyelő elvezette őt, előlépett a hoteltulajdonos, és bevallotta: megtalálta az alapító kincsét, amely egy családi ereklye volt, egy medál, ami egy asszony képét rejtette. A történet csattanójának csattanója pedig nem más volt, mint mikor kiderült, hogy miért kellett egy időre bezárni a hotelt: az igazgató irreálisan megemelte az árakat, váratlan mellékköltségekkel terhelte a vendégeket, élősködőként szipolyozta a pénzüket. Emiatt elterjedt a szálloda rossz híre, és a tulajdonos gúnyneve: A sussexi vámpír.

Rengeteg köszönet és hála Eck Bencének, aki a keretmesét megálmodta, összeállította és meg is valósította, Erős Pálnak, a cserkész raj parancsnokának, aki logisztikailag összefogta az egész programot, és minden vezetőnek, akik nélkül nem sikerülhetett volna ilyen jó ez a hétvége!

cserkesz-tanyazas.gif

Köszönet a történetért és a képekért a 14-es Holló Cserkészcsapatnak.

Cikkíró: Rehovics Anna őrsvezető

 

14-es-hollo-cserkeszcsapat.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása