sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. december 26. 15:54 - SzerzoiJogvedettTartalom

Nincs Karácsony Kevin nélkül vagy Sherlock hiányával :-)

... és a sherlockian vonatkozás Steven Spielberg-nek köszönhető

Mi most ennek és egy világszép dalnak a történetét mutatjuk be.

kevin-karacsony.png

Sziasztok!

Már szállóige, hogy " Nincs Karácsony Kevin nélkül ". Kevesen tudják azonban, hogy a Macaulay Culkin főszereplésével készült filmnek laza Sherlock Holmes vonatkozása is van. Nem csupán annyi, hogy a főhős Kevin McCallister gyemek létére úgy használja az eszét, mint a zseniális nyomozó, hanem más is. A rendező Chris Columbus ugyanis mindenképp Bruce Broughton zeneszerzőt szerette volna felkérni a film zenéjéhez. Ekkor Bruce Broughton mögött állt már az " Ifjú Sherlock Holmes és a Félelem Piramisa ", melyet Steven Spielberg rendezett, és íme itt a főcímzenéje:

A " Reszkessetek, betörők! " korai plakátja még Bruce Broughton nevével jelent meg, ám később Bruce más film okán nem tudott eleget tenni a felkérésnek. Majd Chris Columbus rendező ismerőse, maga Steven Spielberg nyújtott segítséget azzal, hogy beajánlotta John Williams-et. John megnézte a filmet, beleszeretett az eszes fiú ünnepi történetébe és csodálatos zenéket írt hozzá. Amiket a karácsonyi mozival együtt mindenki megkedvelt. Rendkívül ismert belőle egy feldolgozás, a Carol of the Bells (A harangok éneke), melyet kórusok is szeretettel adnak elő. Ez eredetileg egy ukrán újévi dalon, a " Shchedryk " dalocskán alapul. A dal zenéjét Mikola Leontovics ukrán zeneszerző 1914-ben írta, egy ősi ukrán népdalból merítkezve. Ez még igencsak Conan Doyle-i idő, és mivel a hangulatos remekmű az első világháború után európai körúton járt (, mely során számos ország mellett eljutott Nagy-Britannia területére is), ezért ha élt volna, akkor akár Sherlock Holmes hallhatta volna:

Az első, 1933-as " The Bluebirds " című angol változat után Peter Wilhousky, egy ukrán származású amerikai karmester 1936-ban írta meg a "' Shchedryk " világhírű interpretációját az amerikai NBC rádió iskolai kórusának előadására. A nóta hihetetlen sok feldolgozást élt meg és a fülnek kedves dallammokkal olyan menő zenekar is eljátszott, mint a Metallica: 

Természetesen Sherlock Holmes rajongói szeretik kedvencüket minden földi jóval összekötni, így nem maradhatott ki a Carol of the Bells sem. A Benedict Cumberbatch és Martin Freeman duó által készített BBC Sherlock sorozat rajongóinak több videója felkerült ezzel a szép számmal videómegosztókra. Mi most ezek közül hoztuk el kedvencünket, ami igazán Sherlocked: 

Végül pedig szeretnénk jelezni, hogy bár Sváb József Sherlock Holmes naptárait, Jeremy Brett rajzokkal hamarosan közzétesszük, ám utána szünet várható webmesterünk betegsége miatt. Megértéseteket köszönjük. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

FORRÁSOK:
1, Entertainment - ew.com
'Home Alone' turns 25: A deep dive with director Chris Columbus
2, Ukrainian Lessons - ukrainianlessons.com
Carol of the Bells: History and Lyrics with Translation
3, Kapcsolódó YouTube videók:
- Young Sherlock Holmes soundtrack: Main Title/The Heart of London
- Carol of the Bells | The Tabernacle Choir #christmas
- Metallica Carol of the Bells
- Shchedryk Sherlock (Carol Of The Bells - Best Cinematography)
BBC Sherlock rajongói videó - feltöltő: MadArtMart

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása