sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. május 16. 06:09 - SzerzoiJogvedettTartalom

Moriarty - színház és zene

maradj-tavol-moriarty-tol.jpg

Sziasztok!

Mivel több beígért Sherlock Holmes filmsorozat nincs előkészületben, másokat meg most terveznek, ezért sokaknak úgy tűnhet hazánkban, hogy Sherlock Holmes világában nagy nyugi, hosszabb szünet van. Ez azonban nincs így. A világ számos pontján vannak kiállítások vagy tudományos meg színpadi előadások a legismertebb detektívről.

Például itt van egy aktuális színházi előadás plakátja:

tehenkes-plakat.jpg

Hát, mit mondjunk? Grafikusra ugyan nem sokat költöttek, de biztos, hogy ebben a darabban lehet marháskodni. (Vegánok és állatbarátok részére jelezzük, hogy a poszter elkészítése során egy állat sem sérült meg. Agysejt sem pusztult, maximum egy kis mosoly jelenhet meg az ember száján a könnyed vonalakkal megrajzolt bazsalygó boci láttán. - Az alkotók becsülettel feltüntették plakátjuk alján, hogy ez csak egy amatőr produkció, mely jótékonysági célokat szolgál, valójában a Caversham Park Színház amatőr társulatát támogatja.)

De mi most egy komolyan marha nagy veszélyről ejtünk szót. Ő pedig nem más, mint James Moriarty, aki Sherlock Holmes legveszélyesebb ellenfele. Egy az egész világot behálozó bűnszervezet feje, akiről Conan Doyle bár keveset írt mégis megteremtette vele a velejéig romlott matematika professzor halálos mitoszát. A galád zseni mostanság Ken Ludwig új darabjában végzi aljas ténykedéseit, profi színházi szervezés-előadás keretében.

ken-ludwig-moriarty.jpg

Ken Ludwig olyan amerikai drámaíró és színházi rendező, akinek alkotásait több mint 30 országban, 20-nál több nyelven mutatták be. Az írónak némi magyar vonatkozása is akad, hiszen 2017-ben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház mutatta be "A Sátán Kutyája" (Baskerville) című színdarabját.

A két órás előadás fordítói Galambos Attila és Szente Vajk, rendezője Szente Vajk, míg főszereplői Horváth Sebestyén Sándor (Sherlock Holmes) és Illyés Ákos (Doktor Watson) voltak. A darab furcsa érdekességgel bír: világszerte úgy mutatták be, hogy csak pár színész alakít benne több szereplőt, azaz sok karakter bőrébe bújnak - ezt a nézők egy része kedveli, másik felét azonban irritálja. A történettől függetlenül ez már vegyes érzelmeket kelt a publikumban.

Íme a 2017-es ízelítő a magyar verzióból: 

A vegyes fogadtatások ellenére, azért hozott annyi pénzt a kasszába "A Sátán Kutyája", hogy Ken Ludwig ismét nekifusson egy újabb darabnak, hasonlóan vérfagyasztó címmel, ez pedig: Moriarty.

Hozzánk elért rajongói vélemények és egy a broadwayworld.com-on megjelent kritika szerint ez azonban gyengébb lett Ludwig előző Sherlock Holmes kalandjánál. Az író képtelen volt elszakadni az "egy színész sok szerepben" koncepciótól, illetve a cselekmény is gyengébb lett. Ami még csalódást okoz, hogy számos fordulat már korábban látható volt a baskerville-i történetben, illetve Ludwig más szerzők korábbi sherlockian műveiből is előszeretettel kiragad, így némi "unalmas, már láttuk" érzés került levegőbe a külföldi sherlockianok számára.

Mi nem tudjuk, hogy az új színdarabot átveszi-e magyar színház. Viszont szinte minden sherlockian dologra lehet sherlockian reakcióval válaszolni. Nekünk a fentiek alapján eszünkbe jutott egy jó tanács: "Maradj távol Moriarty-tól!". Ez az 1982-1987 között futó amerikai sorozat a "Fame" (Hírnév) egyik epizódjának, a "Holmes sweet Holmes" című részében szereplő "Moriarty" dal refrénje.

Szerintünk ez a "Moriarty" fülbemászó és menő dal, így bemutatjuk az eredeti meg a klubelnökünk SherlockExtra által készített Granada sorozatos verzióját, természetesen Jeremy Brett (, mint a detektív) meg Eric Porter (, mint Moriarty) főszereplésével. Végül pedig megosztjuk a magyarra fordított dalszöveget. Jó szórakozást!

A legendás nyomozó magyar hangja: Tahi Tóth László (1944-2018), Kossuth-díjas színművész. Klubunk ötletgazdája és első elnöke.

Moriarty dalszöveg:

A nevem Holmes.
Biztos vagyok benne, hogy hallottál már rólam...
- és Watson-ról.
A legtöbb bűntény megoldása egyszerű.
Nem probléma.

De egyszer be kell vallanom,
Találkoztam a szellemi ellenfelemmel.
Halálosabb a többinél:
Nem kegyelmez Neked.

(Refrén:) Maradj távol Moriarty-tól!
Fordíts hátat és megbánod!
Tartsd magad távol Moriarty-tól!
Nem látod, hogy csak egy trófea vagy
az ő szemében?!
Olvass a sorok között,
Mielőtt túl késő lesz!

Kegyetlen hatékonysággal öl.
Nem hagy nyomot.
Gonosz múltja még mindig rejtély,
Annyira elkerülendő.

Mosolygó arca mögött
Acélszív dobog.
Éles, mint bármelyik penge.
Ne hagyd, hogy megérintsen!

A pók szövi hálóját.
Ti vagytok az áldozatok ma este.
És most a csapda fel van állítva.
Tényleg veszélyben vagytok!

Ne félj Moriarty-tól,
Holmes itt van, és (Moriarty) meg fogja bánni!

Majd én elintézem Moriarty-t.
Csak kihasznál Téged.
Úgyhogy bízd csak rám.
Ez csak elemi dolog
és én készen állok.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzés: Ken Ludwig-nak tudunk még egy a kedvenc bűnmegfejtőnkről szóló darabjáról, ez pedig (a) The Game's Afoot (A játszma megkezdődött), mely 2012-ben került bemutatásra.

FORRÁSOK:
1, Tehénkés plakát: cavparktheatre.org.uk
" Sherlock Holmes in The Curious Case
of the Cow in the Spotlight " előadás poszter
2, moriczszinhaz.hu: SHERLOCK HOLMES – A SÁTÁN KUTYÁJA
Bemutató: 2017. szeptember 9. (szombat) 19 óra, Nagyszínpad
3, broadwayworld.com - kritika:
" Review: KEN LUDWIG'S MORIARTY: A NEW SHERLOCK HOLMES
ADVENTURE at Cleveland Play House "
4, Kapcsolódó YouTube videók:
- Nyíregyházi Televízió: " Sherlock Holmes Nyíregyházán nyomoz "
- a "Fame" tévésorozat "Holmes sweet Holmes" Moriarty dalával

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása