sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. május 31. 23:56 - SzerzoiJogvedettTartalom

Mosolynap

mosolynap.jpg

" Egy őszinte mosoly reményt, energiát ad. " - a Dalai Láma

Sziasztok!

Bár október hatodikán van a Mosoly Világnapja, de főleg külföldön május 31-ét is mosollyal ünneplik. Ez a Nemzeti Mosolynap. Ebből az alkalomból az I Hear of Sherlock Everywhere és mi egy kedves, mosolygós Sherlock Holmes videóval emlékezünk, Jeremy Brett főszereplésével. Ezzel zárjuk ezen napot, melyben reményeink szerint sok okotok volt őszintén nevetni, mosolyogni.

(Gypsycyn YouTube videója)

További jó szerencsét és örömöt Mindenkinek!

(Klubelnökünk SherlockExtra YouTube videója)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Utóirat: Gyakran említjük, hogy Japánban milyen sok rajongója van a legnagyszerűbb detektívnek. Most egy igazán mosolygós helyét mutatjuk be a szigetországnak.

TUDTAD?

A Japánban található Otagi Nenbutsu-ji templomot egykor Shōtoku császárné alapította a nyolcadik század közepén. Noha a Kamo-gawa folyó kiáradása elpusztította, a közeli templom, Enryaku-ji részeként újjáépítették. Aztán a tizenharmadik században, a polgárháború alatt ismét elpusztult. A templomot 1922-ben költöztették jelenlegi helyére, később 1950-ben tájfun okozta károkat szenvedett.

otagi-nenbutsu.jpg

1955-ben aztán végre rámosolygott a szerencse a templomra egy új pap személyében. Ő nem csak a renoválást vezényelte le, de mivel szeretett maga is szobrokat faragni, megkérte a látogatókat, faragjanak a vezetésével ők is szobrokat. Mivel minden egyes Rakan szobor (Buddha tanítványait ábrázoló kőszobor) más-más alkotó munkája, mind egyedi és különleges. A projektben részt vett számos szobrász is, akik közül sokan amatőrök voltak, és maguk a hívő látogatók is. Minden szobor különböző kifejezéseket, pózokat és művészi stílusokat mutat: imádkoznak, nevetnek, madarakat tartanak, sőt kalapokat is. Ezek a különbségek egy kis mágiát és szeszélyt adnak hozzá ehhez a szép templomhoz, ami igazi rejtett kincs.

A mintegy 1200 szobor 1981 és 1991 közt készült el, de mintha évszázadok óta itt állnának ezek a derűs figurák. Az első szobrokat 1981-ben adományozták a templom felújításának tiszteletére. A legtöbbet amatőrök faragták, Kocho Nishimura szobrász tanította őket. Sajnos a mester már nem él, így újabb szobrok nem készülnek, de a templom él és virágzik!

Forrás: travellina.hu

1200-buddha-szobor.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása