sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. július 08. 07:49 - SzerzoiJogvedettTartalom

A TEA ÉS SHERLOCK HOLMES

sherlock-holmes-and-tea.png

A tea a világ egyik legősibb, legnépszerűbb és legüdítőbb itala. Élénkítő hatása, finom illata, változatos íz és színvilága, csodás harmóniája évszázadok óta bűvöletbe ejti az emberiséget. Mint a zenék vagy festmények közt, úgy a teafélék tengerében sincs olyan ember, aki ne találná meg azt, ami számára kedves vagy kedvelt lesz.

Már a tea keletkezéséről is több legenda létezik. Nem csoda hát, hogy a legendás detektív, Sherlock Holmes kapcsán is új mitoszok keletkeztek, annak teafogyasztási szokásai kapcsán. Ilyen TÉVHIT, HOGY  A LAPSANG SOUCHONG MEG A LOOSE LEAF SHERLOCK KEDVENC TEÁJA. Sir Arthur Conan Doyle ugyan említ kávét és teát a Kánonban, de a tea fajtáját konkrétan sosem nevezte meg. Ezért nem tudjuk pontosan milyen teafélét vagy teaféléket ivott kedvencünk.

Mivel a zseniális brit nyomozó - az angol hagyományokhoz híven - valóban szívesen iszogatott teát, ezért élelmes kereskedők hamar eladási lehetőséget láttak ebben. Holmes közismerten dohányos volt, jellegzetes pipája egyik névjegye, így a füstös izű tealeveleket vagy több teából előállított keverékeket az ő nevében kezdték eladni. Az édesebb ízű keverékek pedig Mrs. Hudson teájaként kerültek forgalomba. Van Mycroft Holmes tea és egy szójátékkal megjelent a MoriarTea, ami Sherlock legravaszabb és veszélyesebb ellenfeléről Moriarty professzorról kapta nevét. A fantázianeveknek nincs határa, akad Baker Street vagy Irene Adler teácska is. Művészi kanalak és Sherlock Holmes teáskannák meg teljes teáskészletek szintén megjelentek. Ezeket a sherlockian gyűjtők világszerte szívesen szerzik be kollekcióikba.

Különböző Sherlock Holmes adaptációkban (könyvek, filmek, sorozatok, illusztrációk) gyakran jelenik meg Holmes teázási szokása. Egyszer pedig rejtély megoldásában is segített neki a teázási rituálé; hisz volt olyan tévésorozat, a BBC Sherlock (Benedict Cumberbatch főszereplésével), amelynek a Vak Bankár (The Blind Banker) című részében Sherlock teáskannák megfigyelése révén bukkan egy eltűnt nőre, a kerámiaszakértőre Soo Lin Yao-ra.

Akit érdekel még a teázás története illetve további teázási szokások most tovább informálódhat Revati új cikkében: Sherlock Holmes and tea

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása