sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. július 25. 09:37 - SzerzoiJogvedettTartalom

SherlockExtra interjú

sherlockextra-interju.jpg

Interjú SherlockExtrával a Magyar Sherlock Holmes Club elnökével:

- Mit lehet tudni Sherlock Holmes-ról?

- A világ egyik legnagyobb hatású remekműve, Sir Arthur Conan Doyle fiktív karaktere, aki rengeteg csodált ad. Utóbbit nem lehet elmagyarázni, átélni jó. Minden ember életébe kell egy hobbi a lelki egészséghez, mentális békéhez, és aki hobbijának a nagyszerű detektívet választja, az fantasztikus, életreszóló értékekre s élményekre lelhet.

- Több, mint tíz éve foglalkozol Holmes-szal. A profizmus törvénye szerint már szakértő vagy. Milyen mindent tudni Sherlock Holmes-ról? Milyen érzés ez?

- Semmilyen, mert ez nem érzés, hanem egy tény van, hogy ez nem így megy....

Ismerem a profizmus törvényét. Például Mozart tehetséges gyermek volt, de mikor már 10 éve alkotott még kifinomultabbak és szenzációsabbak lettek a művei. Hozta a rutin. Nála nagyon tetten érhető a profizmus törvénye, hisz hatott a rutin, valóban profivá vált. Mozart esetében ez nem csak külsőleg szerzett tapasztalatok, az elsajátított tudás, hanem rengeteg gyakorlás és belső tálentum eredménye. A Sherlockian világ azonban szerintem teljesen más. Itt megtapasztalhatunk kulturális - és az emberi barátság adta élményeket, de mindig mindent tudni Sherlock Holmes-ról nem lehet. Ő olyan, mint az univerzum vagy emberi test, illetve az élet; túl bonyolult, így teljesen felfedezni sosem lehet, ám minél többet tudni róla érdemes, mert mindig varázslatos, gyakran tanulságos élmény. 

Sherlock Holmes-nak 135 éves történelme van, ebben sok-sok legendával, amik nem vagy csak félig igazak. Csak a Kánon rengeteg történetből áll, ki tud két vaskos kötetet á-tól cettig fejből? Ugye senki?! Ezért tanácsos időről-időre újraolvasni. Más élettapasztalatokkal állunk hozzá időről-időre és egyre többet mondhat. És nem csak a Kánon van. Doyle hőse számtalan dologra odaható karakter, akinek nem csupán az irodalmi vonatkozásai hatalmasak, de színháztörténelme, filmtörténete, zenei kötődései vagy a róla készített szobrok, festmények meg egyéb illusztrációk, érmék, bélyegek, de még a kommersz tárgyak piaca is elképesztően nagy. Meg külön lehet kutatni a Sherlock Holmes múzeumokat vagy Sherlock Holmes hatását a rajongóira. (Akit meg a sekélyebb popkultúra érdekel az foglalkozhat a Sherlock Holmes-szal készített reklámok tömkelegével.) Épp ezek miatt szerintem mindent tudni Sherlock-ról képtelenség, aki ezt mondja hazudik. (Az illetőnek akkor nyilván felszínes érdeklődése van és úgy gondolja pár film megnézésével, meg olyan alapvető dolgok ismeretével, hogy Sherlock-nak jellegzetes sapkája van, mindent kimerített, pedig ez közel sincs így.) Egyszer keresett Twitteren egy brit tanár, iskolaigazgató. Szerette volna Sherlock Holmes-ot oktatni magániskolájában a gyerekeknek. Úgy gondolta online pár karakterrel fel lehet készíteni őt, a tanárt az órákra. Ez nem így megy. Például mini médiaszerepléseket se vállalunk, mert felszínesen, kapkodva nem akarunk beszélni az irodalom nagy alakjáról. A Kultúrjunkie interjút is csak azért vállaltam, mert elég sok mindenre teret adott. Köszönöm a Kultúrjunkie-nak és Talabos Dávidné Dr. Lukács Nikolettnek ezúton is... Ez a mostani meg egy belső bloginterjú az olvasóink felé, hogy kicsit jobban értsék a helyzetünket, de ez szintén más.

Igazából én sosem tartottam magam "Sherlock Holmes szakértő"-nek, bár az évekkel talán fejlődik a tudásom, de mindig van rejtély és újdonság, amire rábukkanhatok. Ezt nagyon kedvezőnek tartom, mert így lehetetlen kivesézni vagy megunni ezt a témát. Mindig friss színekkel, érdekességekkel, több mélységgel, új örömökkel jelenik meg... Amúgy meg "mindent tudni" csak egy illúzió. Az élet folyamatos tanulás.

- Akkor a SherlockExtra nem extra tudást jelent?

- Nem, dehogy! Az első magyar oldalunk az extra.hu tárhelyszolgáltatónál volt (,ma már nem kapható ilyen domain cím). Akkoriban úgy gondoltam, hogy másoknak az oldal címének könnyebb megjegyzésére jó lesz ha felveszem a SherlockExtra nevet. Szerencsére külföldön se használja senki, így egyedi nick. Megmaradt. Kedvelem. Tehát a SherlockExtra semmiképp se extra tudást jelent, hanem ma már inkább azt, hogy extra jó (különlegesen klassz) dolog, hogy Sherlock-kal foglalkozhatom. Azt fejezi ki milyen extra szerencsés vagyok emiatt.

- Nagy hatással van az életedre. Szoktál a detektívvel álmodni?

- Soha. Nem vagyok szerelmes belé, de az őt játszó egyik színészbe sem. Számomra Holmes egy remekmű, hiszen az. Nem gondolok rá eleven férfiként, mégha Holmes már a Conan Doyle-i időkben elérte, hogy élő személyként, gyakran "jó barát"-ként beszéltek róla tiszteletből, míg Ady Endre egyenesen "kiváló barát"-ként folytatott eszmecserét vele.

Nyilván én is élőként beszélek róla, de például sose játszottam el a gondolattal, hogy milyen lenne, ha társaloghatnánk. Sherlock Holmes-t ugyanúgy becsülöm, mint Tutanhamon aranymaszkját és pontosan úgy látom mögötte Arthur Conan Doyle heroikus munkáját, mint Tutanhamon aranymaszkja mögött annak készítőjéét vagy a maszkot feltáró Howard Carter-ét.

tutanhamon.jpg

- Mégis nagy céljaid vannak vele. Egy kiállítás?

- Szerintem kell, hogy mindenki előtt legyen egy nagy és értékes cél. (Basil Rathbone is így gondolta). Az ilyen célok reményt adnak és ösztönöznek. Remélem engem, a többi klubtagot és kedves olvasóinkat is, de nem tagadom nehéz ügy. Nagy kihívás.

Példának ott a Francia Sherlock Holmes Társaság amely egykor több, mint 2500 taggal rendelkezett (az elnökük nyilatkozata szerint) és rendszeres tagdíjakkal. Úgy tartják a modern időkben, mikor lazábbak az emberi kapcsolatok és mivel több idősebb tagjuk jobblétre szenderült, már talán csak 2000 körül lehetnek. Viszont most is patinás, csodálatos társaság. A bevételeik és a sok ember ellenére iszonyatosan nehéz volt egy kiállítást megszervezniük kedvenc hősükről. Végül egy könyvtárban rendezték idén. Úgy gondolom főleg papír alapú tárlat lehetett könyvekkel és nyomtatott képekkel. Az eseményt reklámozó videókban csak neten található képeket vágtak össze, és egy másik felvételen egy könyvtárosnő mesélt dióhéjban pár Sherlock Holmes könyvről. Később nem(igen) írtak az eseményről nyilvánosan semmit online... Nekünk vannak érdekes, akár filmekhez kötődő tárgyaink is, rémséges halloween-i trükkjeink. Nem csak én meg Zsófi, de új vezetőségi tagunk Zleszik Pál András is tele van kreatív ötletekkel. Izgalmasabb tárlatot tudnánk készíteni, például egy bűntény helyszínével, ahol véres testrészek találhatóak (, persze nem igaziak). Bemutathatnánk több Sherlock filmekből ismert eszközt. Olyan is volt, mikor egy bazárban bukkant fel egy-egy kincs olcsó áron. Az eladó talán nem is tudta, hogy amit kínál kötődhet Sherlock Holmes-hoz, de aki olvasta a Kánont számtalan érdekességre lelhet bárhol. Mi is készítünk sherlockian tárgyakat. Azonban a minőségre mindig figyelünk. Amiket eddig külföldi vagy magyar emberektől kaptunk azok is mind szuper kellékek. Szeretnénk egy táblát, amin Sir Arthur Conan Doyle és Sherlock Homes magyar vonatkozásai is fel vannak sorolva. Vannak lehetőségek, csak hinni kell benne és tenni érte.

- Várható klubtalálkozó?

- Egyenlőre biztosan nem. Volt kulturális törzshelyünk itt a fővárosban, de felújítás miatt kiszorultunk, később meg a tulajdonosnak sajnos komoly magánéleti gondjai támadtak, így nemigazán férünk hozzá. Kínálkozna másik művészhely, de...

- Budapesten van a nyomozóról elnevezett kocsma vagy olyan pub aminek üvegablakán Sherlock Holmes található az...

- Tudom, ismerem őket, lazább estére igazán jó helyek, de mi sosem találkoznánk kocsmában. Egyrészt mi egy kulturális klub vagyunk, nemigazán illene hozzánk, ám főként tiszteletből. Conan Doyle édesapja, Charles Altamont Doyle masszív alkoholista volt, verbálisan és fizikailag is bántotta családtagjait, így a kis Arthur-t is. Az egész család sokat szenvedett emiatt. Méltatlan lenne, ha ilyen helyen jönnénk össze. A skóciai Edinburgh-ben, Conan Doyle szülővárosában ugyan létezik egy az íróról elnevezett pub, de szerintünk ő nem örülne ennek, inkább szívből fájlalná. Vélhetőleg az szintén rosszul esne neki, hogy világszerte számos Sherlock Holmes Pub létezik. A Sherlock Holmes történetekben is felbukkan mennyi komoly tragédiát okoz az ital. A híres detektív mindig mértékkel fogyasztott csak alkoholt, és bár egy-egy álcája kapcsán elhitette másokkal, hogy részeges, de sosem volt iszákos. Ugyanakkor mondani szeretném, hogy a Kánonban említve van a Tokaji bor, szóval annak kiváló minőségéről Conan Doyle is hallott. Erre büszkék vagyunk.

Találkozók kapcsán azt se tagadjuk, hogy mi csak olyan helyeket szeretünk, ahol magunk lehetünk, nyugalomban és külső behatások - pl: mások zaja és mászkálása - nélkül, egymásra koncentrálva.

- Értem. Szóval a másik hely...

- Akadna másik hely, de annak kerületében - Erzsébetvárosban - tilos a nem ott lakók parkolása és több tagunk él vidéken, így lenne, aki autóval érkezne. Ráadásul olyan világjárvány van, mint a koronavírus. Mi sosem rendezünk találkozót járványidőszak alatt. Krónikus beteg vagyok, de a klubban akadnak mások is, akiknek gyengébb az immunrendszere. Nem szeretnénk, ha bárkinek baja esne. Viszont emailen tartjuk a kapcsolatot. A világjárványok meg a parkolási tilalom is véget érnek egyszer. Másrészt itt a magyar blogunk, amit már egyre több honfitársunk figyel. Talán mire rendeződnek a dolgok, addigra közülük is többük szívesen csatlakozna hozzánk. Lehet még jobb is lesz, hogy várni kell, mert valami jobb forr ki. Egyenlőre azonban inkább olyan Diogenész Klubként működünk. Sosem az volt a lényeg számunkra, hogy sokan legyünk, gyakran bulizzunk, hanem az, hogy tényleg olyan szellemi társakra leljünk, akik kedvelik a detektívet, szívesen tanulmányozzák és nem a Sherlock Holmes-ról szóló tévhiteket terjesztik. Ezt még ötletgazdánk és első klubelnökünk Tahi Tóth László színművész is így gondolta, ezért azzal, hogy így folytatjuk az ő elképzeléseit is életben tartjuk.

Az olvasóink számára jó élmény a blogos híreket olvasni. Visszük blogunkat meg az angol oldalunkat. Tehát bár találkozó nincs, mi azért nem tétlenkedünk és kedveskedünk az érdeklődőknek.

- Szerinted lehet úgy gondolkodni, mint Sherlock Holmes?

- Igen, sőt, aki nem úgy gondolkodik az is nagy eséllyel megtanulhatja, akár felnőttként is. Ennek kapcsán léteznek jó könyvek, dokumentumfilmek és mi is belekezdtünk egy sorozatba Bizz Magadban! Bízz Agyadban! címmel. Ilyesmire mindig van igény, de nem tudom most mennyire tudjuk majd folytatni, mert egyenlőre feltorlódtak más teendők és külföld kapcsán kedvezően alakulnak dolgaink. Mivel azonban érdekli a követőinket, amint tudunk visszatérünk hozzá.

Igazából viszont egy olyan világ lenne ideális, ahol racionális gondolkodást minden gyerek a szüleitől meg az iskolában tanulná meg. Hiszen minél előbb sajátítja el valaki, annál jobban boldogulhat az életben. Viszont akinek ez nem adatott meg önszorgalommal még felnőtt fejjel is pótolhat, akár Sherlock Holmes által.

- Ki a kedvenc Sherlock Holmes színészed?

Jeremy Brett, kétségtelenül ő tett tévésorozatban és színpadon egyaránt a legtöbbet a nyomozó megformálásáért és bár a Kánonból ismerthez képest szomorúbb Holmes-ot hozott mégis szenzációs volt. Ugyanakkor nagyon kedvelem Peter Cushing, Vasily Livanov, Nicholas Rowe, Nichol Willamson, Rupert Everett és más színészek alakításait is. A modernebb Sherlock Holmes feldolgozásokkal kapcsolatban, már felmerülnek bennem kifogások, de ott sem a színészek játéka miatt vannak bennem aggályok, hanem a Doyle művektől való erős eltérésekkel, torzításokkal, meg a karakterek teljes kifacsavarásával akadnak ellenérzéseim.

- Van olyan Sherlock Holmes film, amit nem ajánlanál a nagy detektívvel most ismerkedőknek?

- Több lenne, de főleg kettőt semmiképp sem: Peter Cook-tól A Sátán Kutyája az, ami szerintem borzasztóan rémes, meg Will Ferrell Holmes és Watson-ja mérhetetlen gyalázat. - Ha valaki paródiát szeretne a Baker Street-i zseniről, akkor kedves paródia Michael Caine Sherlock és Én-je vagy Robert Stephens-től A Sherlock Holmes Magánélete. Ez utóbbinak zenéjét világhírű magyar zeneszerzőnk, a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós szerezte.

- Köszönöm... Elnézést, nem vagyok profi riporter. Van még valami, amit el szeretnél mondani?

- Igen. Nagyon szépen köszönöm Marincsák Zsófia (Revati) régóta tartó emberfeletti segítségét és kiállását mellettem. Szintén hálám Zleszik Pál Andrásnak, a VIP tagjainknak és minden kedves segítőnknek. Sherlock Holmes kapcsán hálás lehetek annak is, hogy sok jó embert ismertem meg... Köszönöm szépen az interjút, élveztem. 

Az interjút készítette: Péter

Budapest, 2022.07.24. (vasárnap)

EGYÉB: Számít a szavazatod: Szavazás a nyereményjátékhoz

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása