sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. június 22. 08:18 - SzerzoiJogvedettTartalom

Ismered Sherlock Holmes hajszínét?

sherlock-hajszine.jpg

Sziasztok!

Sherlock Holmes a világ legismertebb detektíve, nevéről szinte mindenki hallott és 10 emberből 7-9 azt állítja, hogy nagyon jól ismeri. Pedig a róla írt 60 Conan Doyle művet (56 novellát és 4 regényt) valljuk be nehéz betéve tudni és megjelenése óta Holmes-nak hatalmas történelme is lett, ami nagyobb, mint egy ember élete: idén már 136 évet ölel fel. Nos, hát ciki, de igazából Sherlock Holmes pontos megjelenése is rejtélyt rejt, máig talány a sherlockian világban.

Egy emberről alapvető információ a hajszíne és mivel nagy nyomozónk nem festegette ilyen-olyan színűre saját frizuráját, így azt gondolnánk ezt könnyű megmondani. A Magyar Sherlock Holmes Club információhajszába kezdett az ügyben és bár - őszintén bevalljuk - biztos eredményre jutnunk nem sikerült, azért, mint minden a Baker Street-i zsenivel nyomozás, úgy ez is élvezetes, meg izgalmas volt s új információkat tudtunk meg.

Kutatásunk nem kezdhettük azzal, hogy felvesszük a kapcsolatot bűnüldöző alanyunkkal és megkérdezzük tőle, hiszen ő sosem létezett, csak egy kitalált briliáns karakter. Így még az is kizárt, hogy ismerősétől, esetleg egy aukciós házból szerezzük be egy tincsét. Tehát lehetetlen, hogy sérójából való szőrzethez jutva mikroszkópos vagy genetikai vizsgálatnak vessük alá. Azonban, míg sok fiktív hősnek egyerételmű milyen a fizimiskája, például Joker zöld hajú, Pumukli vörös, a Szőke Herceg szőke, Hófehérke ébenfekete, addig a híres nyomozónál ez nem annyira magától értetődő. 

Egyáltalán nem indulhatunk ki a filmekben vagy színpadon látható Sherlock Holmes-ok megjelenéséből, hiszen tengersok színész már minden természetes hajszínben, sőt talán kopaszon is eljátszotta.

Külföldi rajongókat megkérdezni sem mindig segítség, hisz egy kisebb felmérés szerint szeretnek több színre voksolni

haj-voks-1.jpg

vagy igen elfogult választ adni:

haj-voks-2.jpg

" Like mine " - " Olyan, mint az enyém. "

holmes-happy.gif

A sok-sok év alatt számos rajongó szerette illetve szereti azt hinni, hogy kedvenc, bölcs bűnhajhásza igencsak hasonlít őrá. Ez már külön sherlockian legendárium.

Szóval a szavazataik során a fekete, majd a barna szín a nyerő, meg az ősz, persze kisebb arányban voksolnak más színárnyalatokra is, illetve Benedict Cumberbatch rajongói szentül hiszik, hogy kedvenc detektívük sörénye kellemesen világos barnás, azaz gesztenyebarna, ez utóbbi azonban így biztos tévedés, mármint ha Conan Doyle eredeti sorait tanulmányozzuk.

Igen, talán legegyszerűbb lenne Sir Arthur Conan Doyle-hoz fordulni ezügyben, ám a skót író igen titokzatos ezzel kapcsolatban. Írásaiban (holló)fekete haj szerepel, de jól tudjuk a tehetséges irodalmár közel sem kötött történeteiben mindent az orrunkra. Például többször egy-egy bűnesetnek csak a nevét osztotta meg velünk, vagy minimálisan utal a rejtélyes cselekményre. Viszont az, hogy Lady Frances Carfax eltűnésének eseténél Watson csak annyit jegyez meg Holmes szemöldöke sötét (a sötét szót magyar fordításokban akad, mikor kihagyják) indította el a sherlockian világ egyik talányát Sherlock Holmes-szal kapcsolatban: Mi van ha hősünk haja sötétbarna, csak olyan sötét, hogy a legtöbb fényviszony közepette egyszerűen feketének látszik?

A korabeli illusztrációk sem adnak támpontot, hisz a viktoriánus korban még fekete-fehér rajzokon jelent meg a bűncselekmények után kutató legendás hős. Sidney Paget grafikáin ezért fekete, ám ez nem azt jelenti, hogy ez biztos. Később Conan Doyle egy Frank Wiles festményről vélte, hogy az általa elképzelt koncepcióhoz termetménye kinézetéről a legközelebb áll. A képen az irodalmi alak fején ritkuló, fekete bozont díszeleg - de egyes monitor beállításoknál, vagy digitális színjavítással barnaként tűnik fel a neten.frank-wiles-sherlock-holmes.jpg

Viszont, ha pontosak akarunk lenni Doyle nem azt állította, hogy a kép tökéletesen azonos az ő elképzelésével (, csak a legközelebb áll hozzá), így igazából nem mondhatjuk, hogy minden kétséget kizárólag eldönti a kérdést.

A BRIT EMBEREK HAJSZÍNE

Az angoloknál ritka a természetesen fekete hajú egyén, ez azonban nem zárja ki teljesen, hogy Sherlock-é a legsötétebb árnyalattal bírt.

BENEDICT CUMBERBATCH ZÖLD HAJÁN ÁT JEREMY BRETT-IG

Mint említettük Benedict Cumberbatch frizkója sajnos nem segített, a BBC Sherlock készítői sosem törték magukat, hogy az eredeti Doyle világhoz hűek legyenek, (mégha PR okokból ennek ellenkezőjét hangoztatták is), de miközben nyomoztunk muris tényhez és egy irodalmi alkotás egyik jelenetének felelevenítéséhez jutottunk. Mi nagyon szeretjük az ilyesmit, reméljük Ti is, ezért szívesen megosztjuk Veletek:

Claire Pritchard-Jones a BBC Sherlock sorozat sminkese mesélte, hogy a forgatáshoz Benedict haját festeni kellett, mivel Ben eredeti hajszíne vörös, ami a Van Gogh című filmje miatt kissé szőkítve volt. Sherlock miatt azonban sötét verzió kellett, ami festést igényelt. A pilot felvétele előtt egy nappal Benedict Van Gogh film miatti világosabb hajtincsei csodálatosan zöld színben kezdtek pompázni az új festés révén. Azonban ez nem illett a komoly brit nyomozóhoz, így Cumberbatch fodrászhoz szaladt, hogy mentse ki színpompás bajából.

A mókás történet azonnal eszünkbe juttatja Lucy Maud Montgomery kanadai írónő Anne Shirley nevű szereplőjét. A kislány szégyellte lángoló hajszínét és egy rossz festés után hajzuhataga hollófekete helyett zölddé változott.

anne-shirley.jpg

És ha már Benedict Cumberbatch révén belekaptunk Holmes frizkójába, akkor említsük meg Jeremy Brett-et is, aki a legnagyobb precizitással akarta megformálni szerepét. A Sherlock óangol férfinév jelentései a közvetkezők: fényes hajú, világos hajú, szőke hajú, rövid hajú, nyírt hajú. Főleg a fényes jelentése a népszerűbb. Ennek alapján Jeremy Brett saját ötlete volt, hogy a Granada sorozatban zselézze haját, mikor a következtetés nagymesterét formálja. Így egyaránt kifejezi Sherlock Holmes csillogó elméjét, ragyogó észjárását, meg méltó az eredeti névjelentéshez is. Mit mondjunk? Briliáns. :-)

jeremy-brett-fenylo-haj.jpg

DOYLE NEM MAGÁT ÁLCÁZTA HOLMES-KÉNT

Persze kutathatnánk kicsit eme detektívtörténetek írójának megjelenése után, azonban Doyle egykori hajszíne világosbarna volt, valamint Holmes karakterét pedig köztudottan nem magáról mintázta, ezért őt kizártuk.

JOSEPH BELL ŐSZÜLÉSÉNEK SZÍVSZORÍTÓ TITKA

Felmerült Sherlock ihletadójának Dr. Joseph Bell sebészprofesszornak a "vizsgálata" is. Azonban a régi fekete-fehér vagy barnított képek nem adnak konkrét támpontot, míg online kutatásaink is csak sötét hajúnak írják le fiatalkorában őt és nem említik fekete vagy sötétbarna volt-e Bell hajzata.

Viszont szívszorító információk tárultak elénk. Bell ugyanis nős volt. Nagy szeretetben élt. Szíve hölgye Edith (Katherine Erskine) Murray volt. Az asszony halála úgy megviselte, hogy egyes források szerint egyik-napról a másikra, más hírek szerint pár héten belül, de kétségtelenül rövid idő alatt megőszült a lelki fájdalomtól. 

A tragikus történet jól rávilágít, hogy a szenzációs megfigyelő képességekkel rendelkező professzor mélyen érző férfi volt. Mi Arthur Conan Doyle írásaiból tudjuk, hogy a róla mintázott eszes nyomozó úgyszintén, azonban ennek érzékeléséhez megfigyelni s gondolkodni kell az eredeti kalandok elolvasása közben.

Annak viszont találtuk nyomát, hogy Doyle megőszült férfiként ismerte meg az extravagáns tanárt. Mivel Edith Murray 1874-ben hunyt el és a későbbi író csak évekkel azt követően, 1877-ben vált Joseph Bell tanítványává.conan-doyle-joseph-bell.jpgUtólag, ha oktatója felől kérdezték így emlékezett: " Személy szerint nagyon keveset tudok mondani Dr. Joseph Bell-ről, mert soha nem találkoztam vele a saját házában, és valójában csak a professzoromként ismerem. Mint ilyen, mindig nagyon tisztán fogom látni őt, merev, sörtés, vasszürke haját, tiszta, félig humoros, félig kritikus szürke szemét, mohó arcát, sápadt bőrét. Emlékeim szerint nagyon karcsú alakja volt, energikus járásmóddal sétált, felemelt fejjel, lendített karral járt. Száraz humora volt, és figyelemre méltó köznyelvtudása, amibe könnyen beleesett, amikor betegeihez szólt. Sebészi készsége és előadói varázsa természetesen szállóige. "

"HAJSZÁL HÍJÁN",  AMIKOR WATSON SEM MESÉL

A legtöbb Sherlock Holmes történetet John Watson írásaiból ismerjük (, Conan Doyle a jó doktort bízta meg a krónikás szereppel). Itt most a "Hajszál híján" nem azt jelenti, hogy kevésen múlt a megfejtés, hanem azt, hogy ezt a hajcihőt még maga Watson sem oldotta meg. Nem fedte fel a talányt, tőle nem tudjuk meg fekete vagy sötétbarna, így ténylegesen hajszálnyi nyom nélkül maradunk.

Egyesek szerint ez a fekete színt bizonyítja, hisz nem magyarázgatja külön, amit már egyszer leírt: Fekete. Mások szerint nem lényeges, mert John Watson-t gyakran megtréfálta a látszat, valamint John az erős homoerotikus vonzódást állító tévhittel szemben sosem volt szerelmes Sherlock Holmes-ba, fizikailag nem vonzódott hozzá, sőt ismeretségük ideje alatt többször nősült. Így Dr. Watson a sok kaland lejegyzése során nem igyekezett különc cimborája fizikai megjelenését sem egyben, sem nagyon bemutatni, tehát igenis lehet sötétbarna hajzatú a világszerte kedvelt detektív.

KONKLÚZIÓ: AZ IGAZSÁG

Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is. " - tanította nekünk a londoni zseni. Marad tehát azon következtetés: Hogy fekete vagy sötétbarna? Az igazságot ebben az esetben Sir Arthur Conan Doyle tudatosan vagy sem, de kétségkívül az olvasók fantáziájára bízta. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Sir Arthur Conan Dolye: Sherlock Holmes összes története
2, Sherlock Peoria: The question of Holmes's hair (válaszok képei)
3, RadioTimes: Sherlock's make-up secrets: Benedict Cumberbatch's green hair and Andrew Scott's guy-liner
4, Jeremy Brett és Granada sorozat információk
5, Conan Doyle visszaemlékezése és Dr. Joseph Bell élete

 Ajánlott poszt:

15 éves rejtélyt fejtett meg a YouTuber Disneyland kalózairól 

disney-kalozai-rejtely.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása