sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. június 10. 21:07 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlockian információk

sherlockian-informaciok.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Tegnap, azaz pénteken ismét tartottunk egy belső értekezletet a Deák Ferenc Könyvtárban. Ez most rövidebb megbeszélés volt, egy órás. Újra az október 18-ai rendezvényről tárgyaltunk. A férőhelyek száma korlátozott lesz, de megpróbáljuk az eseményt egy kis Sherlock Holmes képkiállítással összekötni. 

Ugyan beköszöntött a nyár, azért reményeink szerint nem kell itt a blogon szünetet tartanunk, így akárcsak tavaly és tavaly előtt szívesen várunk Titeket a vakáció ideje alatt is saját cikkekkel, sherlockian hírekkel, információkkal. Viszont médiaszerepléseket továbbra sem áll módunkban elfogadni, így ezt a nyár végéig meghosszabbítottuk, köszönjük a megértést.

A klubtalálkozónkon kívül más is jónak ígérkezik az ősszel:

arturo-perez-reverte-iro.jpg

Arturo Pérez-Reverte kortárs spanyol író, aki újságíró szakon végzett. A Cartagenai Műszaki Egyetem honoris causa doktora. Francia Haditengerészeti Akadémia éremmel és a spanyol tengerészeti érdemkereszttel tüntették ki; A francia Irodalmi és Művészeti Rend lovagja, valamint a francia kormány Nemzeti Érdemrendjének lovagja. A Spanyol Királyi Akadémia tagja és az Argentin Lunfardo Akadémia levelező tagja.

Huszonegy évig volt háborús riporter, mialatt tizennyolc fegyveres konfliktusról tudósított újságoknak és televízióknak. 1994 óta teljes egészében regények és cikkek írásának szenteli magát. Alkotásait 43 nyelvre fordították le. Világszerte több mint húszmillió olvasóval rendelkezik. Számos művét filmre és televízióra is készítették. Ma megosztja életét az irodalom, a tenger meg a hajózás között. 

Külföldön szeptember 5-én jelenteti meg az Alfaguara kiadó "A végső probléma" (El problema final) című könyvét, mely egyaránt tisztelgés az író Sir Arthur Conan Doyle, annak híres alakja Sherlock Holmes, valamint Basil Rathbone színművész előtt. Ezenkívül a mozi és végső soron a fikció, illetve annak a valóságra gyakorolt ​​vitathatatlan hatásának szintén tiszteletét fejezi ki.

el-problema-final-scaled.jpg

Leírás:

1960. június. Egy vihar miatt kilenc ember száll meg egy kis helyi szállodában, az idilli Utakos szigeten, Korfu mellett. Semmi sem vetíti előre, hogy mi fog történni: Edith Mander-t, a diszkrét angol turistát holtan találják a tengerparti pavilonban. Az öngyilkosságnak tűnő nyomok olyan szálakat tárnak fel, amelyeket senki sem észlel, kivéve Hopalong Basil-t, egy elhalványuló színészt, aki valaha minden idők leghíresebb nyomozóját játszotta a képernyőn. Senki, aki hozzászokott ahhoz, hogy Sherlock Holmes deduktív képességeit alkalmazza a moziban, nem tudja megfejteni, mi is rejtőzik valójában abban a klasszikus zárttermi rejtélyben. Egy szigeten, ahonnan senki sem távozhat, és ahová senki sem juthat el...

Rövid idézet a könyvből:

**********

- Ehhez egy rendőr kellene - javasolta valaki. - Egy nyomozó.

- Van egy - mondta Foxá.

Mindenki követte a tekintete irányát.

- Ez nevetséges - tiltakoztam. - Elment az eszük?

- Hisz Ön volt Sherlock Holmes.

- Senki sem volt Sherlock Holmes. Az a detektív soha nem is létezett. Irodalmi kitaláció.

- Amit maga csodálatosan megtestesített.

- De az a moziban volt. Semmi köze nem volt a való élethez. Én csak egy színész vagyok.

Várakozóan néztek rám, és az az igazság, hogy én magam is kezdtem beleélni magam a helyzetbe, mintha csak most kapcsolták volna fel a reflektorokat, és hallottam volna a kamera halk zúgását. Mégis úgy döntöttem, hogy csendben maradok, az állam alatt keresztbe tett ujjakkal. A Sátán Kutyája forgatása óta nem élveztem még semmit ennyire.

**********

Tekintve, hogy Arturo Pérez-Reverte népszerű író, akinek több könyve már hazánkban is kiadásra került, így van esélye, hogy új alkotása a magyar Sherlock Holmes rajongókhoz is elérhet. Reméljük megjelenik ez az izgalmasnak ígérkező krimi.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, ZENDA - zendalibros.com
El problema final, el tributo de Arturo Pérez-Reverte a Sherlock Holmes
2, INFOBAE - infobae.com
Arturo Pérez-Reverte: “Estoy a favor del lenguaje inclusivo pero otra cosa es la estupidez de decir 'todes'”
3, REAL ACADEMIA ESPANOLA - rae.es
Arturo Pérez-Reverte Gutierrez
4, Basil Rathbone YouTube emlékvideó:
Basil Rathbone - Pretend He's Sherlock Holmes
Készítő: Tikilizzy
Zene: Sparks együttes - Sherlock Holmes

Előzmény:

sherlockian-klubhir-klubtali.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása