sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. július 28. 06:26 - SzerzoiJogvedettTartalom

Az őrülten gonosz Joker és Sherlock Holmes örökös harca

joker-sherlockokkal.jpg

Sziasztok!

A képregényvilágban sosem született volna meg Batman, az igazságosztó, Gotham City éjjel akciózó detektíve, ha nincs Sherlock Holmes. Most azonban egy olyan képregény karakterről lesz szó, aki velejéig gonosz és maga a két lábon járó őrület: Joker. - Aki a fantázia bugyraiban ugyanolyan veszélyes ellenfél, mint maga James Moriarty professzor.

Korábban már említettük, hogy Benedict Cumberbatch véletlenül zöld hajszínnel "készült" a "Sherlock" sorozat forgatására. (Ajánlott poszt: Ismered Sherlock Holmes hajszínét?) Joker zöld tincsei sem tudatosak, egyszer vegyszerekbe esett és azóta pompázik frizurája a féltékenység meg a méreg színében. Fura érdekesség, hogy ez a remény, az újjászületés, a természet, míg egyesek szerint a harmónia, béke a szeretet meg kiegyensúlyozottság színe is, melyek finoman szólva; nem igazán jellemzőek a pszichopata gonosztevőre, inkább csak magában vágyik ezekre.

Mindenképp a Joker-es kedvenceinkkel kell kezdenünk, mégpedig a neves brit fantasy és sci-fi képregény-illusztrátor Carl Critchlow két híres művével. Az 1996-ban készült két alkotása Joker-t mutatja Sherlock Holmes-ként. 

carl-critchlow.jpg

joker-alkotasok.jpg

Hátborzongatóan zseniális.

Ikonikus már a képregények világában a Joker magazin hatodik példánya a "Sherlock Stalks the Joker!". Mielőtt erről írnánk azonban említsük meg, hogy ez a magazin 1975 és 1976 között jelent meg kilenc kiadvánnyal. Ebben Joker volt az első Batman-gonosz, aki saját képregény sorozatot kapott. Végül a kilenc kiadvány "The Joker: The Clown Prince of Crime" címmel digitális formában jelent meg 2019-ben.

"Sherlock Stalks the Joker!" egy 1976-ban kiadott képregény Clive Sigerson színészről szól. Aki olvasta Conan Doyle eredeti műveit, az tudja, hogy Sigerson a nagy detektív álneve volt a Kánonban, míg - ebben nem vagyunk biztosak - a Clive talán Clive Merrison, a közkedvelt Holmes színész nevéből ered.

A képregény tartalma: Clive Sigerson egy Gotham City-ben élő színész, akit Joker egy pipával fejbevág. Fejsérülése miatt Sigerson azt hiszi ő Sherlock Holmes, Joker pedig Moriarty professzor, ezért a nyomába ered. Végül Conan Doyle detektívtörténetéből azt is átvették tiszteletből, hogy az itteni "Sherlock" szintén legyőzte "Moriarty"-t, így megvan a sztori saját "Reichenbach-vízesés" jelenete, vízágyúval:

joker-kepregeny-reszlet.jpg

(A képregény és Carl Critchlow képeiből készült montázs a fejlécben látható.)

szociopath.jpg

A BBC "Sherlock" sorozatában a zseniális nyomozó "magasan funkcionáló szociopata" jelzővel illeti magát. Valójában Conan Doyle hőse sosem volt szociopata, és a szociopata antiszociális személyiségzavarnál nem ismeri a pszichológia a "magasan funkcionáló" jelzőt. Vagyis a kifejezés, amit Benedict Cumberbatch bűnfejtője használ hamis. A BBC Sherlock három okból alkalmazza ezt a téves jelzőt: 1, ha az ellenfele nem jártas a pszichiátria, pszichológia tudományában megrémíti ez a kifejezés, illetve Sherlock megtudja róla, hogy lélektani trükkökkel erősen manipulálható - 2, ha az ellenfele tisztában van vele ez a kifejezés nem létezik, akkor Sherlock a visszajelzéséből felméri, hogy akivel dolga van jártas a lélektan tudományában - 3, Az ellenszenves Anderson rendőr végezzen csak hiábavaló kutatást

A BBC "Sherlock" sorozat által elterjesztett aljas tévhit a magasan funkcionáló szociopatáról újra beindította külföldön a rajongók fantáziáját: "Mi lenne ha a szociopata nyomozó találkozna a pszichopata Joker-rel?" Kitalált történeteket írtak erről, rajzokat és videókat készítettek. Utóbbiból egyet be is mutatunk: 

Sherlock vs. Joker - 221BTardisImpala (YouTube)

Nem kétséges tehát, hogy ameddig világ a világ az emberek képzelete ezt a két izgalmas karaktert mindig össze fogja boronálni. Az igazságosztó Sherlock Holmes és az elképesztően őrült bűnöző harca örökké folytatódni fog.

Amennyiben valaki biztonságosabb, de varázslatos élményt szeretne Joker-rel, akkor javasoljuk, hogy látogasson el a Joker Magic Bűvészboltba (1073, Budapest, Erzsébet körút 16). Az értékes kártyalapról elnevezett profi szaküzlet ugyancsak Erzsébetvárosban található, mint a Magyar Sherlock Holmes Club törzshelye a Deák Ferenc Könyvtár. Ráadásul a hangulatos boltban a kerület híres szülöttének, Conan Doyle jó barátjának Harry Houdini-nek trükkös képét és Amerikából származó szobrát is meg lehet tekinteni. A mágia minden eszköze megtalálható itt. Udvarias kiszolgálás mellé akár ingyen poénok is járnak, illetve a bűvészek saját klubbal is rendelkeznek.

joker-buveszbolt.jpg

Joker Magic Facebook oldal

Kellemes hétvégét kívánunk!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

MEGJEGYZÉS: ez a poszt nem fizetett hirdetés a Joker Magic bűvészboltot azért ajánljuk, mert kedveljük.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása