sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. július 30. 08:06 - SzerzoiJogvedettTartalom

MARSON BUKKANT ÉLETRE UTALÓ JELRE SHERLOC(K)

mars-elet.png

Sziasztok!

Élet nyomára bukkanhattak a Marson számolt be róla két nappal ezelőtt az Index hírportál. Idézet a cikkből:

Egy foltos követ találtak, amin mikrobák élhettek egykor. Ilyen közel még nem jutottunk a földönkívüli élet felfedezéséhez, de döntő eredményt csak akkor születhet, ha a Földön vizsgálhatjuk a mintákat.

A CNN beszámolója szerint a Cheyava Falls nevű követ olyan területen találták, amit a tudósok szerint egykor folyékony víz borított. A követ a leopárd bundájára emlékeztető foltok borítják, amit a felületen egykor élt szervezetek és az élethez köthető kémiai reakciók hoztak létre.

Ezek a foltok nagy meglepetést jelentenek. A Földön az ilyen kőzeteket a felszín alatt élő mikrobák fosszilis nyomainak tekintjük

– magyarázta David Flannery a Perseverance tudományos csapatának asztrobiológusa.

Mindez egy előzetes eredmény, a marsi élet felfedezésének kihirdetéséhez még alapos és összefüggő tudományos elemzés szükséges, például a szóban forgó kő keletkezéséről.

Amit már most is tudunk, hogy a kőben futó világos erek anyaga kalcium-szulfát, amely közvetlen bizonyíték az egykori folyékony víz jelenlétére. A szerves szén jelenlétét a Perseverance SHERLOC nevű fedélzeti műszere igazolta, a foszfát és vas jelenlétét pedig a PIXL röntgen-litokémiai elemző egység vizsgálta.

kozet.png

Tudományos szempontból a Perseverance ennél többet nem tud nyújtani

A Perseverance tudományos csapata szerint a marsi élet valódiságát 

CSAKIS A FÖLDRE VISSZAHOZOTT MINTÁKON LEHET IGAZOLNI. "

SHERLOC tehát a Mars-járó speciális vizsgálóműszere egy hosszas űrutazás, majd a Mars pokoli körülményei ellenére megtette, amit vártak tőle. Az Index cikkén túl is jó alkalom, hogy foglalkozzunk ezzel az érdekes, jövőnket meghatározható tudományos témával Kiss László (akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kutatóprofesszor, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója) segítségével:

A Marsra szállás tudományos és technikai eredményei - Kiss László (2021)

2021, InfoRádió Aréna című műsor - videó ideje: ~ 46 perc

 

Végül pedig tárjuk fel olyan összefüggéseket, amikkel nem foglalkoznak a felfedezésről megjelent magyar cikkek: Miért tökéletes név a SHERLOC a NASA analizáló eszközének?

A NASA Mars 2020 küldetésének egyik eszköze a SHERLOC (Scanning Habitable Environment with Raman & Luminesce for Organics & Chemicals), mely a NASA honlapja szerint is a híres nyomozóhoz kötődik. Tulajdonképpen a NASA Perseverance Mars-járójának műszere, amely szerves anyagok után kutat. (Watson nevű kamerával is rendelkezik, míg őmaga egy ultraibolya lézert alkalmaz.) Szóval az irodalomból és filmekből ismert eszes bűnmegfejtőnek az űrkutatáshoz is komoly köze van.

 

Angol nyelvű videó a SHERLOC-ról - fordítás beállítható
a NASA tudósa beszél a különleges eszközről 

 

A Marsja jutni hihetetlenül bonyulolt tervezést, kemény űrutazást igényelt, megrázó érkezéssel, majd brutális marsi körülményekkel szemben való ellenállást. Ilyen összetett munkát végez hivatásában Arthur Conan Doyle halhatatlan hőse, aki önálló tudományként tekint a bűnüldözésre, amihez körültekintően tervez, majd számos tudomány használatát egyesíti. A marsi feladat óriási kitartást igényelt a NASA és műszerei részéről. Nem véletlen, hogy a mars-járó neve Perseverance, azaz Kitartás, ami a világhírű detektívre Sherlock Holmes-ra rendkívül jellemző. A vörös bolygón felfedezni és kémiai elemzéseket kell végezni, a világhírű detektív pedig a keresés etalonja és felfedezéseihez előszeretettel használja a kémia tudományát.
 
A NASA küldetések, mindig az emberiség fejlődését jelentik. Ugyan hazánkban vannak olyanok, akik azt hiszik Sherlock Holmes túl tökéletes és képtelen fejlődni, ez nem igaz. Egyszer egy magyar kommentelő lány azt írta az egyik kulturális oldalon, hogy Conan Doyle Sherlock Holmes-a túl tökéletes, már képtelen fejlődni, míg bezzeg a BBC Sherlock sorozat detektíve (Benedict Cumberbatch színésszel) milyen nagy karakterfejlődésen megy át. Ebből a mondatából már tudni, hogy a kommentelő csak említi, de valójában sosem olvasta Conan Doyle műveit. Ugyanis a skót író sosem akarta tökéletesnek a teremtményét, még külsőleg sem az - bár idővel illusztrátorok adonisznak ábrázolták vagy sármos színészek játszották -, azért az eredeti történetekben nem volt jóképű, sőt az sem igaz, hogy minden bűnügyet megoldott. Sherlock Holmes ember, aki nem maga a tökély, hiszen hibázik. Mégis páratlan kitartása és tudása a legsikeresebb detektívvé teszi a nyomozók közt, ezért nevezik detektívkirálynak. Sherlock Holmes egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy képes tanulni a hibáiból. Míg A Bíborvörös Dolgozószoba eseténél (, az első ügynél, amit már Watson mellett old meg), még nem tudja, hogy a Föld forog a Nap körül, addig A Görög Tolmács eseténél már az ekliptikát említi. Az ekliptika a Nap egy év alatt megtett látszólagos útja az égbolton, valamint a Földünk keringési síkja a Naprendszerünkben. Tehát Sherlock utánanézett a témának és tanult, igenis fejlődik. Vágya, kíváncsisága és akarata van rá. Történetesen pont ez a Conan Doyle-i fejlődés a BBC Sherlock sorozatba is bekerült, a készítők valamennyire átvették a skót írótól. Az első epizódban Benedict Cumberbatch nyomozóját sem érdekli a csillagászat, ugyanúgy nem tudja a Föld meg a Nap helyzetét, később azonban egy szupernova miatt jön rá, hogy hamis egy általa látott festmény. (Erre két magyarázat lehetséges: Az egyik, hogy szabadidejében tanult a témáról, a másik, hogy a Planetáriumban való verekedés közben hallott információkat jegyezte meg.) Bár, hogy őszinték legyünk: a BBC Sherlock sok mindenben eltér a Conan Doyle-féle hőstől, ez a fejlődése az eredeti Doyle történetekből ered. Holmes ugyanúgy fejlődik, mint az űrtudomány.  

naprendszer-es-sherlock.jpg

A világhírű irodalmi alak, a londoni Baker Street-en élő nyomozó zseni már megváltoztatta az emberiség sorsát. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy emberek millióinak ad kitartást, hitet és esetleg szakmát is, hisz rengetegen mentek miatta rendőrnek, magándetektívnek, bírónak és jogásznak; hanem, hogy Doyle eredeti történeteiben számos nemzet meg van említve és Sherlock akár más nemzetiségű rendőrökkel is szívesen összedolgozik egy-egy ügy megoldása érdekében, és ilyen nemzetközi összefogásra mindig szükség van/lenne Földünkön és az emberiség űrbeli tevékenységeihez... továbbá Holmes a remény jelképe. Forradalmasította a bűnüldözést, nélküle agresszív, kegyetlen világunk még igazságtalanabb és még brutálisabb lenne. Sherlock reményt hoz, valamint értelmesebbé, jobbá változtatja a világot és ez a célja az űrkutatásnak, meg ez kell legyen az emberiségnek is.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

AJÁNLOTT POSZT: 

vilagegyetem-a-kezedbe.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása