sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. július 24. 02:19 - SzerzoiJogvedettTartalom

Egy csinos nő, aki építette és rombolta is Sherlock Holmes legendáját

egy-no-es-sherlock-holmes.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Sokan nőgyülőlönek tartják a világ leghíresebb detektívét, holott, aki olvasta Sir Arthur Conan Doyle történeteit, az jól tudja ez nincs így. Tisztelte Viktória Királynőt és Irene Adler-t, ezenkívül a legnagyobb segíteni akarással fordult Az Apátsági Major eseténél az úrnőhöz, (miután felderítette az igazságot) és később is óriási támogatást nyújt neki meg az asszony szerelmének. A másik (vér)folt című történet bemutatja, hogy Holmes hamar megérti Lady Hilda őszintén becsüli, szereti az urát, akinek nem akart ártani - majd zseniális módon húzza ki a hölgyet a bajból, akinek bátorsága és azon leleményessége, ahogy megoldani próbálta saját ügyét, kivívja elismerését és ezt a nőnek is beismeri. A Lady megkapja azt a különleges nagy támogatást is, hogy Sherlock Holmes mind a nő férje, mind a brit miniszterelnök előtt nem fedi fel Lady Hilda különös szerepét. Tehát a londoni Baker Street zsenijének kapcsolata közel sem olyan előítéletes, haraggal teli a női nemhez, mint egyes tévhitek azt terjesztik. A szebbik nem pedig megjelenése óta van az intelligens nyomozóért (, meg az őt játszó sármos színészekért). Most egy olyan hölgyről lesz szó, aki, akárcsak Lady Hilda imádta a férjét és hozzá tudott tenni Sherlock Holmes legendájához, de károsította is azt.

Edith Hounsfield neve nem azok közé tartozik, ami Conan Doyle hőséről a legtöbb embernek eszébe jut, pedig az 1865-ben született hölgy, aki William Hounsfield farmer lánya volt, olyan dolgokat tett melyekkel változtatott a sherlockian világon. Edith 1893. június 1-jén feleségül ment Sidney Paget grafikusművészhez, aki mint a Sherlock Holmes történetek első illusztrátora lett világszerte ismert. Hat gyermekük, négy lányuk és két fiuk született: Leslie Robert; Winifred; Edith Muriel; Evelyn Mereoah; Beryl May és John R. Paget. Akárcsak Sir Arthur Conan Doyle, Sidney is nagyon szerette a családját: jó férj és gondoskodó apa volt. Hitveséről készített képei a fejlécben láthatók, míg alább mutatjuk pár fennmaradt portréját Edith-ről, néhány gyermekükről, meg Conan Doyle-ról:

sidney-paget-family-conan-doyle.jpg

Paget számtalan csodálatos alkotást készített a nagy detektívről, akit nemcsak pénzért jelenített meg, mivel a Sherlock Holmes kalandokat olvasva a detektív nagy rajongójává is vált. Portré képet viszont keveset készített róla, a legtöbb alkotásán Sherlock inkább más személyekkel látható. A következőkben bemutatott portréja azonban megmaradt az utókornak és világszerte híressé vált ábrázolása a bölcs Sherlock Holmes-nak:

sherlock-sidney-paget-portre.jpg

Viszont, ha művészen múlt volna sohasem ismerhette volna meg a nagyvilág. Gondosabb ránézésre látható, hogy az alkotás alja szakadt. Sidney Paget ugyanis két részre tépte, mert nem volt elégedett a rajzzal, aztán ki is dobta. Edith azonban, aki tisztelte ura művészetét, nem hagyta, hogy férje képe ilyen csúfos véget érjen, hát megmentette a fent látható darabot. Csak, hogy értsük ennek a tettnek az értékét: Sidney Paget eredeti illusztrációinak sajnos több, mint 90%-a elveszett, így nagy kincs, hogy ezt Edith megmenekítette. 

Az eredeti művet Sidney egyik lánya (, az idősebb, Winifred) és lelkész fia (John R. Paget tiszteletes) eladta, aukciókon járt (Sotheby's, Biblioctopus), jelenleg egy magángyűjtő tulajdonát képezi.

A portré történet nélkül 1951 nyarán a The Cornhill Magazine-ban került nyomtatásba. Ez egy  havonta megjelenő viktoriánus magazin és irodalmi folyóirat volt, díszesen illusztrált címlappal:

the-cornhill-magazine.jpg

Nehéz elképzelni, de szegény Edith ártott is Holmes mitoszának, azonban nem akarattal, hanem, mint Lady Hilda; a férje iránti tiszteletből. Sajnos Sidney Paget igen fiatalon, 47 évesen elhunyt. Hallotti anyakönyvi kivonata szerint a mellkasában daganatot találtak (mediastinalis daganat). Kialakulásának pontos okát, nem tudták az orvosok, de egyes elméletek szint nem tett jót Sidney-nek a korbeli festékek erős szaga, ezen ólomtartalmú vegyszerek érintése, meg az, hogy az ecset végét munka közben gyakran szájába vette, így lenyelt belőle. (Ezen elmélet valóságtartalma lehetséges, de természetesen már nem ellenőrizhető, és megemlítendő, hogy olyan emberek is szenvedhetnek ilyen betegségben, akik sosem festettek ólmos festékekkel.)

A csinos Edith Hounsfield egyedül maradt a gyerekekkel és nehezebb életre kényszerült, ám ura emlékét szeretettel őrizte. Ezért nem dobta ki Sidney legendás vadászsapkáját se, amivel az illusztrátor "felruházta" Sherlock-ot.

sherlock-holmes-sapka-sidney-paget.jpg

Bizony, bizony Holmes nagy hírű fejfedője, védjegyévé szimbóluma nem Conan Doyle-tól, hanem Sidney Paget-től ered, aki épp egy csónakban látható vele. Eddigi ismereteink szerint a tehetséges illusztrátor szürke színű példánnyal rendezkezett.

sidney-paget-sherlock-sapka.jpg

Edith tehát nem akarta kidobni néhai férje kedvelt tárgyait. Megőrizni kívánta őket, csak ez nem mindig sikerült. A vadászsapi egy fogasra akasztva a helyén maradt, úgy ahogy Sidney egykor odatette. Így a gyapjúsapka belsejét nem érte oxigén, ezért idővel elpenészesedett. Sajnos képtelenség volt már megmenteni az enyészettől.

Másik megsemmisülési történet is megmaradt: A házaspár idősebb lánya Winifred 1950-ben azt írta róla, hogy "kegyetlenül megtámadták a molyok, amelyek nyilvánvalóan nem tisztelik az ősi relikviákat, és anyám vonakodva a szemetesbe küldte".

Bármelyik is az igaz, az egyértelmű, hogy helytelen tárolási körülmények okozták vesztét a legendás szimbólumnak. Ezért tehát "Sherlock Holmes eredeti sapkája" már rég nem létezik...

Viszont tovább élnek hasonmásai a Sherlock filmekben meg a nyomozó kedvelőinek fején.

sherlock-rajongok-sapkaban.jpgÍgy történt, hogy egy gyönyörű, jólelkű nő egyszerre építette és rombolta is Sherlock Holmes legendáját. Edith Hounsfield-re azonban mégsem lehet haragudni, mert mindig a jóindulat és szeretet vezérelte. Lady Hilda példáját látva tudjuk, ha élne: maga Sherlock Holmes sem neheztelne rá.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

MEGJEGYZÉS: Sidney Paget-nek összesen három portéja ismert a leghíresebb detektívről.

Bár a cikkben említjük, hogy Sidney Paget sapkája szürke volt, ám feleségéről készített festményének barna árnyalataihoz egy barna Sherlock Holmes sapka jobban illet, ezért utóbbi színűt használtunk látványtechnikai okból, nem pedig figyelmetlenségből. - Illetve a barna szín is kötődik a nagy bűnüldözőhöz.

egy-no-es-sherlock-holmes.jpg

FORRÁSOK:
1, Conan Doyle: Sherlock Holmes összes története
2, Sidney Paget élete - Wikipedia
3, Strand Sherlock Holmes Twitter oldala - @strand_japan
4, The Best of Sherlock Holmes:
- "Sidney Paget Original Drawings and Artwork: A Census and Checklist"
+ "Sidney Paget Paintings: Part II of the Sidney Paget Original Art Checklist"
+ "Sidney Paget Memorabilia and Sherlock Holmes Association Items"
5, Biblioctopus: Paget, Sidney - Original Portrait of Sherlock Holmes
6, The Victorian Web: "Sidney Paget, the Artist Who Illustrated the Sherlock Holmes Stories"
7, Kép a Sherlock Holmes rajongók 2014-es  Guinness rekord kísérletéről

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása